Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

KEF Q300 moten zvok enega zvočnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Schneider

Pridružen/-a: Sre Mar 2014 20:41
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 07, 2025 16:13    Naslov sporočila: KEF Q300 moten zvok enega zvočnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni. Sem že dolgoletni lastnik zvočnikov KEF Q300, v kombinaiciji z Marantz PM60004 in THORENS gramofonom. 8 let vse OK zelo občasna uporaba v zmernih glasnostih. Pred dvema tednoma pa ugotovim, da mi en zvočnik igra zelo slabo , nekako mutan zvok (muffed), brez ostrine in natančnosti, kot je pri drugem ki deluje normalno. Zvočniki niso poškodovani ipd. Kaj bi lahko bilo narobe ? Oba zvočnika imata zadaj gumbe-vijake za bi-wire setting. Na normalno delujočem zvočniku opazim isti popačen zvok, ko odvijem ta dva vijaka-gumba. Je možno da je na drugem zvočniku ostalo to stanje in se kljub odvianju/privijanju teh vijakov-gumbov, zadeva ne resetira? ALi je pač starost naredila svoje, in je odšel Driver. Hvala vsem za nasvete. Zvočniški par mi res lepo deluje in ne bi rad šel v menjavo.
Če se da objaviti kakšen video, ga z veseljem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 07, 2025 21:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem zakaj bi to sploh privijal-odvijal. Kabli gredo na LF. Pusti zmerno zategnjeno. Poskusi kable na LF in potem premakni na HF z zmerno glasnostjo za test. Če obe liniji samostojno delata OK, je kontakt na letvi oksidiral. Itak so samo 4 vijaki in imaš zunaj ter očistiš s kontakt sprayem.

Nazaj na vrh
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 08, 2025 00:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ti gumbi očitno povežejo ali ločijo HF/LF, pa imajo očitno slab kontakt zato sedaj ne povežejo dobro in dela večinoma samo LF v katerega je ojačevalec povezan.

Najbrž bo ok, če samo povežeš skupaj LF in HF (- LF na - HF, + LF na + HF).
Recimo takole:

Lahko verjetno tudi očistiš kontakte teh gumbov, samo se bo lahko ponavljalo, tako da je po moje kabel bolj zanesljiva rešitev.
Nazaj na vrh
Schneider

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 21, 2025 15:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za nasvete in odgovore. Sem poizklusil vse, ampak brez uspeha. Očitno bo potrebno zamenjati DRIVE na enem zvočniku. Se mi pa zdi da bo cena popravila najverjetneje velik del novih primerljivih.

Kakorkoli - imate mogoče kakšne izkušnje zakaj pride do tega? Sam nekako najbolj sumim Marantzov ojačevalec PM6004 ki mi nekako ne odgovarja že od samega začetka, ampak sem vztrajal, ne pa več dolgo Smile Včasih se prisilno ustavi zaradi ''preobremenitve'' (čeprav je dalče pred kakšno hudo obremenitvijo)...

LP
Nazaj na vrh
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 21, 2025 20:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej če kable priklopiš na HF je tišina na temu zvočniku?
Potem je pa očitno nekaj narobe z visokotoncem.
Nazaj na vrh
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 21, 2025 23:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolikor mi je znano, so te visokotonci radi utihnili s preveč gasa na ojačevalniku.
Bolj zanimiv je podatek, da ojačevalnik ne zmore zadovoljiti željene glasnosti. Ali so pričakovanja prevelika, ali so zvočniki načeti od premnogih klipov prešvoh ojačevalnika, ali pa je prt preko ojačevalnika, da ne gre prah noter.
Če je želja po večji glasnosti, so potrebni zvočniki z večjim izkoristkom in ne nujno tudi močnejši ojačevalnik. Smo imeli nekoč diskoteko z najmanjšim 25W NAD-om in je konkretno grmelo (zv z 106 db/w na troblje).
Nazaj na vrh
LBaudio

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25
Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 22, 2025 10:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vcasih je s KEF visokotonci tudi problem s Ferrofluidom, kateri se posusi..... sem imel enak problem z njihovimi visokimi ki so delali zelo tiho in nekorektno, ko je bil star ferrofluid ociscen in zamenjan je visokotonec delal BP.

Custom Aeroports
Custom car audio installs

2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041 853615
Schneider

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 22, 2025 10:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LBaudio je napisal/a:
Vcasih je s KEF visokotonci tudi problem s Ferrofluidom, kateri se posusi..... sem imel enak problem z njihovimi visokimi ki so delali zelo tiho in nekorektno, ko je bil star ferrofluid ociscen in zamenjan je visokotonec delal BP.

Ok kje pa bi to jaz našel v zvočniku (nisem najbolj izkušen) ? Smile Very Happy
Nazaj na vrh
LBaudio

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25
Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 22, 2025 11:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ferofluid je apliciran v rezo tuljave v magnetu,.....servis bo pravi naslov, CE JE TO DEJANSKO PROBLEM....

Custom Aeroports
Custom car audio installs

2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041 853615
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu