| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Tma
Pridružen/-a: Pet Nov 2010 3:06 Prispevkov: 635 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2021 19:29 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="joztom"] | ambasador je napisal/a: |
Ocenjujem, da je minimalna dolžina 70cm, kot je primer za UTP, da ni motenj. |
A to misliš samo za audio ali tudi za računalniške mreže - ker tam imam en kup kablov dimenzije od 20cm pa ni nekih problemov.
LP, Tomk |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2021 22:48 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | Če se odločim za terminiranje lastnega RG58 se vprašam na kateri bazi je potrebno izbrati konektorje in še katera dolžina kabla je primerna da ni refleksij / oziroma da kabel res naredi na obeh koncih da bit je bit/ da ne prihaja posledično do napak v d/a pretvorbi. |
Jaz bi vzel RG-59 in terminiral z BNC.
Karkoli boš uporabil, če imaš na obeh koncih (TX in RX) RCA konektor, potem boš moral terminirati z RCA in se odbojem ne boš izognil. Lahko jih samo poskusiš zakasniti.
Če boš uporabil počasni kabel (Velocity faktor, Vf=0.66), potem uporabi 3 metre ali več.
Koaks kabel je poceni, naredi nekaj kablov z različno dolžino in testiraj. Npr. 1 meter, 2 metra, 3 metre, 4 metre. Ena dolžina bo prava, da boš dosegel optimum med zakasnitvijo odbojev in razsipanjem signala.
Ušesa ti bodo povedala, kaj je tisto pravo. _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2021 23:14 Naslov sporočila: |
|
|
| stormsonic je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | Če se odločim za terminiranje lastnega RG58 se vprašam na kateri bazi je potrebno izbrati konektorje in še katera dolžina kabla je primerna da ni refleksij / oziroma da kabel res naredi na obeh koncih da bit je bit/ da ne prihaja posledično do napak v d/a pretvorbi. |
Jaz bi vzel RG-59 in terminiral z BNC.
Karkoli boš uporabil, če imaš na obeh koncih (TX in RX) RCA konektor, potem boš moral terminirati z RCA in se odbojem ne boš izognil. Lahko jih samo poskusiš zakasniti.
Če boš uporabil počasni kabel (Velocity faktor, Vf=0.66), potem uporabi 3 metre ali več.
Koaks kabel je poceni, naredi nekaj kablov z različno dolžino in testiraj. Npr. 1 meter, 2 metra, 3 metre, 4 metre. Ena dolžina bo prava, da boš dosegel optimum med zakasnitvijo odbojev in razsipanjem signala.
Ušesa ti bodo povedala, kaj je tisto pravo. |
Hvala za koristno informacijo!
Sem že skoraj obupal med par klovni z ukrivljenimi klobasami
---------------------------------------------------------------------------------
Zame je bila res nova izkušnja slišati kabel (sanjsko) brezhiben po eni strani, po drugi pa vnos napake, ki ne obstaja na niti najbolj poceni napravi.
Še bolj me je presenetilo, skoraj šokiralo, pričanje @SirOliverja da niti namenski kabli za stotaka niso imuni na napake v prenosu - bit ni bit - že samo po žici iz enega konca na drugi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1975 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2021 23:45 Naslov sporočila: |
|
|
BNC na S/PDIF ne gre, ker je to RCA konektor. RX/TX sta dva para na UTP kablu, ne mešajte ga. Nekdaj je na koaksialni mreži v naši firmi tekel Novell le na Ethernet kablih z najmanj 70cm in terminiranim uporom 50 Ohm. Arcnet pa na 75 Ohm kablu, to so pa industrijske zveze (Siemens Simatic). Seveda delajo tudi krajši kabli, ampak na repeaterju se lučka motenj potem prižiga. RG58 je 50 Ohm impedanca, RG59 je 75 Ohm. Jaz imam RG59 na S/PDIF in tudi za audio, sem šel pogledat. Seveda pa za resnejše audio zveze dokaj ceneni Klotz kot v veliko studiih.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2021 23:55 Naslov sporočila: |
|
|
Na tem dac-u obstaja BNC vtičnica. Torej obstaja utemeljen sum, da je namenjena temu, da se uporabi.
Sicer to, kar @Stormsonic predlaga, ne stane nič in je smiselno preskusiti.
Z vsemi oslarijami, za katere si vzamemo čas, je to še najmanj.
Tudi Klotz je v igri - čimširši nabor , tembolje.
Pomembno je, da je korektno - kar je nekaj čisto drugega v digitalni domeni (on/off ali je ali ni) kot analogno, ki ima nianse.
Nazadnje urejal/a ambasador Pon Mar 01, 2021 00:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2021 23:59 Naslov sporočila: |
|
|
Probaj, ampak za BNC konektor so posebne klešče s šestoglatim nastavkom za krimpanje.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2021 00:02 Naslov sporočila: |
|
|
Nasvet @stormsonica je vse prej kot malenkost, je bistvo.
SPDIF naj bi bil po specih 75 Ohmska zadeva in ne 50, RG59 to je.
Poišči še 75ohmski BNC. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2021 00:18 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | BNC na S/PDIF ne gre, ker je to RCA konektor. |
S/PDIF je 75 Ohmski standard. RCA nikoli ni bil in more more biti 75 ohmski konektor, vsaj ne z našimi zakoni fizike.
| Citiram: | | RX/TX sta dva para na UTP kablu, ne mešajte ga. |
RX in TX sta v tem primeru mišljena kot Transmit in Receive.
CD transport je TX, DAC enota je RX. Kje si ti zdaj našel UTP kabel?
| Citiram: | | Nekdaj je na koaksialni mreži v naši firmi tekel Novell le na Ethernet kablih z najmanj 70cm in terminiranim uporom 50 Ohm. |
Aja, tista slika BNC kaže 50 Ohmski BNC konektor, ki je neprimeren za S/PDIF. 75 Ohmski BNC nima tiste bele plastike.
Ja, za večino BNC konektorjev so res potrebne klešče za krimpanje ferule. _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2021 00:27 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, to ni za RG59, ampak za RG6.
Različen diameter kabla zahteva različne BNC konektorje, drugače ne gre zakrimpat.
Tale BNC konektor na sliki je 50 Ohmski, ne 75 Ohmski, kot bi moral biti za RG6. Napačna slika ali pa trgovec ne ve, kaj prodaja? _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2021 00:50 Naslov sporočila: |
|
|
| Se učim, hvala @stormsonic! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mcnaget
Pridružen/-a: Čet Nov 2012 12:28 Prispevkov: 144 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2021 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | Se učim, hvala @stormsonic! |
Tak kabel imam doma že izdelan , če sem prav razumel naj bi bil delan po navodilih @Stormsonic vam ga z veseljem posodim , ker ga ne uporabljam je pa RG59.
lpz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2021 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
| stormsonic je napisal/a: |
S/PDIF je 75 Ohmski standard. RCA nikoli ni bil in more more biti 75 ohmski konektor, vsaj ne z našimi zakoni fizike. |
Prosim za odgovor:
Na Raspberryju imam nameščeno Allo Digione kartico z dvema SPDIF izhodoma: eden je BNC, drugi je RCA. Kartico imam povezano z dvema DAComa: prvega preko coax kabla, ki ima na obeh straneh RCA konektor, drugega pa s kablom, ki ima na eni strani 75ohmski BNC, na drugi pa RCA konektor.
Na enem DACu mi delujeta obe povezavi, na drugem pa samo tista preko BNC->RCA. Uporabil sem 3 različne digitalne coax kable. Zadeva me sicer ne moti preveč, vendar me zanima v čem bi lahko bil vzrok, da preko RCA->RCA povezave na enem DACu ne deluje (slišijo se poki v enakomernih presledkih)? Ta isti DAC sem imel v preteklosti povezan z drugimi napravami s kablom RCA->RCA in je vedno delovalo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2021 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
| mcnaget je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | Se učim, hvala @stormsonic! |
Tak kabel imam doma že izdelan , če sem prav razumel naj bi bil delan po navodilih @Stormsonic vam ga z veseljem posodim , ker ga ne uporabljam je pa RG59.
lpz |
Hvala za ponudbo!
Kot vidim, je večinoma na mehaniki RCA digitalni koaksialni izhod, na konverterjih pa so pogosto tudi BNC vhodi, poleg rca in optike/toslik.
Pride v poštev ta rca-bnc kombinacija na 75 Ohm kablu in 75 Ohm bnc konektorju, v tem primeru VanDamme za ca 15€:
https://www.designacable.com/catalog/product/view/id/4542/s/neutrik-bnc-to-rca-lead-van-damme-75ohm-plasma-coax-cable-cctv-video-spdif/
--------------------------------------------------------------------------------------------------
@benma:
Saj je že @stormsonic povedal, da se pri paru RCA - RCA konektorjev ne moreš izogniti odbojem/refleksijam signala, ga lahko samo zakasniš s primerno dolžino kabla do take mere, da ne ovira pretoka informacij. Očitno je veliko bolj ugodna BNC - RCA kombinacija.
Refleksije obstajajo še kako tudi v analogni povezavi --- različen zvok iz iste marke kabla a različne dolžine!!!
Koliko in kako je to slišno pa je očitno zelo odvisno od karaktiristik izhodov vs vhodov, ki se kombinirajo -- in vmesnega kabla in njegovih konektorjev.
A ni to malo noro za kabel ki naj bi posredoval samo on/off informacije? Očitno to posreduje po protokolu z visokimi ritmi - alias frekvencami - in spet pride analogija v igro. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|