Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Psihoakustika
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 24, 2015 11:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno nasprotno od mp3 delujejo lampaški ojačevalci. Zelo pogosto se uporablja meritev, ko se ojačevalcu vnese impulz na eni frekvenci (običajno 1000Hz) in se opazuje kaj pride ven na izhodu. Najlepše zveneči ojačevalci imajo za vsak impulz serijo višjih harmonikov, ki zvezno upadajo. Torej so neke vrste 'harmonizator'.

Pojav je zelo zaželjen kadar se reproducira digitalna glasba iz mp3 in CD. Vsakič kadar poslušam ojačevalec single ended z direktno ogrevano triodo, se čudim kako bogato to zveni. Predvsem CD-ju gre zahvala za veliki comeback ojačevalcev na elektronke.

Tako, po eni strani se kao ne sliši izpraznjen spekter mp3 kode, po drugi strani pa zelo paše naknaden vnos harmonikov.

Zato je CD in lampaš tako odlična kombinacija.
Tudi s tranzistorji se to isto da narediti (harmoniziranje s FET tranzistorji, za car audio se da dobiti ločene enote).
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 15, 2016 19:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo o "blind" testih, psihoakustiki ter "treniranih" poslušalcih.

http://seanolive.blogspot.si/2009/04/dishonesty-of-sighted-audio-product.html
http://seanolive.blogspot.si/2008/12/loudspeaker-preferences-of-trained.html
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2016 08:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi moje mnenje je podobno avtorjevemu, da si je 'high end' dal zanko za vrat s tem, ko je krenil po prevarantski poti (vizuelne) superiornosti s pomočjo cene, dizajna, teže in velikosti.

Zadnji minhenski sejem mi je to samo potrdil. Naviti, tanki zvoki, ki so prevladovali so mi porajali vprašanje: čemu bi potrošil za vrednost enega stanovanja ali dveh za dosego nekih imaginarnih zvokov (ki nimajo dosti zveze z realnostjo) in kaj pomeni superiornost v tej usmeritvi zvokov ??

Kaj pomeni superiornost digitalnega PCM-a, če pa zveni nerealno tanko, je že tonalni balans napačen, če ga primerjam z realnimi zvoki. Ni pravega telesa, mesnatosti, korpoznosti. Ali so samo posnetki taki, PCM tehnologija nima nič s tem? Ne vem, samo pogostost pojava me bega.

Tri glasbenice so igrale v živo in so jih sproti posneli, sledila je A-B primerjava predvajanega zvoka s tistim v živo. Ko sem to poslušal sem se spraševal ali ne bi morda en vintage Advent (200USD na začetku kariere) to bolje izpeljal od tehnološkega Martena. Kljub vsem kablovju in drugim ohinsploh-izmom tja do ultra A/D/A konverterjev in ojačevalcev.

Razumem pa, da ima kdo viška denarja, velik salon, zamašena ušesa in občuduje lepe velike škatle in se fascinira nad metodično hipertrofičnostjo high enda.
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2016 12:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Mi lahko ugotavljamo, se "prtožujemo", ma ATRAKTIVNOST, hočeš, nočeš se prodaja Rolling Eyes Wink
"Ako malo zaviriš" u HI-END poslušalnice, "videt češ" Surprised Wink
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2016 12:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
LP

Mi lahko ugotavljamo, se "prtožujemo", ma ATRAKTIVNOST, hočeš, nočeš se prodaja Rolling Eyes Wink
"Ako malo zaviriš" u HI-END poslušalnice, "videt češ" Surprised Wink

Nič narobe z atraktivnostjo ali ceno. Tega mora biti, 'si kapišše'.
Bolj sem se spotaknil ob trend 'modernih' zvokov.
Si predstavljaš sejem mode pri Eskimih, kjer ponujajo mini krila, ki da so moderna. Pa so lahko fenomenalna in na eskimkah zgledajo glamurozno..

Kljub trendom so na sejmu bili primerki izven črede, tako da ni panike. Pa tako, nasplošno, se mi je ipak slišalo bistveno bolje kot pred sedmimi leti - so skoraj izginili CD-ji in se je 'laufalo' na fajle.
Znotraj teh trendov pa nekaterim uspe, ne vem kako, posredovati bolj kompleten balans. Naim, naprimer, od cenovno bolj dosegljivih naprav mi je bil kar všeč. MSB in še nekaj drugih tudi, a so visokkoo..
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 19, 2016 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Poleg ATRAKTIVNOSTI je tle še PRESTIŽ...
Samo pogledamo v avto industrijo. Nikakor in nikakor se ne primejo uporabni avtomobili z minimalo opreme. Če se že zgodi kakšen posamezen primer, ni dolgo na tržišču, ga kmalu nadgradijo z vsemi potrebnimi in nepotrebnimi šarami, ki jih lastnik hoče imeti a jih nikoli ne uporablja Rolling Eyes
Kaj ti naprimer rabi v PANDI navigacija, če je to sekundarni avto, za "špežo v SPARU"...
E tako je to v audiu, polno nepotrebne šare, poslušanje glasbe je sekundarnega pomena...
Maš pa posebne bogate HI-END patrone, deloholike, ki delajo denar 16-24h na dan, majo pa tri gramofone, dva kolutarja, tri DACe samo za izvor, aja glavna komponenta, ki je povezana z glasbo, "čas", ga pa nimajo, samo v nedeljo pa lahko "prjatlom" sistem pokažejo Laughing Wink
Cool
Bosty

Pridružen/-a: Sre Mar 2013 12:32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 20, 2016 11:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka: Žebljico na glavico!
Ključno vprašanje zame je: Pa kaj mi poslušamo, glasbo ali aparature?
Dokler si ne sestaviš nek sistem, ki ti igra nekako po pričakovanjih, ajde OK, iščeš, kupuješ, menjavaš,...
Potem pa samo še glasba in poslušanje.
Na hi-fi sejme hodim večinoma z namenom, da najdem kakšno novo glasbo (skupino, komad,...), ki bi mi bila všeč (bolj malo) in da je audiofilsko posneta (skoraj vsa). In če na enem sejmu najdem en komad, kot je npr. tale https://www.youtube.com/watch?v=lTG3AaXx9ak , potem je namen izpoljnjen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 20, 2016 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bosty je napisal/a:
ajka: Žebljico na glavico!
Ključno vprašanje zame je: Pa kaj mi poslušamo, glasbo ali aparature?
Dokler si ne sestaviš nek sistem, ki ti igra nekako po pričakovanjih, ajde OK, iščeš, kupuješ, menjavaš,...
Potem pa samo še glasba in poslušanje.
Na hi-fi sejme hodim večinoma z namenom, da najdem kakšno novo glasbo (skupino, komad,...), ki bi mi bila všeč (bolj malo) in da je audiofilsko posneta (skoraj vsa). In če na enem sejmu najdem en komad, kot je npr. tale https://www.youtube.com/watch?v=lTG3AaXx9ak , potem je namen izpoljnjen.

točno to....eni poslušamo glasbo....potem mi pa nekdo reče ..a ti še zmer poslušaš kasetarje....ja prjatu seveda jih ...ker imam na kasetah dobro staro muzko... Laughing Laughing
Nazaj na vrh
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 21, 2016 16:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno tako....in pomebno je samo to, da nam je všeč, kar poslušamo, pa četudi staro muziko iz kaset.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Stran 10 od 10

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu