Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Kar veliko o kablih - kaj in zakaj
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tma

Pridružen/-a: Pet Nov 2010 3:06
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2016 12:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ena povezava:

http://www.realhd-audio.com/?p=5583

LP, T
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2016 12:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

epic je napisal/a:
@Ambasador - mi je bilo le hip za tem, ko sem oddal svoj post jasno, da bo naslednji tvoj...

Apropos - si kdaj razmišljal, da bi z @Castorjem odprla pravno-svetovalno podjetje??? Je postalo že omledno-ponavljajoče se - ali ti držiš štango @Castorju, ali pač - obratno.

Si pa s svojim razkladanjem tudi usekal mimo in @mišolinu nisi odgovoril.

@mišolin, o BNC-jih (po mojem) kaj ve LIX. Obrni se nanj.

Ta ne bo sadil krompirja pozimi...

Sobota, kavica, pogled na AK.. Tudi če bi kdo drugi bil avtor tistega zapisa bi se isto oglasil - pojasnil kaj je bilo mišljeno.
Z @castorjem sva prijatelja, se pogosto srečujeva, skupaj večkrat poslušava, testirava, debatirava. A je kaj čudnega če imava dokaj sorodne poglede?
V našem hobiju smo se - in se še vedno za nekatere stvari - vrtimo v krogu. Kot kuža, ki lovi svoj rep. Za nekatere stvari smo (vsaj mislim tako)uspeli uiti iz začaranega kroga. Ena je ta, da pri kablih ne iščem menjave enih problemov za druge. Za pravi preskok je potrebno potegniti pravo potezo. Če je ta poteza menjava kabla, tudi prav.

Če ni konkretnega preskoka je zame isti šmorn za katerega se mi ne plačuje niti izgublja časa.
Če si z mojim razmišljanjem ne more nihče pomagati - sorry. Imam pa vsaj uteho, da se držim teme in se ukvarjam s problematiko na svoj način. Ne pa s pisanjem kako mi kaj gre na živce.
Odgovor na vprašanje pa je bil. Kakovosten - samo da nisem iskal rešitve v napačni smeri. To je bil point @castorja, pa tudi moj.
NCC2000

Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2016 12:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mišolin je napisal/a:
Imam eno vprašanje za digitalce - kabloznalce. Trenutno imam cdplayer
in dac povezan z RCA koaksialcem. Če bi recimo (teoretično) zamenjal
vhodne in izhodne konektorje (na kablu, cdplayerju in dacu) z BNC bi to zahtevalo še kakšne druge spremembe na hardweru razen zamenjave vtičnic? Na strani receiver chipa recimo?

Ne, če sta transmiter in receiver uglašena na Z75ohm in uporabiš 75ohm koaks

Citiram:
Drugo vprašanje je (za tiste, ki so kaj takšnega poskusili) - ali je to smiselno? Se dejansko kaj pridobi? BNC naj bi omogočal boljšo impedančno usklajenost (kolikor razumem)...

Nisem poizkusil. Seveda obstajajo tudi Z75 RCA rešitve. A se v tem delu bolj pridružujem mnenju @castorja

... če se svoje mnenje tu sploh lahko poda, če nisi ta, ta... ali ta...
Nazaj na vrh
mišolin

Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2016 17:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvala tistim, ki ste se poskušali držati vprašanja in ponuditi odgovore. Moje vprašanje NI bilo:
a) ali je analogni vir zvoka superioren digitalnemu
b) ali je cd player neprimeren kot transport
c) kateri digitalni kabel (znamka) bolj paše med dve kompenenti znamk a in b
Vse to so zanimiva, in tudi več kot relevantna vprašanja, a za druge teme.
In so bila tudi že večkrat naslovljena.

Vprašanje je bilo zelo preprosto (morda nejasno postavljeno). Ob predpostavki, da sta transport in dac okej in ceteris paribus vse ostalo - ali bi imela BNC povezava med njima manj jitterja kot RCA? In si predstavljajmo da sta obe izvedeni korektno. Še v drugem jeziku: Ali je (s tehničnega vidika) BNC povezava manj podvržena refleksijam v kablu in posledičnemu jitterju? Nič drugega. Ne zanima me kabel kot popravljalec napak v sistemu, ampak kabel kot korektno izvedena povezovalna komponenta. Hvala vsem, ki ste poskusili odgovoriti v tem smislu.
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2016 19:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolikor mi je znano naj bi bila impedanca digi koaks kabla 75 ohm, bnc pa je edini resnični 75 ohm konektor .

Pred leti sem imel iz Burmester transporta na dac 75 bnc in 50 cinch povezavo, pa kakšne omembe vredne razlike ni bilo.

Bila pa je razlika, če sem priklopil balansirano povezavo, ki je bila 110 ohm impedance.

lpm
mišolin

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2016 20:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala bogomir, točno takšne izkušnje me zanimajo. Kako pa je bilo z balansirano povezavo?
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2016 20:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

@Bogomir je lepo napisal na Burmestru se BNC ni kaj dosti poznal, kamoli na jajčkih za nekaj 10€ , e zato je treba vedet na kaj se priklopi.
Drugače pa je na trgu en kup zanič BNCjev (slabi kontakti, slab prenos in še kaj; sem mel problem s "clockom", ki je bil na BNC, se je izkazalo, da je slab BNC na kablu) napram RCA konentorjem, ki jih je poplava dobrih.

AES/EBU je pa draga zadeva ni za cenen hi fi, že kabel je bistveno dražji Crying or Very sad
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 27, 2016 00:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Predvsem mi je ostalo v spominu, da je z balansirano povezavo postal oder večji, širši, ampak mogoče nekoliko manj globok. Kakšne velike razlike v tonalnem balansu pa se ne spominjam.

Lpm
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2016 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri spdif je med rca in bnc lahko velika razlika v zvoku. Odvisno od sistema, hitrosti receiverja itd. so pa razlike vidne tudi ce se opravi meritev. Seveda je najbolje 75 ohm in kvalitetni prikljucki. Rca nikoli ni in ne bo 50, niti 75. ohm. To se lahko z lahkoto izmeri.
Nazaj na vrh
tromba

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2016 11:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri spdif je med rca in bnc lahko velika razlika v zvoku. Odvisno od sistema, hitrosti receiverja itd. so pa razlike vidne tudi ce se opravi meritev. Seveda je najbolje 75 ohm in kvalitetni prikljucki. Rca nikoli ni in ne bo 50, niti 75. ohm. To se lahko z lahkoto izmeri.
Nazaj na vrh
tromba

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2016 11:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tromba je napisal/a:
Rca nikoli ni 50 ohm. To se lahko z lahkoto izmeri. Imajo pa DAC i na samem vhodu 75 ohm upor in so skrbi glede tega odveč, prav tako so sprejemniki v novejših napravah tako hitrni, da so imuni na odboj signala. Kot je že omenjeno, pomemno je imeti dobre kontakte na priključkih..
Nazaj na vrh
mišolin

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2016 13:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, saj zato sprašujem. Vem, da tehnično je razlika. Zanima pa me, ali je tudi slišna? In če, v kolikšni meri? Po moji logiki bi recimo morala biti večja, kot pa razlika med npr. digitalnim kablom za 20 in 2000 €. Ker bolj vpliva na prenos podatkov. Ni tako?
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2016 17:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na nekaj postov iz drugih tem bom repliciral v tej temi, ki se mi zdi primernejša:

vpliv kablov na nizkih kakovostnih nivojih elektronike in zvočnikov je majhen, razen če gre za grobe anomalije kablov ali okoliščin.
Diy mojstri in električarji, ki so daleč najbolj šolani okoli elektrike in/ali veliki praktiki z izkušnjami okoli izdelave elektronike in tudi zvočnikov - imajo lahko to smolo, da kot avdiofili niso nikoli prišli do dovolj resolutivnih naprav oziroma kompletnih sistemov.

Posledično se (nekateri) taki postavijo na pozicijo - če jaz nisem zaznal problema, ki sem kao usposobljen, alora so to navadne 'bale', jajčka. Ma ni tako.

Zelo resolutivni sistemi so še kako podvrženi vsem tem vplivom - od vibracij do 'metalurgije' konektorjev in kablov. Zadeva gre lahko tako daleč, da drag sistem tudi noče zaigrati.
NCC2000

Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 02, 2016 15:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Na nekaj postov iz drugih tem bom repliciral v tej temi, ki se mi zdi primernejša:

vpliv kablov na nizkih kakovostnih nivojih elektronike in zvočnikov je majhen, razen če gre za grobe anomalije kablov ali okoliščin.
Diy mojstri in električarji, ki so daleč najbolj šolani okoli elektrike in/ali veliki praktiki z izkušnjami okoli izdelave elektronike in tudi zvočnikov - imajo lahko to smolo, da kot avdiofili niso nikoli prišli do dovolj resolutivnih naprav oziroma kompletnih sistemov.

Posledično se (nekateri) taki postavijo na pozicijo - če jaz nisem zaznal problema, ki sem kao usposobljen, alora so to navadne 'bale', jajčka. Ma ni tako.

Zelo resolutivni sistemi so še kako podvrženi vsem tem vplivom - od vibracij do 'metalurgije' konektorjev in kablov. Zadeva gre lahko tako daleč, da drag sistem tudi noče zaigrati.

kateri "drag" sistem pa ni hotel takole zaigrat?
Nazaj na vrh
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2016 09:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veliko takih sistemov!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Naslednja
Stran 9 od 11

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu