| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Jan 15, 2016 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo je vprašanje moderatorja: kateri kabel je najpomembnejši, oziroma, če bi imel možnost samo enega specialnega kupiti, kateri bi ta bil.
Mnenja so različna (interesi proizvajalcev pa tudi).
Ja, gledano za nazaj je za večino odgovor dokaj lahek, če imate poštiman sistem/ uravnotežen, seveda: kateremu kablu bi se nazadnje odpovedali - ta je tisti, ki ga je potrebno najprej kupiti.
V mojem primeru je to sigurno zvočniški kabel, daleč največ izgubim brez njega. Je pa res, da je pregrešno drag (nov preko jurja) a je v mojeh uhah vreden. Raje jurja za zvočnik manj (v rangu 3k), pa njega zraven kot 4k zvočnik in navadne kable. Ponovno, v mojem primeru. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
miromustang
Pridružen/-a: Sob Okt 2014 13:52 Prispevkov: 24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 15, 2016 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ko prebiram to temo o vodnikih razmišljam o veselju cigančkov, ko vdrejo v hišo oz. vikendico s hi-end audio opremo. Kabli pa toroidi bi nanesli kar nekaj denarja na Dinosu  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
goldenEar
Pridružen/-a: Čet Apr 2010 20:18 Prispevkov: 8 Kraj: EU
|
Objavljeno: Tor Jan 19, 2016 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Sam verjamem na vpli kablov/konektorjev na zvok. Poskusil na lastni kozi. Razlika je bila velika (majhne razlike lahko pripisujemo placebo efektu).
V enem izmed postov se je omenila ideja, da konektorji bolj vplivajo na zvok kot sam kabel. Po kmecki pameti, bi se s tem strinjal. Tezko je narediti dober stik, ce je samo "vtic" in brez kaksnega "vijaka", ki bi stik ojacal. Kvaliteten konektor pa ima svojo ceno. Celo svoj zvok (torej ima svojo distorzijo). Potemtakem je najboljsi konektor tisti, ki ga ni.
(Razen, ce zelis barvati zvok... zanimivo, da na trgu ni zadevic, ki bi jih dajal med interconnect/zvocniski kabli in bi s tem "tunal" zadeve... meni se zdi to packarija, ampak audiofili/trgovi bi bili navduseni).
Torej vticnico/suko konektor bi odstranil in kabla fizicno (s sponko) dobro "stisnil".
Je kdo to ze probal?
(Ali bo raje "s teorijo" opravilil $$$, ki ga je dal za konektorje.) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Sob Jan 23, 2016 22:19 Naslov sporočila: |
|
|
| No connector is the best connector. To je za uvod v ABC kablovja. NO spajkanje, je drugo pravilo, no shielding je tretje pravilo, ostalo prepuščam vaši domišljiji. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
goldenEar
Pridružen/-a: Čet Apr 2010 20:18 Prispevkov: 8 Kraj: EU
|
Objavljeno: Sob Jan 23, 2016 22:31 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo mi je "pravilo" - "no shielding". Zakaj tako?
To "pokoplje" vse XLR oz. AES48, ki je prava tehnoloska resitev interkonektov (ostali ja bau bau), ostali je audiofilija (oz budget).
Tukaj je lepo napisano, zakaj je temu tako. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Sob Jan 23, 2016 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
| In če se na podlagi lastnih izkušenj opredelim do pomembnosti posameznega kabla, bi kot prvo postavil pogoj, da je sistem že s kabli v dobavi uravnotežen! Od tu naprej, pa se komedije začnejo predvsem v cenovnem razponu, katere pa nikakor ne nakazujejo slušnih razponov. Ne zato, ker jih delam, ma bi pa le povdaril,da napajalni kabli igrajo zelo veliko vlogo in sem kar en lep čas mislil, da so pomembnejši od IC. Zmota na kvadrat. Izjemna tombola je bila raznih tipa Kimber in Nordost firm, ki so z beganjem ovc služile velike denarce, in to še danes počnejo. Tudi jaz sem bil ena od tistih ovc. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gfxmaniac
Pridružen/-a: Ned Dec 2014 13:39 Prispevkov: 19 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Jan 24, 2016 19:34 Naslov sporočila: |
|
|
Predvsem računalniški powercord ima topel in lampaški zvok  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04 Prispevkov: 441 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2016 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
verjetno kdo že pozna, ampak za ostale, ki ne (sam se danes naletel slučajno na to stran), in ki jih zanima kablaža (tudi s teoretičnega vidika), je tole super branje:
http://www.audiologs.com/ozrenbilan/vodovi.htm
za poskus recimo tale malenkost:
Zamislimo li način na koji se električno polje vodi dvama vodičima suprotnog polariteta, trenutno ćemo shvatiti prednost određenih geometrija vodova u odnosu na druge. Intuitivno odmah postaje shvatljivo kako udaljenost, upletanje, oblik vodiča postaje odlučujući faktor kvalitete prijenosa signala, a kako neke kvalitete poput punog kabela ili licnaste konstrukcije postaju potpuno nevažne. Iako polje putuje najvećim dijelom izvan vodiča, materijal vodiča ipak je vrlo važan. Kad kažemo najvećim dijelom, podrazumijevamo kako se ipak jedan mali dio polja penetrira u sam vodič....
pretty mind blowing... podobno kot v drugi temi o kablih, kjer je nekdo prilepil link, ki to razlaga na malo manj poljuden način (spomnim se velikega števila vektorjev in zelo kompleksnih formul) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2016 09:46 Naslov sporočila: |
|
|
| mišolin je napisal/a: | verjetno kdo že pozna, ampak za ostale, ki ne (sam se danes naletel slučajno na to stran), in ki jih zanima kablaža (tudi s teoretičnega vidika), je tole super branje:
http://www.audiologs.com/ozrenbilan/vodovi.htm
za poskus recimo tale malenkost:
Zamislimo li način na koji se električno polje vodi dvama vodičima suprotnog polariteta, trenutno ćemo shvatiti prednost određenih geometrija vodova u odnosu na druge. Intuitivno odmah postaje shvatljivo kako udaljenost, upletanje, oblik vodiča postaje odlučujući faktor kvalitete prijenosa signala, a kako neke kvalitete poput punog kabela ili licnaste konstrukcije postaju potpuno nevažne. Iako polje putuje najvećim dijelom izvan vodiča, materijal vodiča ipak je vrlo važan. Kad kažemo najvećim dijelom, podrazumijevamo kako se ipak jedan mali dio polja penetrira u sam vodič....
pretty mind blowing... podobno kot v drugi temi o kablih, kjer je nekdo prilepil link, ki to razlaga na malo manj poljuden način (spomnim se velikega števila vektorjev in zelo kompleksnih formul) |
Pozabil je omenit anuliranje učinka izolacije na samo žico na način, da elektroni lahko nemoteno tečejo po obodu žice.
Preskusil sem kar nekaj strokovno prepletenih kablov znancev, ki naj bi jim tak ali drugačen preplet pomagal, da naj ne bi bilo pomembno iz kakšne žice so.
Ne, da bi bili zanič, ampak v praksi se je pokazalo, da teorije o "imunosti" materijalov uporabljenih za tak kabel ne pijejo vode..
Je pa možno, da tistega pravega nisem nikoli dobil v roke.
Različnih zasnov audio kablov je veliko več kot pa je topologij ojačevalcev.
Od tu zmeda glede audio kablov.
Zato se potem problemi zasnove ampa in komponent pomnožijo z problemi kablov in univerzalnega audio kabla zato nikoli ni bilo in ga nikoli ne bo.
Rešitev je torej na dlani... Čim bolj brezkompromisna zasnova kabla, take zasnove pa brez tisočev ur snovanja in izdelave novih kablov in primerjanja najboljših izdelanih zasnov kablov, ni..
Ta hobi ni za tiste, ki radi hitro vržejo puško v koruzo in se raje zatečejo k teti lisici na še eno porcijo kislega grozdja.. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2016 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
| goldenEar je napisal/a: | Sam verjamem na vpli kablov/konektorjev na zvok. Poskusil na lastni kozi. Razlika je bila velika (majhne razlike lahko pripisujemo placebo efektu).
V enem izmed postov se je omenila ideja, da konektorji bolj vplivajo na zvok kot sam kabel. Po kmecki pameti, bi se s tem strinjal. Tezko je narediti dober stik, ce je samo "vtic" in brez kaksnega "vijaka", ki bi stik ojacal. Kvaliteten konektor pa ima svojo ceno. Celo svoj zvok (torej ima svojo distorzijo). Potemtakem je najboljsi konektor tisti, ki ga ni.
(Razen, ce zelis barvati zvok... zanimivo, da na trgu ni zadevic, ki bi jih dajal med interconnect/zvocniski kabli in bi s tem "tunal" zadeve... meni se zdi to packarija, ampak audiofili/trgovi bi bili navduseni).
Torej vticnico/suko konektor bi odstranil in kabla fizicno (s sponko) dobro "stisnil".
Je kdo to ze probal?
(Ali bo raje "s teorijo" opravilil $$$, ki ga je dal za konektorje.) | Probal, pri žici od bas driverja do zvočniškega kabla, ki sta, seveda, obe identični, kar je še dodaten plus.
Seveda deluje, je pa res, da banana konektorja, ki sta s tem "izvisela" nista bila WBT ali Eichmann.
Nato sem tako ožičil vse driverje do zadnjega(večina je dobila svojo žico, vsak drugačne debeline in števila žic, najtanjše visokotonci, nadebelejša basovci, biamping X5 na kanal) in kaj naj rečem? Mammma miaaa, super..
Pri tem načinu ni važno katere firme je banana vtičnica, ker žici samo rahlo prepletem(kretnica je na zadnji strani zvočnikov, proč od magnetov driverjev) in banana vtičnica služi samo že kot spojka, s katero zategnem spojeni žici..
(Tole kar si napisal se sliši zelo zanimivo, mi lahko, prosim malo bolj potanko razložiš.
"zanimivo, da na trgu ni zadevic, ki bi jih dajal med interconnect/zvocniski kabli in bi s tem "tunal" zadeve..".) _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2016 19:58 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | "zanimivo, da na trgu ni zadevic, ki bi jih dajal med interconnect/zvocniski kabli in bi s tem "tunal" zadeve.." |
pa v bistvu obstaja neka mala stvarca... no včasih je malo večja,
tudi tam do 20kg in še čez... po domače se je reče feršterker  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2016 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
| mišolin je napisal/a: | | Citiram: | | "zanimivo, da na trgu ni zadevic, ki bi jih dajal med interconnect/zvocniski kabli in bi s tem "tunal" zadeve.." |
pa v bistvu obstaja neka mala stvarca... no včasih je malo večja,
tudi tam do 20kg in še čez... po domače se je reče feršterker  |
Si me prehitel, mišolin. Sem že hotel sestavit sistem samo iz kablov.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2016 21:47 Naslov sporočila: |
|
|
tak sistem imel bi tudi jaz  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mihamusic
Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17 Prispevkov: 162 Kraj: Trzin
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2016 21:53 Naslov sporočila: odg |
|
|
Hoj:
Saj cinizmu pri kablih se je v nekem smislu težko odreči,... vsi, ki smo v tem Hi-Fi ju že več desetletij se spominjamo kako skeptično gledali na prve "Monstre" in podobno,... Samo, ko potem to sam lepo v miru (BREZ PRIŠEPETOVALCEV !) poslušaš,... in primerjaš,... in kable not in kable ven - je bistvena razlika. "Bistvena" seveda v smislu razlik dobrih sistemov,... ni to zdaj nekoga iz ulice potegnit pred zvočnik in da v 10 sekundah reče "oh-ah" ))
Meni se je to pred kratkim zgodilo tudi z napajalnimi kabli, do katerih sem bil tudi precej skeptičen,... Razlike so bile res majhne - ampak SO bile in definitivno v smeri več informacij/bolj "čistih" nekako - ne znam dobro opisati,...
Pa spet nisem prišparal ((
Lep nedeljski pozdrav : MM |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2016 23:27 Naslov sporočila: |
|
|
Oj miha, sicer nisem čisto prepričan, če se tvoj post nanaša na mojega (in trombovega), ampak, kar sem jaz hotel reči je to, da bi sistem brez ojačevalca izpolnil fantazijo njegove idealne konstrukcije - wire with gain.
Čeprav po drugi strani vsa diskusija okoli kablov tudi ta ideal postavlja
pod vprašanje. 'Drot' z gainom že mogoče... Ampak kateri drot? Pa smo spet pri kvadraturi kroga...
Ne gre za vprašanje vere ali nevere v kable in njihov vpliv. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|