Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Prvi gramofon
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matejp

Pridružen/-a: Čet Okt 2015 18:58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2015 20:23    Naslov sporočila: Prvi gramofon Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Zadnja leta vse več časa namenim poslušanju glasbe. Do sedaj sem jo poslušal na CD-jih ali preko računalnika. Vse bolj pa mi diši obred in zven LP-ja. Kupil sem si prvo vinilko, gramofona še nimam - enkrat je treba začeti; zato upam na kakšen fin nasvet.
Star gramofon Dual, Thorens 166, 160, še lepši Lenco l75 ali kaj drugega in zamenjati iglo. Plošč ne bi uničeval! Koliko stane obnova - čiščenje, novi kabli, nastavitev, itd.? Verjetno bi s časoma nadgrajeval.
Nov gramofon Rega ali Pro-ject ali kaj drugega?
Denarja trenutno ni prav veliko 200-300eur.
V prihodnje imam namen kupiti tudi boljši pred-ojačevalec in zvočnike; verjetno pa začnem s kabli za zvočnike?; sedaj pa je stanje bolj klavrno – specifikacije:

Ojačevalec - Sony TA-FE310R
power at 4 ohms - 2 x 70 w
power into 8 ohms - 2 x 55 w
RCA - phono tuner aux cd tape1 / 2
Correction - bass, treble; Loudness; Sorce direct
Frequency response: 7 Hz to 70 kHz
Dimensions: 430 x 130 x 310 mm (B / H / T)
Weight: 5.5 kg
Inputs: CD, TUNER, PHONO, TAPE 1/DAT, 2/MD TAPE, AUX, front headphone

Zvočniki - Jamo Cornet 175
Description:Number of Speakers : 3
Impedance : 4 Ohms
Power admitted : 90 Watts
Bandwith : 43Hz – 20kHz
Sensitivity (dB/W/m) : 90
Dimensions:210 x 800 x 285mm (Width x Height x Depth)
Weight:10kg

V naprej se vam zahvaljujem za nasvet.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vinylfreak86

Pridružen/-a: Pon Okt 2013 21:57
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2015 21:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej moraš ugotoviti, če je gramofon sploh za tebe. Glede na to, da nimaš izkušenj s to tehnologijo, ti lahko rečem le eno: za vinilke moraš biti natančen tip človeka s perfekcionističnim odnosom do stvari. Če to nisi, pozabi. Ta tehnologija ne dopušča šlamparije.

Sam sem kot generacija kaset in Cdjev imel veliko problemov na začetku soočanja s to tehniko. Na srečo so prve plošče, ki sem jih posedoval bile slabo ohranjene in sem jih dobil zastonj, kajti zgodilo se je, da mi je vseskupaj padlo po tleh in tudi prvi gramofon je bil šenkana plastična j***a. Vendar ob tem se se učil in nadaljeval svojo pot na višjem nivoju.
mihamusic

Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17
Kraj: Trzin

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2015 22:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj:

Le kupi si gramofon za LP - imenitna zabava - in na nek način veliko več "dogaja" ob reprodukciji glasbe.

Kar se tiče "absolutne" kvalitete, lahko na vseh forumih prebereš milijone ocen "zlatih ušes" avdiofilske scene Smile

Definitivno velja nesrečno pravilo - "več denarja - več muzike" - temu se ne moreš izogniti Wink

Osebno sem začel z LP-ji konec 1970-ih,... pripotoval do imenitnih Kuzma Stabi/Stogi/Ortofon Mc20MkII - izposojenega (na dolgi rok) Oracle/SMEII/Ortofon sistema,... in potem 1983 kupil prvi CD Phillips CD100.

Po mojem mnenju imata obe tehnologiji svoji prednosti/slabosti

Predvajanje in poslušanje LP-jev je dogajanje, ki zahteva od tebe veliko truda/znanja/xxx v vzpostavitvi ok sistema, nastavitvi glave/ročke, "se dogaja", "se vrti", vidiš zadevo,... zvoj je imeniten - presenetljiv, kako se sploh lahko tako veliko informacij prenese iz "mehanike" v "elektroniko" in nazaj v akustično valovanje,... So pa problem seveda stare (vedno izrablljene) plošče,... z vsakim poslušanjem, v principu malo slabše,... clicki-šumi,preskakovanja-itd-itd-itd.

Velika prednost je tudi dostop do imenitnih izvedb (če si za "klasiko") na LP-jih,....

CD-ji imajo - IMO - zelo čist, izjemno dinamičen zvok,... se ne "starajo" - poslušaš jih kolikokrat jih žališ (meni so te zadeve pomembne),...

mp3 in podobno je "total crap",...

Veliko veselja in uživanja v glasbi ti želim : MM
Nazaj na vrh
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2015 23:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mihamusic je napisal/a:
Oj:

Le kupi si gramofon za LP - imenitna zabava - in na nek način veliko več "dogaja" ob reprodukciji glasbe.

Kar se tiče "absolutne" kvalitete, lahko na vseh forumih prebereš milijone ocen "zlatih ušes" avdiofilske scene Smile

Definitivno velja nesrečno pravilo - "več denarja - več muzike" - temu se ne moreš izogniti Wink

Osebno sem začel z LP-ji konec 1970-ih,... pripotoval do imenitnih Kuzma Stabi/Stogi/Ortofon Mc20MkII - izposojenega (na dolgi rok) Oracle/SMEII/Ortofon sistema,... in potem 1983 kupil prvi CD Phillips CD100.

Po mojem mnenju imata obe tehnologiji svoji prednosti/slabosti

Predvajanje in poslušanje LP-jev je dogajanje, ki zahteva od tebe veliko truda/znanja/xxx v vzpostavitvi ok sistema, nastavitvi glave/ročke, "se dogaja", "se vrti", vidiš zadevo,... zvoj je imeniten - presenetljiv, kako se sploh lahko tako veliko informacij prenese iz "mehanike" v "elektroniko" in nazaj v akustično valovanje,... So pa problem seveda stare (vedno izrablljene) plošče,... z vsakim poslušanjem, v principu malo slabše,... clicki-šumi,preskakovanja-itd-itd-itd.

Velika prednost je tudi dostop do imenitnih izvedb (če si za "klasiko") na LP-jih,....

CD-ji imajo - IMO - zelo čist, izjemno dinamičen zvok,... se ne "starajo" - poslušaš jih kolikokrat jih žališ (meni so te zadeve pomembne),...

mp3 in podobno je "total crap",...

Veliko veselja in uživanja v glasbi ti želim : MM

Glede mp3 formata.
Na neki slo spletni strani so vrhunsko posneti komadi v mp3 formatu...
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 02, 2015 08:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje mnenje je na strani ProJect-a, a zberi vsaj 400€, da dobiš nivo, ki ti bo služil vsaj nekaj let, preden ti bodo apetiti zrasli.

Če kupuješ vintage, ga ni nasveta, ki nadomesti ugodno priliko. Predvsem si oglej po spletu po čem se prodajajo, potem boš že sam presodil.

Če boš rinil kamor rine vsa čreda (Thorens ipd) te bodo oskubli. Poišči alternative, ker zna kak visok model japonca stati manj kot nizek model zvenečega imena. Tako se lahko dobi prave mašine za smešen denar.
V sedemdesetih se je najbolje prodajal Pioneer (PL112) ker je bil najcenejši ki je še igral.. V spominu imam spodobne zvoke direct drive Pioneer iz zgodnjih osemdesetih, ki tudi ne stanejo kaj več kot 1o0€ (PL400..).

Z razliko si kupi novo Grado glavo.
Vinylfreak86

Pridružen/-a: Pon Okt 2013 21:57
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 02, 2015 11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojem mnenju tako vsak, ki posluša plošče, posluša še poleg CDje, saj zaradi pomanjkanja časa ne moreš vsak dan poslušati gramofona. Pri meni pride gramofon na vrsto 2X tedensko, več mi ne znese.

Mp3 tudi meni ne odgovarja, čeprav sem mlajša generacija. Tudi v avtu raje poslušam originalni CD. Kar se staranja tiče je pri vinilkah vse odvisno od ravnanja z njimi. Sem prepričan, da lahko vinilka preživi tri generacije ljudi, medtem ko za CD tehnologijo še ne vemo, kako dolgo lahko zdrži.
matejp

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 04, 2015 22:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsem se iskreno zahvaljujem za nasvete.
Ogledal sem si nekaj oglasov preko meje v Italiji in na bolhi - v oči pa mi je padel tale:

http://www.bolha.com/avdio-in-video/avdio/glasbeni-predvajalniki/gramofoni/thorens-td-318-mk2-gramofon-1300892441.html?aclct=1443804798

Jutri oz. ta teden ga grem pogledat. Kaj pravite?
Moram bit na kaj specifično pozoren: kako tih je, se enakomerno vrti 33, 45; roka lepo deluje, izgled (zaprašen, zakajen)...?
In seveda lepo zveni.

V naprej se vam zahvaljujem za nasvete.
Nazaj na vrh
canyonn

Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53
Kraj: kanal

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 04, 2015 23:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ne ,318 je mimo model......preveč površine in neobdelane na ročici

vzemi Rega gramofon,ti predvajajo vsaj približno tako kot so si zamislili producenti...

Rega je top, ali po Slovensko;:edini pošten gramofon za 350 euro in naprej ,nov, szi odjemno dozo

vintage gramofon
stvar okusa....

ko sem post oddal deluje kot da sem post popravljal ali dopolnjeval,a ga nisem,torej a smo u zoni a ali u zoni b

https://www.youtube.com/watch?v=_TvDge63Iy8

Nazadnje urejal/a canyonn Pon Okt 05, 2015 00:13; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041775119
davor281

Pridružen/-a: Čet Jan 2010 18:55
Kraj: Zimica

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 04, 2015 23:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko se je začel preporod vinila, so se stari Thorensi (vsaj model 150 ali 160) prodajali za 50€. Zdaj ko se je tržišče malo spraznilo pa cene letijo v nebo.

Poleg tega ne veš kakšno je stanje glede olja, ležajev, ožičenje ročke.... Je bilo kaj menjano in če, kdo je to servisiral?

Res je, da je ta model novejši kot zgoraj navedena, to pa s sabo prinese tudi nekaj dodatne elektronike, ki lahko povzroča dodatne sitnosti.

Bi se kar strinjal, da so modeli serije 150 ali 160 boljši, ampak če nisi pripravljen vlagati dodaten denar, kot je bilo rečeno, prste proč od starih Thorensov. Več o vseh serijah najdeš tukaj:

http://www.thorens-info.de/html/modelle.html

Naj te ne premami AT95, gre za nizkocenovno glavo, ki sicer ni slaba, sam presodi glede na ceno -

http://www.ebay.de/itm/Audio-Technica-AT-95-E-Moving-Magnet-Tonabnehmer-Cartridge-/351215859368?hash=item51c618b6a8

Za malo več denarja dobiš nov Rega RP1 ali pa kak ProJect...

Moje mnenje je, da je cena krepko navita.

Lp,
Davor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 040/514-308
canyonn

Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53
Kraj: kanal

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 00:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

canyonn je napisal/a:
ne ,318 je mimo model......preveč površine in neobdelane na ročici

vzemi Rega gramofon,ti predvajajo vsaj približno tako kot so si zamislili producenti...

Rega je top, ali po Slovensko;:edini pošten gramofon za 350 euro in naprej ,nov, szi odjemno dozo

vintage gramofon
stvar okusa....

ko sem post oddal deluje kot da sem post popravljal ali dopolnjeval,a ga nisem,torej a smo u zoni a ali u zoni b

https://www.youtube.com/watch?v=_TvDge63Iy8

mi ni vseeno,a kaj .....

https://www.youtube.com/watch?v=R0HmdB7OZnw
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041775119
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kake neumnosti klofate...kaj je bilo? , "bilo pa prošlo"....tudi EMTje so nesli na smetišča ali domov...zadnji v Ljubljani je prodan za 1500 euriča (Bolha)...na Ebayu so 9000...da o platah sploh ne govorimo...kake so pa danes cene?...
stanje olja, ležajev, ožičenja?...kaj se hecate?...a je to rocket science?...no ja, če ni lih bil v kaki Venecijanski kleti pod morjem 30 let...
@matejp@, a si sploh prebral kako temo, kjer smo doktorirali na gramofonih in ročkah?...zapelji se do kakega prodajalca, mogoče se boš kaj več naučil...da ne rečem da imamo v bližnji okolici celo dva resna proizvajalca gramofonov...
uroš

Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 09:22    Naslov sporočila: Re: Prvi gramofon Odgovori s citatom

brez veze

Nazadnje urejal/a uroš Sob Okt 24, 2015 23:51; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
davor281

Pridružen/-a: Čet Jan 2010 18:55
Kraj: Zimica

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
stanje olja, ležajev, ožičenja?...kaj se hecate?...a je to rocket science?...no ja, če ni lih bil v kaki Venecijanski kleti pod morjem 30 let...

Ne ni rocket science, je pa treba olje kupit, menjava po 30-ih letih je najbrž na mestu, ležaje v vsakem primeru pregledat, pri ročki nastavit...če nič drugega spet nekaj denarja...

...in tako malo po malo, pa se najde denar za nov gramofon...

Citiram:
tudi EMTje so nesli na smetišča ali domov...zadnji v Ljubljani je prodan za 1500 euriča (Bolha)...na Ebayu so 9000...da o platah sploh ne govorimo...kake so pa danes cene?...

Govora je bilo o Thorensu 180mkII, ti pa navajaš EMT-je???
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 040/514-308
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kje je bilo govora o Thorensu 180?...ne vem sploh kateri model je to...EMT sem omenil samo kot primerjavo cen danes in 10, 20 let nazaj ko so romali na smetišče...pa Thorensi tudi...
kolk olja pa je treba?...4 litre?...

ma ti to govoriš iz lastnih izkušenj ali kar tako?
matejp

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2015 12:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo!
Ponovno vsem najlepša hvala za nasvet.
Torej,
po vsem navedenem sklepam:
- da imajo Thorensi navite cene, ker so IN - in je res da:
- so japonci s tistih časov za isti denar oz. še malo cenejši rabljeni tudi zavidljive kvalitete; in je res da se rezervne dele težje dobi za japonce kot Thortense in ostale švicarje;
- ja ta Thorens 180 je rabljen - ima glavo - ne povsem novo AT, ki ni najboljša (hvala za opozorilo); ter
- olje, ležaji... in cel doktorat finomehanike katere nimam v malem prstu, ki nanese predvidevam vsaj še polovico, torej 100 do 150 eur.

Se pravi da je najbolje novega!
Eni pravijo Pro-ject, drugi Rega:
tega si ogledujem:

http://playroom.si/Rega-RP1-Gramofon

Je ta vredu? Al grem vseeno Thorensa 180 pogledat? Smile
Hvala vsem!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu