| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
respetin @ preden zviška in omalovažujoče pišeš o kablih, bi bilo mogoče dobro, da si razlike daš demonstrirati na primerno dobrem sistemu.
lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
respetin
Pridružen/-a: Sob Okt 2010 17:49 Prispevkov: 13 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 13:37 Naslov sporočila: |
|
|
| Se opravičujem, če je prebrati, da razlik ni. Pravim, da niso tako velike kot jih marsikdo skuša prikazati ali prodati. Zato tudi omenjam, da se meni zdi vložek v akustiko primernejši kakor vložek v kabel. Sobe, ki odmeva, ne reši noben kabel, če malo karikiramo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 13:40 Naslov sporočila: |
|
|
Bom zvecer ko pridem domov do racunalnika pokazal before/ after primere iz osebne prakse in lastnih produktov, na RPG spletni strani imajo pa tudi svoje dobre rezultate.
Razlike so seveda zelo enormne. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 14:59 Naslov sporočila: |
|
|
LP
"Osnovnih postavitev", smo o njih pisali že neštetokrat ...
Konkretni projekti, ja je pa treba plačat, kot vse ostalo, saj ojačevalec tudi ne dobiš zastonj.
Kar se tiče aplikat in "cen"pa ne moreš gledat samo "goli material" in koliko je to vredno, ampak kako in kam, tukaj je vloženo enega znanja in ur dela, da se pride do rezultata...
Če podamo eno prispodobo, tudi ena "gramofonska ročka" je v materialu lahko vredna samo nekaj 10€, lahko je v vrednosti manj kot ene aplikate, stane pa ročka vsaj nekajkrat več od aplikate !!! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1682 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 15:21 Naslov sporočila: |
|
|
Zgodovina se ponavlja.
Vsake toliko se najde nekdo, ki ne ve kaj in kako in verjetno ni prebral vsega kar smo že prežvečili in napisali. na to smo se že navadili.
Nekaj mojih misli ob vsem tem pisanju, ki ga prebiram v tej temi zadnje dni.
Moj prvi nasvet je seveda, da je potrebno pogledati nazaj na tem forumu (in drugje) kaj in kako.
Kaj in koliko ima vpliv na glasbo (v smislu kvalitete), je v širšem (mednarodnem) audio prostoru definirano nekako takole: cca 70% prostor, 20% zvočniki, 9% fršterkarija, 1% kabli (različni avtorji različno, ampak tu nekje). Navajanje vpliva v % je seveda vprašlivo).
Če startamo iz prazne sobe, je to tudi po mojih izkušnjah tako nekako. Vsekakor pa super soba na zanič ostalem ne da nič od sebe in obratno. Odlična fršterkarija in zvočniki pa tudi s slabšimi kabli v dobri sobi dajo mnogo tega, kar je podobno glasbi.
Postavlja se vprašanje koliko za kaj dati. Večina svetovno znanih recenzentov, konstruktorjev,... piše, da naj se za kable da okoli 10% od vrednosti sistema. Soba je izuzeta. Razlike od 10% so seveda lahko zelo velike - npr. za šibkejši (in s tem cenejši), ampak dober ojačevalec namenjen manjši sobi ali manj požrešnim zvočnikom potrebujemo dobre kable.
Koliko torej dati za akustično ureditev sobe?
Tu je odgovor v številkah lahko ZELO različen, velja pa načelo, manjša kot je soba ceneje je - kot to velja za večji del ostalega (zvočniki, ojačevalec) ter za slidno ureditev potrebujemo 10 x manj kot za odlično.
Ponavadi soba ni popolnoma prazna, saj imamo vsaj kakšen fotelj, pa omarico, mizico, preprogo, zavese in sliko, tako da je treba dati nekolko manj za akustične aplikate za solidno sobo.
Če si pogledamo malo poslušalnice po netu, tu pa tam uspemo zaslediti tudi kakšno ceno akustične ureditve. Tako vidimo, da se cene hvaljenih poslušalnic gibljejo od nekih 1000-3000€ na m2. Kakšen je zvok v njih in kakšne so razlike med njimi ne vem, ker nobene take nisem slišal.
Po mojih izkušnjah, pa se da zvok v nekaterih prostorih bistveno izboljšati že za kakih 20€ po m2 v diy izvedbi, nekaterim pa 100€ komnaj zadostuje, sploh če je problem v difuzorinju zvoka.
Kakšna je razlika med "profesionalnimi" akustičnimi izdelki in "neprofesionalnimi" kot jih poimenije NLP.
Razliko pokaže samo meritev v enakih - standardiziranih pogojih, vse ostalo je nakladanje.
Matematični modeli, na katere se nekatere firme sklicujejo pri izdelavi nekaterih akustičnih aplikatov, so z vidika uporabnika pravzaprav pomebni samo za patentiranje aplikata oz. načina kako deluje. Če ima drug aplikat podobne akustične lastnosti (izmerjeno kot zgoraj navedeno) tako tudi funkcionira - torej podobno. Tukaj se s podatki ne da veliko "skriti" oziroma ne povedati dovolj, kot se to redno pojavlja pri ojačevalcih in zvočnikih.
Navajanje meritev, kjer je rezultat absorbcije večji od 100% pa je popolnoma OK, kar bi "profi" za kar se NLP ima lahko vedel, če bi poznal teorijo in standarde, ali pa vsaj prebral kaj firme napišejo pri takih meritvah. Pa da se razumemo, NLP je sodeloval pri izdelavi kar nekaj studijev in še česa, ki imajo solidno pošlihtano akustiko za ne prevelike denarce, ampak, kot sem že pred leti ugotavljal mu očitno še mnogo tega očitno manjka.
Pa brez zamere prosim. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 16:16 Naslov sporočila: |
|
|
| ck je napisal/a: |
Kaj in koliko ima vpliv na glasbo (v smislu kvalitete), je v širšem (mednarodnem) audio prostoru definirano nekako takole: cca 70% prostor, 20% zvočniki, 9% fršterkarija, 1% kabli (različni avtorji različno, ampak tu nekje). Navajanje vpliva v % je seveda vprašlivo).
|
To bo to...
Mićken vas je že zanesl s to akustiko sobe... _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6270 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 16:51 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | | ck je napisal/a: |
|
To bo to...  |
Ti procenti so zelo odvisni na katerem nivoju je sistem.
Enkrat ko imaš zvočnike na dovolj visokem nivoju, ti je bolj smotrno povečevati delež za ojačevec, naprimer.
Da ne spomnim, da kakovost zvoka CD playerjev ne raste zvezno s ceno, ampak gre to v preskokih, pri čemer srednje klase sploh ni. Ergo potrošiti 'srednji' denar za CD player je nesmisel, če kdo to naredi zaradi zvoka. Drugo je če to narediš zaradi dizajna. Potem ima smisel, vsaj oči počivajo
Tudi 70% delež za akustiko prostora je popoln nesmisel v nižjem rangu aparatur. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Res je zgodovina se ponavlja, tudi pri tebi nenehno.
Ce le gre me ocrnis, jaz pa tebe kdaj pohvalim, ko kaj pametnega napises.
Tudi moderatorji so v preteklosti vmes posegali in brisali tvoje nesramne in zlonamerne izjave.
Zakaj imajo nekateri proizvajalci navedene vrednosti absorpcije vec kot 100% se ve, nekateri tudi to razlozijo v drobnem tisku, marsikateri pa ne.
Obstajalo je obdobje, ko so to namerno vsi zlorabljali, eni se zmeraj.
Poznam teorijo in standarde (vcasih tudi kaj pogoljufam in pogledam v zapiske ali knjige, ce kaj "pozabim" kako je natancno, res je) ter naj zdaj tu nakladam o standardih, ce mnogi ljudje niti ne vedo a akustika sploh kaj koristi.
Prosim CK da se me izogibas v velikem krogu in me ne omenjaj, ker si res "slovensko" fausljiv!
Projektiral sem marsikaj v vrednosti od 500€ pa do 500.000€, tudi za pokazat imam nekaj resnega in zivim od tega, ne bogato ampak iz leta v leto gre bolje.
Delam na projektih, ki bodo vlozili kar nekaj milijonov € samo za akustiko.
Dovolj sem strokoven za moderatorja par pro audio forumov, za arhitekte kjer se izvajajo resne zadeve, za narocnike ki zapravljajo privat kapital in so izjemno zadovoljni (in so tudi svetovno priznani producenti), dovolj strokoven za Audio Engineering Society (AES), pa se kje, za tebe pa seveda ne.
Me poznas osebno mogoce pa tega ne vem?
Jaz nimam pojma kdo si, samo vem da si siten in alergicen na mene.
Pa ti CK?!
Koliko tebi manjka!?
Imas kaj za pokazat, vsaj en resnejsi projekt, razen trde kamene volne izza slik in v omarah ter prestavljanje zvocnikov in poslusalca po sobi ob piru ipd.
Najlazje je biti kritik.
Pa brez zamere prosim.
| ck je napisal/a: |
...
Navajanje meritev, kjer je rezultat absorbcije večji od 100% pa je popolnoma OK, kar bi "profi" za kar se NLP ima lahko vedel, če bi poznal teorijo in standarde, ali pa vsaj prebral kaj firme napišejo pri takih meritvah. Pa da se razumemo, NLP je sodeloval pri izdelavi kar nekaj studijev in še česa, ki imajo solidno pošlihtano akustiko za ne prevelike denarce, ampak, kot sem že pred leti ugotavljal mu očitno še mnogo tega očitno manjka.
Pa brez zamere prosim. |
_________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
respetin
Pridružen/-a: Sob Okt 2010 17:49 Prispevkov: 13 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 18:19 Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj sem pa res že zmeden. Za nižji rang aparatur je manj smiselno trošiti za akustiko? Ni tako, da imajo dražji ali pa profi izvajalci vse podkrepljeno z meritvami? Torej sistem za 100.000 evrov potrebuje še enkrat toliko za akustiko, da bo pokazal kaj zmore? Kolikor smo prebrali ali pa slišalih na sejmih, so sistemi za 20x manj denarja lahko enakovredni ali celo boljši. In zanje nima smisla vlagati v akustiko?
Res so zanimive te audio vode. Vsak trobezlja po svoje, a konkretnih odgovorov ni. Še vedno čakam na slikovno gradivo. Npr: to sem naredil, plačal toliko, razlika ja taka in taka. Ne nujno matematično izmerjena, ampak dobil sem čistejše visoke, boljši odziv ipd. A je to tako težko?
Jaz bi si res želel konstruktivne debate. Tako pa se samo pregovarjamo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
siroliver

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 12:34 Prispevkov: 1004 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
Vidim da si pridruzen forumu 2010,se pravi ga vsaj ze pet let prebiras ,
a ti je komaj zdaj kapnilo da vsak trobezlja po svoje ?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
| Respetin, najprej se moraš navadit, da tukaj moraš ločevat mutibariče in ostale. NLP je strokovnjak za akustiko prostora in kot je sam lepo povedal, izdelava kvalitetnega projekta 1500€. Nadaljnje mokre sanje pa po želji. Malo DIY skopiranega od tle in tam in malo aplikatov kupljenih second hand ali v kaki akciji je najboljši recept, da se ti hifi zafržmaga. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
Aja, sem pozabil dodat; Konstruktivno se o akustiki prostora lahko začnemo pogovarjat šele takrat, ko je vsem debatnim udeležencem jasno, da strokoven tretma sobe košta, košta, košta. Zaradi tega je smiselen za tiste, ki točno vedo kaj hočejo in so v posesti sistema, ki ga občutneje ne bodo več spreminjali.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
Prej, preden se cinično obregnete ob kakšen post, ga vsaj natančno preberite. Šele potem pljunite.
CK @ ni pisal o tem, da je treba potrošiti 70% za akustiko, temveč to, da pri kvaliteti zvoka odpade 70% na prostor.
Lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Če koga zanima specifična sprememba nekega prostora, mi naj pošlje privat sporočilo, ker se ne mislim it podat znova in znova v noro debato (leta nadlegovanja s strani CK) ko bom kaj objavil in bo videl "duhove" ali se obesil da sem narobe kaj napisal, da ne vem o čem govorim...
Nimam ne časa ne volje za to.
Tale forum je čudovit, le par norcev je, ki povsem pokvarijo vzdušje in zmeraj naredijo prepir namesto konstruktivnega "pogovarjanja", žal je tako kot je že leta.
Kar nekaj sofuromašov sem dobil v kontakt preko FB-ju, ki so me sami poiskali patudi preko privat sporočil tukaj in so se pritoževali nad stanjem komunikacije na tem forumu in sem jim tudi svetoval kako in kaj v določenih situacijah itd.
Lahko pa poiščete kontakte tujih akustičnih svetovalcev, pa boste videli koliko to stane in koliko so pripravljeni zastonj bilo kaj svetovat na raznoraznih forumih.
Hvala Castor za prijazne besede! _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2015 22:18 Naslov sporočila: |
|
|
Kdo pa se na kaj cinično odziva, pa Bogomirja zaskeli samo takrat, ko se njegovi konjenici to zgodi.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|