Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Akustika sobe in postavitev zvočnikov
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 29, 30, 31 ... 79, 80, 81  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2015 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuluf je napisal/a:
NLP je napisal/a:
"Budget" aplikati ne ponujajo rešitev nizkih frekvenc fantje!

Se nizke frekvence sploh splača reševat z velikimi aplikati. Ni bolje kar zamenjat zvočnik, če je prehudo.

LP

@zuluf preberi prejšnji post, "plizzzzzz" Wink
NLP

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2015 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda se splača.
Razen če ne želiš doživeti polnega zvočnega spektra.
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2015 11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
LP

"Nevednost potrošnika" se izkorišča na vsakem vogalu, najsi bo to samo korenček, piščančja bedrca, "ulovljeni VW", ali audio naivnosti itak Rolling Eyes Wink
"Zdrava kmečka logika, je zapustila naše kraje Laughing Laughing "

@ajka ma kakšna zdrava kmečka logika! Ob tem "pranju možganov" na vsakem koraku ter ob vsaki priliki je sploh nepriporočljivo, neprimerno kmalu pa bo že kar prepovedano mislit s svojo glavo. No in ob tem, da se nič več ne zgodi ob nekih naključjih me prav zanima kaj bo prinesla nova agenda tudi na avdio področje.

Audio Agenda 2030

NLP

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2015 11:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... in kaj je to "Audio Agenda 2030", na googlu ne najdem nič pametnega.
nek_do je napisal/a:

Audio Agenda 2030

nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2015 12:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NLP je napisal/a:
nek_do je napisal/a:

Audio Agenda 2030

Saj tudi sam ne vem zato pa se sprašujem. Je pa dosti več znanega o "navadni" Agendi 2030, ki bo prinesla "novosti" oz. spremembe na marsikatero področje ter posledično verjetno tudi v avdio sfero.
NLP

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2015 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aha to misliš, ja potem mislim da je najbolje vse prodat (v črnem scenariju se že sušlja o vojni v Evropi npr.) in se odselit nekam kjer boš imel srečo da boš trofil, kaj vse ne bo prizadeto.

nek_do je napisal/a:
NLP je napisal/a:
nek_do je napisal/a:

Audio Agenda 2030

Saj tudi sam ne vem zato pa se sprašujem. Je pa dosti več znanega o "navadni" Agendi 2030, ki bo prinesla "novosti" oz. spremembe na marsikatero področje ter posledično verjetno tudi v avdio sfero.

respetin

Pridružen/-a: Sob Okt 2010 17:49
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2015 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NLP je napisal/a:
"Budget" aplikati ne ponujajo rešitev nizkih frekvenc fantje!

Lahko poveš več?
Kaj je budget aplikat in kaj je profi aplikat?

Da ne bo pomote, jaz se s tem ne ukvarjam in na tem področju razen logičnega razmišljanja nimam kompetentnega znanja, niti v dokaz ne morem ponuditi meritev, ki bi dokazovale koristnost tretmaja (kolikor sem opazil tudi tukaj ni nihče postregel z meritvami "beefore/after), ampak sem pa veliko prebral na tujih forumih, kjer so veliko bolj radodarni z informacijami. Na primer, pol metra steklene volne je bilo zelo efektivnih pri nizkih frekvencah (dokazano z meritvami).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NLP

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2015 22:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To so budget aplikati oz. pomeni da ne delujejo dovolj v nizkih regijah in si izmišljujejo difuzorje brez resne teoretične podlage oz. jih predrugačijo da so videti drugače razpoznavni:
http://www.vicoustic.com/
http://www.atp.jocavi.net/uk/products/index.htm
http://www.jocaviacousticpanels.com/uk/products/index_uk.htm
http://www.auralex.com/

... in firma za katerimi izdelki ima vse dorečeno:
http://rpginc.com/
je vodilna na svetu, tako v razvoju, meritvah itd.
Sodeluje tudi s Fraunhoferjevim inštitutom, ki jim potrdijo meritve (RPG ima resne lastne laboratorije, pa tudi Fraunhofer).
Vse ostale firme postavijo svoje laboratorije in merijo po svoje ali pa uberejo pot da najameš laboratorij in iščeš luknje v standardih pri meritvah absorpcije npr.
Tako lahko vidiš da imajo nekateri produkti absorpcsjki alfa koeficijent večji kot 1 - 100%, kar pomeni perpetuum mobile.

http://www.gikacoustics.com/
http://realtraps.com/

Poglej tehnične liste in laboratorijske izmerjene vrednosti.

Katere forume pa si spremljal, če ni skrivnost?

Vse to so komercijalni produkti, nekateri akustični svetovalci preprodajo in vgradijo RPG-jeve kar pa je cenovno kar visoko... nekateri svetovalci posežejo po teh "budget" varijantah, spet nekateri akustični svetovalci naredijo svoje produkte po merah kupca in na podlagi teoretične podlage in dognanj, cenovno ugodneje kakor RPG produkti. To potem lahko dokažejo tudi z meritvami (before/ after).
respetin

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 27, 2015 00:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, ampak govoril sem, da obstajajo meritve, kjer se s t.i. komercialnimi rečmi doseže dober rezultat, potrjen z meritvami.

Verjamem, da je profi roba boljša, ali potem smo spet tam, da je boljša za 5%, dražja pa za 500.
Ker v mojih očeh gre to nekako tako: če najamem profiesionalce, bom plačal 10.000 ali 20.000 za elaborat in izvedbo. Verjamem, da bodo uredili dobro, vse podkrepili z meritvami. Kaj bo, ko bom menjal opremo? Dodal kos pohištva. Ali da grem iz monopolnih na openbaffle zvočnike? Potem smo spet tam. Neskončno investiranje in iskanje ,,odličnosti,,.
Ni bolje po pameti in z realnim denarjem uporabiti komercialnih produktov (tako za opremo kot za tretma) in dosegati 80, 90 ali več procentov zastavljenega ideala?

Forume spremljam čisto hobijevsko, neaktivno. Razni audio splošni ali diy forumi. Ko me kaj zanima, poguglam in potem malo berem. Lahko pobrskam po zgodovini, če kaj najdem, ampak ni to nič specifičnega.
Nazaj na vrh
NLP

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 27, 2015 00:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pokaži mi dobre meritve do nizkih frekvenc s temi firmami ki sem jih navedel kot "budget" (mogoče malo nora izbira, ker niso tako budget friendly na koncu koncev!)?!
Raje popravljam na neprofesionalne produkte.
Razlike v ceni na koncu koncev niso ravno takšne.

Ne boš dosegel resnih rezultatov izpod recimo optimistično gledano 50Hz, razen če ne bodo še delali sobo v sobi in jo uredili kot diafragmatično školjko ki bo dodatno vibrirala/ absorbirala izpod teh frekvenc.

Pravi produkt je takšen, ki naredi veliko razliko v rigidnem prostoru (cigl, beton...).

RPG je res drag in še to ko so navedene cene so umetni materijali po naročilu pa izdelajo tudi iz česar hočeš potem pa je cena še hujša.

Odvisno od specifičnega prostora in izbrane custom rešitve se lahko hitro rešiš 5000, 10000, 20000 in več €.

Tu nekje in še mnogo več so audiofilski predvajalni sistemi.

Če je človek tudi malo handy si lahko po strokovnih načrtih naredi marsikaj in pride vsaj pol ceneje.

Če so res dobri profesionalci jih izbira tvojega predvajalnega sistema, predvsem izbira zvočnikov ne sme zmest!!!

Mene ne zanima - izberi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker

Problem interneta je; kolikor je dobrega, vsaj minimalno toliko je slabega in če nisi doma/ strokovnjak v tej igri, ne veš kaj naj vzameš zares.
Potem pa še hype e-marketinga (po forumih pišejo plačani ljudje) in raznoraznih audio magazinov, ki so tako kot vsi preprosti ljudje, gre jim za denar, reklame in čitane objave.

respetin je napisal/a:
Ja, ampak govoril sem, da obstajajo meritve, kjer se s t.i. komercialnimi rečmi doseže dober rezultat, potrjen z meritvami.

Verjamem, da je profi roba boljša, ali potem smo spet tam, da je boljša za 5%, dražja pa za 500.
Ker v mojih očeh gre to nekako tako: če najamem profiesionalce, bom plačal 10.000 ali 20.000 za elaborat in izvedbo. Verjamem, da bodo uredili dobro, vse podkrepili z meritvami. Kaj bo, ko bom menjal opremo? Dodal kos pohištva. Ali da grem iz monopolnih na openbaffle zvočnike? Potem smo spet tam. Neskončno investiranje in iskanje ,,odličnosti,,.
Ni bolje po pameti in z realnim denarjem uporabiti komercialnih produktov (tako za opremo kot za tretma) in dosegati 80, 90 ali več procentov zastavljenega ideala?

Forume spremljam čisto hobijevsko, neaktivno. Razni audio splošni ali diy forumi. Ko me kaj zanima, poguglam in potem malo berem. Lahko pobrskam po zgodovini, če kaj najdem, ampak ni to nič specifičnega.

MitjaF

Pridružen/-a: Sob Okt 2009 16:56
Kraj: KRANJ

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 27, 2015 01:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Par let nazaj, je bil na enem od forumov objavljen projekt "aqua room"
Če dobim tak rezultat z budget aplikati, me težko prepričaš da plačam 1k eur ali več za en aplikat, ki gre pod 50hz.(moji zvočniki niti ne igrajo dosti pod 50hz)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 000000000
NLP

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 27, 2015 01:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hja ampak moraš potem računat stroške tega "aqua room", posega, dela, svetovanja...
Koliko je na koncu zneslo?!
In ali je "dovolj" dobro?
... in ali je za vse možne tipe zvočnike dobro?
ipd.

MitjaF je napisal/a:
Če dobim tak rezultat z budget aplikati, me težko prepričaš da plačam 1k eur ali več za en aplikat, ki gre pod 50hz.(moji zvočniki niti ne igrajo dosti pod 50hz)

ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 27, 2015 10:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MitjaF je napisal/a:

LP

Niti ne gre za probleme od 20-50Hz, to je v "dogovoru" malokaterih zvočnikov...
Problemi povprečnih sistemov so med 50 in 120Hz !
Žal pa so že kar redke apliakte, vsaj cenovo ugodne, ki segajo pod 100Hz.
Proizvajalci sicer objavljajo dobre rezultate ali realnost je pa druga pesem.
Poleg tega je problem še v nepoznavanju problema!
Večina "audiofilov" oziroma "investitorjev"sploh ne ve kaj pričakovat od dobre akustike, oziroma kaj dobra akustika sploh je!
(Lahko "investitorju" predložiš elaborate o "perfektnosti akustike" neke koncertne dvorane, ali ko se vsede "glasbenik" za svoj instrument, ta bo povedal ali je to to !!!)
Jaz sem že omenil, da se v začetnih fazah sploh izogibam meritvam in analizam okoli tega.
Tista "nažagana" linija ne pove prav nič o zvoku, sploh, če primerjaš dve podobne a sta v realnosti zvočno popolnoma različni.
Nepoznovalec si z meritvami ne pomaga prav dosti.
Tudi dokaz, da je prostor zanič ali OK uporabniku z meritvami lahko "prirediš" kakor hočeš.
(No dokaz kako "kapitalizem" slepari tudi z "meritvami" je nedavna afera VW, to nam da veliko mislit o "ureditvi sveta")
Pomembno je velikokrat slišat "razlike" med "akustiko prostora"...
Žal si ne moremo privoščit neke sejemske demonstracije npr. tri enake prostore, tri enaki sisteme in tri različne akustične ureditve, da bi lahko "uporabnik" to slišal... Morda kdaj v "prihodnosti".
Če je audiofil navajen popačenj prostora se lahko hitro zgodi, da mu "prečiščen" zvok sploh ne bo všeč, ga bo označu za zadušenega, čeprav sploh to ni.
Do zadušenosti pride ravno z "okrasnimi akustičnimi aplikatami", ki pretirano dušijo srednji in zgornji spekter in ni redko, da je sistem osiromašen visokih že z velikim padcem na 10kHz.

Škoda je, da "akustična" razgledanost žal na trenutno najnižji ravni, vsaj med audiofili, med uporabniki "za delovne namene" je veliko bolje, čeprav so tam spet drugi problemi nepoznavanja.
Akustične debate bi se morale odvijat o različnih okusih, komu kaj paše glede "poodmevanja", kaj prinesejo v zvoku različni materiali, hitrosti dušenja, o jasnosti, definiciji, dinamiki zvoka o briljantnosti viskoh tonov itd.
No ko smo že omenili "hitrost dušenja" oziroma zmožnostjo "količine absorbcije na časovno enoto", tukaj se tudi izloči "seme od plevela"...
Najboljši akustično urejene prostori so tisti, ki ti še nudijo urejen zvok brez popačenj tudi nad 100-105db, meritve se izvajajo daleč pod to glasnostjo vsaj tiste, katere izvor je zvočnik. Pok balona je lahko kar več od te vrednosti!

IN, je ali ni, si iz tega ne more audiofil kaj dosti pomagat Rolling Eyes Laughing
NLP

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 27, 2015 11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je kar nekaj na tem Ajka...

Ampak pravilno narejena meritev lahko pove mnogo načrtovalcu/ svetovalcu da vidi kako velike so devijacije in da se lahko odloči kako dalje, s katerimi vrstami absorberjev, da ne poruši proračun investitorja.

Mimogrede tudi prva meritev v Stožicah je bila dobro informativna, da se je lahko predvidelo kako z relativno malo denarja urediti kolikor je smiselno in nastalo je dokaj dobro glede na to kaj je bilo.
(koliko je bilo resnično potrošeno na akustiko in uradne cifre so odmika 2-3X odvisno kje bereš)

Slepariš lahko vedno, tudi uho lahko zavedeš, dokler se ne privadi zvoka in vidi kaj je sploh dobil.

Tako je s temi "budget" neprofesionalnimi akustičnimi elementi npr.

Problem pa je tudi ali stranka sploh ve kaj si želi!
Če ve se lahko določi koliko bo živa ali mrtva soba.

Pri meritvah vsekakor pa sweep signal, ki je superioren pred vsemi drugimi, lahko ga nažgeš tudi na 100dB+ seveda če ozvočenje zmore, s tem nisem imel problemov.
respetin

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 27, 2015 13:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot sem že povedal, tega ne spremljam aktivno, zato pri vsej dobri volji ne vem, kje sem to videl, ampak se dobro spomnem slike, da je bila to v folijo zavita izolacijska volna. Najcenejši možni material. Torej nič od tega, kar si našteval. Se bom potrudil poiskati.

Imaš morda ti kakšne meritve s t.i. profi aplikati? Lahko postrežeš s podatki, kjer si urejal akustiko, pa pokažeš meritev in pripišeš ceno? Tako bomo vsaj videli, kje se vrtijo številke enega in drugega. Neprofi proti profi.

Dajmo si naliti čistega vina, tukaj nekateri očitno veste, o čem govorite, nimamo pa oprijemljivih rezultatov. Vsak, ki je prebral vsaj malo literature ve, da je v normalnih prostorih nemogoče efektivno tretirati nizke frekvence. Obstajajo pa triki, npr. premikanje zvočnikov, subwoofer ali več njih, ekvalizacija ... V kombinaciji s poceni tretmajem se da dobiti dober rezultat in dokaz za to so nekateri sistemi tukaj.
Čemu zapraviti na desettisoče evrov za enak ali rahlo boljši rezultat. Ker to spominja na kable in "hi end". Samo zato ker je drago, mora igrati bolje, od vtičnice do kabla pa vse tja do lepega vremena.

In ob vseh mukotrpnih debatah, še vedno nimamo enostavnega predloga, kaj naj si nekdo sploh uredi glede akustike. Lepite slike, grafe, delite informacije, nimamo pa egzaktnega odgovora, kaj je v redu in kaj ni? Aja, saj res, vse je odvisno od prostora in okusa. Kako potem podaš profi firmi speecifikacije: veste, želim dober zvok, linearen, 54% živ, 46% mrtev, nestudijski ampak domač.

Je pa dobrodošlo, da se govori o tem, saj (spet po moji preprosti logiki) je to bistveno bolj efektivno kot pa to, kar se je počelo desetletja in je isto produkt komercializacije: kabli, doze in podobne pogruntavščine, ki delujejo samo zato ker so drage.

NLP je napisal/a:
Pokaži mi dobre meritve do nizkih frekvenc s temi firmami ki sem jih navedel kot "budget" (mogoče malo nora izbira, ker niso tako budget friendly na koncu koncev!)?!
Raje popravljam na neprofesionalne produkte.
Razlike v ceni na koncu koncev niso ravno takšne.

Ne boš dosegel resnih rezultatov izpod recimo optimistično gledano 50Hz, razen če ne bodo še delali sobo v sobi in jo uredili kot diafragmatično školjko ki bo dodatno vibrirala/ absorbirala izpod teh frekvenc.

Pravi produkt je takšen, ki naredi veliko razliko v rigidnem prostoru (cigl, beton...).

RPG je res drag in še to ko so navedene cene so umetni materijali po naročilu pa izdelajo tudi iz česar hočeš potem pa je cena še hujša.

Odvisno od specifičnega prostora in izbrane custom rešitve se lahko hitro rešiš 5000, 10000, 20000 in več €.

Tu nekje in še mnogo več so audiofilski predvajalni sistemi.

Če je človek tudi malo handy si lahko po strokovnih načrtih naredi marsikaj in pride vsaj pol ceneje.

Če so res dobri profesionalci jih izbira tvojega predvajalnega sistema, predvsem izbira zvočnikov ne sme zmest!!!

Mene ne zanima - izberi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker

Problem interneta je; kolikor je dobrega, vsaj minimalno toliko je slabega in če nisi doma/ strokovnjak v tej igri, ne veš kaj naj vzameš zares.
Potem pa še hype e-marketinga (po forumih pišejo plačani ljudje) in raznoraznih audio magazinov, ki so tako kot vsi preprosti ljudje, gre jim za denar, reklame in čitane objave.

respetin je napisal/a:

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 29, 30, 31 ... 79, 80, 81  Naslednja
Stran 30 od 81

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu