Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Lowther in Jordan driverji
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 14, 2015 13:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Govorim iz PRAKSE, k meni na "komercialni obisk" pride od 10 obiskov 6, 7 takih ,ki so "lizali sladoled samo skozi šipo", kako se lahko potem pogovarjat o "okusih", če se ti samo virtualni...
Izkušnje iz koncertov ama ništa ne pomagajo, imam kar nekaj glasbenikov in celo dirigentov za kolege ali povečini ne poslušajo muzike doma in od hifija pojma nimajo Shocked Shocked
In če govorimo od Lowtherjev je moj namen ta, da se ne hodi na Mars, če še do Lune ne moreš, se lotit kaj "ajnfoh", ker je tako, da od 10, ki se tega lotijo jih 15 ne obvlada ...
PS.:Nelson Pass DIY je samo ena od komercialnih niš, tako kot Audio Note Diy, ki nikoli ne dosežejo ("namensko")"komercialnih izdelkov"
PS2.:Bas sem omenil zato, ker je že @diyfreak nakazal v čem je problem, ki se ga večina ne zaveda Exclamation

Nazadnje urejal/a ajka Ned Jun 14, 2015 13:45; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: -
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 14, 2015 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ambasador

zdej ne vem, a je to mogoče "zakupljena" tema, forum, da lahko pišemo samo če smo "vaši" "njihovi", ali razmišljamo kot avtor teme? In smo ovce? Sicer nismo zaželjeni, ker kvarimo vzdušje teme...
Te časi so zdavnaj mimo, čeprav se tudi s tem v SLO "borimo" še danes...

Podal sem svoje mnenje, glede FR in "friziranju" FR principa, ki ne reši prav nič, razen to da to ni več ne FR ne 3 way...in se do sedaj nisem mislil vač oglašat v tej temi...

Cenim tvoj pozitiven in optimističen pogled na celoten hi-fi, in tehniko, ampak, včasih si je treba "nalit čistega vina", ti ki si na primorskem, veš o čem govorim...in pošteno povedat, kar misliš, kar veš in kar znaš, ne glede na potek in vzdušje teme...ostali pa naj si ustvarijo svoje mnenje, na razpolago je tudi Google, ki ve praktično vse...razen tega kar ne ve, ponavadi je ravno to pomembno...

Kar se pa tiče Nelson Pass-a, ga ne spremljam, nisem vedel, da se tip ukvarja tudi z zvočniki, očitno nima nič tako "zlobnega", sicer bi jaz kaj vedel o tem...
Njegovi ojačevalci, (večina pet ali šest kosov FET tranzistorjev na kanal), pa žal tudi niso v moji domeni, kar sem jih slišal, je bila (zame) bolj žalost...poslušljivo a dolgčas...
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 14, 2015 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem še slišal odgovora na pred kratkim postavljeno vprašanje - kateri zvočniki imajo pravi bas..?
To, o basu na šušto, berejo nekateri v revijah in na netu...Me zanima, kaj so imeli doma v sobici od te znamke ("pravega", ne komercianih jajčk..)
Izgleda kot, da so "dojeli"(in od tod njih široko izobraževanje ostalih), kaj je pravi bas, na kovinskih 17 ali 20-kah Monitor Audia v 3x4 prostoru...
Kaj, če bi ostali raje pri Lowther-ju in podebnemu... lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 14, 2015 17:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jacoby je napisal/a:
@ambasador

zdej ne vem, a je to mogoče "zakupljena" tema, forum, da lahko pišemo samo če smo "vaši" "njihovi", ali razmišljamo kot avtor teme? In smo ovce? ... žalost...poslušljivo a dolgčas...

Ah, kje pa.
Široka paleta različnih tehnologij in tehnik samo dokazuje, da nobena od njih nima primata. Vsaka od njih torej, ima nekatere prednosti, ki jo držijo na trgu. Naj si bodo to lampe ali fullrange driverji itd.

Na forumu si verjetno nihče ne želi enoumja - to se pa (nehote) ustvarja tudi s tem, ko se izključuje apriori tehnike, ki niso 'tvoje'.

Mi je pa to všeč: vsakič ko se oglasiš, v končnici piše ... love what you do
submat50

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 14, 2015 18:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom še jaz opisal svojo izkušnjo z mojim prvim FR. Prvi zvočnik, ki sem ga izdelal je bil ML TQWT s Fostex FR. Načrt sem dobil na DIY Audio Project:

http://diyaudioprojects.com/Speakers/Fostex-FX120-ML-TQWT/

Stali so približno 450EUR, če mojega dela ne upoštevamo. Kalimero je komentiral, da sem dobil zvočnik cenovnega razreda 1000EUR.

Poganjal sem ga z QUAD elektroniko, ki sem jo imel takrat. Nekoč je prišel k meni prijatel, ki je HiFi ljubitel. Ko je imel čas je kupil pri g.Kuzmi Conrad Johnson elektroniko in JM lab zvočnike.

Nekoč sva poslušala od Jim Hall skladbo Concierto De Arnjuez. Bil je navdušen kako se je slišalo. Prosil me je, če mu CD posodim, da sliši kako se sliši na njegovem sistemu. Drugi dan sva se slišala in njegov komentar je bil: "Pri meni se sliši čisto drugače. Sedaj pa ne vem kaj je pravilno." S svojim sistemom je postal nezadovoljen.

Moj komentar:

Pustimo elektronko in se koncentrirajmo na zvočnike. Njegovi zvočniki so imeli sigurno bolj raven SPL. Tudi različne zvrsti glasbe so se verjetno v povprečju bolje slišal. Moj FR pa je pri tej skladbi pokazal vso transparentnost, odprtost.... Slišalo se je res zanimovo.

Dal sem jih hčerki. Si jih bom probal sposodit. Zanima me kako jih bom slišal sedaj po nekaj letih.

Vem, da imam premalo izkušenj in znanja, da bi napravil vrhunski zvočnik, pa tudi če bi uporabil Lowther enote.

Upozoril pa bi, da je to DIY sekcija. Če prav razumem naj bi tukaj predstavljali DIY projekte, naše izkušnje, ki smo jih pri tem pridobili, ...

FR je sigurno zvočnik, ki ga kot začetnik najlažje naredimo, če imamo dober načrt. Za vložen trud in denar, ki ju moramo vložiti bomo tudi veliko dobili.

Za konec pa, nihče ni komentiral driverja Jordan Eikona 2

lp Matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 14, 2015 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za konec pa, nihče ni komentiral driverja Jordan Eikona 2
--------------------------------------------------------------------------

Z vsem spoštovanjem, ampak ta driver že na videz ne more bit kaj posebnega.
Za kakšne PC/TV zvočnike mogoče.
Premajhna površina, nič SPL/W, preveč je te gume vpetja, in ALU membrana... NO-GO.

Vsaj 8" naj bo, da bo kaj od bassa. Recimo tole je relativno "poceni" za DIY...Lahko se doda še super tweeter na 10K+ za boljši top air...Načrti so tudi na netu...
Fs45Hz, 95dB/W

Dayton PS220
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13
Kraj: Bronks

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2015 06:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ah, pišeš o driverju, ki ga nisi slišal, kaj šele, da bi se z njim ukvarjal. Nekaj o Jordanih vem in lahko rečem, da jim na visokih ne manjka nič. En driver po kanalu je tudi premalo, vzel bi štiri, v skrajni sili dva. Pod 150Hz potrebuješ, kot si rekel, vsaj 8" bas enoto. Zelo dobro se je izkazal B139 v isobarik konfiguraciji.
Jordan je alu membrane in material za vpetje le teh razvijal sam in nima velikih problemov z resonančnimi "piki", kot je to ponavadi pri ostalih proizvajalcih. Vse kar pišem, je na osnovi izkušenj s 50mm driverji, JX92 sem slišal in ima podoben zvok, vendar ne take transparence kot manjši modeli. Eikona pa nisem slišal in mislim, da je podoben prejšnjemu JX92.
Ljudje, ki so se navduševali nad Jordani, so na koncu pristali na ESL ali Audiostatic-u in obenem zapustili DIY sceno. Stremijo pač k neutrujajočemu zvoku. Jordan je tudi eden tistih, ki ne težijo in "se jih ne sliši".
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2015 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP
Jordan enota je bila zelo uspešno uporabljena v "bosanskem projektu" za 47Lab. Sem to poslušal in igra zelo dobro .
Uporablja se jih tudi v projektih "več v vrsto", žal ne poznam_slišal nč od tega ...

Bi pa bil drzen projekt, pred leti je nekaj podobnega napravil SAP (SAP Genio in SAP Genio super OTL); aktivni zvočnik na lampo, klasično in OTL ...
SAPov izdelek je bil tako drzen in pred časom, da žal na trgu ni uspel.
Je bil premalo prestižen in prepoceni v "visoki družbi", čeprav se je (vsaj za moje pojme ) zelo lepo "družil" z Nagro, s katero so ga poganjali ... ...
Žal tudi še danes ne najdeš kaj podobnega Shocked Crying or Very sad Wink
submat50

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2015 09:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V prispevkih nismo nič izpostavili velikost prostora v katerega bomo FR zvočnik postavili. Jordan je 5 inch in Lowther 8 inch driver. Recimo moj prostor je prevelik za kakršen koli samostojen FR driver. V manjšnem prostoru pa je FR čisto nekaj drugega. V tem primeru pa prednosti FR pridejo dejansko do izraza.

Poleg tega je pomembno tudi kaj oseba od zvočnika želi. Audiofili v večini iščejo zvočnik s hipotetičnimi najboljšimi performansami.

Poslušalci HiFi sistema pa so nekateri specilizirani samo za določeno zvrst glasbe. Ti poslušalci iščejo zvočnik, kjer se bo glasba, ki jo poslušajo optimalno slišala.

Na začetku sem recimo podal opis za katero zvrst glasbe je primeren Lowther v ML TQWT ohišju.

Še primer moje izkušnje o tem kar sem zgoraj podal. Nekateri poslušalci so imeli možnost pri meni slišat dve postavitvi. QUAD 57 ESL in in 3 sistemski OB ali ML TQWT, ki sem ju tudi opisoval v drugih postih. Odločitev, kateri zvočnik je boljši bi lahko opredelil takole. HiFi audiofili se peaviloma niso odločali za QUAD. Glasbeno podkovani poslušalci so se vsi odločili za QUAD.

QUAD je zelo dober v srenjem področju, ga pa zgoraj in spodaj manjka. OB igra čez celotno območje, vendar tako, tako...

Mislim, da bi morali nekateri diskutanti tudi opredeliti kontekst v katerem svoj pogled obravnavajo. V tem primeru bi bilo veliko manj vroče krvi.

Pa še nekaj. V neki diskusiji lahko o problematiki pišemo tako, da izpostavljamo njene pozitivne lastnosti. To naj bi bil današnji način komuniciranja. Način, da vse po vrsti popljuvamo je že malo mimo.

lp matjaž

Nazadnje urejal/a submat50 Pon Jun 15, 2015 13:34; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13
Kraj: Bronks

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2015 13:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V SB-ju je pred mnogimi leti nek gringo opisal svoj projekt s 50mm Jordanom v hornu, spodaj bas od JBL L100, za visoke se ne spomnim. Bi moral pobrskati. Je pohvalil, na koncu pa vseeno dodal par stavkov z začetnim Ampak........
Nekaj variant je bilo tudi z JX92 v Hornu.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2015 13:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... bi morali nekateri diskutanti tudi opredeliti kontekst v katerem svoj pogled obravnavajo ...
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Zelo strinjam. Ker ista stvar v drugem kontekstu (naj si bo način snemanja glasbe, jakost poslušanja, ambient, okus) podaja popolnoma drugo sliko. Pa še se drugače sliši, parjena z drugimi napravami.

Fullrange je v bistvu proti - zgodba o problemih kretnic in parjenju tistega kar ne gre skupaj. Pri Lowtherju gre še za nekaj drugega: ekstremno maksimirajo moč motorja in minimirajo maso membrane. S tem dosegajo večje pospeške.

Izraznost glasbe dosegajo glasbeniki z zvoki instrumentov, zvočnik pa mora omogočiti ta 'transfer' v prvi vrsti. Drugotnega pomena so fizikalno postavljeni kriteriji (po možnosti) narobe razumljeni: mleko je belo, akrilna emulzija je bela, torej lahko spijem kozarec emulzije Laughing Bljak, pa saj je tudi viskoznost ista, pa vrelišče je isto ... itd, itd.
Lapi

Pridružen/-a: Sre Feb 2014 11:30

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2015 14:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Doma imam zvočnike Tom Evans model 1.

http://www.monoandstereo.com/2013/03/tom-evans-model-one.html

Zelo sem zadovoljen, vsega dovolj. Je pa res, da so dali vse od sebe šele z lampaškim ojačevalcem in poizkusi in popravi izbiro kablov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 395 410
submat50

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2015 14:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne bo nesporazuma. Jaz še nisem zasledil, da bi kakšen DIY (faza načrtovanja in izdelave) zvočnik dobro predstavil recimo simfonični orkester-velike zasedbe.

Linkwitzove ali Gravesen rešitve je drugo, saj pri njunih rešitvah moraš imeti samo denar in moraš znati mizarit.

Zanima me kako bo igral sistem Jernejx-a.

Z manjšimi zasedbami v pravem prostoru pa je drugače. Čez diskusijo v tej temi sem se opredelil, da je to cilj (majhne zasedbe), ki bi ga bilo smiselno zasledovati. Pri tem fokusiranju pa igrajo tudi FR pomembno vlogo.

lp matjaž
Nazaj na vrh
ro-bi

Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55
Kraj: črna

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2015 14:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro si napisal primerjavo med mlekom in emulzijo.
Emulzija je lahko celo z vitamini in tehnicno boljsa od mleka pa vseeno ni uzitna. In lowtherji so emulzija...
Nazaj na vrh
submat50

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2015 14:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ro-bi,

jaz v tem zadnjem postu nisem nič omenil Lowtherje. Do Lowtherjev se še nisem opredelil, opredelil pa sem se do FR.

lp matjaž
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 5 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu