| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 20:27 Naslov sporočila: Kvaliteta posnetkov - boljši sistem bolj poslušljivo? |
|
|
Ne vem kakšne high end sisteme soforumaši poslušate ali ste jih ste slišali, ampak moja izkušnja je taka. Na dobrem high end sistemu so tudi slabi posnetki boljši kot na slabem in ne obratno. Na nekaterih res dobrih sistemih tudi navadne plošče zvenijo kot da so audiofilske.
Slab sistem ni filter za napake in če napake so, se bodo slišale na vseh sistemih. Na slabem sistemu se mogoče ne bo dalo natančno določiti, kaj je narobe in bo zato trpela glasba. Vse bo zvenelo malce čudno. Na dobrem sistemu pa bodo napake ločene od glasbe same, dalo se jih bo natančno identificirati in ne bodo vplivale na glasbo kot celoto.
Problem pa je s sistemi, ki imajo poudarjene visoke tone in takih je kar precej.
Najbolj znani takšni zvočniki so B&W - ti zelo radi zazvenijo ostro če posnetek ni popolnoma čist. Če so tiste napake o katerih govorite takšne narave da postane zvok agresiven in oster, potem je problem v aparaturah in ne toliko v napakah posnetkov. Veliko sistemov ki se predstavljajo za high end zveni zelo agresivno in nebalansirano. To je pač niso high end sistemi, čeprav bi po ceni, podatkih in izdelavi morali biti.
Nazadnje urejal/a nomad Sre Jan 05, 2011 20:44; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
acoustic

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:50 Prispevkov: 150 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mene je malo zmotil post Mareta, ki omenja neposlušljivost zapisane glasbe na boljših sistemih.
Ne vem kakšne zapise in opremo za predvajanje poseduješ Mare, da imaš takšne izkušnje vendar v moji zbirki v kateri je okoli 2000 CD, SACD in LP nisem zasledil, da bi obstajal problem glede kakovosti z v običajnih trgovinah kupljenimi zapisi glasbe, ali da bi bili zato neposljušljivi na boljši opremi.
Večina vseh zapisov je dovolj dobra za vsak sistem in na boljšem seveda tudi boljše zveni. _________________ Timeless Experience-Finest Audio |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 20:44 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: | | Težave nastopijo v nadaljnjem logičnem sklepanju. Namreč, zakaj bi človek kupoval drage HI-FI sisteme, če je večina CD produkcije tako slabe, da jo je verjetno lažje poslušati s sistemi pod 1.000 €, kot pa tistimi nad 1.000 €? Govorim za ljubitelje glasbe in ne tiste avdiofile, ki imajo v zbirki 20 CD-jev, sicer odlično posnetih. Da ne govorim o kakovosti mp3 formatov in izumetničenih signalov radijskih postaj, ali pa se motim? |
Mare, ne vem, če imam 5 takoimenovanih avdiofilskih plošč. Imam pa na stotine odlično zvenečih. Veliko takih, ki ogromno sistemov(tudi dragih) spravi v slabo voljo. Tole o 20 odlično posnetih CDjih je čista nevednost, da ne rečem še kaj drugega. Res je čas, da se oglasiš pri enem avdiofilu z zajetno kolekcijo plat. Manj potratno od obračanja besed brez izkušenj  _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | Ne vem kakšne high end sisteme soforumaši poslušate ali ste jih ste slišali, ampak moja izkušnja je taka. Na dobrem high end sistemu so tudi slabi posnetki boljši kot na slabem in ne obratno. Na nekaterih res dobrih sistemih tudi navadne plošče zvenijo kot da so audiofilske.
Slab sistem ni filter za napake in če napake so, se bodo slišale na vseh sistemih. Na slabem sistemu se mogoče ne bo dalo natančno določiti, kaj je narobe in bo zato trpela glasba. Vse bo zvenelo malce čudno. Na dobrem sistemu pa bodo napake ločene od glasbe same, dalo se jih bo natančno identificirati in ne bodo vplivale na glasbo kot celoto. |
Na tej točki se Nomad ne strinjam s tabo, ampak z Avdiofrikom. Veliko sem imel plošč za katere sem mislil, da so dobro posnete, pa so jih novejši sistemi razkrinkali. In obratno. Nekatere plošče, ki sem jih imel za slabo posnete, so na boljšem sistemu kar naenkrat oživele.
Nikakor pa se vse plate ne slišijo boljše. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | MAre007 je napisal/a: | | Težave nastopijo v nadaljnjem logičnem sklepanju. Namreč, zakaj bi človek kupoval drage HI-FI sisteme, če je večina CD produkcije tako slabe, da jo je verjetno lažje poslušati s sistemi pod 1.000 €, kot pa tistimi nad 1.000 €? Govorim za ljubitelje glasbe in ne tiste avdiofile, ki imajo v zbirki 20 CD-jev, sicer odlično posnetih. Da ne govorim o kakovosti mp3 formatov in izumetničenih signalov radijskih postaj, ali pa se motim? |
Mare, ne vem, če imam 5 takoimenovanih avdiofilskih plošč. Imam pa na stotine odlično zvenečih. Veliko takih, ki ogromno sistemov(tudi dragih) spravi v slabo voljo. Tole o 20 odlično posnetih CDjih je čista nevednost, da ne rečem še kaj drugega. Res je čas, da se oglasiš pri enem avdiofilu z zajetno kolekcijo plat. Manj potratno od obračanja besed brez izkušenj  |
JAZZZ vem, da ti ne pašeš med tiste z 20-mi CD-ji, itak je bilo mišljeno simbolično. Izvedeni moji sklepi pa niso enaki mojemu mišlenju.
Osebno me ni nikoli toliko motilo prasketanje gramofonskih plošč, kot me moti sterilen studijsko napihnjen umeten zvok iz katerega ne moreš in ne moreš izluščiti bistva. Ne boste verjeli, celo rajši vozim avte, ki se dobro držijo ceste, pa čeprav čutim vse luknje in trza volan. In morda si bom tudi sam nekoč kupil HI-FI sistem "z visoko resolucijo" za 5.000€ ali več ... Edino napajalni kabel bo pa navaden, a s prerezom žic 2,5 mm2  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | Mare007
čestitam za prve pozitivne prebliske, ja tvoj zadnji post kaže razmišljanje v pravo smer.
Točno tako je nasplošno kot si nakazal, z boljšim sistemom in kabli bo vse skupaj dosti bolj prepustno, kar pomeni da posnetki ki so bili že prej dobri lahko pokažejo še več fines, detajlov, obratno tisti ki so bili evidentno slabi bodo to še bolj pokazali oziroma bo vsaka napaka še bolj slišna in kot rezultat boš slišal kako so zanič. |
MAre007, evo, tudi jaz bi se želel pridružiti čestitkam tistih, ki se smatrajo poklicane, da čestitke delijo!
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | nomad je napisal/a: | Ne vem kakšne high end sisteme soforumaši poslušate ali ste jih ste slišali, ampak moja izkušnja je popolnoma drugačna. Na dobrem high end sistemu so tudi slabi posnetki boljši kot na slabem in ne obratno. Na nekaterih res dobrih sistemih tudi navadne plošče zvenijo kot da so audiofilske.
Slab sistem ni filter za napake in če napake so, se bodo slišale na vseh sistemih. Na slabem sistemu se mogoče ne bo dalo natančno določiti, kaj je narobe in bo zato trpela glasba. Vse bo zvenelo malce čudno. Na dobrem sistemu pa bodo napake ločene od glasbe same, dalo se jih bo natančno identificirati in ne bodo vplivale na glasbo kot celoto. |
Na tej točki se Nomad ne strinjam s tabo, ampak z Avdiofrikom. Veliko sem imel plošč za katere sem mislil, da so dobro posnete, pa so jih novejši sistemi razkrinkali. In obratno. Nekatere plošče, ki sem jih imel za slabo posnete, so na boljšem sistemu kar naenkrat oživele.
Nikakor pa se vse plate ne slišijo boljše. |
Tu imata pravzaprav oba prav, ker bi za tocno ponazoritev morali dolociti kaj slab posnetek sploh je. So to posnetki iz 20-40 let, ki so posneti v nekemu 'cudnemu' ozracju ali pa nekateri novejsi, ki so naviti do onemoglosti? Tisti stari 'smesni' posnetki na vrhunski opremi zvenijo zelo prepricljivo in predvsem izvirno in znajo pokazati pomanjkljivost sistema medtem se za novejse lahko rece samo to, da pecejo usesa in enostavno niso poslusljivi. Seveda je zgodba obrnjena, ce sistem ni vrhunski.
Gotovo je le to, da so Jazzz-ovi posnetki referencni. Ce sistem zdrzi in predvaja te pravilno, si ni potrebno beliti glave kateri od vseh ostalih so pravi, kateri pa ne. Simpl.
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 22:53 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: |
Nikakor pa se vse plate ne slišijo boljše. |
To da si misli da je plošča dobro posneta, pa še ne pomeni da je bila zares dobro posneta. Ti si mogoče res mislil da so neke plošče slabe druge pa dobre, ampak to ne pomeni da je bilo to res. Resnico o kvaliteti posnetkov ti lahko pokaže šele dober sistem.
Jaz sem dolgo mislil, da imajo Pink Floyd zares dobre posnetke. Zdaj se mi zdijo več tako blazno dobri, ELP so glede tega en razred više, pa tudi Jethro Tull so večinoma boljši. Razlike med temi posnetki so na zdajšnjem sistemu kontrastno očitne in konsistentne. Prej jih nisem tako opazil, bili so si bolj podobni, tako po kvaliteti kot po zvoku. Ampak tako kot je bil manj različen zvok, je bila manj različna tudi izraznost in glasba teh skupin. Zdaj recimo tudi jasno dojemam zakaj in kako so King Crimson popolnoma drugačni od zgoraj naštetih, tako po pristopu in izraznosti, kot po samih posnetkih.
V poslušanju Pink Floydov na zdajšnjem sistemu veliko bolj uživam kot prej, bolj razumem kako in zakaj uporabljajo toliko efektov in kako jih spajajo v glasbeno celoto. Njihove plošče so tudi zelo različne, veliko bolj kot plošče ostalih naštetih. Tega prej nisem tako očitno opazil. Zdaj lahko glasbo poslušam in dojemam v njeni raznolikosti in barvitosti veliko bolje kot prej.
Vse to v bistvu pripomore k temu da bolje dojemam glasbo in zato je boljši sistem spremenil paradigmo mojega razumevanja kaj je to dober posnetek.
Kar so bile prej razlike v kvaliteti posnetkov, so zdaj razlike med posnetki, o pojmu kvaliteta pa pri posnetkih ne razmišljam več (vsaj ne na tak način kot prej).
Zelo dober sistem ne bo iz slabih posnetkov naredil dobre (še manj pa slab sistem), ampak bo problem kvalitete posnetkov pomaknil na popolnoma drugo raven. S tem pa nisem mislil, da je kvaliteta posnetka nepomembna, ampak predvsem to, da bodo vsi posnetki na boljšem sistemu zveneli bolje kot na slabšem, ne glede na kvaliteto in ne glede na to kaj razumemo pod tem pojmom. Na kvaliteto zvoka bosta vplivala tako kvaliteta sistema kot kvaliteta posnetka, pravzaprav bo končen zvok nekakšen seštevek obeh. In s poslabšanjem enega od obeh, se bo poslabšal tudi končni zvok. S poslabšanjem se ne da izboljšati kvalitete. Posamezne napake lahko skrijemo samo z drugimi, še večjimi napakami in skupni nivo napak bo tako višji. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Čet Jan 06, 2011 00:11 Naslov sporočila: |
|
|
Sede, v fotelju ni nič referenčno, mogoče stoje, na dober meter,
tak da že v štartu so ti slepi testi zaslepljeni.
Any colour you like... _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Čet Jan 06, 2011 09:44 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | Jaz sem dolgo mislil, da imajo Pink Floyd zares dobre posnetke. Zdaj se mi zdijo več tako blazno dobri, ELP so glede tega en razred više, pa tudi Jethro Tull so večinoma boljši. Razlike med temi posnetki so na zdajšnjem sistemu kontrastno očitne in konsistentne. Prej jih nisem tako opazil, bili so si bolj podobni, tako po kvaliteti kot po zvoku. Ampak tako kot je bil manj različen zvok, je bila manj različna tudi izraznost in glasba teh skupin. Zdaj recimo tudi jasno dojemam zakaj in kako so King Crimson popolnoma drugačni od zgoraj naštetih, tako po pristopu in izraznosti, kot po samih posnetkih.
V poslušanju Pink Floydov na zdajšnjem sistemu veliko bolj uživam kot prej, bolj razumem kako in zakaj uporabljajo toliko efektov in kako jih spajajo v glasbeno celoto. Njihove plošče so tudi zelo različne, veliko bolj kot plošče ostalih naštetih. Tega prej nisem tako očitno opazil. Zdaj lahko glasbo poslušam in dojemam v njeni raznolikosti in barvitosti veliko bolje kot prej. |
No vidiš Nomad. Se pravi, da ti je boljši sistem razblinil "dobre posnetke PFjev" in to je nasprotno od tega, kar si prej povedal .... Ravno to trdim tudi sam.
Tudi jaz sem prisegal na ECM ... dokler sem imel pne HIEND sisteme. Ti zadnji so takoj pokazali koliko umetnega je v posnetkih te založbe ... Resnica včasih boli. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Čet Jan 06, 2011 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
Dober sistem ni razbilinil kvalitete posnetkov PF, ta je bila vedno enaka.
Razblinil pa je mojo predstavo o kvaliteti teh posnetkov.
Prej posnetki niso bili nič boljši, samo jaz sem mislil da so.
Sistem za reprodukcijo ne more vplivati na kvaliteto posnetkov.
Lahko pa vpliva na našo dojemanje kaj je to kvaliteten posnetek.
Nazadnje urejal/a nomad Čet Jan 06, 2011 10:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hi_musica
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17 Prispevkov: 912
|
Objavljeno: Čet Jan 06, 2011 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | Tudi jaz sem prisegal na ECM ... dokler sem imel pne HIEND sisteme. Ti zadnji so takoj pokazali koliko umetnega je v posnetkih te založbe ... Resnica včasih boli. |
Se mi zdi, da so kaki starejši (iz 70ih) ECM posnetki še kar prebavljivi, nekateri celo kultni.
Floyde sem nehal poslušati, ko sem nabavil prvi boljši audiofilski sistem. Neposlušljivo. Sedaj, ko imam za faktor 100 (ali več) dražji sistem, jih spet veliko poslušam. Ne poslušam več posnetka, ampak muziko in njeno sporočilo. Floydi na dražjem sistemu neverjetno močno zrasejo v sporočilnosti in komunikaciji s poslušalcem, verjeli ali ne.
V. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 06, 2011 10:08 Naslov sporočila: |
|
|
| hi_musica je napisal/a: | | JAZZZ je napisal/a: | | Tudi jaz sem prisegal na ECM ... dokler sem imel pne HIEND sisteme. Ti zadnji so takoj pokazali koliko umetnega je v posnetkih te založbe ... Resnica včasih boli. |
Floyde sem nehal poslušati, ko sem nabavil prvi boljši audiofilski sistem. Neposlušljivo.
V. | Zanimivo, kaj napravi audiofilizem s glasbenim razmišljanjem, ubije ga? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Čet Jan 06, 2011 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
| hi_musica je napisal/a: | | JAZZZ je napisal/a: | | Tudi jaz sem prisegal na ECM ... dokler sem imel pne HIEND sisteme. Ti zadnji so takoj pokazali koliko umetnega je v posnetkih te založbe ... Resnica včasih boli. |
Se mi zdi, da so kaki starejši (iz 70ih) ECM posnetki še kar prebavljivi, nekateri celo kultni.
Floyde sem nehal poslušati, ko sem nabavil prvi boljši audiofilski sistem. Neposlušljivo. Sedaj, ko imam za faktor 100 (ali več) dražji sistem, jih spet veliko poslušam. Ne poslušam več posnetka, ampak muziko in njeno sporočilo. Floydi na dražjem sistemu neverjetno močno zrasejo v sporočilnosti in komunikaciji s poslušalcem, verjeli ali ne.
V. |
Točno to. Moja izkušnja je podobna. Zdaj mi je jasno da posnetki niso dobri, ampak kljub temu v poslušanju bolj uživam, saj so prišle na plano druge kvalitete. Prej sem poslušal The Dark Side of The Moon, zdaj pa poslušam Pink Floyd kako igrajo The Dark Side Of The Moon. Prej sem poslušal bolj zvok, zdaj pa poslušam glasbo.Pa ne po lastni izbiri, ampak zaradi sitema. Prej je bilo veliko zvoka in malo glasbe, zdaj zvoka ni je pa veliko glasbe. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 06, 2011 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
| hi_musica je napisal/a: | ... Floyde sem nehal poslušati, ko sem nabavil prvi boljši audiofilski sistem. Neposlušljivo. Sedaj, ko imam za faktor 100 (ali več) dražji sistem, jih spet veliko poslušam. Ne poslušam več posnetka, ampak muziko in njeno sporočilo. Floydi na dražjem sistemu neverjetno močno zrasejo v sporočilnosti in komunikaciji s poslušalcem, verjeli ali ne.
V. |
Mi lahko prosim našteješ komponente sedanjega sistema?
LP MAre |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|