| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Sre Nov 18, 2009 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
| orc.perc je napisal/a: | | Malo sem se poigral, kopijam waveformov sem na začetku odščipnil po 2, 350 ali 1350(30ms)/44100, preigral dvojice z originalom v več kombinacijah pan. in vol. in moram rečt da v najboljšem primeru zelo pade kvaliteta stereo slike in višjih frekvenc, v najboljšem primeru. Sweep dveh signalov, spet je eden "pozen", jasno prikaže utripanje jakosti zvoka s periodami čez področja, velika po cca. 170Hz. |
Igral si se z istim signalom, kar je že v osnovi narobe. Probaj brez odščipa-tudi ta zvok bo drugačen.
Lahko te enkrat posnamem in se potem igraš. Pri nas v Creinativi imam prostor vsako dopoldne in še kdaj. Bova naredila en domač tolkalski posnetek 24/96 - da ne bodo kupovali tuje robe ?? _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
senior
Pridružen/-a: Pet Sep 2008 14:24 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 02:40 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | Npr. tolkalec lahko igra z dinamiko 60 Db in več. Kaj to pomeni na sistemu? Hja, nekaj bo skoraj neslišno, udarci pa bodo cefrali membrane. Malo je sistemov, ki to korektno in na zadovoljstvo poslušalca prenesejo. Polege tega se pri poslušanju (zaradi sobe, sistema) slika še malo pomakne nazaj, odmev se poveča ... Zaradi tega se sam poslužujem znanih tehnik: dodatni mikrofoni (npr. overhead, tiha tolkala ...). Seveda pazim, da tihi instrumenti ne pridejo na raven glasnih . |
Ob poslusanju sitema in dolocenih posnetkov, ki imajo kar nekaj dinamike se mi poraja vprasanje:
torej, ce ton mojstri znizujejo posneto dinamiko zato, da nam avdio sistemi nekaj zdrzijo in sploh lahko kaj poslusamo, lahko pomeni samo eno in to, da so nasi avdio sistemi na cisto napacnem tiru razvoja. Vseskozi poslusamo hvaljene tehnicne podatke avdio naprav, ki pa ne zdrzijo niti osnovnega, dinamike. Kaj se potem gremo?
Dejansko je tako, da so avdio naprave 'zanic', ceprav konstruktorji govorijo o dinamicnih sposobnostih a kaksnih, ce pa jih prilagajajo posnetkom z reducirano dinamiko. Sistemi niso sposobni pravilno prikazati tistih tihih skoraj neslisnih a zelo pomembnih cutnih zvokov, zato nabijamo na 'gas' da kaj slisimo in pri povecani dinamiki se sistemi sesujejo.
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 09:22 Naslov sporočila: |
|
|
Naši audiosistemi so kar sposobni dostojno odslikavati dinamične razpone, a hudič je v tem, da tonski mojstri optimirajo nivo kompresije za "tranzistorje", kakršne najdemo v večini gospodinjstev, ne pa za vrhunske audio naprave.
Rešitev problema (za nas audiofile) bi bila izdaja CD-ja v dveh verzijah: audiofilski in "regular" . A to je najbrž neuresničljivo iz ekonomskega vidika. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ste kdaj izmerili na koliko šponate vaš sistem ?
Večina "poslušalcev" v domačem okolju meni, da je nivo 90-95db že zelo glasno poslušanje; 95-105db pa je že večini nelagodno glasno !!
Večina pa posluša med 85 in 95db !!!
Ampak vsi radi poslušajo oziroma si želijo "dinamike"
Nekateri temu rečejo mikro in makro dinamika ali bolj moderen izraz "dinamični kontrast"...To pa so razmerja med igranjem posameznih inštrumentov ali skupinami ali znotraj samega inštrumenta oziroma zaigranem posmeznem tonu
Tukaj pa že nastane izvirni greh, ker se delajo atraktivni posnetki z nenaravnimi "dinamičnimi kontrasti" in to gre potem na roko še "komercialnim hi end" proizvajalcem predvsem zvočnikov, ki delajo "atraktiven dinamičen zvočnik", ki seveda potrebuje za pogon še najmanj dve "elektrarne" ...
Je podobno kot se sedaj "popularizirajo" LED 3D TV, ki z naravno sliko nimajo nič skupnega  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
zvocnik
|
Objavljeno: Pon Feb 21, 2011 01:19 Naslov sporočila: |
|
|
Govorim o tem, da je dinamika razlika med najtišjim in najglasnejšim delom, ki je povezana z umetniškim dojemanjem skladbe, a doma imamo pri reprodukciji lahko precejsnje tezave. Za poslusanje najtisjih delov dinamike v neki skladbi moramo zaradi podhranjenosti sistema povecati gain, da kaj slisimo, da ne govorimo pravilno, a ko pridejo na vrsto najglasnejsi deli skladbe pri katerih dinamika poskoci za recimo 60 decibelov lahko sistem 'skurimo'. Ne vem, ce je ravno veliko sistemov (ne samo kuhinjskih stolpov), ki so sposobni prenesti tako dinamiko brez popacenj ali se celo poskodb 'zvocnikov'. Seveda se vedno postavlja vprasanje, ko clovek ne poslusa predhodno zive izvedbe takega dinamicnega posnetka, da bi si znal predstavljeti kaksen je pravi nivo tihe dinamike in potem ocenil kdaj je glasne dinamike dovolj ali prevec, mogoce premalo.
Mogoce bi nam polno dinamicni posnekti spremenili kulturo poslusanja in sprejemanja umetniskega dojemanja skladb.
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 21, 2011 01:53 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | Pestilence. je napisal/a: | | JAZZZ je napisal/a: | | Delo v studiu z akustičnimi instrumenti nima nobene zveze z umetnostjo. |
WTF? Ni to malo pretirano? |
Zakaj bi bilo pretirano?
Če mi uspe narediti odličen posnetek tega nikoli ne bom smatral kot umetnost-lahko pa bi rekel odličen obrtniški izdelek. Ja, obrtniški.Tako kot brezhibno igranje instrumenta še vedno ni umetnost.Pazi, zgovarjava se o akustični glasbi! |
Brezhibno igranje instrumenta je celo predpogoj, da se lahko sploh pogovarjamo o umetniškem pristopu k realizaciji snemalnega projekta.
Razen, če govorimo o "glasbenih projektih" raziskave zvoka. Ko se sredi snemanja zliva na strune klavirja voda, se tudi meni osebno zniža prag tolerance. .
Če malce špekuliram glede na tvojo tezo : Ali delo zunaj studia z akustičnimi instrumenti pa ima veze z umetnostjo?
Mogoče bi bilo pametno prvo definirati terminus " umetnost ", da vemo o čem sploh debatiramo. Ups, mogoče je to spet za novo temo, da osnovne " ne povozimo".
Vintagesonic |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Pon Feb 21, 2011 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | Brezhibno igranje instrumenta je celo predpogoj, da se lahko sploh pogovarjamo o umetniškem pristopu k realizaciji snemalnega projekta. Razen, če govorimo o "glasbenih projektih" raziskave zvoka. Ko se sredi snemanja zliva na strune klavirja voda, se tudi meni osebno zniža prag tolerance. . ? |
Brezhibno igranje je seveda pogoj za umetniško delo. Tudi za zlivanje vode po klavirju ali postavljanje žogic na strune. Raziskovanje zvoka? No ja, mogoče ko igra na začetku, potem glasbenik točno ve, kaj lahko pride ven. Ti dodatki mu samo popestrijo-otežijo igranje. Ene ponavljanje ubija.
| vintagesonic je napisal/a: | | Če malce špekuliram glede na tvojo tezo : Ali delo zunaj studia z akustičnimi instrumenti pa ima veze z umetnostjo? |
Mislim, da sem na to že odgovoril. Zame snemanje ni umetnost, ampak obrt. Dopuščam pa možnost, da zelo dober snemalec preskoči iz obrti v ... Snemalec ima lahko močan vpliv na izvajanje umetnika-že izbira prostora, kjer se glasbenik odlično počuti, je del tega. Nedaven primer je bil, ko sem trio od 14-16 snemal v kapelici v Škofji Loki, ob 21 pa še na koncertu v Trstu. Totalno različna glasba. V kapelici meditativna, v Trstu v prijetnem okolju knjigarne Knulp pa pravi free jazz. Če to primerjam še s koncertom dan poprej v kinu Šiška ... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Pon Feb 21, 2011 10:18 Naslov sporočila: |
|
|
| zvocnik je napisal/a: | Govorim o tem, da je dinamika razlika med najtišjim in najglasnejšim delom, ki je povezana z umetniškim dojemanjem skladbe, a doma imamo pri reprodukciji lahko precejsnje tezave. Za poslusanje najtisjih delov dinamike v neki skladbi moramo zaradi podhranjenosti sistema povecati gain, da kaj slisimo, da ne govorimo pravilno, a ko pridejo na vrsto najglasnejsi deli skladbe pri katerih dinamika poskoci za recimo 60 decibelov lahko sistem 'skurimo'. Ne vem, ce je ravno veliko sistemov (ne samo kuhinjskih stolpov), ki so sposobni prenesti tako dinamiko brez popacenj ali se celo poskodb 'zvocnikov'. Seveda se vedno postavlja vprasanje, ko clovek ne poslusa predhodno zive izvedbe takega dinamicnega posnetka, da bi si znal predstavljeti kaksen je pravi nivo tihe dinamike in potem ocenil kdaj je glasne dinamike dovolj ali prevec, mogoce premalo.
Mogoce bi nam polno dinamicni posnekti spremenili kulturo poslusanja in sprejemanja umetniskega dojemanja skladb.
Lp | Moj sistem sem namenoma od začetka koncipiral tako, da z lahkoto in jasno spelje vsak tranzijent, od mišjega prdca, do topovskega strela, tudi pri polni moči..
Iz izkušenj vem, da nas nekaj ob tem veselo dela "butn, butn, glava", tisti, ki ljubijo manjše jakosti, pa dobijo nekakšen napad audio klaustrofobije in samo gledajo kje so vrata.
Ravno zato potem toliko bolj uživam ob povsem preprostih sistemih, ki jih gonijo kaki švohcani chipampi, T ampi in podobno, samo da ne "cviljio" in niso rezantni, pa če jim manjka kak del zvočnega spektra ali pa ne, samo, da so za moja uha prijetni.
Človek more ves čas jesti samo svoje najljubše jedi.
Pred leti sem poslušal v živo Domingo Siete in nato kupil njihov CD, ki je posnet odločno prenaglas, vseeno pa zveni enako živo kot DS v živo.
Mitku ta CD igra lepo, meni tudi(pri sistemu od začetka stremim, da igra tudi slabše posnetke zadovoljivo, zato moj sistem nikoli ne bo "neusmiljen" high end), na Zoranovih Orionih pa je baje neposlušljiv, ker koncept Orionov po Linkwitzu stremi predvsem k ekzaktnosti reprodukcije solidnih posnetkov. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ma_coule
Pridružen/-a: Tor Apr 2010 23:27 Prispevkov: 370 Kraj: south of the border
|
Objavljeno: Pon Feb 21, 2011 12:58 Naslov sporočila: |
|
|
| before je napisal/a: | Rešitev problema (za nas audiofile) bi bila izdaja CD-ja v dveh verzijah: audiofilski in "regular" . A to je najbrž neuresničljivo iz ekonomskega vidika. |
Mislim, da to že obstoja, le izbira je dokaj skromna...
ZZ & FF! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 01:14 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | vintagesonic je napisal/a: | Brezhibno igranje instrumenta je celo predpogoj, da se lahko sploh pogovarjamo o umetniškem pristopu k realizaciji snemalnega projekta. Razen, če govorimo o "glasbenih projektih" raziskave zvoka. Ko se sredi snemanja zliva na strune klavirja voda, se tudi meni osebno zniža prag tolerance. . ? |
Brezhibno igranje je seveda pogoj za umetniško delo. Tudi za zlivanje vode po klavirju ali postavljanje žogic na strune. Raziskovanje zvoka? No ja, mogoče ko igra na začetku, potem glasbenik točno ve, kaj lahko pride ven. Ti dodatki mu samo popestrijo-otežijo igranje. Ene ponavljanje ubija.... |
Zlivanje vode v klavir se mi iz glasbenega stališča nikoli ni zdelo »kreativno« raziskovanje zvoka. Se mi poraja paralela, kot da bi iz 10 metrov višine vrgel na tla Neumann TLM in potem ugotavljal nove zvočne kvalitete deformiranega mikrofona.
| JAZZZ je napisal/a: | | vintagesonic je napisal/a: | | t;]Če malce špekuliram glede na tvojo tezo : Ali delo zunaj studia z akustičnimi instrumenti pa ima veze z umetnostjo? |
Mislim, da sem na to že odgovoril. Zame snemanje ni umetnost, ampak obrt. Dopuščam pa možnost, da zelo dober snemalec preskoči iz obrti v ... Snemalec ima lahko močan vpliv na izvajanje umetnika-že izbira prostora, kjer se glasbenik odlično počuti, je del tega. Nedaven primer je bil, ko sem trio od 14-16 snemal v kapelici v Škofji Loki, ob 21 pa še na koncertu v Trstu. Totalno različna glasba. V kapelici meditativna, v Trstu v prijetnem okolju knjigarne Knulp pa pravi free jazz. Če to primerjam še s koncertom dan poprej v kinu Šiška ... |
Snemanje zvoka ali glasbe je relativno kompleksen umetniško tehnološki proces. Za zadovoljiv uspeh mora biti potrebna absolutna sinergija v verigi skladatelj, aranžer, producent, tonski mojster, dirigent in izvajalec/glasbenik ( in še kdo bi se našel, odvisno od zvrsti glasbe). Samo resnična sinergija vseh omenjenih lahko zagotavlja optimalen in občasno vrhunski posnetek, tako po zvočni kot izvedbeni plati, ne glede na zvrst glasbe.
Pri nas se vse prepogosto dogaja, da vsak izmed akterjev omenjene zgodbe obdeluje svoj vrtiček. Na koncu so rezultati taki kot pač so. Občasno se sicer zgodi meteorni presežek, vendar se večina produkcije utaplja v povprečju.
Obstaja nekaj objektivnih razlogov za dejansko stanje, vendar jih je še več subjektivne narave.
Tudi to je tema, o kateri bi se lahko na široko razpisali, je pa vprašanje če je to sploh audiofilska tema. V svoji osnovi je lahko zelo delikatna in bi povzročala nemalo stranskih emocionalnih učinkov posameznikov, kar pa absolutno ni moj namen.
LP
Vintagesonic |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 01:59 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | | Zlivanje vode v klavir se mi iz glasbenega stališča nikoli ni zdelo »kreativno« raziskovanje zvoka. Se mi poraja paralela, kot da bi iz 10 metrov višine vrgel na tla Neumann TLM in potem ugotavljal nove zvočne kvalitete deformiranega mikrofona. |
Zlivanje vode je res malce čudno, kaj pa postavljanje-metanje pingpong žogic na klavirske strune? Recimo Keith Tippett, Alexander Von Schlippenbach...
Pa razglaševanje el.kitare in potem igranje na njo-Otomo Yoshihide. Takih deformiranih instrumentov je v freeju polno. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 02:54 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | vintagesonic je napisal/a: | | Zlivanje vode v klavir se mi iz glasbenega stališča nikoli ni zdelo »kreativno« raziskovanje zvoka. Se mi poraja paralela, kot da bi iz 10 metrov višine vrgel na tla Neumann TLM in potem ugotavljal nove zvočne kvalitete deformiranega mikrofona. |
Zlivanje vode je res malce čudno, kaj pa postavljanje-metanje pingpong žogic na klavirske strune? Recimo Keith Tippett, Alexander Von Schlippenbach...
Pa razglaševanje el.kitare in potem igranje na njo-Otomo Yoshihide. Takih deformiranih instrumentov je v freeju polno. |
OK, sprejmem razlago. Prosim poglej si recimo
http://www.youtube.com/watch?v=tDUAfKuGTcY&feature=related
in mi prosim poizkusi razložiti, kaj ima takšna zadeva veze z audiofilstvom? Pustimo ob strani dejstvo, na kak način je bil posnet tonski del videa, ki je zgodba zase.
Kaj je ob poslušanju ali recimo snemanju takega koncerta v živo presežnega? Bi ti uporabil recimo za ambient Telefunken tube ali par Neumann TLM?
Pri poslušanju kitarista sem razmišljal ali je THD njegovega ojačevalca 30, 50 ali 90 %?
Kaj ima od take improvizacije audiofil, ki kupi 220 V kable za 1000€ ?
Kot sem omenil že v prejšnem postu: "It makes me nervous! " A je to zaradi let ali česa drugega?
http://www.youtube.com/watch?v=ogKxJxVaRcI&feature=related
Je to kreativna improvizacija? Ali se vsi skupaj malce zaj........ iz nas?
Na koncu pa vseeno nekaj za ljubitelje "šlagerjev in popevčic" :
http://www.youtube.com/watch?v=and5Pbk-vjQ&feature=related
Uff, ura je že pozna, 2.30. Pojdimo spat.
LP
Vintagesonic |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 08:40 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | Je to kreativna improvizacija? Ali se vsi skupaj malce zaj........ iz nas? |
Tudi to je možno...
Pred davnimi leti se je na enega izmed Bum festivalov prijavilo nekaj mojih prijateljev, ki nikoli niso igrali kakšnega instrumenta. Če se prav spomnim, so si nadeli ime Communio Incidents. Potem so eno uro žagali na violino, tolkli po bobnih in zganjali hrup.
Ugledni glasbeni kritiki so jim v Stopu napisali hvalospev... _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
|
Objavljeno: Tor Feb 22, 2011 10:46 Naslov sporočila: |
|
|
vintagesonic, tisti cirkusanti niso ne za poslusat in ne za gledat in s kakrsnokoli improvizacijo nimajo nobene veze. Ce kaj poznas vzhodnjake, imajo oni itak nek poseben smisel za muziko in mogoce improvizacijo tako tudi dojemajo.
Recimo poslusanje kaksnega Keith Tippett-a je prava pasa za usesa kljub improvizaciji. Zadeva ima smisel. Niso vsi zvoki okoli nas poeticni.
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|