| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Gorazd

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 14:44 Prispevkov: 323 Kraj: Sl. Bistrica
|
Objavljeno: Ned Jul 06, 2014 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
Aljoša...
Moj 11 let star Giant AC2 ni nek montrum kar se okvirja tiče, tako da vem zagotovo, da bo pasal v 591. Ker to je nosilec namenjen kolesom do 20kg teže, kar pomeni, da ima takšno kolo kar nekaj materiala v sebi (debele, oziroma bolje rečeno masivne cevi okvirja).
Glede na to, da te skrbi za bovdne bremz, pa mirno. Niso to plastik fantastik cevke, temveč isti ali pa močno podobni bovdni, kot se jih uporablja v avto industriji (nenazadnje morajo biti sposobni prenašati temperaturne razlike zavorne tekočine, pritisk in tudi samo korozivnost le-te).
Sem pa prepričan, da ne boš tako zategnil da bi poškodoval bovden (če pa že, se ti bo to poznalo tudi na okvirju).
http://www.bolha.com/dodatna-oprema/avtooprema/avtooprema-ostalo/nosilec-za-kolesa-thule-proride-591-1293400538.html?aclct=1401797686&kw=proride+591
Takole izgleda prerez Jagwire bovdna
Lp, G _________________ "I am the master of my fate
I am the captain of my soul"
DanishAudiophileLoudspeakerIndustries |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pon Jul 07, 2014 12:42 Naslov sporočila: |
|
|
Če vsi navijate za Thule Proride 591 že mora bit hudič dober ni druge. Ste me prepričali, nič foter sestavit
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Pon Jul 07, 2014 21:43 Naslov sporočila: |
|
|
Proride 591 prestal prvih avtocestnih 130 km/h. Dobro se drži prtljažnik nimaš kaj. Pri mojem gorcu roka nosilca zagrabi spodaj pri pedal aksi, druge variante ni, je roka drugače prekratka. Je še par cm maneverskega prostora, ampak če bi imel 29 colskega takega istega gorca namesto 27.5 colskega, pa že vprašanje, če bi bila roka nosilca še dovolj dolga. Takole:
Pri ženinem gorcu pa je situacija na milimetre. Je treba roko nosilca dobesedno porinit čisto v pedal akso. Če bi bila spodnja cev okvirja gorca postavljena samo centimeter višje ne bi šlo kolo več gor. Takole na ženinem gorcu na knap:
Izkazalo se točno to kar sem govoril že prej, da sicer paše gor veliko koles, ne bodo pa vsi in v izogib slabi volji pred nakupom sprobat kompaktibilnost s svojim kolesom. Ni problem v raznih premerih in oblikah spodnje cevi okvirja koles, to sploh ne, problem zna biti v geometriji kolesa. Če spodnja cev kolesa poteka previsoko (recimo gorc z višje postavljenimi gonilkami in strmo se vzpenjajočo spodnjo cevjo) se lahko zgodi, da roka nosilca mogoče ne bo dovolj dolga, da bi spodnja čeljust (ki je fiksna, se ne da nastavljat gor/dol) dosegla cev.
Aja, pa zdi se mi, da 2.25 širina gum gre že nekako proti maksimumu, ki se še kamotlih vsede v utore, kar je širše bo gledalo preko. Kvečjemu mogoče širše gume, če se napol spusti zrak ven, da se lahko vsedejo.
Z vidika univerzalnosti je Yakima Frontloader prtljažnik tatamata za Thule. Nanj gredo vse geometrije gor. Takole fensi:
http://www.youtube.com/watch?v=otUOtt6VSn8
Če ne bi kolesi šli na Thule bi ziher vzel Yakimo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 08, 2014 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ja zgleda, da bodo morali tudi pri Tuletu začeti razmišljat o kakšnem "upgradu" 591. So pa verjetno pri celi stvari kar omejeni ker je to eden redkih, če ne edini nosilec, ki ima enodelno roko. Glede na to dejstvo je za mene definitivno najbolj eleganten in fensi nosilec za povrhu pa še super stabilen in enostaven za fiksiranje kolesa. Simpl rešitev bi bila, če bi bila roka teleskopska samo potem bi izgubila na sami trdnosti. Me je pa presenetil podatek, ker sem mislil, da je na trgu že dalj časa je pa "šele" sedem let. So pa verjetno že takrat naštudirali optimalno dolžino roke, kajti že v tistih letih je bila poplava takšnih in drugačnih oblik okvirjev. Je pa tako kot pri drugih stvareh, da nikoli ni vsaka stvar primerna za vse. _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Simon Limon
Pridružen/-a: Sre Apr 2013 16:08 Prispevkov: 58 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Jul 08, 2014 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
| Peljite se enkrat za nekom s 591-ko na strehi in bicikli. Vas bo minilo imet tak nosilec. Dve roki sta še vedno zakon. Prečnega gibanja je manj oz. nič, da o priložnostnih tatovih niti ne govorim. Je pa 591 fensi in komot zradi vpenjalnega mehanizma, to pa. Sam prisegam na Zupana. Stestirano drži vsaj 160 km/h, da o konkretno voženih ovinkih ne govorim... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Tor Jul 08, 2014 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
| Simon Limon je napisal/a: | | Peljite se enkrat za nekom s 591-ko na strehi in bicikli. Vas bo minilo imet tak nosilec. Dve roki sta še vedno zakon. Prečnega gibanja je manj oz. nič, da o priložnostnih tatovih niti ne govorim. Je pa 591 fensi in komot zradi vpenjalnega mehanizma, to pa. Sam prisegam na Zupana. Stestirano drži vsaj 160 km/h, da o konkretno voženih ovinkih ne govorim... |
Imam sončno streho in vsak trenutek vidim kaj dogaja zgoraj. S 14 kilskim gorcem pri 130 km/h na števcu nobene panike, pri 140 tudi ne. Kaj hitreje se pa itak že tudi brez prtljažnika in kolesov gor ne sme vozit, če hočeš še dolgo imet vozniško. Ovinkanje levo/desno tudi nobene panike. Mogoče tisti, ki jim kolesa opletajo gor le teh nimajo nimajo pravilno oziroma dobro vpetih ali pa prtljažnik sam ni dovolj zategnjen na prečke. S strehe pa ti itak z vsakega prtljažnika ne glede na firmo za čas posla ukradejo dol kolesa če hočejo. Je pri vseh fajn imeti dodatno varovanje z močno kolesarsko ali celo motoristično ključavnico.
Testno izživljanje nad Proride 591... lepo drži težkega gorca gor:
http://www.youtube.com/watch?v=HmGE1jiO2YY
Proride 591 crash test... malo ga od trka upogne ampak skoči nazaj, nobene panike:
http://www.youtube.com/watch?v=NP97CPM_-Kw
Odličen nosilec je, samo pač vse po vrsti ne bo šlo gor. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Simon Limon
Pridružen/-a: Sre Apr 2013 16:08 Prispevkov: 58 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Jul 08, 2014 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
Drugi posnetek zelo zanimiv, prvi pa popolnoma nemerodajen, ker se kamera trese z avtom in nosilcem vred in ne pokaže prave slike. Smo 591-ko pred nekaj tedni hoteli montirati na original prečke od astre, stare cca 7 let. Ni šlo, ker imajo kavlji premajhen obod prijema. Glede na videno pri novejših avtih verjamem, da je tako še pri marsikaterem avtu. Priznam pa, da ne vem, ali morda obstajajo kavlji s širšim obodom.
No ja, vsak si sam izbira. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

|
Objavljeno: Tor Jul 08, 2014 23:54 Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem že napisal sta bistvena oba nazobčana pasčka katera jaz spravljam v avto, ker pri zastarani plastiki nikoli ne veš kdaj poči. No nekateri pa si pomagajo še z dodatnimi pasčki ali pa kar z vezicami.
Sicer je pa itak 591 na nek način kopija nosilcev iz tekmovalnega športa. No prav švoh pa 591 tudi ni, če zdrži celo težkokategornika Cavendisha.
 _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sre Jul 09, 2014 07:14 Naslov sporočila: |
|
|
Ja takšni mali močni paseki za zategnit so super stvar. Čisto nič ne škodi jih uporabit namesto originalnih gumijastih.
Drugače pa v zvezi tatvin koles s prtljažnikov... par sekund in ode ti kolo če nimaš dodatno zavarovano z neko ključavnico, pa še potem ni 100%... takole v živo:
http://www.youtube.com/watch?v=0Yu4vEsD9WA
Sicer piše v naslovu, da gre za Thule Proride 591 ampak se jasno vidi, da gre za nek drug prtljažnik. No nima veze, tudi s Proride ti ga verjetno hitro izstrga na silo tisti ki ima namen.
Iščem na netu eno orenk varianto za priklenit prtljažnik in kolo v času dopusta, kadar nimaš očesnega stika. Ziher je ziher, nepridipravi ne počivajo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

|
Objavljeno: Sre Jul 09, 2014 08:39 Naslov sporočila: |
|
|
Proti krajam! Mnogo bolje kot na avtu je v avtu, če je možnost seveda. Obroče dol kakšna stara deka in zadnja stran avta ob kakšno steno, drevo ali na 2 cm ob prijateljev avto. _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sre Jul 09, 2014 09:17 Naslov sporočila: |
|
|
| nek_do je napisal/a: | | Proti krajam! Mnogo bolje kot na avtu je v avtu, če je možnost seveda. Obroče dol kakšna stara deka in zadnja stran avta ob kakšno steno, drevo ali na 2 cm ob prijateljev avto. |
E to ja super. Pa še v avtu vse skupaj prišnolat z dva metra dolgo kolesarsko ključavnico čez kake haklce v prtljažnem prostoru, da ne morejo nič odnesit brez da bodisi ključavnico prežagajo z žago ali prerežejo s kleščami za železo.
V tranzitu kadar nimaš očesnega stika z vozilom pa na strehi skupaj prišnolat kolesa, prtljažnik in strešne prečke s čem podobnim recimo:
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Gorazd

|
Objavljeno: Ned Jul 13, 2014 17:38 Naslov sporočila: |
|
|
Oj družba..
Danes sem uspel namontirati na streho proride 591. Moj Giant (velikost S), je lepo pasal noter, ni komplikacij.
Imam sicer zaradi vpetja zadnjega amortizerja manjše težave, tako da moram kolo prevažati na sopotnikovi strani, če želim, da je obrnjeno v smer vožnje (sprednje kolo v smeri naprej). Smo probali vse živo, ampak ni druge, ker je vpetje amortizerja zelo blizu gonilke oz. zobčenika in ročica 591ke ne pride zraven, da bi zagrabila cev.
Tudi na AC je bilo kolo stabilno, nič pretresljivega, tako da uspešno opravljena krstna vožnja.
V kolikor bom pa čez par let menjal kolo in bo le-to imelo 27,5" kolesa, bomo pa nekaj nagruntali, da bo ostal sedanji nosilec uporaben še naprej. Če ne druga, se bo naredilo nekakšno vpetje preko sprednje vilice, ki ima 20mm QR akso, pa bo pač sprednje kolo v prtljažniku.
Zaenkrat vesel, da sem končno nabavil nosilec, da ne rabim več kolesa raztavljati in tlačiti v avto.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Pon Jul 14, 2014 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
Gorazd,
v kolikor nisi slučajno probal tudi to (verjetno si, no za vsak slučaj)... nosilec z roko se da obrnit okoli, da se lahko prevaža naprej obrnjeno kolo tudi na voznikovi strani. Proti koncu navodil za uporabo je napisano kako se obrne. Samo par vijakov spodaj.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Gorazd

|
Objavljeno: Pon Jul 14, 2014 16:11 Naslov sporočila: |
|
|
lAljoša
Smo tudi to probali, pa mi je gonilka oziroma zobčenik napoti. Bom naaslednjič poslikal, da boš videl kako je to videti pri meni.
Sicer pa itq ni pomembno, na kateri strani je kolo.. Samo da ostane do cilja in nazaj na svojem mestu
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2014 20:24 Naslov sporočila: |
|
|
Tale objava me je zrajcala danes:
http://www.mtb.si/novice/2231-projekt-5-zipline-bike-adventure.html
Na kratko... po makadamski gozdni poti uro in pol vzpona na Kobariški stol. Gor si nagrajen z božanskim razgledom na alpe in morje. Nato spust po slikoviti vojaški poti iz prve svetovne vojne. Vmes pa noro adrenalinsko doživetje Zipline - s kolesom vred pripet na zajli po zraku čez kanjon, konec ture pa ob simbolu Bovše kotline - reki Soči.
Krasen video vključno z "zajlanjem" tukaj:
http://www.youtube.com/watch?v=TWqLLmDWBM4
Me že srbi  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|