| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2011 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | Mestn pu
tudi ti nisi prebral kaj ti hočem dopovedati, vidim pa da niti osnovnih pojmov kot je brum in ropot nimaš razjasnjenih, brum nima veze z izvebo pogona, pač pa gre tu za ropot pogona oz rumble...
za razliko od bruma ki pride predvsem z nepravilno izvedene vezave mas in elektronike..
mogoče za nekaj časa nazaj v knjižnico | Ok. Lovimo se na besede, argumenti so šli ća..
Poljudno povedano, ker ne bom dokazoval v prazno kaj naj bi znal več, ampak želim, da bi tudi tisti, ki začenjajo v audiu, razumeli osnovo.
Iskrafon Garrard zaradi skupka vseh slabih rešitev proizvaja zelo slišen šum, v audio latovščini po slovensko-brum(rekli smo-"ma kaj ti tok brumi?", brenčijo čebele, itd, šumi voda, listje itd.), naziv za rezultat skupka vseh slabih rešitev v njem, zato gramofonov s takim pogonom že dolgo ni.
Vrhunske versus hi fi rešitve pri gramofonih so znane, ostalo je stvar osebnega okusa.
Vrhunski gramofoni delujejo po načelu inercije težkega-v piko zbalansiranega krožnika(ki sploh ni več videti kot krožnik) z vrhunskim motorjem in ležaji.
Kot uporabniku top MM glav z majhno maso, mi je bil najbolj všeč moj Onkyo, jermenar, ki je bil v bistvu velik kos betona obdan z plastiko in zelo lahko grafitno ročko in je bil idealen za Ortofon VMS30MK2, top MM Ortofonko, ki je edina od vseh Ortofonk tedaj, bila izjemno muzikalična.
Te zasnove in mnogih drugih danes ne srečamo več v mainstream srednjem razredu, čeprav je na N to potenco boljša od pinch roller mehanizmov.
Vrnile so se S ročke, tudi na kakega Stabija, na katerih so nekoč bile, tudi grafitne Stabi ročke, ki pa se jih žal, ni dalo "peči" iz enega kosa, tako da je Franc preizkušal razne varijante lepljenja. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
Pridružen/-a: Tor Okt 2010 13:43 Prispevkov: 40 Kraj: Železniki
|
Objavljeno: Čet Avg 25, 2011 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo. Upam da se je debata ter prah o kvaliteti gramofonov polegel, saj imam novo vprašanje. Včeraj sem dobil (končno ) kondenzatorje, ki mi jih je naročil kolega ki dela na audio-video servisu iz Nemčije in je zadeva O.K. le pri nekaterih je vrednost precej visoka, pravi da naj bi bila lahko več uF, saj dosega le vrednost, ki je bila v starih??? Naj navedem stare in nove vrednosti teh nekaj kondenzatorjev:
STAR-NOV:
20uF 35V - 100uF 40V (1kos)
50uF 6V - 150uF 16V (2kos)
50uF 35V - 100uF 40V (2kos)
OSTALI SO O.K.
Ali dam to notri v gramofonski ojačevalec ali ne, ali mi rajši lahko kdo dobi te vrednosti?
Prosim za pomoč, saj bi rad spravil ojačevalec v pogon, da lahko potem popravljam naprej.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Čet Avg 25, 2011 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
Če nimaš sheme in ne veš, zakaj je točno tam in zakaj je točno takšne vrednosti, potem raje pusti vrednosti takšne, kot so original.
Primer: če ima star kondenzator vrednost 50uF, potem zamenjaj z 47uF ali 56uF, ne pa z 150uF. 10% sprememba vrednost navgor/navzdol pri elektrolitih ne predstavlja problema, sploh, ker imajo ponavadi 20% tolerance.
Če nisi premeril napetosti in ni sheme, ne dajaj noter kondenzatorjev z nižjimi napetostmi, kvečjemu z višjimi.
Primer: če je star kondenzator 100uF/40V, potem lahko zamenjaš z 100uF/50V ali 100uF/63V, ne smeš pa dati noter 100uF/25V.
Dokler nisi siguren, ostani vedno na varni strani.
Pošlji mi zasebno sporočilo, kaj rabiš, bom pobrskal doma po škatli. Če slučajno ne bom imel na zalogi, ti bom naročil zraven, ko bom pisal naročilo zase.
Če boš zraven še malo poslikal in premeril (predvsem premer kondenzatorja), da si lažje predstavljam, bo super. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Čet Avg 25, 2011 16:33 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo. Glej nimam sheme in ne vem kaj je funkcija katerega izmed njih v samem ojačevalcu. Drugače pa to vem, kar se tiče napetosti, da je lahko nov kondenzator napetostno višji, saj dosega staro napetost oz. še to ni nujno da, vem tudi da se z višanjem vrednosti napetosti večajo dimenzije samega kondenzatorja. Kot sem te razumel glede kapacitivnosti pa tudi ni dobro, da je toliko večja, kot praviš je najbolje da je vrednost +/- 10%. Originalni katerih nimam so bili:
20uF 35V-1kos
50uF 6V-2kos
50uF 35V-2kos
Imam pa sedaj "namesto teh":
100uF 40V-1kos
150uF 16V-2kos
100uF 40V-2kos
Zaenkrat teh 5 kondenzatorjev res rajši ne bom dal v vezje. lahko ti pošljem še na P.M. sporočilo, vendar drug teden, ker nimam pri sebi plate, tako da dimenzij ne vem...
Hvala
LP
Mohor |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Čet Avg 25, 2011 17:02 Naslov sporočila: |
|
|
imam Panasonic FC:
22uF/63V - 1 kos
56uF/35V - 4 kose
Vsi so dimenzije 6.3 x 11.2 mm (premer x višina). Če ti odgovorja, mi pošlji zasebno sporočilo z naslovom in dobiš. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Pet Avg 26, 2011 08:04 Naslov sporočila: |
|
|
| Super, mislim da bi šlo, samo ali so AXIAL (ležeči)? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pet Avg 26, 2011 19:30 Naslov sporočila: |
|
|
| niso, so pokončni. Imajo dolge nogice in jih lahko upogneš po želji. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 14:49 Naslov sporočila: |
|
|
| Vredu bodo, ali si dobil moj naslov na P.M. Pošlji pa mi jih enkrat če se da po 16.9., prej ne, kakšna bo kaj cena? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 19:17 Naslov sporočila: |
|
|
Cena? Boš dal za rundo na kakšnem srečanju
Pošljem jutri. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
Zmenjeno, boš povedal ko bo kaj, pa kdo si pa se bova zmenla Hvala |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Sre Avg 31, 2011 21:23 Naslov sporočila: |
|
|
Odposlano danes, včeraj sem bil prepozen za pošto  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 05:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ni panike, bom sporočil, ko jih dobim. Hvala že vnaprej!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 14:49 Naslov sporočila: |
|
|
| Stormsonic pravkar sem prišel domov in videl da je poštar pustil koverto zame. Najlepša hvala, ne zgodi se velikokrat, da so še ljudje, ki ti toliko gredo na roko in na svoje stroške in čas pošljejo material, ki ga potrebuješ domov. Hvala, ko se vidiva ti dam za pivo, sigurno. Čaka me še precej dela, ker imam kar polne dneve, tako da vas obveščam ko bom napredoval na projektu. LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Sre Sep 05, 2012 09:43 Naslov sporočila: |
|
|
Po dovgem času gramofon gre proti koncu, vendar zgleda da ne. Kondenzatorji pomenjani, primoran sem bil poiskati tudi nov mehanizem, saj je bil star preveč izropan in slab, ga komaj dobil, sestavil vso zadevo, namazal... Ko sem naredil test, gramofon vrti plato, priklopljen zvočnik na ojačevalec v gramofonu, vendar ob odprti jakosti voluma slišim le komaj komaj zvok iz plate na ročki, na zvočniku ni niti šuma? Kaj je to, nekaj še ni tako kot mora biti... Kaj mogoče z glavo, ko bo čas bom spet odprl zadevo da vidim če sem kaj pozabil... LP  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Sep 06, 2012 00:59 Naslov sporočila: |
|
|
testiraj...
Vklopi gramofon tako, da bodo ojačevalci delali, nato z malim izvijačem takneš žičke pri glavici. V zvočniku naj bi zabrnelo. Tako da najprej preveriš če je elektronika v redu. Potem je na vrsti glavica.
Tako kot opisuješ sumim elektroniko. Sploh če ni nobenega šuma. Takrat ko so to izdelovali, če je bi signal/šum 50dB, je bila amerika. To je pa lepo slišno. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|