| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Apr 29, 2010 20:51 Naslov sporočila: |
|
|
eac si poskusil?
Brezplačen, tono nastavitev, wav in flac. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Čet Apr 29, 2010 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
| DOLAR je napisal/a: | Hvala.
Se mi zdi pa Nero kar ok za shranjevat. Sicer nima codeca za FLAC, ampak ti pa preko internetne baze najde vse naslove... za wav.
lp |
Za Nero obstaja FLAC plugin.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DOLAR
Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03 Prispevkov: 746 Kraj: bUNGA bUNGA
|
Objavljeno: Sob Maj 01, 2010 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofill je napisal/a: | | DOLAR je napisal/a: | Hvala.
Se mi zdi pa Nero kar ok za shranjevat. Sicer nima codeca za FLAC, ampak ti pa preko internetne baze najde vse naslove... za wav.
lp |
Za Nero obstaja FLAC plugin.  |
Uff, hvala.
Vidim, da so še razno razni drugi plugini.
Very nice
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DOLAR
Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03 Prispevkov: 746 Kraj: bUNGA bUNGA
|
Objavljeno: Ned Maj 02, 2010 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
| Pestilence. je napisal/a: | eac si poskusil?
Brezplačen, tono nastavitev, wav in flac. |
Nisem. Ta program ti verjetno razfršola tudi razne cue datoteke v wav ali se motim?
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Ned Maj 02, 2010 16:39 Naslov sporočila: |
|
|
| DOLAR je napisal/a: | | Pestilence. je napisal/a: | eac si poskusil?
Brezplačen, tono nastavitev, wav in flac. |
Nisem. Ta program ti verjetno razfršola tudi razne cue datoteke v wav ali se motim?
lp |
Da. V sklopu EAC-a je tudi WAV splitter.
Glavni prednosti EAC-a sta odličen algoritem, ki skrbi, da med ripanjem cd plošče na hard disk ne prihaja do napak, ter možnost ripanja direkt v FLAC format, ne da se je s tem človeku potem treba ukvarjati naknadno.
Če boš ripal v WAV, potem boš prikrajšan za možnost taganja, saj ta format tega nativno ne pozna. Zripan material na hard disku bo tako brez podatkov o izvajalcih, albumih, imenih komadov, žanru, letu izdanja, morebitnih komentarjih. Vidno bo samo fizično ime datoteke - recimo 01_It's_my_life.wav, to pa je tudi vse. S tem si človek nima kaj za pomagati. Ko se enkrat nabere večja glasbena kolekcija, to postane nočna mora, saj si je ne moreš kulturno organizirati in v njej manevrirati/iskati po ključnih besedah (recimo po žanru, imenu nekega albuma, imenu nekega komada za katerega pa ne veš na katerem albumu se točno nahaja,...). FLAC pa to nativno podpira. Elegantno vstaviš cd ploščo, EAC na internetu sam najde vse podatke o vstavljeni cd plošči, zripa v WAV, takoj nato samodejno pretvori v FLAC in zraven v vsako FLAC datoteko posebej zapiše vse zgoraj navedene podatke. Tako za vsako stvar ob vsakem času točno veš kam spada, manevriranje/iskanje po takšni kolekciji pa postane užitek.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Ned Maj 02, 2010 23:25 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofill je napisal/a: | | Elegantno vstaviš cd ploščo, EAC na internetu sam najde vse podatke o vstavljeni cd plošči, zripa v WAV, takoj nato samodejno pretvori v FLAC in zraven v vsako FLAC datoteko posebej zapiše vse zgoraj navedene podatke. |
Aljoša, to velja dokler poslušaš popularne izvajalce. Jaz moram na žalost kar tipkati ...  _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Ned Maj 02, 2010 23:57 Naslov sporočila: |
|
|
Iztok, ti iz dna globin dostikrat potegneš kakšno egzotiko, katero mi ostali (no vsaj jaz ) potem absorbiram(o) 200 na uro. In ti povsem verjamem, da ti je ročno vnašanje često neizbežno.
No, jaz moram ročno vpisovati nekje vsak deseti album, tako da ni sile.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mtj
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 2:10 Prispevkov: 15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sre Maj 05, 2010 13:06 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofill je napisal/a: | No, jaz moram ročno vpisovati nekje vsak deseti album, tako da ni sile.
lp |
Meni dostikrat pomaga copy/paste iz vzporedno delujočih iTunes, tak da ni glih treba pisat... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hifi&me
Pridružen/-a: Tor Jan 2010 12:12 Prispevkov: 91 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2010 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Naletel sem na tale intervju s Kenom Ishiwato...tam nekje pri 5min začne razlagati zakaj višje resolucijski posnetki npr. 24/192 zvenijo slabše kot npr. 16/44. Pa me zanima kaj si mislite o tem, glede na to, da vas kar nekaj posluša takšne posnetke?
ah, sem pozabil link: http://www.youtube.com/watch?v=A2QPePifDQI
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sre Jul 21, 2010 08:46 Naslov sporočila: |
|
|
| hifi&me je napisal/a: | Naletel sem na tale intervju s Kenom Ishiwato...tam nekje pri 5min začne razlagati zakaj višje resolucijski posnetki npr. 24/192 zvenijo slabše kot npr. 16/44. Pa me zanima kaj si mislite o tem, glede na to, da vas kar nekaj posluša takšne posnetke?
Lp |
Narobe si razumel.
Ken ne govori o 16 bitnih posnetkih napram 24 bitnim posnetkom, temveč govori o 24 bitnih dacih. Bolj točno - o tehnologiji izdelave le teh. V zvokovnem smislu ni povedal nič novega, vse to je že znano. Odličen 24 bitni dac je dosti težje spraviti skupaj kot odličen 16 bitni dac. Ker pa tega proizvajalci v veliki meri ne obvladajo na nivoju, imamo na trgu cel kup neposlušljivih 24 bitnih dacov. Še posebej poceni primerkov, v katere ni vloženega veliko truda, inženiringa, kreativnosti. Kot že pravi Ken - 24 bitni daci se dostikrat merijo fantastično, zvenijo pa za "en drek". Tu zraven bi jaz pridodal še mojo izkušnjo... dostikrat mehansko, plastomatično, neorgansko, brez vsakega življenja.
Ko pa poslušaš dober 24 bitni dac ala Anagram, Berkeley, Weiss, Emm Labs,... pa je to čisto druga pesem. Ti pobi dobro vedo kaj delajo in temu primerna je tudi zvočna performansa.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hifi&me
Pridružen/-a: Tor Jan 2010 12:12 Prispevkov: 91 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Jul 21, 2010 11:07 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofill je napisal/a: | | hifi&me je napisal/a: | Naletel sem na tale intervju s Kenom Ishiwato...tam nekje pri 5min začne razlagati zakaj višje resolucijski posnetki npr. 24/192 zvenijo slabše kot npr. 16/44. Pa me zanima kaj si mislite o tem, glede na to, da vas kar nekaj posluša takšne posnetke?
Lp |
Narobe si razumel.
Ken ne govori o 16 bitnih posnetkih napram 24 bitnim posnetkom, temveč govori o 24 bitnih dacih. Bolj točno - o tehnologiji izdelave le teh. V zvokovnem smislu ni povedal nič novega, vse to je že znano. Odličen 24 bitni dac je dosti težje spraviti skupaj kot odličen 16 bitni dac. Ker pa tega proizvajalci v veliki meri ne obvladajo na nivoju, imamo na trgu cel kup neposlušljivih 24 bitnih dacov. Še posebej poceni primerkov, v katere ni vloženega veliko truda, inženiringa, kreativnosti. Kot že pravi Ken - 24 bitni daci se dostikrat merijo fantastično, zvenijo pa za "en drek". Tu zraven bi jaz pridodal še mojo izkušnjo... dostikrat mehansko, plastomatično, neorgansko, brez vsakega življenja.
Ko pa poslušaš dober 24 bitni dac ala Anagram, Berkeley, Weiss, Emm Labs,... pa je to čisto druga pesem. Ti pobi dobro vedo kaj delajo in temu primerna je tudi zvočna performansa.
lp |
Aha, hvala za pojasnilo.
Pa je možno oz. smiselno 24 bitne posnetke konvertirati z 16 bitnimi daci? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sre Jul 21, 2010 14:31 Naslov sporočila: |
|
|
| hifi&me je napisal/a: |
Aha, hvala za pojasnilo.
Pa je možno oz. smiselno 24 bitne posnetke konvertirati z 16 bitnimi daci? |
24 bitnih posnetkov ne moreš predvajati s 16 bitnim dacom.
Lahko pa jih pretvoriš v 16 bitne in predvajaš takšne. To pa gre. Je pa za pretvorbo treba uporabiti kvaliteten softver. Vendar je tu treba vzeti v zakup, da bomo pri tem nepovratno izgubili del zvočnih informacij. Evo za foro trije grafi na audiocircle.com. Gre za 24/96 album kupljen pri HD tracks. V prvem primeru predvajan nativno, v drugem konvertiran navzdol v 16 bitni format in tretjem primeru iz 16 bitnega upsampliran nazaj v 24 bitni:
http://www.audiocircle.com/index.php?topic=76360.0
Vidimo lahko, da 24/96 format vsebuje zvočne informacije vse do 30 KHz, dočim je pri konvertiranem iz 24 bitnega v 16 bitni fertik luštnega že tam nekaj čez 20 KHz, pri konvertiranem iz 16 bitnega nazaj v 24 bitni pa je kot da bi signal odrezal z žago. Okej, res da ljudje ne slišimo iznad kaj jaz vem 18 Khz, vendar pa to še ne pomeni, da je zato vseeno ali te zvočne informacije v posnetku so ali pa ne. Nizkih basov tudi ne slišimo, jih pa zato čutimo.
Ali je torej bolj smiselno ostati na dobrem 16 bitnem dacu in hi-res posnetke konvertirati navzdol, ali pa nabaviti dober 24 bitni dac in jih nativno predvajati kot 24 bitne brez konvertiranja navzdol, je vredno razmisleka. Moje razmišljanje na to temo:
Za nekoga ki želi iz posnetka izluščiti čimveč zvočnih informacij in jih kolikor se le da neokrnjene projicirati v prostor, je odgovor enostaven - 24 bit. Čim manj poseganja v integriteto zapisa tem bolje. Za nekoga ki pa mu to ni prioriteta in se raje pusti razvajati s smetano na kavici, pa ga ni čez 16 bitno Philipsovo TDA D/A čipovje. To staro čipovje ni zastonj legendarno in ima svoj čar. Sladko, pritegne notri, vendar na škodo rezolutivnosti. Subtilnim detajlčkom tukaj bye bye.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Sre Jul 21, 2010 21:49 Naslov sporočila: |
|
|
Aljoša, biti ne vplivajo na frekvenčni razpon. Zato so KHzji !
O tem so se pred časom že lomila kopja...
Lahko pa rečem da je glede na to, da je večina glasbe močno kompresirana, 16 bitov dovolj. Več bitov je super za snemanja in za obdelovanje zvoka. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 00:51 Naslov sporočila: |
|
|
tudi 24 bitov resolucije je samo na papirju. V realnem svetu ob idealnih pogojih smo omejeni na 20, max. 21 bitov. Ovira je t.i. "termal noise". Fizika dela proti nam in zadnjih par LSB izgine v vseprisotnem šumu
Za pravih 24 bitov je potrebnih 144dB dinamičnega razpona, ki ga je edino možno doseči z hlajenjem oziroma superprevodniki. Če ima kdo višek $$$, potem http://www.hypres.com/.
Že realnih 16 bitov resolucije je lep dosežek, ki ga ni moč doseči kar tako z levo roko.
Za snemanje pa seveda 24 bitov, da se zajame največ glasbene informacije, kot je napisal JAZZZ. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | Aljoša, biti ne vplivajo na frekvenčni razpon. Zato so KHzji !
O tem so se pred časom že lomila kopja...
|
Iztok, saj nikjer ne govorim da biti vplivajo na frekvenčni razpon.
Govorim o format vs. format. O rezultatu meritev (tisti grafi na audiocircle.com povezavi), kjer je pri kupljenem 24/96 posnetku vidno dogajanje vse do 30 KHz, dočim ko ga enkrat konvertiramo navzdol v 16/44, se dogajanje konča že malo iznad 20 KHz. Kot bi ga odrezal z žago. Torej smo tekom konvertiranja že samo s tem nepovratno izgubili nekaj informacij. Nekaj pa jih nepovratno izgubimo tudi v samem slišnem frekvenčnem obsegu, saj gre za transformacijo iz formata višjega reda v cd red book format ki je nižjega reda, to pa ne gre drugače kot da vmes po nekem algoritmu pač jemljemo stran del informacij. Si to predstavljam napačno?
Razmišljam dalje... zakaj za hudiča torej posegati v integrireto zapisa s konvertiranjem navzdol na 16/44, če pa se nam na pladnju nudita format višjega reda in tehnologija ki zna to predvajati. Pa ja težimo k čim vernejši zvočni predstavi. Če lahko z nakupom 24/96 napram cd red book 16/44 prišparamo eno vmesno procesiranje ki z jemanjem informacij stran negativno vpliva na zvok, ter potem ta format višjega reda nativno predvajamo takšen kot je, ja pa hvala bogu. D/A tehnologija se iz leta v leto izboljšuje, razvoj gre v smeri predvajanja hi-res posnetkov. Takšni daci postajajo vse rezolutnejši, s čemer bo tudi zvočni napredek predvajanja hi-res posnetkov napram cd red book 16/44 postajal čedalje evidentnejši.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu
-> CD, Vinil, DVD, Blu-ray |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
| Stran 7 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|