Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

MAGNEPLANAR FAN KLUB
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13
Kraj: Ardro

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2022 23:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.youtube.com/watch?v=SmwgbNE9dqc

Vedno jih rad pogledam in poslušam.
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 26, 2023 08:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Apogee noče umreti! https://www.clarisysaudio.ch/Welcome/ Rezervni deli na voljo: https://shop.clarisysaudio.ch/
So bili pa tile ˝švicarji˝ kar dosti na soncu. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mise

Pridružen/-a: Sre Jul 2012 21:56

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 18, 2023 17:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po nekaj letih sva z bratom nadgradila sistem. "Prisedlala" sva iz MAGNEPAN 1,7 na višji model 3,7i. Posledično pridobila na kvaliteti zvoka, ki je očitno slišna.

epic

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 15:12
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 18, 2023 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super, po povsem podobni poti se nameravam tudi sam sprehoditi v prihodnosti. 3,7 sicer se nisem slisal, nekajkrat ze objavil oglas z zeljo po nakupu 3,6 ali 3,7i, pa… jasno, pri nas tega ni.

V neizmerno veselje mi bo, ce se bomo v jeseni lahko dogovorili za kaksen obisk, svoje 1,7 imam dobro zapisane v usesih in res me zanima izplen na 3,7.

Sta 1,7 ze prodala? Sta menjala zvocniske terminale in naredila by-pass varovalke? Smo si v preteklosti nekaj pisali o teh rabotah, ce se prav spomnim.

Se enkrat - fino, se jaz sem vesel!
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2023 09:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nakup rabljenega ti v tem primeru ne prinaša prednosti novega:
Na testu Mag 3.7i je bilo izpostavljeno kako je končno vzpostavljena koherenca med tračnim visokotoncem in sosednjim delom spektra..
Nakar so pri Magneplanarju objavili ta del testa:
...As Jonathan Valin says "Maggie's three-way, true-ribbon /quasi-ribbon planar 3.7i successfully addresses three issues that have long plagued "true-ribbon" Maggies: the seamless integration of that ribbon; the retention of detail and dynamic range at relatively low volume levels; and the reduction of "Maggie grain." The solution of these problems combined with the famous virtues of true-ribbon Magnepans produces what is, in JV's opinion, a best buy....."

Po domače i verzija uspešno naslavlja 3 probleme, ki so vseskozi kazili zvočni rezultat. Zrnatost zvoka, koherenco in resolucijo pri tihem poslušanju.
Res pa niso vsi enako občutljivi na te probleme: pri poslušanju glasbe, ki je pretlačena skozi 100 efektov je vseeno ali visoki toni igrajo kot republika za sebe, pa če poslušaš glasbo brez dinamike ne boš niti opazil da je zvočnik zamašen v tihih pasažah in da je zvok zrnat.
mise

Pridružen/-a: Sre Jul 2012 21:56

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2023 10:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Nakup rabljenega ti v tem primeru ne prinaša prednosti novega:
Na testu Mag 3.7i je bilo izpostavljeno kako je končno vzpostavljena koherenca med tračnim visokotoncem in sosednjim delom spektra..
Nakar so pri Magneplanarju objavili ta del testa:
...As Jonathan Valin says "Maggie's three-way, true-ribbon /quasi-ribbon planar 3.7i successfully addresses three issues that have long plagued "true-ribbon" Maggies: the seamless integration of that ribbon; the retention of detail and dynamic range at relatively low volume levels; and the reduction of "Maggie grain." The solution of these problems combined with the famous virtues of true-ribbon Magnepans produces what is, in JV's opinion, a best buy....."

Po domače i verzija uspešno naslavlja 3 probleme, ki so vseskozi kazili zvočni rezultat. Zrnatost zvoka, koherenco in resolucijo pri tihem poslušanju.
Res pa niso vsi enako občutljivi na te probleme: pri poslušanju glasbe, ki je pretlačena skozi 100 efektov je vseeno ali visoki toni igrajo kot republika za sebe, pa če poslušaš
glasbo brez dinamike ne boš niti opazil da je zvočnik zamašen v tihih pasažah in da je zvok zrnat.

Spoštujeva vse vse ugotovitve in mnenja. Toda po dobrih 500 urah uigravanja 3.7i je zvočna slika popolnoma nekaj drugega kot pred tem. Izginejo navedene opazke, to je najina ugotovitev.

Pa tudi to je izjavil Jonathan Valin
https://www.google.com/url?q=https://www.magneplanar.com/model_MG_37&sa=U&ved=2ahUKEwjC2rn97_6AAxXgywIHHYoyAPcQFnoECAIQAg&usg=AOvVaw370JnalYroZKn4LqW0EYr4
coldplay33

Pridružen/-a: Pet Nov 2014 13:49
Kraj: Vojnik

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 29, 2025 08:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala epic-u za kontakt do tega foruma. Prenašam sedaj mojo objavo iz JBL foruma v vašega; No jaz sem letos nabavil tudi magnetostate Magneplanar 20.1. in zvok primerjal z mojimi JBL K2S9900 (v mojem sicer neidealnem prostoru). Nabavil sem jih, ker se mi zdi da so edini med elektrostati in magnetostati, ki producirajo dober bas in ne rabijo podpore subwooferja. Vtis je da gre za superioren tweeter (ribbon) ,ki mu po moje ni para na tržišču visokotoncev. Zaradi svoje višine zapolnijo prostor do vrha in je res izjemno zvočno doživetje. Vokali so izredno precizni, bas pravilen (moj občutek), se pa nekako izgubijo pri glazbi, ki ne bazira na vokalu oz. jazz reprodukciji. Klasične glazbe žal še nisem primerjal. Takrat je sredina zelo konfuzna, nedoločena , premalo natančna. V ostalih pogledih so zato JBL 9900 dosti boljši in ostajam pri njih. Prednost je tudi bistveno višja občutljivost JBL-ov. Magneplanarji pa mogoče gredo v prodajo, ker mi sedajšnji prostor ne omogoča dveh parov, zvočnikov, sicer bi jih zaradi naštetih prednosti vseeno obdržal kot drugi par.Zvočnike poganjam z Macintosh tube preampom C2700 in monoblokoma MC611.
Tokovna sposobnost ampa, sem slišal da je za Megije zelo pomembna. Predpisane varovalke pri zvočnikih so za middle 5A in za tweeter 3A. Jaz imam vstavljene še od prodajalca navadne bakrene, za middle 4A in za tweeter 2A. Kupil sem potem te dražje, črne srebrne počasne za 80 eur/kos pri Hifi tuningu - 5A in 3A. Po poslušanje sem jih vzel ven in dal notri nazaj navadne bakrene manj amperske, ker mi je bil zvok vseeno boljši.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov Telefon: 041 331 474
coldplay33

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 29, 2025 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov Telefon: 041 331 474
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 29, 2025 15:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se mi zdi umestno spomniti na tole:

https://en.wikipedia.org/wiki/Precedence_effect

Dipolu se odboj od zadnje stene prišteva k sprednji emisiji.
Vendar, pri poslušanju veljajo poleg fizikalnih zakonov tudi značilnosti človeške percepcije zvokov okoli sebe.
Slednje je uravnano s 'precedence effekt' ki opisuje kako je prva zvočna informacija (direktni zvok) zaznana posebej, ločeno, a le če je odboj dovolj zakasnjen. Tu gre predvsem za tranziente, začetni val vsake note ki opiše zvoke, da ločimo isti ton med različnimi instrumenti. Tisto kar pa traja gre po fizikalni logiki.
Če ni dovolj zakasnjen se odboj sešteje z direktnim zvokom - ga zaznamo kot enovit dogodek, toda razmazan, razvlečen. Če pa je preveč zakasnjen zaznamo kot eho.

Po mojih domačih poizkusih se to zgodi kadar so zvočniki vsaj 1,2metra od stene. Pomeni da zvok emisije odzadaj potuje 1,2m nazaj, se odbije in vrača iste 1,2m.
Skupaj je zakasnjen nad 2,4m.

Kadar moje Apogee dipole postavim tako, se zelo odpre in poveča scena, z bistveno jasnejšim dogajanjem znotraj tega, zračnostjo in volumnom. Govorimo o 4,7m širine x 3,7globine; imam raje zvočnike po daljši steni.
Sta pa od bočnih sten tudi okoli metra.
----------------------
Tudi zelo direktivne Danley zvočnike sem imel tako postavljene a velikosti scene vseeno nisem dosegel take kot so jo potem pokazali pri lastniku (sedež ESE LAB) kjer 3x večja poslušalnica nudi res cinemaskopski učinek scene. Zato pa so se moji MonitorAudio floorstanderji kar izgubili v tako velikem prostoru...
Tudi dipoli (SoulSonic) pri @zvočniku so v cinemascopu. Pred tem je imel Magneplanarjeve 20-ke prav tako magistralno razprte - tako po spominu ca 6m širine sobe in 10m globine. Tudi tu bi težko kritiziral srednje tone, nasprotno, splošni komentar (nas je bilo več) je bil - kot v živo v teatru, taboljši del vsega.
Hja celota je sestavljena iz posameznih delov od katerega je odboj v funkciji velikosti prostora in postavitve zvočnikov.
Na srečo, če se to prav izkoristi in žal, če se tega ne da.
coldplay33

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 29, 2025 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, z dimenzijami sobe in optimalno oddaljenost od sten se popolnoma strinjam, žal v tejle dnevni sobi 4 x 8 m to ne gre. Mogoče pa le letos sledi rekonstrukcija zgornje sobe (hiše). Vendar pa JBL-i. le delajo popolneje ob enaki postavitvi in menim da optimalna postavitev nebi odpravila te pomanjkljivosti v srednjem območju ki jo pri Magneplanarjih slišim - sigurno pa bi moralo biti bolje.
Nazaj na vrh
epic

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 15:12
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 30, 2025 18:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Coldplay33 - ce se ti ljubi, poizkusi naslednje:

https://www.cardas.com/system-setup

Znotraj linka boš našel tabelo, po vnosu dimenzij prostora dobiš izračun za postavitev dipolov po principu zlatega reza. Cardas trdi, da gre za postavitev, ki v največji meri izničuje vplive prostora na zvok. Rezultati, ki ti bodo narekovali postavitev, se ti bodo gotovo zdelo čudni, a za vse skupaj ne rabiš več kot 5 minut časa. Kot je omenil že Ambasador - pri meni Meggiji, postavljeni tako, kot so pri tebi (slika), še nikoli niso dobro igrali. Zadnja stena jim je preblizu, vsaj za pokušino jih izvleci v prostor, pri meni sta zvočnika od zadnje stene oddaljena 125 cm.

Velikanski križ vseh Magneplanarjev predstavljajo zvočniški terminali, vozlišče varovalka/mesto za upor. Že pred leti sem terminale zamenjal z WBT-jevimi, prevezal (obšel) varovalko. Pred tem tudi poizkušal z različnimi varovalkami, je pa daleč najbolje brez njih. Bi pa jo v tvojem primeru najbrž obdržal na ribbonu - ni poceni…
Nazaj na vrh
coldplay33

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2025 12:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vidim epic, da si se res poglobil v Magneplanarje. Nekaj takega o izogibu varovalk sem bral na spletu. Sicer sem sam že izvlekel zvočnike bolj ven, jasno da je slišati premik v kvaliteti, a mi žal tu pohištvo tega ne pusti izkoristiti.
Cardasov nasvet si bom ogledal, Imam tudi sam nekaj njihovega kablovja.

Sicer Magneplanarjev nimam več priklopljenih, sem nazaj priklopil JBL.e.
Imam pa še posnetek od prej, na začetku ob postavitvi, ko so JBL - i še bili odrinjeni ob steno.. Potem sem jih seveda odstranil. Sta pa spodnja posnetka že bila izgubljena, in preko whatsapp-a nazaj shranjena, tako da se vidi, izguba prvotne "kakovost". Distorcija ki jo zaslišite izvira iz posnetka, v prostoru ne obstaja - reprodukcija obeh posnetkov je kristalno čista. Problem se je pojavil bolj pri pop ali rock posnetkih.

https://www.youtube.com/watch?v=vQIam_SBw7A

https://www.youtube.com/watch?v=9LN_r_88HkI
Nazaj na vrh
coldplay33

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 09, 2025 21:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem bom kar tule poskusil. Imam idejo da bi Magneplanarje 20.1 vezal skupaj z JBL K2 S9900 (8 ohm, 94 db sensitity) na monoblocka Mcintoshe MC 611. A bi kaj skuril oz. na katero amp output ? Ima 2, 4 in 8 omske outpute. Občutljivost JBL je bistveno večja zato vem da bi sicer kar preglasili Magneplanarje samo skupen zvok se mi zdi da bi bil popoln zaradi Magneplanar ribbon tweeterja..
Nazaj na vrh
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 12, 2025 08:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

coldplay33 je napisal/a:
Občutljivost JBL je bistveno večja zato vem da bi sicer kar preglasili Magneplanarje samo skupen zvok se mi zdi da bi bil popoln zaradi Magneplanar ribbon tweeterja..

Če želiš čimbolj pravilen neobarvan zvok zagotovo ne, zaradi comb filtering-a. Problem je ker se potem "tepeta" med sabo in se zvok ne sešteje povsod enako (nekje se tudi odšteje).
Nazaj na vrh
coldplay33

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 12, 2025 10:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Naslednja
Stran 12 od 13

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu