| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Mar 07, 2023 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
| dabiblo je napisal/a: | Zanimivo, se vas je kar nekaj zateklo v tale hobi ko imate psihologe v domačem okolju. To je pol namesto kavča al kako . |
Nasprotno, od 16 leta sem v hifiju, bodoča (mlajša) žena se je takrat še igrala na pesku, izšolala se je desetletje kasneje. Za smer študija se je odločila potem, ko me je spoznala
---------------------------------------
Za hifi v glavi bi spomnil tudi na audio paranoje, preganjavice.
Ena so sigurno kabli, kar dokazuje tema o kablih. Seveda so spremembe slišne a je v stilu muhe lovimo, sloni tečejo mimo. Bolj smiselno je prej slone poloviti in se na koncu ukvarjati z muhami.
V mojem primeru: postavil kombinacijo zvočnik-int.ojačevalec(balansiran)-soba. Na tej bazi sem izbral interkonekt in zvočniške kable in potem 14 let nisem tu spreminjal ničesar. Seveda sem vmes testiral kable, luk i voda, kot rečejo južnjaki.
Testiral sem tako - en teden (ali vsaj nekaj dni) poslušam, nato se vrnem na prejšnje stanje. Če kaj pogrešam, imam problem. Večjega problema ni bilo. Malček se mi je kolcalo za Niagara interkonekti (2000€) ma se da tudi brez, če bi četrtino vrednosti kabla potrošil za boljšo odjemno dozo od Denon 103R. Pa niti tega še nisem naredil, ker to samo po sebi ne naredi dovolj velikega preskoka. Sem tačas oblikoval stališče, da če je potrebno napenjati ušesa - potem je ista figa, ni vredno denarja.
Manj se govori o regulaciji VTA (vertical tracking angle) gr.ročic - mikronska nastavitev ročice po višini. Ta mit tukaj ni močno prisoten ker je malo analogistov na forumu, poleg tega za prakticiranje te discipline potrebuješ ročico z natančno in ponovljivo nastavitvijo vta.
Na tej bazi sem na vertikalnem gramofonu vgradil to možnost fine regulacije med igranjem - hehe, nič od nič od tega. Poznajo se samo milimeterski odstopi - pa še je potrebno upoštevati da je tangencialna ročica za tretjino krajša od vrtljivih, ergo 2mm veljata kot 3 na vrtljivi. Paranoiki gredo tako daleč, da si na vsako ploščo zapišejo nastavitev višine. Medtem pa sprememba temperature sobe samo dveh stopinj celzija spremeni kot na igli bistveno več - to pa ni važno.
Stara praksa je, da se poleti zniža obtežitev igle (na spodnjo mejo ki jo priporoča proizvajalec), da se VTA ne sesede, tega nihče ne počne, pa je koristno.
Mikronski VTA ima smisel samo za zelo ostro brušene igle - podobne trikotni rezalni igli matric. Nakup take odjemne doze je - samomor iz zasede
Malo se spozabiš in prestružiš svoje plošče .. pa tudi če ne, 9 inč ročica po defoltu ustvarja slišne distorzije proti izteku plošče če je ta blizu etikete. Ni samo VTA ki struži, kotna napaka je verjetno še hujša. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
canyonn
Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53 Prispevkov: 642 Kraj: kanal
|
Objavljeno: Tor Mar 07, 2023 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
| Tako je,ampak če se ti ne da zajebavat ali te hi fi ne prime, kupiš komplet Rega sistem in je stvar urejena.So se že u firmi namatrali da sistem dela. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59 Prispevkov: 451 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Tor Mar 07, 2023 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
Če si perfekcionist te verjetno celoten sklop gramofon - odjemna doza - gramofonski predojačevalnik lahko nenehno skrbi in ti nalaga neskončne opravke. Je plošča res čista? Se je mogoče katera od nastavitev razštelala? Je igla še dobra - včasih se po nekaj sto, ali celo po nekaj deset urah izrabe fine line diamant odškrtne na robu namesto običajne izrabe, in veselo struži po vinilu!
In če lahko nadziraš v svojem sistemu vse do popolnosti, nimaš veliko vpliva na kupljene vinilke - je to res to od zvoka te izdaje, a sem dobil kak bolj neposrečen natis, ob koncu življenske dobe matrice, ali pa je pač slabo natisnjena, ker ni časa in znanja, ker jih je treba takoj natisniti na tisoče? _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mare008
Pridružen/-a: Tor Jan 2023 19:33 Prispevkov: 65 Kraj: Lublana
|
Objavljeno: Tor Mar 07, 2023 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
| Bwaze je napisal/a: | Če si perfekcionist te verjetno celoten sklop gramofon - odjemna doza - gramofonski predojačevalnik lahko nenehno skrbi in ti nalaga neskončne opravke. Je plošča res čista? Se je mogoče katera od nastavitev razštelala? Je igla še dobra - včasih se po nekaj sto, ali celo po nekaj deset urah izrabe fine line diamant odškrtne na robu namesto običajne izrabe, in veselo struži po vinilu!
In če lahko nadziraš v svojem sistemu vse do popolnosti, nimaš veliko vpliva na kupljene vinilke - je to res to od zvoka te izdaje, a sem dobil kak bolj neposrečen natis, ob koncu življenske dobe matrice, ali pa je pač slabo natisnjena, ker ni časa in znanja, ker jih je treba takoj natisniti na tisoče? | A ni avdiofil po definiciji perfekcionist? To lastnost ima zapečeno v glavi, v možganih, prirojeno.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 07, 2023 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Audiofil v prevodu pomeni zvokoljubec. Torej človek, ki ljubi dober zvok. A ni to največ, kar lahko dosežemo, da nam drago glasbo poslušamo v čim boljši zvokovni izvedbi ?
Lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
Mare008
|
Objavljeno: Tor Mar 07, 2023 22:16 Naslov sporočila: |
|
|
| bogomir 4051 je napisal/a: | Audiofil v prevodu pomeni zvokoljubec. Torej človek, ki ljubi dober zvok. A ni to največ, kar lahko dosežemo, da nam drago glasbo poslušamo v čim boljši zvokovni izvedbi ?
Lpm |
Hudič se skriva v "čim boljši"
Sem včeraj preletel slike objavljene v "Bristol HI-fI show" in mi je zanimivo, ker so zvočniki v dobi umetne inteligence še vedno skoraj enaki, kot pred 100 leti.
[/b] |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36 Prispevkov: 1012 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 08, 2023 09:15 Naslov sporočila: |
|
|
| Mare008 je napisal/a: | | bogomir 4051 je napisal/a: | Audiofil v prevodu pomeni zvokoljubec. Torej človek, ki ljubi dober zvok. A ni to največ, kar lahko dosežemo, da nam drago glasbo poslušamo v čim boljši zvokovni izvedbi ?
Lpm |
Hudič se skriva v "čim boljši"
Sem včeraj preletel slike objavljene v "Bristol HI-fI show" in mi je zanimivo, ker so zvočniki v dobi umetne inteligence še vedno skoraj enaki, kot pred 100 leti.
[/b] |
Skoraj. Tudi avtomobili so skoraj enaki.
Kaj pa materiali? Implementacija?
Saj ti nihče ne brani...mnogo je prijateljev, ki živijo vintage. Samo, precej si že nadležen s tem "vse je isto".  _________________ My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mare008
|
Objavljeno: Sre Mar 08, 2023 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
| luka79 je napisal/a: |
Skoraj. Tudi avtomobili so skoraj enaki.
Kaj pa materiali? Implementacija?
Saj ti nihče ne brani...mnogo je prijateljev, ki živijo vintage. Samo, precej si že nadležen s tem "vse je isto".  |
Če te motijo ali nisi razumel mojih prispevkov, jih preskoči.
Kot sam na primer preskočim take:
| luka79 je napisal/a: | Komponenta samo spusti skozi svoje črevesje nekaj, kar na enem koncu serviramo. Če je hrana slaba, se bo to poznalo na iztrebku In obratno, seveda. Prav tako se bo pri zaužitju kakovostne hrane poznalo, ali fali kakšen encim, ali pa je preveč kisline. A je še vedno muzikalično? |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59 Prispevkov: 451 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sre Mar 08, 2023 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
| Mare008 je napisal/a: |
[/b] |
Vmes je bilo sicer na tone inovacij drugačnih konceptov zvočnikov. Brez težav kupiš zvočnik z rahlo drugačnim konceptom - npr. folded ribbon visokotonci, dokaj drugačnim konceptom, kot na primer elektrostatski zvočniki, ali divje drugačnim izvorom zvoka - plazemski visokotonci. Razlog, zakaj so tudi med avdiofili še vedno daleč najbolj razširjeni navadni stari dinamični zvočniki s tuljavo najverjetneje ni izključno v ceni, saj jih najdeš pretežno tudi v omaricah za šestmestne evrske vsote. _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Mar 09, 2023 09:56 Naslov sporočila: |
|
|
| bogomir 4051 je napisal/a: | Audiofil v prevodu pomeni zvokoljubec. Torej človek, ki ljubi dober zvok. A ni to največ, kar lahko dosežemo, da nam drago glasbo poslušamo v čim boljši zvokovni izvedbi ?
Lpm |
To je, hm, 'naša' avdiofilska 'ustava'.
Ob tem bi 'čim boljše' malo razčlenil, oziroma kako jaz odgovorim na vprašanje čemu služi ta hobi. Pa še naj dodam, da tole spodaj NI bila domena zvočnikov ob njihovem nastanku. Kot si danes kljub fizični podobnosti niso zvočno podobni poceni zvočniki vs klasni zvočniki.
- frekvenčni razpon od 20Hz naprej je pomemben, ker se glasba DRUGAČE sliši če manjkajo spodnje frekvence. Izgubi se na dramatičnosti in vzdušju, ne samo manjkajoče tone.
- mikrodinamika in resolucija so domena dražjih naprav -
klasični glasbeniki igrajo zelo subtilno, je pomemben vsak, tudi najrahlejši dotik ali sapica, kot tudi instrument sam po sebi - gledali smo film Dubravke Tomšič Srebotnjak, kako je izbirala med ENAKIMI Steinway klavirji in izbrala tri, katere bo koristila za snemanje plošče. Vsak klavir je bil namenjen za določen odsek glasbe da se glasbeno izrazi kot si je želela.
Navaden, vstopni nivo HiFi ne omogoča slišati teh razlik - je problem ločiti že med violinami in violami, da ne grem naprej ... komu kvariti veselje. Čeprav je nebistveno, če tega ne pogrešaš, niti ne veš, če pa te moti, se pobrigaš da je prislovični krokodilček prav obrnjen.
V takem zelo trpi sporočilnost glasbe, ki je končni cilj tako glasbenika kot tudi poslušalca v živo ali preko posnetka doma. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Čet Mar 09, 2023 11:00; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Mar 09, 2023 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
| Večina klasike je kot bi rezal mački rep. Poslušljiv je Stravinski, Čajkovski, delno Vivaldi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Mar 09, 2023 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
hahaha, pa ravno sem izbrisal zadnji del posta, kjer sem navajal rezanje repa.
Vsakemu svoje, če ti hifi zveni kot bi mački rezal rep, te razumem. Važno da si ti zadovoljen. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36 Prispevkov: 1012 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 09, 2023 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | | Večina klasike je kot bi rezal mački rep. Poslušljiv je Stravinski, Čajkovski, delno Vivaldi. |
No, se jih še najde nekaj več. Jaz recimo ne prebavljam "eksperimentalnega" mučenja, kar velja tudi za jazz. _________________ My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Mar 09, 2023 13:07 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | | Večina klasike je kot bi rezal mački rep. Poslušljiv je Stravinski, Čajkovski, delno Vivaldi. |
Jaz bi dal Stravinski bolj pod delno poslušljiv. Šostakovič je lahko precej težko poslušljiv večino časa, ampak se odkupi v drugih trenutkih. Mahler tudi morda ni za vsakega.
Je pa precej druge klasike ki je zelo poslušljiva. Bach, Beethoven, Dvorak, Smetana, Brahms, Schubert, Sibelius, Saint-Saëns, Rachmaninov, Mozart, Johann Strauss II, Elgar, ... Dvorak deveta cela recimo je praktično pop. Potem imaš še modernejše, ki so tudi kar poslušljivi recimo Max Richter in Philip Glass. Seveda je vedno zelo odvisno od dela.
Zanimivo je da mi rata slabo, če poslušam več kot dve Mozartovi simfoniji na enkrat, ker so tako razposajene. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|