| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
To so ziher inžinir?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hi_musica
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17 Prispevkov: 912
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva debata. Težko pa bi se strinjal z vsem naštetim. Spomnim se starejšega članka v Stereophilu, pravzaprav intervjuja z Viktorjem Komenkom (ustanovitelj in glavni dizajner pri BAT). Možakar ni audiofil, je pa v tehničnem merilu eden največjih perfekcionistov v elektroniki. Njegovi dizajni ojačevalnikov (in ostalih komponent) so podlaga za učno snov po fakultetah s podnaslovom: tako se to dela. Njegova filozofija je preprosta in NE temelji na umetnosti in čustvih, niti ne po topologiji izvedbe, pač pa na tehnični dovršenosti in pravilni izbiri komponent.
In JA - njegove naprave dejansko kotirajo zavidljivo visoko.
Vili |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
| ak je napisal/a: | | Ne, ne...daj še enkrat preberi: pravim, da tega ne znam, ti me pa sprašuješ če to delam? Hmmm... |
Če praviš, da ne zanaš, potem si moral enkrat poskusiti. Ali pa govoriš kar na pamet?
| ak je napisal/a: |
E vidiš, tu sva pa različna. Jaz bi pa rad vedel (vsaj približno) ZAKAJ so stvari take, kot so. Še dobro, da ne razmišljajo vsi tako kot ti. Si predstavljaš? Vsi bi samo kupovali in na slepo sestavljali elemente v komponete in slednje v sisteme...brrrrr. Še dobro, da se najde kje kak štromar/matematik/advokat/ekonomist, ki ga zanima ZAKAJ ima kateri od elementov drugačen zvok in nato tudi kaj novega NAREDI. Kaj pa misliš da delajo proizvajalci elektronike (vsaj tadobri). A da jemljejo razlike zdravo za gotovo in se ne obremenjujejo z razlogi? Ja kako bodo pa potem kaj naredil in izboljšal? Razen seveda na slepo srečo.
Jaz sem to temo (in tudi forum) razumel kot vsaj rahlo naklonjenega razmišljanju ZAKAJ in KAKO - torej razmišljanju rahlo v smeri DIY (čeprav se nikakor nimam za resnega doityourselfarja) ne pa samo in izključno izmenjevanju mnenj in izkušenj kupcev. Seveda sem se lahko tudi uštel. |
Napaka. Nekateri so za to usposobljeni in jim je to poklic. In te mora zanimati še kaj drugega kot pa tebe. Pa mi povej, kaj ti vsi podatki, ki jih tako "zahtevaš" lahko pomenijo. lahko mi poveš en konkreten primer, npr. Russ Andrewsov članek. Lahko si tudi prebereš kako in zakaj je sestavljen Oyaide Tunami in kaj ti potem to pomeni, Ali pa npr. kakšni so Oyaide konektorji (berilij, rodij, zlato,panadij-razlika je samo v prevleki) in kaj ti to pomeni pri zvoku? Se ti ne zdi, da bi moral resno vstopiti v ta svet, da bi ti to zares nekaj pomenilo in ne samo vdihovanje "propagandnih materialov".
Drugače pa, verjetno imaš pestro življenje, ko "moraš" npr. vedeti, kako deluje vsak del v avtomobilu, ki ga poseduješ. Zakaj so nekatere stvari v štedilniku, pomivalnem stroju ... Meni je OK, če dobro dela. Svoj prosti čas in znanje pa koristim za kaj drugega. Npr. za programiranje... Pa še vedno me boli k.... kako so sestavljeni Windovsi. Itak ne delajo ...
Se ti ne zdi, da malo mešaš pojma UPORABNIK in RAZVIJALEC ? Veš, eni naprave delajo in morajo biti malo bolj radovedni, drugi pa jih uporabljamo. Majhna razlikica, a ne?
| JAZZZ je napisal/a: |
Probaj "prave" kable in razliko boš slišal. Kar pa še ne pomeni, da je vedno pozitivna. |
| ak je napisal/a: |
Bom...samo da to pride na vrsto na koncu igranja s sistemom. Morda čez kako leto-tri. |
Pazi AK, ampak svoje mišljenje(brez testiranja) pa deliš že danes. Vidiš, tu je keč.
| ak je napisal/a: | | Ne, ne vidiš, kako te spomin vara...Zapela sva tudi že kdaj prej, res pa je, da je število nosilcev v diskoteki bila ena od tem, kjer nikakor nisva prišla skupaj. |
AK, saj sem napisal, "če me spomin ne vara". Sicer, pa s teboj nimam nič(razen teh debat) in ni čudno, da take stvari pozabim. he he, imam kaj pametnejšega za shranjevati. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz
Nazadnje urejal/a JAZZZ Tor Apr 07, 2009 15:18; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 15:16 Naslov sporočila: |
|
|
| hi_musica je napisal/a: | Zanimiva debata. Težko pa bi se strinjal z vsem naštetim. Spomnim se starejšega članka v Stereophilu, pravzaprav intervjuja z Viktorjem Komenkom (ustanovitelj in glavni dizajner pri BAT). Možakar ni audiofil, je pa v tehničnem merilu eden največjih perfekcionistov v elektroniki. Njegovi dizajni ojačevalnikov (in ostalih komponent) so podlaga za učno snov po fakultetah s podnaslovom: tako se to dela. Njegova filozofija je preprosta in NE temelji na umetnosti in čustvih, niti ne po topologiji izvedbe, pač pa na tehnični dovršenosti in pravilni izbiri komponent.
In JA - njegove naprave dejansko kotirajo zavidljivo visoko.
Vili |
Vili, kako pa pravilno izbere komponente? Npr. kondenzatorje? _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 15:26 Naslov sporočila: |
|
|
| ak je napisal/a: | | Ker sem ravno štromar, se mi zdi nabava vrhunskih (beri: dragih) napajalnih kablov metanje denarja stran. Res pa je, da se marsikomu zdi tudi celotne moj hi-fi hobi metanje denarja stran. |
Še enkrat kopiram tale tvoj tekst. Po eni strani si tak "raziskovalec", po drugi strani pa govoriš o metanju denarja stran za stvar, ki jo boš preizkusil šele čez tri leta. Ti ni to smešno?
Ponudil sem EG na test, ti pa nič? Ti moram prej preskrbeti še tehnične podatke? _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01 Prispevkov: 1381 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 17:10 Naslov sporočila: |
|
|
HI
Jaz pa po eni strani človeka čisto zastopim. Pač zanima ga, na račun česa, geometrija, materiali v napajalnem kablu, je razlika v zvoku. Torej ni popolnoma enako vprašanje kot razlika v zvoku zaradi interkonektov in zvočniških kablov. Ne vem kaj bi s tem bilo narobe. In da ti lahko kdo pojasni kot osnovnošolcu... (je pa res malo mimo izjava glede metanja denarja stran - če nebi imel vpliva na zvok bi bilo res metanje denarja, pa ga ima - druga stvar je racionalna vsota za tak hobi - vsak ima svojo mero)
Midva z bratom sva podobna. Marsikdo od prodajalcev na domu je že odšel po hitrem postopku, ko sva mu začela postavljati vprašanja.
Vsi smo drugačni, eni so bolj tehnični, drugi manj. Eni z več drugi z manj znanja. Eni znajo samo nekaj, drugi so univerzalni.
Je pa nekaj - splača se it malo na zrak, stran od HI-FI-ja in računalnika, kakšen model v roke, komando...
Naj se debata o napajalnih kablih nadaljuje.
Have a nice Day
Matt _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ak
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 22:25 Prispevkov: 72 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 21:23 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | ak je napisal/a: | | Ne, ne...daj še enkrat preberi: pravim, da tega ne znam, ti me pa sprašuješ če to delam? Hmmm... |
Če praviš, da ne zanaš, potem si moral enkrat poskusiti. Ali pa govoriš kar na pamet? |
Oprosti, ampak tale komentar je pa malo mino...ne bom niti odgovarjal.
| JAZZZ je napisal/a: | | Napaka. Nekateri so za to usposobljeni in jim je to poklic. In te mora zanimati še kaj drugega kot pa tebe. |
Kaj je napaka? Da me kaj zanima ali da je ta forum naklonjen tudi DIY? Če tehnična debata (pa čeprav z neprepričanim štromarjem) nekomu ne paše, je pa naj ne bere. Če sepa motim o željenosti tehničnih debat na forumu, me pa naj admin vrže ven. Pa bo.
Drugače pa, verjetno imaš pestro življenje, ko "moraš" npr. vedeti, kako deluje vsak del v avtomobilu, ki ga poseduješ. Zakaj so nekatere stvari v štedilniku, pomivalnem stroju ... Meni je OK, če dobro dela.
|
Ja, o pestrosti svojega življenja pa res nisem nikoli dvomil...je pa to definitivno zadeva, ki tako krasno paše v tole temo, da se bom vzdržal...Samo za info: ja res vem nekaj (nikakor ne vse) o svojem štedilniku in tudi pomivalni stroj sem popravil pa sušilni in pralni tudi ...Serivserja za belo tehniko sem imel v hiši samo enkrat, ko je moral zamenjat črpalko, ki je jaz nisem imel.
| JAZZZ je napisal/a: | Svoj prosti čas in znanje pa koristim za kaj drugega. Npr. za programiranje... Pa še vedno me boli k.... kako so sestavljeni Windovsi. Itak ne delajo ...
|
Kot sem rekel: hvala bogu da vsi programerji ne razmišljajo tako kot ti. Verjetno so MicorSoftovi taki, glede na to, kako jim windowsi delajo.
| JAZZZ je napisal/a: | Se ti ne zdi, da malo mešaš pojma UPORABNIK in RAZVIJALEC ? Veš, eni naprave delajo in morajo biti malo bolj radovedni, drugi pa jih uporabljamo. Majhna razlikica, a ne? |
Pa daj se malo ohladi...daj se spravi na Mateja in Sandija, ki delata svoj DAC pa jim teži da ne smeta razmišljat kako in zakaj kaj dela ampak naj lepo prideta k tebi poslušat kako (upa, spet prepovedana beseda) dela tvoj sistem. A če nisem tako dober DIY ali RAZVIJALEC je pa prepovedano ali nesmisleno razmišljat?
Pazi AK, ampak svoje mišljenje(brez testiranja) pa deliš že danes. Vidiš, tu je keč.
|
Res je...ampak jaz se vsaj učim...Prešel sem fazo "Napajalni kabli ne smejo vplivat" in sem v fazi "Kar sem sprobal v mojem sistemu ni imelo meni zaznavnega vpliva...a mi kdo zna razložiti, zakaj ima vpliv v njegovem sistemu?". Samo še resnega odgovora nisem dobil.
Glej, morda bom nekega dne imel poštiman cel sistem in me bo še vedno srbelo in bom zamenjal DIY napajalne kable za vrhunke in bom slišal razliko. Takrat se bom upal to tudi na glas povedati. Tako, kot se upam zdaj povedati, da na svojih DIY nisem slišal razlike...Slabi kabli, slab, sistem, slaba ušesa....niti ni tako zelo važen razlog.
In res lepo, da imaš čas brskati po eno leto starih postih...to mi že leta ni uspelo. In ja, še vedno mislim, da je napajalni kabel, ki je dražji kot komponenta, ki jo napaja metanje denarja stran...Recimo za trenutek, da je cena mera kvalitete (ja, saj vem, saj vem, ampak recimo) - kaj bi bilo v večini primerov bolje? Dati 5k€ za komponento in 5k€ za njen napajalni kabel ali 9,5k€ za komponento in 0,5k€ za njen napajalni kabel? Ja, pravbi odgovor je, da je bolje tisto, kar se bolje sliši. Ampak kar voham (ja, tole pa znam zavohat, vsaj figurativno), katera varianta bo bolj pogosto boljša.
@trancedeejay:
K meni so trgovski potniki sploh nehali prihajati...se je razvedelo, da sem težak. Tudi avtomehaniki so mi nehali prodajati neumnosti, kaj da je vse bilo potrebno zamenjati. Ampaj Jazziju bi bilo vseeno, če mu bo na servisu zamenjal 17 grelnih svečk na bencinskem motorju. Saj bo avto dobro delal, ane?
Naj se torej debata nadaljuje...spet pa sem dvignil prah, ko sem jo skušal usmeriti v "tehniko" kablovja. Dajte za čustvene debate kupcev in uporabnikov kablov odpreti novo temo, pa obljubim, da tam ne bom nikoli zatežil. Naj ta tema ostane "tehnikom" in doityourselfarjem, če je kaj interesa za to...pa bomo z veseljem debatirali tudi o povsem netehničnih opisih vplivov napajalnih kablov na zvok...samo če bomo smeli še izraziti kak tehnično osnovan dvom...o razlogu, ne o vplivu, da se razumemo. _________________ Have fun!
ak |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:00 Naslov sporočila: |
|
|
| ak je napisal/a: | | Pa daj se malo ohladi...daj se spravi na Mateja in Sandija, ki delata svoj DAC pa jim teži da ne smeta razmišljat kako in zakaj kaj dela ampak naj lepo prideta k tebi poslušat kako (upa, spet prepovedana beseda) dela tvoj sistem. A če nisem tako dober DIY ali RAZVIJALEC je pa prepovedano ali nesmisleno razmišljat? |
Povej, kaj vmešavaš Mateja in Sandija? Sandi je bil že pri meni z enim DIY kablom in sem mu povedal svoje mnenje. Še več, na test sem mu zrihtal tri različne Oyaide konektorje(ki jih na žalost ni stestiral). Če si ti težak, ne pripisuj tega drugim in še slabše, ne uporabljal konstrktorjev za krinko svojega ega. O Mateju in Sandiju nisem rekel ene slabe besede.
Govorim pa jih počasi o tebi, ki boš šele čez tri leta(tvoje besede) začel testirati napajalne kable, že lansko leto pa si o njih imel negativno mnenje. Halo ... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz
Nazadnje urejal/a JAZZZ Tor Apr 07, 2009 22:49; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gorko1
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44 Prispevkov: 656 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:03 Naslov sporočila: |
|
|
ak,
Pa kaj bi ti sploh rad dokazal? Bi nas rad prepričal,da so napajalni kabli samo za okras? Zato,ker si ti naredil par drekastih kablov iz industrijskega Lapp ali podobnih jajc,ter v Merkurju kupil par pocinkanih vtikačev? Ti si torej ustvaril svoje mnenje in mi te ne bomo prepričali v nasprotno. Nakaj osnovnih teorij je bilo že podanih na tem forumu,podanih tudi nekaj linkov do strani,kjer so osnove obrazložene. To je to! Ne verjamem,da ti bo kdo v nulo obrazložil vso teorijo in potem bo to v praksi optimalno. Te zanima če se dajo narediti podobno kavalitetni DIY kabli kot so ti dragi primerki. Da,se dajo! Kako priti do takšnih rezultov? Z experimentiranjem! Tu neke filozofije ni. Jaz se z kolegi že eno leto ukvarjam z tem. Naredimo en kabel in poslušamo,pa drugega in poslušamo,pa tretjega.........in tako že eno leto. Kaj misliš,da je Scott Hall od EG naredil 7kUSD vreden kabel in potem so vsi v vrsti stali,da ga kupijo. Jok brate! Nosil je svoje prototipe v Las Vegas na sejem in jih talal svetovno znanim audiofilom,da je dobil povratne informacije. Nekateri njegovi kabli so bili ok,nekateri pa tudi za drek.
Čeparav ti bi nakdo obrazložil vse teorije tega sveta o napajalnih kablih,to ne bi pomenilo,da bi na podlagi tega naredil najboljše zveneči kabel.
LP,
Goran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
| ak je napisal/a: | | In res lepo, da imaš čas brskati po eno leto starih postih...to mi že leta ni uspelo. In ja, še vedno mislim, da je napajalni kabel, ki je dražji kot komponenta, ki jo napaja metanje denarja stran...Recimo za trenutek, da je cena mera kvalitete (ja, saj vem, saj vem, ampak recimo) - kaj bi bilo v večini primerov bolje? Dati 5k€ za komponento in 5k€ za njen napajalni kabel ali 9,5k€ za komponento in 0,5k€ za njen napajalni kabel? Ja, pravbi odgovor je, da je bolje tisto, kar se bolje sliši. Ampak kar voham (ja, tole pa znam zavohat, vsaj figurativno), katera varianta bo bolj pogosto boljša. |
Franc Kuzma je na CDP dal kabel (interkonekt), ki je bil nekajkrat dražji od komponente. Njega vprašaj zakaj, namesto da filozofiraš o stvareh, o katerih nimaš pojma. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ak
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 22:25 Prispevkov: 72 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Postajamo žaljivi, kajne (k)AKec ? |
 _________________ Have fun!
ak |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:18 Naslov sporočila: |
|
|
Sori, mogoče sem bil v zadnjih postih pregrob, ampak bleferjev in podtikovalcev besed ne maram.
Konec koncev, če me nekdo proglasi za naivca(servsi s 17.svečkami..., uf kakšen joke AK) , lahko še kaj povem.
AK. Tale JAZZZ (in ne JAZZUS in ostale tvoje spakedranke) tudi ni gledal v zrak, kot ti hočeš naivno prikazati.
V začetki osemdesetih, ko si se ti še igral v peskovniku, sem dobil prvo nagrado na prvem računalniškem tekmovanju v SLO(revija BIT). Bil sem več kot deset let inovator(pozanimaj se, kako prideš in kako ohranjaš tak status). Naredil svojo računalniško firmo, jo po petnajstih letih uspešno prodal in sedaj uživam v sadovih. Vse to kao z naivnostjo, ki mi jo pripisuješ?
Nihče te ne sili kupiti dobrih napajalnih kablov(glej in vohaj svoje lepe DIYe), ampak zaboga, ne teži ljudem s svojo neutemeljeno filozofijo. Najprej nekaj stestiraj, potem pa otresaj. Če pa si tako prepričan v nedelovanje napajalnih kablov, pa sprejmi stavo, ki jo ponujam že tretjič. Lepi denarji so v igri, zakaj jih ne bi pobral? _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:24 Naslov sporočila: |
|
|
AK, še vedno si lahko sposodiš EG Epiphany ali pa Oyaide Tunami ali pa Nordost Brahma .... Še vedno. Ne glede na tvoja podtikanja. Kabel, ki je bil v osnovi dražji od komponente, na kateri boš testiral. Seveda pa pričakujem, da boš o tem kasneje kaj napisal ... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:33 Naslov sporočila: |
|
|
| ak je napisal/a: | | Pa daj se malo ohladi...daj se spravi na Mateja in Sandija, ki delata svoj DAC pa jim teži da ne smeta razmišljat kako in zakaj kaj dela ampak naj lepo prideta k tebi poslušat kako (upa, spet prepovedana beseda) dela tvoj sistem. A če nisem tako dober DIY ali RAZVIJALEC je pa prepovedano ali nesmisleno razmišljat? |
AK, v mojem sistemu imam(ali pa sem imel) kar nekaj slovenskega znanja: Sytlos HAD, Mirkov gramofon Axis Mundi (prej Kuzma), Korošcev gramofonski mat, Koroščevo razdelilno letev, še prej HL phono,pred in mikrofonski pred, Koroščev mikrofonski pred... Kaj ni to najboljša podpora in spoštovanje slovenskih konstruktorjev? In tudi zaupanje v svoja ušesa, ko ne prevladajo znana tuja imena. Pa ti, imaš kaj slovenskega, ko so te tako polna usta?
Nihče te ne omejuje v razmišljanju, nihče. Če pa na netu objaviš te neosnovane spakedrajščine, pričakuj reakcijo. Predstavljaj si enega neizkušenega HIFista, ko bere take izjave. Človek bo napajalne kable pustil pri miru. In menjal komponente. Ki mu jih mogoče z ustreznimi kabli ne bi bilo treba. Na žalost je zvok sistema zvok najslabše komponente. In napajalni kabel je tudi ena od komponent.
Zadnjič sem po dolgem času govoril s F.Kuzmo. Omenil je, da izkušeni avdiofili skoraj ne pišejo več. Kaj misliš zakaj, AK? Zaradi takih brezveznih dokazovanj, kot je tole. Ampak jaz ti nudim celo komponento na test.
Lahko ti povem, da je nesodelovanje izkušenih ljudi velika škoda za vse novopečene ali manj izkušene HIFIste. Tudi zate. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01 Prispevkov: 1381 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:50 Naslov sporočila: |
|
|
Vse sodelujoče v tej temi bi rad opozoril, da v kolikor se takoj ne skulirajo - bo pela tipka erase. _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|