Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Akustika sobe in postavitev zvočnikov
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 79, 80, 81  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
respetin

Pridružen/-a: Sob Okt 2010 17:49
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2015 16:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OK, torej imamo do sedaj enega z resno tretirano poslušalnico. Ki je krasna. Je mogoče v njej že bila zamenjana oprema, da preverimo še vpliv zvočnikov in ojačevalnikov?

Še kdo drug?
NLP, kako imate urejeno vi? Upam, da ta kobila ni bosa. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NLP

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2015 16:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... kobila ni čisto bosa ampak je pa dokaj šepava:(
Bo pa naslednje leto nekaj prinesel "Božiček"Smile

respetin je napisal/a:
OK, torej imamo do sedaj enega z resno tretirano poslušalnico. Ki je krasna. Je mogoče v njej že bila zamenjana oprema, da preverimo še vpliv zvočnikov in ojačevalnikov?

Še kdo drug?

Nazadnje urejal/a NLP Sre Sep 30, 2015 21:14; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2015 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jacoby je napisal/a:
ajka je napisal/a:
LP

@audiologist super maš uštimano, sva se pa enkrat pred časom pogovarjala, mislim tudi o "regalih", ki jih imaš na "prednji steni" oziroma za zvočniki, škoda da nisi dal tam kakšen difuzor, ta prednja stena zelo vpliva na naravno zvočno sliko (širina, višina, globina) in instrumente v njej...

Evo ena od razlik, ki jo akustiki delajo pri audiofilskih in pro poslušalnicah...
Pri pro poslušalnicah radi štimajo zadnjo steno za in okoli poslušalca, medtem ko je v domačih poslušalnicah primerneje vštimat prostor okoli zvočnikov Wink

@NLP vprašanje zate, si bolj doma v pro variantah, zakaj zaboga se še vedno odločajo dati zvočnike visoko, bi rekli po domače "pod strop"...
Vse variante, ki sem jih jaz tako slišal mi nekako zvok "odra" ne štima Exclamation Question

Ajka, valjda ne bo hodil za vsak LP posebej na drug konec sobe?
Itak tisti regal z LP-ji deluje malo kot absorber in malo kod difuzor...,ne rabiš toliko difuzije pri tako veliki sobi...zvok se sam od sebe lepo širi tako kot je treba...Več kot je aplikatov, bolj bo nenaraven izumetničen "stage"...soba mora bit še vedno malo "živa" če ne je tema. Je zelo dobro tako, sem videl, slišal...

v kontrolnih sobah je ponavadi spredaj steklo, da se vidi naprej v snemalnico, zato so zvočniki zgoraj, ker drugje ni prostora, poleg tega je tam še velika mix miza, ki bi obstruirala zvočnike ki so na tleh. So tudi te varjante, a redko...

LP

Iz tvojega posta sklepam, da ima sedaj sedež na tej strani, kjer je regal, ali se motim Exclamation Question
Stena za zvočniki tudi za tistimi najbolj usmerjenimi zelo, zelo vpliva na 3D oder, sem že zgoraj omenil. Če je tam polno različnih "stvari" ne vemo kaj je z odboji, zato je oder lahko zelo popačen. Instrumenti so lahko nenaravno majhni ali veliki in nenaravno postavljeni v prostor...
Regali sodijo tam, kjer ni ta prvih odbojev.
Še huje je , če so tam veliki "subi", velikokrat skoraj poravnani s primarnimi zvočniki Crying or Very sad

Ja včasih resnično ni prostora, ma se vseeno potrudijo Wink
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2015 20:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

respetin je napisal/a:

Še kdo drug?

LP
Pred časom je lastnik predstavil svojo eno najmanjših poslušalnic na svetu, mikro dimenzije, če se prav spomnim cca 280x180 cm pa še postrani z ene strani, da je zadaj samo cca 100cm ...
Ampak "akustike" je bilo za en velik karavan Shocked Wink
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43
Kraj: 01

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2015 08:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še moj mali eksperiment.

Motilo me je, da je center zvočnik igral od 120 Hz naprej. Pri naslednji meritvi sem na MLP dodal nekaj blazin, da sem simuliral poslušalca, na tla pa vrgel majhen tepih in dosegel mejo 100 Hz.

Potem sem zamenjal center za takšnega, ki gre še nižje in ga pognal z obema (stereo) kanaloma. Skoraj ni bilo razlike, pa je zvočnik 50% večji, z več in večjimi membranami, dual concentric driverjem in ugodnejšimi specifikacijami.

Nato sem čisto nestrateško v prostor namestil 5 absorberjev. Pri stereu nisem opazil bistvene razlike, pri filmih pa so dialogi postali čistejši, pa tudi glasno poslušanje se je zdelo opazno manj moteče. Ostali zvoki so takisto bili drugačni: govor, klikanje miške ...

Meritev z absorberji je postregla s spodnjo mejo centra 60 Hz, 10 ali 20 Hz se je poznalo tudi pri stropnih zvočnikih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2015 10:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

siroliver je napisal/a:
Temu revezu pa je akustiko sobe sigurno izracunal Superhik

Prekletstvo malih prostorov...
Čim ne moreš iti dovolj stran od bočnih sten, jih moraš akustično obdelati.
V moji poslušalnici (4,7m x 3,7m) zvočniki postavljeni po krajši stranici kolorirajo zvok. Razdalja do bočnih sten je tako 0,6-0,7m metra.

Po daljši stranici sem jih postavil 2,2m narazen (center-center) in dobil 1,25m do bočnih sten. Poskusil sem dati zvočnike bolj narazen (in jih tudi sukati) - a se takoj pojavi koloracija. Razdalja do stene izza zvočnika je 1,3m - tudi podobna zgodba z bočno steno, le da se ne sliši kot koloracija srednjega basa, ampak izgublja na globini scene in čistosti zvoka.

Tako postavljeni zvočniki izginejo iz scene - predvajani zvok nima nič z njimi - je vse dogajanje izven njih.

ps:@siroliver: si mislil na kemično obdelavo akustike, ne? Zgleda so flaške tudi difuzor. Od zunaj in od znotraj.
NLP

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2015 11:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... tudi v velikem prostoru ne bi kaj lažje prišel skozi, zmeraj je nekaj narobe v prostorih

... flaške so bolj helmholtz absorberji ima pa ta poslušanica vidiš da celo resnejše difuzorje - vmes med flašami:)))
AndrejS

Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 02, 2015 07:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zaprta flaska ni helmholtz absorber. Absorber postane, ko jo holtz absorber sprazni in pusti v prostoru. Mogoce zato zveni boljse ce nekaj spijes.

Andrej
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 02, 2015 08:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AndrejS je napisal/a:
Zaprta flaska ni helmholtz absorber. Absorber postane, ko jo holtz absorber sprazni in pusti v prostoru. Mogoce zato zveni boljse ce nekaj spijes.

Andrej

he,he.. Herr (Alko)holtz
NLP

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 02, 2015 09:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če bi bile prazne in tisto malo štopla bi rezonirale (tudi ne glih pravi helmhotz res je) ampak, če bolje pogledam mislim da so flaše polne:)
Polno "pijanih" cilindričnih difuzorjev:)

AndrejS je napisal/a:

Andrej

AndrejS

Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 02, 2015 10:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To me spominja na sledeco zafrkancijo, ko so odkrili X-ray zarke so se kinematografi zanimalli za predvajanje filmov v X-ray tehniki. To je v ideji se bolj napredno od technilolor revolucije.

Skratka, prazne flaske so absorberji in difuzorji hrakti, ce so pravilno mehko vpete, da dusi njihove lastne resonance.

Andrej
Nazaj na vrh
uroš

Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 13:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brez veze

Nazadnje urejal/a uroš Sob Okt 24, 2015 23:49; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
NLP

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... vtipkaj v google:
acoustic treatment
uroš

Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brez veze

Nazadnje urejal/a uroš Sob Okt 24, 2015 23:49; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 13:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem povzel, porazumevajoč po analogiji da je implantat nekaj kar implantiraš; aplikat pa nekaj kar apliciraš. Torej dodaš k akustiki.

Acustica Applicata, bi stalo za priobčena, uporabljena akustika, po domače aplicirana akustika (primjenjena, po dobrem sosedu). Dlje ne sežem z ligvistično aplikacijo, Smile
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 79, 80, 81  Naslednja
Stran 36 od 81

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu