| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
respetin
Pridružen/-a: Sob Okt 2010 17:49 Prispevkov: 13 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2015 16:42 Naslov sporočila: |
|
|
OK, torej imamo do sedaj enega z resno tretirano poslušalnico. Ki je krasna. Je mogoče v njej že bila zamenjana oprema, da preverimo še vpliv zvočnikov in ojačevalnikov?
Še kdo drug?
NLP, kako imate urejeno vi? Upam, da ta kobila ni bosa.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2015 16:56 Naslov sporočila: |
|
|
... kobila ni čisto bosa ampak je pa dokaj šepava:(
Bo pa naslednje leto nekaj prinesel "Božiček"
| respetin je napisal/a: | OK, torej imamo do sedaj enega z resno tretirano poslušalnico. Ki je krasna. Je mogoče v njej že bila zamenjana oprema, da preverimo še vpliv zvočnikov in ojačevalnikov?
Še kdo drug?
_________________ Nenad P.
Nazadnje urejal/a NLP Sre Sep 30, 2015 21:14; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2015 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | LP
@audiologist super maš uštimano, sva se pa enkrat pred časom pogovarjala, mislim tudi o "regalih", ki jih imaš na "prednji steni" oziroma za zvočniki, škoda da nisi dal tam kakšen difuzor, ta prednja stena zelo vpliva na naravno zvočno sliko (širina, višina, globina) in instrumente v njej...
Evo ena od razlik, ki jo akustiki delajo pri audiofilskih in pro poslušalnicah...
Pri pro poslušalnicah radi štimajo zadnjo steno za in okoli poslušalca, medtem ko je v domačih poslušalnicah primerneje vštimat prostor okoli zvočnikov
@NLP vprašanje zate, si bolj doma v pro variantah, zakaj zaboga se še vedno odločajo dati zvočnike visoko, bi rekli po domače "pod strop"...
Vse variante, ki sem jih jaz tako slišal mi nekako zvok "odra" ne štima
|
Ajka, valjda ne bo hodil za vsak LP posebej na drug konec sobe?
Itak tisti regal z LP-ji deluje malo kot absorber in malo kod difuzor...,ne rabiš toliko difuzije pri tako veliki sobi...zvok se sam od sebe lepo širi tako kot je treba...Več kot je aplikatov, bolj bo nenaraven izumetničen "stage"...soba mora bit še vedno malo "živa" če ne je tema. Je zelo dobro tako, sem videl, slišal...
v kontrolnih sobah je ponavadi spredaj steklo, da se vidi naprej v snemalnico, zato so zvočniki zgoraj, ker drugje ni prostora, poleg tega je tam še velika mix miza, ki bi obstruirala zvočnike ki so na tleh. So tudi te varjante, a redko... |
LP
Iz tvojega posta sklepam, da ima sedaj sedež na tej strani, kjer je regal, ali se motim
Stena za zvočniki tudi za tistimi najbolj usmerjenimi zelo, zelo vpliva na 3D oder, sem že zgoraj omenil. Če je tam polno različnih "stvari" ne vemo kaj je z odboji, zato je oder lahko zelo popačen. Instrumenti so lahko nenaravno majhni ali veliki in nenaravno postavljeni v prostor...
Regali sodijo tam, kjer ni ta prvih odbojev.
Še huje je , če so tam veliki "subi", velikokrat skoraj poravnani s primarnimi zvočniki
Ja včasih resnično ni prostora, ma se vseeno potrudijo  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2015 20:58 Naslov sporočila: |
|
|
| respetin je napisal/a: | OK, torej imamo do sedaj enega z resno tretirano poslušalnico. Ki je krasna. Je mogoče v njej že bila zamenjana oprema, da preverimo še vpliv zvočnikov in ojačevalnikov?
Še kdo drug?
LP
Pred časom je lastnik predstavil svojo eno najmanjših poslušalnic na svetu, mikro dimenzije, če se prav spomnim cca 280x180 cm pa še postrani z ene strani, da je zadaj samo cca 100cm ...
Ampak "akustike" je bilo za en velik karavan  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2015 08:10 Naslov sporočila: |
|
|
Še moj mali eksperiment.
Motilo me je, da je center zvočnik igral od 120 Hz naprej. Pri naslednji meritvi sem na MLP dodal nekaj blazin, da sem simuliral poslušalca, na tla pa vrgel majhen tepih in dosegel mejo 100 Hz.
Potem sem zamenjal center za takšnega, ki gre še nižje in ga pognal z obema (stereo) kanaloma. Skoraj ni bilo razlike, pa je zvočnik 50% večji, z več in večjimi membranami, dual concentric driverjem in ugodnejšimi specifikacijami.
Nato sem čisto nestrateško v prostor namestil 5 absorberjev. Pri stereu nisem opazil bistvene razlike, pri filmih pa so dialogi postali čistejši, pa tudi glasno poslušanje se je zdelo opazno manj moteče. Ostali zvoki so takisto bili drugačni: govor, klikanje miške ...
Meritev z absorberji je postregla s spodnjo mejo centra 60 Hz, 10 ali 20 Hz se je poznalo tudi pri stropnih zvočnikih. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6270 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2015 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
| siroliver je napisal/a: | Temu revezu pa je akustiko sobe sigurno izracunal Superhik
|
Prekletstvo malih prostorov...
Čim ne moreš iti dovolj stran od bočnih sten, jih moraš akustično obdelati.
V moji poslušalnici (4,7m x 3,7m) zvočniki postavljeni po krajši stranici kolorirajo zvok. Razdalja do bočnih sten je tako 0,6-0,7m metra.
Po daljši stranici sem jih postavil 2,2m narazen (center-center) in dobil 1,25m do bočnih sten. Poskusil sem dati zvočnike bolj narazen (in jih tudi sukati) - a se takoj pojavi koloracija. Razdalja do stene izza zvočnika je 1,3m - tudi podobna zgodba z bočno steno, le da se ne sliši kot koloracija srednjega basa, ampak izgublja na globini scene in čistosti zvoka.
Tako postavljeni zvočniki izginejo iz scene - predvajani zvok nima nič z njimi - je vse dogajanje izven njih.
ps:@siroliver: si mislil na kemično obdelavo akustike, ne? Zgleda so flaške tudi difuzor. Od zunaj in od znotraj. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2015 11:27 Naslov sporočila: |
|
|
... tudi v velikem prostoru ne bi kaj lažje prišel skozi, zmeraj je nekaj narobe v prostorih
... flaške so bolj helmholtz absorberji ima pa ta poslušanica vidiš da celo resnejše difuzorje - vmes med flašami:))) _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pet Okt 02, 2015 07:55 Naslov sporočila: |
|
|
Zaprta flaska ni helmholtz absorber. Absorber postane, ko jo holtz absorber sprazni in pusti v prostoru. Mogoce zato zveni boljse ce nekaj spijes.
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Okt 02, 2015 08:31 Naslov sporočila: |
|
|
| AndrejS je napisal/a: | Zaprta flaska ni helmholtz absorber. Absorber postane, ko jo holtz absorber sprazni in pusti v prostoru. Mogoce zato zveni boljse ce nekaj spijes.
Andrej |
he,he.. Herr (Alko)holtz _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Pet Okt 02, 2015 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
Če bi bile prazne in tisto malo štopla bi rezonirale (tudi ne glih pravi helmhotz res je) ampak, če bolje pogledam mislim da so flaše polne:)
Polno "pijanih" cilindričnih difuzorjev:)
| AndrejS je napisal/a: | Zaprta flaska ni helmholtz absorber. Absorber postane, ko jo holtz absorber sprazni in pusti v prostoru. Mogoce zato zveni boljse ce nekaj spijes.
Andrej |
_________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pet Okt 02, 2015 10:42 Naslov sporočila: |
|
|
To me spominja na sledeco zafrkancijo, ko so odkrili X-ray zarke so se kinematografi zanimalli za predvajanje filmov v X-ray tehniki. To je v ideji se bolj napredno od technilolor revolucije.
Skratka, prazne flaske so absorberji in difuzorji hrakti, ce so pravilno mehko vpete, da dusi njihove lastne resonance.
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
uroš
Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30 Prispevkov: 295 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Okt 15, 2015 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
brez veze
Nazadnje urejal/a uroš Sob Okt 24, 2015 23:49; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Čet Okt 15, 2015 13:41 Naslov sporočila: |
|
|
... vtipkaj v google:
acoustic treatment _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
uroš
Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30 Prispevkov: 295 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Okt 15, 2015 13:50 Naslov sporočila: |
|
|
brez veze
Nazadnje urejal/a uroš Sob Okt 24, 2015 23:49; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Okt 15, 2015 13:56 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem povzel, porazumevajoč po analogiji da je implantat nekaj kar implantiraš; aplikat pa nekaj kar apliciraš. Torej dodaš k akustiki.
Acustica Applicata, bi stalo za priobčena, uporabljena akustika, po domače aplicirana akustika (primjenjena, po dobrem sosedu). Dlje ne sežem z ligvistično aplikacijo,  _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|