Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Ogrevanje HI-FI sistemov - ne sodimo prehitro
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trancedeejay
Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 21:13    Naslov sporočila: Ogrevanje HI-FI sistemov - ne sodimo prehitro Odgovori s citatom

Ste že kdaj testirali neko komponento, pa ste jo novo priklopili iz škatle in takoj poslušali?
Trenutno testiram NAD-ov integrirec C355, čisto nov. Ob prvem priklopu in poslušanju nekako kliničen, sikast zvok, oder pomaknjen naprej... vglavnem nezadovoljen. En hiter trik za izboljšavo zvoka pri NAD integrircih je, da na zadnji strani odstranimo pina, ki povezujeta predojačevalni del in močnostni del, ter namesto teh priklopimo običajen RCA interkonekt. Sam sem priklopil Audio Magic Air kable. Občutno bolje a vendar še vedno ni ne vem kaj. Vmes sem za tri ure zaspal s prižganim ojačevalnikom.
Nato sem isti CD zavrtel toliko časa kasneje, ojačevalnik ogret na nekje 40 stopinj, zvok pa čisto drug. Globina občutno boljša, ne sika skoraj nič več, instrumenti z več telesa, celoten zvok pa mnogo bolj homogen.
S tem sem vam samo želel povedat, da ne ocenjujete zadev z aparaturami direktno iz škatle.
Have a nice Day

Matt
gorko1

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 21:22    Naslov sporočila: Re: Ogrevanje HI-FI sistemov - ne sodimo prehitro Odgovori s citatom

trancedeejay je napisal/a:

S tem sem vam samo želel povedat, da ne ocenjujete zadev z aparaturami direktno iz škatle.

Predvsem zvočnikov!

Lp,
Goran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 21:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se strinjam. Čeprav, pri zvočnikih je še bolj kritično..

Meni se tudi zdi da komponente potrebujejo nekaj časa da se uigrajo.

Na žalost tudi ko so uigrane ob vklopu ne igrajo tako dobro kot čez pol ure:/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
berny28

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 11:09
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uigravanje je pa ćisto druga pesem. Včasih se 1 mesec ni dovolj da se stvari vsedejo na svoje mesto.
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berny28 je napisal/a:
Uigravanje je pa ćisto druga pesem. Včasih se 1 mesec ni dovolj da se stvari vsedejo na svoje mesto.

V prvem postu piše prvi priklop. In ravno o tem se govori Smile
Jaz še nisem slišal komponente ki bi se recimo uigravala dlje kot en mesec. Je pa bilo blizu temu. Ampak, je pa res da nisem imel veliko stvari.

Zvočniki pa so se uigravali blizu meseca..
Nazaj na vrh
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 22:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko smo s kolegi menjavali že uigrane napajalne kable, smo resno mnenje izrekli šele naslednji dan.
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 02:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Moja izkušnja kaže,da z zvočniki ni najhuje ko jih vzameš iz škatle...
Takoj ko so novi igrajo še kar izenačeno, sicer bolj tanko in stekleno...
Hude ure pridejo kasneje ko se pogonske enote različno uigravajo in potem zvočnik igra popolnoma razglašeno...Seveda več kot je različnih enot in več kot jih je ... dlje časa to traje...In tako imaš "muke"... enkrat igra bas preveč ,potem izginejo visoki toni kot,da jih ni,pa škatlast zvok,pa je, pa ni transparentno,pa ozka slika,pa ploščato....
Tja do 30 h uigravanja je zvok sprejemljiv...Tja do 200 h ni za poslušat...Po cca 500h pa se stabilizira in uravnoteži pod pogojem,da so vsak dan priklopljeni...če ne delajo nekaj dni zopet rabijo nekaj ur telovadbe...
~
Se pa na zvočnikih najlepše sliši to "valovanje" uigravanja ...
Orpheus999

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 03:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej sploh nima smisla preizkušati sistemov po trgovinah, ker očitno vsak igra "po svoje". Torej kdo se javi za test... 3 pare identičnih zvočnikov (seveda različno "staranih", torej uigranih), par ušes in 15 min track. Kateri je pravi;)
Nazaj na vrh
Antony

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 8:37
Kraj: Žabnica

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 08:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uigravanje dejansko je pomembno, s tem da prvi občutek sam dobim takoj. Seveda počakam z oceno dan ali dva, kot je rekel JAZZ. Če je zadeva nova, potem ti en teden ne uide, če je rabljeno, potem je fino, da se en dan uleže (umiri) in potem v miru oceni.
Mogoče je en dan fino za počakat, ker mine tisto začetno navdušenje nad komponento in potem lažje in bolj v miru oceniš stanje. Res pa je, da takoj po vklopu slišiš spremembo. Potem pa samo ocenjuješ ali je bolj ali slabše.

Sicer je spodnje delno offtopic, a bom vseeno malo namalal teksta.
Po trgovinah ima svoj sistem smisel delno ocenjevat, saj pomojem nek grob občutek pa že dobiš. To je sicer zelo pogojno. Zakaj? Ker je vsaka komponenta dovzetna za zunanje vpliva. Recimo podstavke. Če pri meni podstavim pod recimo CD transport špice, potem zvok tudi postane "špičast". In podobno z drugimi podstavki. Skratka, spremembe so lahko velike, kot bi recimo zamenjal interkonekt. In če to v trgovini zanemariš lahko dobiš precej popačeno sliko. V trgovnini recimo lahko preveriš če je ojačevalec dovolj močan ali pa recimo če ne grobo paše skupaj, ali pa če misliš kupiti večino sistema pri enem prodajalcu. Še vedno pa je fino, da sistem po piklopi v trgovini vsaj pustiš kakšno urco igrat.
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 08:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se pravi, ni konca?
Lahko cel svoj čas posvetimo poslušanju komponent v različnih postavitvah, prostorih, z različnimi komponentami...

Mene pa bolj zanima kdaj se to ustavi, in kdaj resnično uživamo v poslušanju glasbe če za vsako porabimo tedne in tedne preizkuševanja, s tem da so v sistemu zmeraj najmanj štiri. Na dan ima povprečno situiran zaposlen človek poslušat pa max 2-3 ure.

Ker v mojem primeru je ravno obratno, ne bi imel enih zvočnikov (ravno ta del sistema kupujem trenutno) ampak mi jih je všeč par, vsak na svoj način, tako da meni bi bilo odlično če bi imel možnost imeti 2-3 sisteme doma.
Oz. če postavim drugače iščem, v vsakem kosu sistema lastnost ki mi je všeč, in ne izločim takoj zadeve ker me neka stvar moti. Mogoče je temu tudi tako zaradi univerzalnega glasbenega okusa...

Lp
Nazaj na vrh
Orpheus999

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 11:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Anthony..saj razumem da se morajo posamezne komponente uigrati. KOnec koncev se do določene mere strinjam, ampak se mi zdi da je šlo "ogrevanje" čez neko zdravo mero (razuma). Noben nima časa, da bo čakal 3h zato da se ojačevalec ogreje na t.i. delovno temperaturo, kaj šele , če upoštevamo vse ostale dejavnike. Resnično nekonformističen sistem bi v takem primeru upošteval tako minimalne podrobnosti da bi bil nek realen hi-fidelity praktično tudi nedosegljiv.

Osebno lahko opazim slišno razliko med "iz škatle" komponento in neko, ki je igrala nekaj časa in bi to lahko razločil med dvema. To sem direktno preizkusil (včeraj zvečer:)na mid-basih, ki jih imam zapakirane in enem, pri katerem uglašujem kretnico v diy studijskem monitorju. Po cca. 30min igranja novega zvočnika razlika ni bila več očitna (beri slišna). Pri diy interkonektih je bilo podobno in edina možnost, ki ostaja je v primeru, če so VSE komponente sistema nove. V tem primeru bi bil zvok bistveno drugačen ob PRVEM priklopu, kot naslednjem. Ne verjamem pa, da je potrebno sisteme "ogrevati" mesece in ure in ure za neko objektivno oceno sistema in normalno delovanje. Ampak to je samo moje skromno mnenje, tako da prosim, brez razburjanja;)
Nazaj na vrh
Antony

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 8:37
Kraj: Žabnica

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 11:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Orpheus999, Me veseli da se delno strinjava. Kot vedno je razlika v sistemih (kakšna stvar uigravanje rabi bolj kot druga) in v ljudeh (navadi, sluh, izkušnje,...), tako da vsekakor dopuščam različna mnenja. Čeprav sem povsod čas izpostavil dan ali dva, to pa tudi ni čez vsako razumno mejo, se ti ne zdi? In itak ga začnem poslušati takoj.

Numb, kako to misliš kdaj se ustavi? Sam glasbo poslušam kadar morem in uživam v njej če je kabel ulaufan ali ne. Samo še dodatno sem vesel oz bolje uživam, če sistem igra bolje. Komponente imam pa tudi že nekaj časa iste, s tem da pride občasno kakšen gost. In če recimo dobim na test rabljen ojačevalec, potem ga priklopim takoj, uživam v glasbi, po nekaj dneh pa si dokončno oblikujem mnenje o napravi. In ko priklopim nazaj svojega zopet uživam v glasbi, s tem da pač porajtam na začetku, da glasba ni recimo tako tekoča in igriva kot če je ogret. če bi recimo takoj na začetku podal oceno, potem bi lahko recimo povedal, da so ženski vokali ostri, globine odra ni toliko in recimo da bas nima takšnega šusa. Po dnevu ali dveh se pa lahko te stvari unesejo. Se je prava vrednost naprave pokazala prvi dan ali recimo drugi?

Nekje sem nekoč zasledil, da vsi kabli, ki niso non-stop priklopljeni na štrom, potrebujejo čas, da se nafilajo nazaj z električnim nabojem. Pa naj si bo to napajalni kabel ali recimo zvočniški kabel (s tem da seveda tega ne priklopimo direktno na štrom, da ne bo pomote). Meni se je zdela ta razlaga, da se mora kabel "nafilat/napojit" z štromam, da potem laufa, sprejemljiva. Nekateri tudi trdijo, da se z vsakim premikom kabla spremeni mikro struktura materiala in zato elektroni malenkost drugače preskakujejo in tudi zato rabi kabel svoj čas, da se uteče.
Naprave so pa baje občutljive tudi na temperaturo delovanja (baje raztezanje). Sam iz praksen poznam Rotel, ki je moral biti vedno prižgan. Naj bi bil Naim tudi podoben.

Še vedno vztrajam, da je potrebno komponento, ko jo prineseš domov, pustiti kakšen dan, da pride k sebi. Seveda jo poslušamo takoj, vendar je za končno oceno bolje malo počakati (da tudi mi pridemo k sebi).

Evo, nekaj kosti sem nametal, sedaj pa v boj! Twisted Evil

Nazadnje urejal/a Antony Sre Apr 08, 2009 11:40; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
LP

Moja izkušnja kaže,da z zvočniki ni najhuje ko jih vzameš iz škatle...
Takoj ko so novi igrajo še kar izenačeno, sicer bolj tanko in stekleno...
Hude ure pridejo kasneje ko se pogonske enote različno uigravajo in potem zvočnik igra popolnoma razglašeno...Seveda več kot je različnih enot in več kot jih je ... dlje časa to traje...In tako imaš "muke"... enkrat igra bas preveč ,potem izginejo visoki toni kot,da jih ni,pa škatlast zvok,pa je, pa ni transparentno,pa ozka slika,pa ploščato....
Tja do 30 h uigravanja je zvok sprejemljiv...Tja do 200 h ni za poslušat...Po cca 500h pa se stabilizira in uravnoteži pod pogojem,da so vsak dan priklopljeni...če ne delajo nekaj dni zopet rabijo nekaj ur telovadbe...
~
Se pa na zvočnikih najlepše sliši to "valovanje" uigravanja ...

Takšna je tudi moja izkušnja. Zvok nove naprave se sčasoma ne izboljšuje (konstantno, linearno, ali kako bi to opisal), ampak zelo niha. Lahko iz ene skrajnosti v drugo, kot si opisal. To bi lahko karikiral z tem, da naprave preden odrastejo gredo skozi puberteto. Shocked

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem mislil kdaj se konča v tem primeru segrevanje naprav in vse ostalo, kot je rekel pred mano nekdo, kdo ima čas 3 ure čakat da se sistem pripravi za nas.

Sam zdajle iščem par mesecev "idealne" zvočnike zame, pa imam že vsega polno glavo, in komaj čakam da bodo že enkrat doma in da zaključim zgodbo, vas bom potem prosil še za pomoč pri kablih in čao miki.

Ne predstavljam si pa da bi to počel za vsak kos opreme, in potem še segrevanje pred poslušanjem...

Na tem mestu se strinjam da je to potrebno pri sistemih po 10k€ in več, ker pač iščete popolnost v zvoku, ampak pri takih sistemih kot jih ima večina nas, recimo komponenta po ceni 500-1000€ pa ne vidim smisla.
Oz. ne slišim, pa tudi večina ki jo, se mi zdi da je bolj psihološka kot fizična.

Lp
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 12:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čisto možno da je psihološka fora, ampak jaz slišim tako Very Happy

Sploh ojačevalec igra bolje šele potem ko vsaj pol ure igra. Za source komponente pa še nisem poskušal:)
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu