Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Glasba (zvoki) in stanja zavesti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 00:12    Naslov sporočila: Glasba (zvoki) in stanja zavesti Odgovori s citatom

Nekaj let nazaj sem gledal en dokumentarec (na TVS) o vplivu zvokov na stanja zavesti.

Med drugim je bila omenjena ena podzemna soba z luknjo v stropu in podzemnim rovom do sobe. Zaradi vleka zraka so nastale v sobi vibracije (nizkih frekvenc), ki so osebo spravile v stanje, ko so možgani izredno dejavni, telo pa spi (možgani so oddajala temu primerna valovanja).

Drugi primer je bila amortizirana in gluha soba. Osebi so predvajali posebne zvoke. Oseba je opisala doživetje letenja, da je zapustila sobo...

Tretji primer, ki se ga spomnim, pa je, da so na eno uho predvajali en zvok, na drugo drugega, oseba pa je slišala tretji (neobstoječ) zvok (so ga videli na napravah).

Tudi šamani naj bi s ponavljajočimi gibi (plesi) in ritmi ob tabornih ognjih ustvarjali podobne razmere v katerih so prišli v trans in podobna stanja zavesti v katerih so doživljali razna videnja.

Iskal sem kaj več o teh zvočnih pojavih.
Strica googla nisem znal vprašati, tako da nisem našel nobenih dodatnih informacij...

Lep pozdrav,
Peter
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 07:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, možgani so zelo kompleksna stvar in še zelo neraziskani.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 11:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo enkrat z prijatelji testirali nek program. Ne spomnim se več imena, mislim pa da je podobnih programov veliko..

Gre se za generator različnih zvokov ki naj bi ob daljšem poslušanju spravil možgane v določena stanja. Mnenja na koncu so bila mešana, tako da smo očitno tudi posamezniki različno občutljivi na take in podobne stvari.
Nazaj na vrh
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 18:18    Naslov sporočila: Re: Glasba (zvoki) in stanja zavesti Odgovori s citatom

peter_nn je napisal/a:
Nekaj let nazaj sem gledal en dokumentarec (na TVS) o vplivu zvokov na stanja zavesti.

Med drugim je bila omenjena ena podzemna soba z luknjo v stropu in podzemnim rovom do sobe. Zaradi vleka zraka so nastale v sobi vibracije (nizkih frekvenc), ki so osebo spravile v stanje, ko so možgani izredno dejavni, telo pa spi (možgani so oddajala temu primerna valovanja).

Drugi primer je bila amortizirana in gluha soba. Osebi so predvajali posebne zvoke. Oseba je opisala doživetje letenja, da je zapustila sobo...

Tretji primer, ki se ga spomnim, pa je, da so na eno uho predvajali en zvok, na drugo drugega, oseba pa je slišala tretji (neobstoječ) zvok (so ga videli na napravah).

Tudi šamani naj bi s ponavljajočimi gibi (plesi) in ritmi ob tabornih ognjih ustvarjali podobne razmere v katerih so prišli v trans in podobna stanja zavesti v katerih so doživljali razna videnja.

Iskal sem kaj več o teh zvočnih pojavih.
Strica googla nisem znal vprašati, tako da nisem našel nobenih dodatnih informacij...

Lep pozdrav,
Peter

Toshimaru Nakemura-glasbenik, ki kot instrument uporablja noInputMixingBoard - se pravi, da dela glasbo s sinusnim signalom, zna prodreti v možgane. Na jazz festivalu v Saalfeldnu sem kupil CD in potem sva ga s Tino poslušala pred šotorom v avtu. Skupaj sva ugotovila, da je bila to tudi masaža možganov. V bistvu je njegova glasba večini utrujajoče piskanje, nekateri pa menimo drugače.
Andraz

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 23:23
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 21:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi mene zanima, če mogoče obstaja na internetu ali pa kje za kupit kakšen CD, s kakšnimi posebnimi zvoki ali posebno glasbo, ki lahko vpliva na naše počutje, zaznavnost in podobne stvari. Če kdo pozna kaj takega, bi prosil da pove.
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 22:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.i-doser.com/
Nazaj na vrh
before

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 23:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andraz je napisal/a:
Tudi mene zanima, če mogoče obstaja na internetu ali pa kje za kupit kakšen CD, s kakšnimi posebnimi zvoki ali posebno glasbo, ki lahko vpliva na naše počutje, zaznavnost in podobne stvari. Če kdo pozna kaj takega, bi prosil da pove.

V Big-Bangu (MB-Europark) je cela polica CD-jev z meditativno glasbo.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Andraz

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 08:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pastilence, pa to dejansko kaj deluje, da ne bi kupoval za brez veze?
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 09:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pestilence. je napisal/a:
http://www.i-doser.com/

"binaural" - to magično besedo sem iskal za vtipkat v google, wikipedio, ...

Andraz je napisal/a:
posebno glasbo, ki lahko vpliva na naše počutje

before je napisal/a:
meditativno glasbo

Pri teh zvokih ne gre za meditacijo, sproščanje, relaksacijo, itd, ampak za posebne kombinacije tonov, ki spravijo delovanje možganov v poseben način, Z določeno kombinacijo zvokov (in/ali treslajev, droge) lahko dosežeš stanje globokega spanca telesa in popolne budnosti možganov. To vidijo z merjenjem možganskih valov (Alpha wave, Beta wave, Gamma wave, Delta wave, Theta rhythm).

Nekaj podobnega so včasih delali razni vrači, šamani, ..., ki so si pomagali s plesi in psihoaktivnimi snovmi.

Lep pozdrav,
Peter
Nazaj na vrh
before

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem samo odgovoril Andrazu, vem pa da to ni to o čemer je tema.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 11:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Deluje? Name niti malo, na nekatere bojda je.
Je pa res da si malo trapast po enournem poslušanju tega.. pa še ne vem ali zaradi tega ker imaš dovolj, ali zaradi tega ker tisti valovi res nekaj počnejo Smile

Saj mislim da obstaja preizkusna verzija, pa jo probaj. Se pa na netu tudi brezplačno dobi original, kot nam je znano.. pa lahko to probaš, in če ti ne bo všeč čez en dan vse pobrišeš brez slabe vesti, ali pa si kupiš original.
Nazaj na vrh
Andraz

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa sem dobil nekje celo zbirko tega in sem potestiral danes če name kaj deluje "nitrous", naj bi se smejal, vendar ni delovalo nič. Bom sprobal še druge, pa da vidim, če je pri drugih kaj učinka.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu