Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Pomen bas reflexa v zvočniku ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lukin

Pridružen/-a: Pet Dec 2009 22:34
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2012 18:50    Naslov sporočila: Pomen bas reflexa v zvočniku ? Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Prosim za razlago, kakšen pomen ima bas reflex v zvočniku. Nekateri zvočniki ga imajo spredaj, nekateri zadaj ali celo na strani. Nekateri ga imajo spredaj in zadaj hkrati. Nekateri pa ga sploh nimajo. Je bas reflex prednost ali slabost če govorimo o definiranosti basov?

Kaj se zgodi če postavimo zvočnik z zadnjim bas reflexom k steni?

Hvala za vaše odgovore!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2012 19:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V prvi vrsti je bil bass-refleksni sistem "izumljen" zaradi zmanjšanja volumna ohišja (boxa) zvočniškega sistema. Definicija basa je praviloma slabša kot pri zaprti škatli, vendar je občutek teže basa večji. Pri bas refleks sistemu linearnost frekvenčnega odziva seže niže, kot pri kompresijskem sistemu, vendar mu potem linearnost strmo pade, medtem ko pri kompresijskem sistemu, začne padati linearnost prej, vendar mnogo bolj blago. Seveda vse naštete razlike niso tako drastične, ekstremne, kot razlika med dnevom in nočjo. Wink

Audiohedonist
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2012 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lukin - odpri Google in prosim vpiši:

bass reflex wikipedia
Tam boš dobil kratko a natančno razlago kaj in zakaj. Sicer bomo brcali v temo in se kregali kaj je kdo mislil in kaj pisal.
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2012 09:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Le mimogrede:
Pri bas refleks zvočnikih je treba paziti kje se nahajajo bas refleks odprtine.
Če so te na zadnji strani zvočnika, je treba računati s tem, da so ti zahtevnejši glede postavitve in rabijo večjo razdaljo do sten!
Nazaj na vrh
diyfreak

Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 22, 2012 00:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No pri tej temi lahko tudi jaz nekaj dodam saj je pred časom tudi mene zanimalo kako in kaj glede BR ter sem vložil kar nekaj časa ( in denarja ) v to zadevo.
Lukin , čisto poenostavljeno, z basrefleksno cevjo določimo katera frekvenca bo prišla iz kište ( uglasitev - tuning- kište ). No sam bas driver tudi v basrefleksnem ohišju začne kar hitro blago padati ( kot v kompresiji ) razlika je le ta, da ko mi sumiramo frekvenčno krivuljo driverja z frekvenco uglasitve kište se to odrazi v bolj linearnem odzivu do frekvence tuninga potem pa seveda odziv hitro pade. To enostavno pomeni da imamo v predelu med tuningom in tam nekje 50-80 hz-i većji izkoristek v basu. Torej glavni razlog za BR kište je v večjem izkoristku nižjega basa !!! Ali je BR prednost ali slabost se moraš odločiti sam. Če hočeš glasnejši globji bas je to prednost , če pa hočeš teoretično boljši - pravilnejši bas potem je to slabost. Veliko sem tudi eksperimentiral z pozicioniranjem BR kanala. V nekaterih primerih se bolje obnese na zadnji strani v nekaterih pa spredaj. vedno je to bilo odvisno od prostora in postavitve zvočnikov. torej ni univerzalnega recepta ( samo z probavanjem boš prišel do najboljšega zaključka !!!!!!!!!!!!!!!!!!! . Še eno stvar bi rad omenil glede te definiranosti basov, ki marsikoga tako skrbi . Glavni vzrok za nedefiniranost basa največkrat tiči v akustiki sobe in ne v samem zvočniku, pa še nekaj sem opazil , dosti boljši in bolj definiran bas bo imela kišta večjega volumna in torej krajše cevi za tuning kot pa mala kišta z dolgo cevjo.
LP Dani
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu