Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Kaj uporabiti za izvor pri digitalnem sistemu

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jernejx

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2015 13:20    Naslov sporočila: Kaj uporabiti za izvor pri digitalnem sistemu Odgovori s citatom

Med dolgim raziskovnjem kaj bi uporabil za izvor zvoka, sem se prvič odločil zaradi uporabnosti za pc in preko usb/spdif pretvornika pripeljati signal na digitalno kretnico ali dac. Raziskoval sem vse mogoče pretvornike in naletel na mešane odzive glede uporabe usb protokola v audio namene. Ker sem se potem želel izogniti usb protokolu, sem se malo zapodil na razne one board računalničke kot so rabpberry pi, beagle bone black... pa se je zapletlo, ker vsi tej mini računalnički imajo načeloma samo i2s izhode in trenutno še nisem našel nekega hudo dobrega i2s/spdif pretvornika, zato sem to opcjio opustil. Tudi squeezebox je bila opcija, vendar sem jo zaradi nedobavljivosti rezervnih delov in pokvarljivosti opustil.

Na koncu sem spet pristal na pc-ju v kombinaciji z zelo dobro zvočno kartico: http://www.asus.com/Sound_Cards/Essence_STX_II/ . Ima zelo hud clock in zelo majhen jitter, nekateri pišejo, da ima tako malo jitterja, da ni omemembe vredno. Napaja se direktno iz napajalnika in ne preko matične, zato ji bom naredil regulirano napajanje, ter tako sigurno še pridobil na kvaliteti zvoka. Izognil sem se usb pretvorbi in tako dobil direktno iz matične zelo kvaliteten spdif izhod. Manj pretvorb boljši zvok, to se mi zdi, da zelo drži. Za operacijski sistem pa bom uporabil linux audiophile, ki je deležen velikih pohval.

Vasa mnenja?

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2015 14:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred nekaj dnevi sem dobil RaspberryPi 2. Je precej hitrejši od prejšnjega modela. Ima 4 USB izhode. Volumio dela brez problemov direktno preko USB izhoda na standardni eksterni DAC (v mojem primeru MF M1DAC). Za XBMC moram še preveriti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malossi

Pridružen/-a: Sre Okt 2010 12:37

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2015 15:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

a si kej zvokovno primerjal med obema modeloma raspy-a?
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2015 19:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

malossi je napisal/a:
a si kej zvokovno primerjal med obema modeloma raspy-a?

Zvokovno razlika ni velika, morda ima nova verzija nekoliko bolj poln zvok, se pravi manj intenzivne visoke tone, vendar govorimo o nijansah. Pogovarjamo se o USB izhodu. Razlika v hitrosti pa je res velika. Stara verzija potrebuje za osvežitev glasbene knjižnice vsaj 2 do 3 krat več časa.

Je pa nova verzija povsem kompatibilna s staro. Isto SD kartico z OS lahko uporabiš za oba modela (nova verzija spejema micro SD, za staro potrebuješ konverter na mini SD format).
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2015 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Model 1 seveda uporablja SD kartice in ne mini SD kot sem pomotoma napisal.
Nazaj na vrh
simon740

Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2015 22:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam recimo thin clienta (Igel 4210LX), pasivna "blagajna", na CF kartici MPD server (linux) in pa MPdroid na telefonu in tablici s katerim vstopam v Igela. Glasbo bere iz zunanjega diska. Mašinca se zažene v cca 30s, delovanje je zelo gladko in hitro. Zvok - daleč boljši od win..
Nazaj na vrh
malossi

Pridružen/-a: Sre Okt 2010 12:37

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2015 00:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tut jst uporabljam mpdroid ter Volumio na rasp b. Zadeva dela super.
Nazaj na vrh
simon740

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2015 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Denis_vz iz sosednjega Hrvaškega foruma sestavlja tudi dobre music playerje...samo nevem kako priti v kontakt z njim, ker se ne morem prijaviti na njihov forum Confused
Nazaj na vrh
jernejx

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2015 18:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dej prilepi kaksen link iz tega foruma o teh playerjih Wink

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
simon740

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2015 19:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jernejx je napisal/a:
Dej prilepi kaksen link iz tega foruma o teh playerjih Wink

tukaj je nekaj govora o tem:
http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=13487
tukaj se na posnetku vidi ta Igel player - na 12:37s
https://www.youtube.com/watch?v=rviO2paVKIg

Lp,
Simon
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu