| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2012 18:12 Naslov sporočila: Re: Cd ali gramofon |
|
|
| fuego je napisal/a: | | before je napisal/a: | | piaggioitaly je napisal/a: | Živjo uživači muzike, v glavi si nekako ne morem odgovoriti na vprašanje, kateri predvajalnik kupiti...
|
Iz tvojega pisanja sklepam, da nimaš nikakršne zbirke (SA)CD-jev, kaset ali plošč. Če je temu tako, potem je res najbolje da se "priklopiš" na predvajanje glasbe z trdega diska s pomočjo enega od vse številnejših tovrstnih predvajalnikov - "streamerjev". Tako boš najbolj "inn" in "future proof". Če pa ti je to prevelika neznanka pa je vsekakor najbolje da nabaviš stereo SACD predvajalnik (ne kakšno plastic fantastic multichannel palačinko, ki predvaja vse možne formate!), saj ta omogoča predvajanje najrazširjenejšega (digitalnega in nasploh) formata CD in obenem tudi najkvalitetnejšega digitalnega (izključno) zvočnega formata SACD. Slednji je žal v zatonu, saj trg favorizira kvantiteto nad kvaliteto, a tako pač je. Če pa se želiš preleviti v ortodoksnega ljubitelja glasbe pa pride v upoštev tudi gramofon, a treba je vedeti, da je za primerljivi nivo kvalitete potreben precej večji finančni vložek, pa tudi ponudba LP-jev bo v prihodnje najverjetneje usihala. |
Uh tule se pa ne bi moral glih najbolj strinjat...
|
Saj se ti ni treba!
Šele čas bo pokazal, kdo se je motil in kdo je imel prav. In upam, da se bo odvijalo po tvojih predvidevanjih. Jaz pa se bojim, da je ta "revival" analognih plošč (vsaj kar se masovne popularnosti tiče) bolj kratkega daha in da mu botruje predvsem del industrije, ki je tu začutil tržno nišo. Med resnimi ljubitelji dobrega zvoka in glasbe pa vinil sploh nikoli niti ni izumrl in bo živel še naprej po tem "vinilnem (na)valu" množic.
Brez skrbi, tudi jaz sem zbiratelj in zagovornik le-tega. Zato mi ni prišlo niti na kraj pameti, da bi kakršnokoli glasbo na kakršnemkoli nosilcu in v kakršnemkoli formatu (raz)prodajal le zato, da bi potem vse to nadomestil z nekim novim oh-in-sploh medijem. In potem vsakih nekaj let ponovno... Saj nisem nor!
Sem pa sedaj, no pred kakšnim letom ali dvema, presedlal na streamanje glasbe z hard diska, s pomočjo Squeezebox predvajalnika. In jaz imam, ravno obratno kot ti fuego, CD-je in SACD-je za back-up! Seveda pa vinilke še naprej vrtim, kakopak, na gramofonu, pa tudi glasbo s kakšne kasete še občasno poslušam.
Se opravičujem za ta "off topic", ampak moral sem odgovoriti na ogenj, ker imam občutek, da ima ta o meni povsem napačno predstavo. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2012 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
| tudi jaz upam da bo ta nova poplava vinila kratkega diha na kratko zato ker delajo smeti. na srečo je na svetu na miljone odličnih rabljenih.sicer pa še svojih 1000-ne uspem kaj dosti poslušat... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2012 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ko se pogovarjamo o 'boljšosti' različnih formatov, vedno bolj opažam da večina novejših članov pravzaprav nima prave predstave kaj pričakovati. Pa še kdo od starejših ni imel prilike poglobiti teh izkušenj.
Zato bi poskusil na kratko komentirati, potem bo itak plaz..
Glavne razlike izhajajo iz sposobnosti resolucije in koloracij.
Po potencialu na eno stran postavljam digitalne HD formate (192/24)skupaj z analognimi studijskimi kolutnimi magnetofoni. Kmalu zraven je analogni gramofon. Prehod na drugo stran gre preko SACD na CD in naprej na MP3 in derivate. Streaming je seveda odvisen od samplinga, bitov in kompresije -teoretično je lahko HD, med naj formati.
Pozor: potencial sam po sebi ne pomeni superiornost vsega kar se tako kliče. Ravno te 'cone prekrivanja' se demagoško izrablja za prepričevanje. Prekrivanje (kje se nahaja) določa tudi kakovost izvedbe izdelka.
Gremo naprej. Da bi lahko slišali (cenili) kakovostne preskoke morajo biti izpolnjeni pogoji ojačanja in zvočnikov: odlična resolucija, poln frekvenčni obseg in dinamika. S stopnjevanjem se gre naprej. Lonček pristavi še zahtevnost glasbene zvrsti. Elektro rock, metal na enem koncu in simfonični orkester na drugem koncu.
Kako se to sliši: dobra resolucija nudi 'dihanje dvorane' (tisti občutek da si v dvorani), barve posameznih instrumentov velikega orkestra (teh je cca 80 do 120), harmonično izzvenevanje instrumentov, 'zrak' (prostor) med posameznimi instrumenti in nasplošno neverjetno bogastvo malih informacij od obračanja listov notnih zapisov, škripanj stolov, slučajnih dotikov teles instrumentov, pihanje špužve izpod riti pianista ko se nagiba itd.
O koloracijah kot nasprotju nevtralnosti ne bi, ker smo to pred kratkim glodali.
Še to: resolutiven, po možnosti velik sistem je kot velikansko povečevalno steklo. Tisto kar je na povprečno zamašenem sistemu komaj opazno kar naenkrat postane vitalno, veliko, se ne da iti mimo. In vse vmesne situacije.
Podobna zgodba se odvija na nivoju elektronike in zvočnikov.
Upam da sem vsaj komu uspel dovolj slikovito prikazati večdimenzionalnost situacije. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Tor Nov 27, 2012 20:52; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2012 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Se z zgoraj povedanim povsem strinjam!Lepo napisano!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
piaggioitaly
Pridružen/-a: Sob Jun 2012 6:13 Prispevkov: 142
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 00:34 Naslov sporočila: cd... |
|
|
ja nič odločil sem se da bom najprej kupil SB in DAC drugo leto pa OBVEZNO še gramofon nekje do 700e.
Hvala l.p.
Vse je dobro samo voljo je treba imeti |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 08:02 Naslov sporočila: |
|
|
Svetujem ti, da DAC-a zaenkrat sploh ne kupiš, ker ga imaš že na krovu SB-a. Raje pred tem kupi gramofon. (Boljši) DAC pa kupi na koncu, če s tem vgrajenim v SB ne boš zadovoljen. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fuego
Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19 Prispevkov: 1027 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem samo napisal svoje videnje. Moja izkušnja z FLAC-i je bila pač takšna, da sem imel na zunanjem predvajalniku vse živo, naredil sem si tudi digitalno knjižnico in sem klikal na ovitke in potem poslušal glasbo. Vendar sem ugotovil, da je vseeno lažje vzet CD, ga vstavit v player in pritisnit play. Zame je bila prava muka, predem sem prižgal predvajalnik pa potem na ekranu našel kar hočem poslušat. Pri vinilu pa je še dodaten gušt, ko primeš v roke ovitek, med poslušanjem bereš besedila in poslušaš ploščo od začetka do konca. Pa še dodaten gušt, ko najdeš neko redko izdajo in se potem znajde v tvoji kolekciji. Že na CD-ju sem včasih vmes prestavil za kak komad naprej, vinil pa enostavno poslušaš v celem kosu, kar je bistvo dobrega albuma. Verjetno tut pri klasiki nobeden ne posluša samo en del baleta ali simfonije. Verjetno je HD posnetek večje kakovosti samo za mene osebno nima duše. _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 13:17 Naslov sporočila: |
|
|
Moje izkušnje v tej zvezi pa so diametralno nasprotne. Ko sem probal hard disk sistem ni več teorije, da grem nazaj. Preveč kamot. Cenim vsebino-glasbo, ne pa fizičnih nosilcev. Zame nebodigatreba kup plastike. Nič ne rečem, če bi izvajalec sam spekel cd, naredil ovitek, mi ga s posvetilom podpisal, vse lepo zapakiral in mi ga poslal na dom, to je druga stvar, tako pa to štanca mašinerija v mali milijon izvodih in izvajalec nima blage veze kdo kupi, komu gre, kje se potika. Popolnoma isti neoseben šmorn kot flac z računalnika. Si ovitek ki pride v kompletu ogledujem v elektronski obliki, če je potreba povečam do nezavesti, da mi ja slučajno kaj ne uide in zdrava marija.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fuego
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 14:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ja smo si različni. Zbiratelja ne boš nikol prepričal, da bo imel samo FLAC-e. Jaz osebno pač preferiram nosilce, ponavadi kupim itak direkt od banda na koncertu ali pa z njihove strani, kjer vem, da gre denar direkt k njim. FLAC-E si naredim, da jih mam na disku, MP3 pa tako poslušam samo na mobitelu, ko grem na sprehod ali tek, na kolesu sem se pa itak odvadil, da imam kaj v ušesih. Težko je opisat gušt, ki ga doživlaš, ko brskaš za CD-ji, LP-ji. Mogoče bi lahko ponazoril to tako, da je boljš žensko počasi slačit kot pa da je že čist slečena. Pa tut sex je boljši, če kaj vidiš kot pa sex v čisti temi. Tako jaz vidim razliko med FLAC-i in nosilci. Pa še neko konstantno vrednost imajo nosilci. Ko se ga naveličaš, ga prodaš in kupiš drugega. Sploh , če maš kakšno rariteto. Samo poglejte na ebay po kolk se prodajajo kaki prvi presingi Pink Floyd-ov itd. Tako, da to je potem tudi neke vrste naložba, da ne govorim o morali. FLAC-e po resnici povem ne bi kupoval. Kupil sem ga samo enkrat in to samo zaradi tega, ker je šel ves denar za hčerko od kitarista, ki je imela levkemijo. _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 14:30 Naslov sporočila: |
|
|
| Fuego, vse štekam in čisto razumem, ljudje smo si različni, le tistega proti koncu ne. O kakšni morali? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fuego
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 14:35 Naslov sporočila: |
|
|
V mislih sem imel nelegalni download... Dvomim, da ima kdorkoli vse FLAC-e kupljene. Verjetno se jih kar precej zlouda preko torrent strani. _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam. Vendar velja enako tudi za "cd-jaše". Me ne bo nihče prepričal, da imajo doma samo in izključno originale. Takih je malo.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fuego
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 16:10 Naslov sporočila: |
|
|
Meni kopija nič ne pomeni in sem se jih že zdavnaj znebil. Obdržal sem samo ene 3, ki se jih ne da dobit. Jih pa poznam kar precej, ki jih imajo... ampak kot sem rekel, zame je kopija kot da nimam CD-ja. _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 16:50 Naslov sporočila: |
|
|
OFF TOPIC (fuego me je spomnil z izjavo o ceni prvih natisov):
Na The dark side of the moon - komad Us and them, na moji longplayki (Jugoton ponatis 1985 leta) se zborček, ki poje refren us and them sliši v sredini. Se pa spomnim iz sedemdesetih let, da je šlo najprej v levem kanalu :..us, us, us .... and (v desnem kanalu) them, them, them...
Ali kdo ve odkod te razlike, ali pa me spomin vara ? _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13 Prispevkov: 628 Kraj: Bronks
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2012 18:18 Naslov sporočila: |
|
|
Pri moji Jugotonki LQEMI-73009, original oznaka, se sliši nakako tako kot si napisal. Us najprej v sredini, nato manj glasno na levi, mičkeno manj glasno na desni. Nato še manj glasno na levi tik ob sredini, nato še bolj potiho desno tik ob sredini in potem parkrat vse bolj tiho na sredini. Potem enako z them.
Original Emi remaster iz leta 2003, SHVL 804 je drugačen. Najprej je oboje na sredini, nato pa vse tišje nazaj, v globino in bolj široko ( sredina se enakomerno razširi na levo in desno) . Šele kasneje v pesmi se enkrat oglasijo bolj izrazito na levo in nato na desno.
Da sem poslušal slednjo na isti glasnosti, sem malo odprl volume. V primerjavi z Jugotonko se sliši kot da bi bilo vse v puhu, skratka precej mrtvo. Prostor je malo boljši kot na stari jugotonki. Mater, pa Jugotonka je odlična.
SACD anniversary edition pa ravno obratno kot Jugoton. Najprej sredina, potem tiše rahlo v levo in rahlo na desno, nato pa vse tiše od sredine ven. Za moj okus slabše kot Jugoton.
Ambasador, tole bi bilo z moje strani vse.
Audiofill, imam vse originalno, nikoli nič na črno. Pri klasiki imam ponavadi več izvedb istega dela, ker me pač zanima kako je delal Furtwangler, kako Bernstein, kako Kleiber (moj najljubši), pa Toscanini, pa,.... Ne morem preskakovati med komadi, kaj šele med albumi. Vsak album je celota zase. Saj brati tudi ne morem pol ure en roman, nato pivo, pa drugi roman, cerklanje z bejbo, pa spet prvi,...... Niti Bukowskega ne berem na tak način.
Kar sem kradel sem presnel na kasete ali iPod za poslušanje v avtu med vožnjo. Tak sem pa jaz. _________________ Canta e Cammina |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|