| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 607
|
Objavljeno: Ned Dec 27, 2020 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
@benma,
na trgu se dobijo mini libelice, skupne teže 1.2g. VDH jo ima v kompletu, pri nakupu njihove odjemne doze.
Takšno libelico daš na shell, seveda, mora biti možnost vrtenja ročke ali shella okoli osi. Poravnaš, obrneš libelico za 180stopinj za kontrolo in to je to. So še drugi pripomočki. Debelejše pleksi steklo velikosti 80x50mm, na eni strani narišeš s flomastrom paralelne vertikalne in horizontalne črte v razmaku 1-2mm, postaviš na "znucano" vinilko pred odjemno dozo in "pokukaš" skozi, vidiš kako je poravnana igla ali odjemna doza po vertikali in po horizontali.
Slika libelice in poravnalnega pripomočka v prilogi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Ned Dec 27, 2020 15:56 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za informacijo.
Tudi jaz sem malo vrtel shell okrog osi, dokler se spodnja ploskev ščitnika ni povsem prilegala na podlago, potem sem shell nazaj zategnil k ročki. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 27, 2020 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
| Pa ne na Dualu. Človek sprašuje za Dual 1229 z Ortofon glavo. Spet all together. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rookie
Pridružen/-a: Tor Jan 2019 18:08 Prispevkov: 25 Kraj: Gradac
|
Objavljeno: Ned Dec 27, 2020 16:18 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | Pa ne na Dualu. Človek sprašuje za Dual 1229 z Ortofon glavo. Spet all together. |
Točno tako, zanima me za Dual 1229.
Ostalo me bo samo zmedlo, a hvala vseeno! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 607
|
Objavljeno: Ned Dec 27, 2020 16:38 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | Pa ne na Dualu. Človek sprašuje za Dual 1229 z Ortofon glavo. Spet all together. |
@joztom,
odgovor je @benmi, saj sprašuje on in na njega je naslovljeno, vse preberi! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Ned Dec 27, 2020 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
| Generalno smo testirali to tako, da se je na glavo dala šnicžagica in spustila glava na zrcalo na matu. Tako najbolje določiš pravokotnost. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rookie
|
Objavljeno: Pon Dec 28, 2020 18:45 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, nekako sem nastavil glavo, ostaja pa problem, da preskakuje.
Sem gledal od blizu kaj se dogaja...
igla sledi brazdi, a ko bi morala za njo it ročka, se igla vrne in preskoči.
Očitno se je med transportom iz Nemčije nekaj razštelalo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Pon Dec 28, 2020 18:58 Naslov sporočila: |
|
|
Se ročka prosto giblje? A je ležaj v vse smeri mehek? Ko je v ravnotežju brez nastavljenega trackinga, se mora zaradi antiskatinga sama odpeljat do roba. Če je, nisi nastavil teže na koleščku na 1,3g. Najprej v ravnotežje s koleščkom na nuli, nato pa nateraš na dol 1,3g, sočasno antiskating 1,3g eliptična skala. Antiskating je na desni strani nad vklopom, ima skalo v levo in desno, na sredi je nula. Še vedno je potem varianta nastavitve ležaja, to pa je treba pripeljat do Ljubljane, da ga zrihtam.
Nazadnje urejal/a joztom Pon Dec 28, 2020 19:24; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rookie
|
Objavljeno: Pon Dec 28, 2020 19:15 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | A je ležaj mehek? Če je, nisi nastavil teže na koleščku na 1,3g. Najprej v ravnotežje s koleščkom na nuli, nato pa nateraš na dol 1,3g, sočasno antiskating 1,3g eliptična skala. |
Nastavil sem z antiskatingom in obtežitvijo na nuli in potem dodal obe obtežitvi.
Je pa res, da so tudi plate umazane in ne najbolj ohranjene, zato sem naročil na amazonu kit za pranje plat.
Plate so na podstrešju že cca 15 let in res potrebujejo eno pranje, jih je pa cca 200 kosov.
Je pa zanimivo, da na gramofonu iz Hoferja igrajo brez preskakovanja(očitno so tiste igle bolj neobčutljive na praske in prah 😊)
Sem eno plato za silo očistil s toplo vodo in milnico za test... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Pon Dec 28, 2020 19:32 Naslov sporočila: |
|
|
| Poskusi pogledati konico igle s povečevalom, igla mora biti na dol in cevka ne skrivljena in poravnana. Tam gor na igli se nabere smola in je usrano. To se čisti s čopičem od otroka, pomočenim v alkohol, samo konico in potegi v smeri teka vinyla, da ne poškoduješ lepila cantileverja ali gume. Previdno, previdno. Jaz bi brez vage nateral iglo dol na cca polovica optičnega ugreza, to je na oko najboljši tracking, ki je običajno 20°, pa brez prakse to resno odsvetujem. Več kot 30 let sem se s tem jahal, zato pa vinyla ne maram prav preveč, poznam ga pa v nulo. Sem tudi sam izdelal magnezijev shell, sem imel v službi magnezij v ploščah. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Pon Dec 28, 2020 19:33 Naslov sporočila: |
|
|
| Pa tukaj imaš na forumu ta hude abdominalce, ki vse še v poltemi zrihtajo, se bo ja kdo javil. Jaz imam z Ortofonom izkušnje le z MC20 Super, ta je pa MC. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rookie
|
Objavljeno: Pon Dec 28, 2020 19:50 Naslov sporočila: |
|
|
Bom jutri poslikal konico igle z mikroskopom in prilepim sliko.
Tudi igla, se mi zdi, leži dokaj nizko na plati. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 28, 2020 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
Nastavitev antiskatinga na na način, da daš na skali toliko, ko je brezna sila, je zelo približno. Res natančno je z osciloskopom, ki pa ga, domnevam, nimaš. Naslednja najboljša metoda je na ušesa, na sluh. Na dobro posneti plošči z enim centralnim vokalom, mora ta biti res povsem na sredini zvočne slike. Z večanjem ali manjšanje vrednosti na antiskating skali bi se moral zvok iz centra, torej fokus, malenkostno premikati na levo ali desno stran.
Če igla preskakuje, poskusi nastaviti grezno silo na maksimum, pa opazuj, kaj bo. Preveri tudi, če niso plošče kaj zvite.
Ta boljše plošče (ali pa vse) pa daj na ultrazvočno čiščenje, ki ni drago, približno 1€/ploščo. Nobena druga metoda ne dosega takih rezultatov.
Lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2550 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Dec 28, 2020 23:49 Naslov sporočila: |
|
|
| rookie je napisal/a: | | joztom je napisal/a: | | A je ležaj mehek? Če je, nisi nastavil teže na koleščku na 1,3g. Najprej v ravnotežje s koleščkom na nuli, nato pa nateraš na dol 1,3g, sočasno antiskating 1,3g eliptična skala. |
Nastavil sem z antiskatingom in obtežitvijo na nuli in potem dodal obe obtežitvi.
Je pa res, da so tudi plate umazane in ne najbolj ohranjene, zato sem naročil na amazonu kit za pranje plat.
Plate so na podstrešju že cca 15 let in res potrebujejo eno pranje, jih je pa cca 200 kosov.
Je pa zanimivo, da na gramofonu iz Hoferja igrajo brez preskakovanja(očitno so tiste igle bolj neobčutljive na praske in prah 😊)
Sem eno plato za silo očistil s toplo vodo in milnico za test... |
Znižaj antiskating. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 30, 2020 17:04 Naslov sporočila: |
|
|
| bogomir 4051 je napisal/a: | Nastavitev antiskatinga na na način, da daš na skali toliko, ko je brezna sila, je zelo približno. Res natančno je z osciloskopom, ki pa ga, domnevam, nimaš. Naslednja najboljša metoda je na ušesa, na sluh. Na dobro posneti plošči z enim centralnim vokalom, mora ta biti res povsem na sredini zvočne slike. Z večanjem ali manjšanje vrednosti na antiskating skali bi se moral zvok iz centra, torej fokus, malenkostno premikati na levo ali desno stran.
Če igla preskakuje, poskusi nastaviti grezno silo na maksimum, pa opazuj, kaj bo. Preveri tudi, če niso plošče kaj zvite.
Ta boljše plošče (ali pa vse) pa daj na ultrazvočno čiščenje, ki ni drago, približno 1€/ploščo. Nobena druga metoda ne dosega takih rezultatov.
Lpm |
Iz mojega stališča je najbolj enostavna in tudi najbolj precizna nastavitev antiskatinga s pomočjo gramofonske plošče, ki na določenem delu nima nikakršnega odtisa zvočnega zapisa in je posledično popolnoma gladka. Pri pravilni nastavitvi antiskatinga mora gramofonska igla na temu delu vrteče plošče ostajati na istem mestu. Torej jo ne sme zanašati ne v center ali pa na rob plošče.
Takšne testne gramofonske plošče je včasih izdeloval RTB in jih je bilo lahko kupiti v vsaki prodajalni gramofonskih plošč v Ljubljani. No sedaj je seveda to malce težje in se je potrebno znajti na drug način. Recimo na oglasih ali pa v prodajalnah rabljenih gramofonskih plošč v Ljubljani, ki jih je kar nekaj.
https://www.bolha.com/vinili/testna-gramofonska-plosca-vinil-oglas-4005116
https://www.spinvinyl.si/item/K86-LP0064/
Testna plošča RTB ( točka 7 )
Jaz jo imam iz 40 let stare kolekcije DGG.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|