Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Zvoč. Bose 901, nasveti/primerni ojačevalci/podobni zvočniki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MG

Pridružen/-a: Ned Feb 2015 14:20
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 13:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem si prebral navodila za zvočnike, kot tudi za ojačevalce, žal pa očitno nisem dovolj pameten, da bi razumel, zato sprašujem vas.

Glede na to, da sem pisal o pre out in p.direct in, sem opazil da imajo ojačevalci ta vhod in izhod, vendar ob enem sem opazil tudi, da piše, da se oboje hkrati ne da uporabljati. Nikjer pa nisem zasledil stikala, ki bi vklopila oz. izklopila funkcijo, da se pre out in main in povežeta.

PRE OUT Jacks
These jacks are for connecting to the input jacks of another
main amplifier or active subwoofer.

P.DIRECT IN Jacks
These input jacks are used when this unit is used as a power
amplifier in power amplifier direct mode. Connect your
preamplifier to these jacks, if you have them. During power
amplifier direct mode, the volume cannot be changed.

The power amp direct function and the pre out function cannot work at the same time.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 14:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Navodila so online, s par kliki dosegljiva na internetu.
Na 11. strani navodil za uporabo Bose 901 je tudi slika (Figure 5 !!), kjer so narisani kabli ki gredo v integrirani ojačevalec ali receiver.

V ta namen so tudi na ekvalizerju odzadaj duplicirani vhodi, da se funkcija ohrani. Ne moreš mimo.
vintagesonic

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 14:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Če si slep, ne moreš mimo. In piše, piše na več krajih.

Za nekoga, ki je relativno nov v področju Hi-Fi-ja, je na nek način vezava EQ-ja v "tape loop" zanko res malce nenavadna zadeva, zato ne vem zakaj ga "šetate" od leve na desno, namesto da bi mu enostavno pojasnili, da se v receiverjih ki nimajo Pre out - Main in " pač uporablja trik, ki ima na koncu enak efekt kot če bi EQ vezali med PRE- MAIN.

LP
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 14:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eh, vintage, si pokvaril zabavo, hahaha
Poglej si kako je šlo dopisovanje, pa bo več jasno.
Kako pa bo shajal z drugimi napotki, če si ne prebere tudi ostalih navodil, ki so neobhodne za pravilno in uspešno uporabo. Sploh pri Boseju 901 je dobro poznati optimalne pogoje postavitve v sobi - pred nakupom!!
vintagesonic

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 15:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Kako pa bo shajal z drugimi napotki, če si ne prebere tudi ostalih navodil, ki so neobhodne za pravilno in uspešno uporabo.

Ambasador, se od srca opravičujem, nisem vedel, da se vam je šlo več ali manj samo za zabavo Wink

Jaz se tudi rahlo zabavam ko v sosednji temi "kvaliteta električne napetosti" berem take cvetke kot recimo:

"Čistost toka, pa ni v nobeni korelaciji z napetostjo. To je čisto drugi par rokavic."

Priznam, da se na izdelovanje rokavic popolnoma nič ne spoznam, sem pa vseeno upal, da so nas na elektro faksu vsaj naučili razliko med napetostjo in tokom, vendar vse zaman. Spet sem v strokovni dilemi Wink

Kaj imamo na priključkih električne vtičnice, ko še ni priključeno električno breme? Napetost ali tok? Rolling Eyes

LP
Nazaj na vrh
MG

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 15:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:

Ambasador, mislim, da si tut sam sebe sedaj malo blamiral. Glede na to da si svoj predzadnji post šel naknadno spreminjat (kar je tudi vidno po citatu vitage-a).

Govora je bilo o priklapljanju EQ na pre out in main in, kar sem skopiral iz navodil da ni možno, čeprav ste vsi trdili da je to samoumevno.

Vintagesonic, hvala za pojasnilo. Se mi je zdelo, da verjetno mora biti nekaj takšnega glede na to da pre-main ni možen. Ali je v tem primeru potrebno tudi še kaj na komandah nastaviti? - v kolikor bi recimo rad poslušal glasbo iz CD enote. Če prav razumem bi v tem primeru signal šel iz CD na TAPE izhod, nato nazaj preko EQ na TAPE vhod in nato na zvočnike?
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 15:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vedno oblikujem svoj post naknadno, najprej objavim - potem gledam kako izgleda in kaj se da iz tega razumeti. Če nisem zadovoljen - popravljam. Ali to počnem online ali pred objavo, zame ni relevantno. Bolj mi je važno, da se razume point kot je mišljen. V zadnjem primeru se mi je zazdelo malo pretirano poudarjanje - pa sem omilil frazo. Nimam problemov z blamažo, ne patim od ega.

Vem, da marsikdo spremlja 'verzije' oblikovanja. Včasih mi to paše, da ne rečem da računam s tem Laughing Laughing
simonceli

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 15:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
simonceli je napisal/a:
Zakaj le? Meni jih ni potrebno, saj nisem potencijalni lastnik le teh...?
Očitno nekaj veš,kar mi ostali ne, torej ?

To poznamo vsi, samo pomislimo ne na tako uporabo. 5 sekund brskanja po internetu .. et voila Laughing Laughing Laughing
Ko boš našel, tega ne takoj povedati na forumu. Po dveh tednih te teme, bi si kdo lahko vsaj navodila prebral. Žolč gor ali dol, hahaha

Na wcju sem sedel, ko sem pisal post in ne morem imeti odprta dva zavihka obenem.... Smile
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 15:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po katerem zavihku si brskal? Saj v bistvu me ne zanima Laughing
vintagesonic

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 17:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MG je napisal/a:

Govora je bilo o priklapljanju EQ na pre out in main in, kar sem skopiral iz navodil da ni možno, čeprav ste vsi trdili da je to samoumevno.

Se mi je zdelo, da verjetno mora biti nekaj takšnega glede na to da pre-main ni možen. Ali je v tem primeru potrebno tudi še kaj na komandah nastaviti? - v kolikor bi recimo rad poslušal glasbo iz CD enote. Če prav razumem bi v tem primeru signal šel iz CD na TAPE izhod, nato nazaj preko EQ na TAPE vhod in nato na zvočnike?

V ostali del "polemike" glede korekcije postov se ne bom spuščal, zato prepuščam razlage in pojasnjevanja akterjem "zgodbe". Wink

Na nek način se moram tudi strinjati z ambasadorjem. da je Bose 901 zelo zanimiv zvočnik za uporabo, kljub častitljivim letom prisotnosti na tržišču v različnih časovnih modelih predvsem tehnologije "EQ-ja".
Ni pa eden najbolj enostavnejših za uporabo, zato tudi mene malce čudi "tvoj prvi izbor" na lestvici ostale konkurence na tržišču. Ampak to je že druga zgodba.

Kar se tiče prikolopa "EQ" enote v sistem receiverja ali ojačevalnikov brez opcije "PRE-MAIN" je zadeva zelo enostavna in sega precej v zgodovino. Trideset let nazaj so imeli ločene končne stopnje in predojačevalne stopnje več ali manj samo dražji, ali recimo temu malce bolj prestižni ojačevalniki, čeprav to ni bilo absolutno pravilo. Ta opcija se je našla tudi v srednje cenovnem razredu predvsem pri receiverjih, ki so imeli relativno kvalitetno "tuner" sekcijo in malo manj zmogljive končne stopnje.

Ko so se na tržišču začeli pojavljati raznorazni dodatki za obdelavo zvoka kot so equalizerji, impulse nosie reduction system - aparature za odpravo pokov in šumov na gramofonskih ploščah ( SAE ), dinamicni procesorji zvoka ( DBX, Phase linear ) ) ali pa zunanji reduktorji šuma magnetofonov/kasetofonov ( dolby, dbx, telcom ) je industrija ponudila opcijo uporabe le teh skozi takoimenovane TAPE vhode, ki z določenimi nastavitvami stikal umestijo omenjene aparature v signalno pot proti izhodu predojačevalne stopnje.

Osnovna zahteva teh vhodov pri uporabi zunanjih EQ enot je bila, da se izhodni signal predojačevalne stopnje ne zviša do nivoja, ki bi prekrmilil vhod končne stopnje. V ta namen so imeli nekateri equaliserji tudi regulatorje izhodnega nivoja, ki so ob progresivni ( pretirani ) uporabi EQ filtrov malce znižali napetost na izhodu omenjenih enot. Nekateri so to reševali z dodatno avtomatsko elektroniko v povratnih zankah aparatur...... itd.

Jaz sem osebno imel pred leti precej popularen grafični equaliser ameriškega proizvajlca Soundcraftsmen, ki je imel za to nalogo vgrajene drsne potenciometre z grafično indikacijo LED diod, ki so glede na pogostnost "prižiganja" definirale višino izhodne napetosti iz predojačevalne stopnje omenjenega "EQ" -ja.

Sistem je bil zastavljen zelo enostavno ( celo malce primitivno) vendar dokaj učinkovito. Led dioda je morala približno enakomerno utripati glede na prihajajoči signal. V nasprotnem primeru ( polna svetilnost diode ) se je slišalo rahlo popačenje. Signal iz izhodne stopnje "eq"-ja je bil zaradi poudarjenih frekvenc filtra previsok za nominalni vhodni nivo pred-ojačevalne stopnje ojačevalnika. Če si signal iz "Eq-ja " ustrezno znižal z nivojskim potenciometrom, ki je bil lociran med potenciometri filtra, zvok ni bil več popačen. Seveda ta popačenja niso bila astronomsko visoka, vendar pri pretirani uporabi filtra je bilo to slišno. Nastavitev izhodnega nivoja je bilo potrebno korigirati samo v primeru, če si spet drastično spremenil položaje filtrov, kar ni bilo običajno ali pogosto. S stališča današnje uporabe ojačevalnikov to zveni zelo ortodoksno ali celo neverjetno, ker vsi "kao" težijo k zagotavljanju transparentnega prenosa signala od izvora do zvočnikov ( na to temo bi lahko še kakšno rekli, ampak ne ob tej priložnosti ). Uporaba Bose "Eq-ja" sicer ni primer uporabe klasičnega tonskega filtra na starejših tipih ojačevalnikov, ampak je bolj v funkciji quazi " aktivne kretnice" celotnega sistema Bose 901, čeprav tudi ta izraz ni adekvaten, ker komponente zvočnikov pokrivajo celotni zvočni spekter in so na nek način Bose 901 "full range" sistem.

Tape vhodi so se včasih precej uporabljali za kopiranje zvočnega materiala iz enega magnetofona na drugega ( danes to zveni zelo čudno, če ne celo smešno), medtem ko si lahko istočasno poslušal tretji zvočni izvor, recimo gramofon. Lahko si presnemaval tudi iz gramofona na kasetofon, medtem ko si poslušal kolutni magnetofon, ali podobne variacije. Včasih se je namreč presnemavalo kopije na magnetofonski trak samo v "realnem" času brez bližnic. Da si ustvaril zajetno zbirko trakov ali kaset si lahko porabil ogromno časa. Amapak tudi v temu je bil nek čar. Nekaj od teh funkcij je prikazano na fotografiji ojačevalnika Sansui AU 9900.

Dandanašnji je situacija obrnjena popolnoma na glavo ( CD copy, music file copy ). Nisem prepričan da vedno in absolutno na bolje, ampak tukaj se bom ustavil, ker se bo vsul plaz kritik nasproti mislečih.

V tvojem konkretnem primeru bi ti svetoval, da uporabljaš za CD ločen AUX vhod ( če je še na razpolago ) , tape vhod na katerega boš priključil Bose eq pa pusti samo za potrebe omenjene aplikacije. Sam Bose "EQ" sicer ima možnost priključitve dodatne enote tudi na sam EQ, vendar ti odsvetujem, ker bo preveč komplicirano in boš deležen prevelike zmede z rokovanjem aparature. Pri sami nastavitvi "tape loop-a" pazi, da bodo kontrolna stikala "tape copy" ali "source" na ojačevalniku ustrezno nastavljene. Malce eksperimentiraj samo pazi, da celotno zadevo ne "zaciklaš".Embarassed

Odgovor na tvoje vprašanje: Ja, pravilno razmišljaš. V primeru uporabe "EQ"-ja v "TAPE" zanki, bo morala biti vedno aktivna. Če boš šel "ven" iz TAPE zanke, boš v bistvu izključil Bose EQ in zvok bo .................no ja, boš sam videl , oziroma slišal kakšen bo zvok Crying or Very sad Shocked Twisted Evil

Čisto na koncu mogoče en nasvet. V primeru da bi se odločil za Bose 901 poizkusi najti ojačevalnik ki bi imel možnost PRE-MAIN ali še bolje ločeni stopnji. Optimalno bi bilo, če bi imel tudi predojačevalnik možnost dodatnega vhoda - EXT. PROG. , kot ima to recimo SAE 2100L. ( sredinski priključki v spodnji vrsti na fotografiji med "tape out" and "main out" ) Primer SAE-a je v danem primeru popolnoma irelevanten. Mi je bil ravno pri roki. To možnost ponujajo tudi drugi proizvajalci.

Za vse ostale poizvedbe se vedno lahko obrneš na množico "poznavalcev" omenjene tematike na temu forumu. Občasno boš deležen tudi kritike, ampak važen je končni cilj, kajne? Wink

LP
Nazaj na vrh
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 19:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vintagesonic

saj si zelo lepo in korektno napisal se z večino popolnoma strinjam ampak Bosejev eq je v bistvu skoraj podobno kot RIAA pri gramofonu, ker preprosto dimenzija driverja- konec koncev enega posamezno ali vseh skupaj saj so vzporedno vezani ne gre zaradi velikosti membrane ne dovolj nizko in niti visoko in zato te frekvence ustrezno dvigne, to je skoraj vsa preproščina....
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 17, 2015 11:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zaporedno so vezani driverji znotraj 901. Mislim da ima vsak manj kot 1ohm impedance, sicer bi imeli preveliko induktivnost in bi jim filtriralo visoke tone.

Firbec pa me matra, kako bi igralo, da se samo prednji driver veže v kontrafazo (torej da deluje delno kot dipol - mebrana istočasno z zadnjimi driverji naprej/nazaj). Istočasno bi v tem primeru dobro zapreti njegov 'auspuh', da ne manjša basa.
Samo firbec..
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 17, 2015 17:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če že nisi sam našel:
http://www.audio-markt.de/_markt/item.php?id=0967406821&audioauktion=36368a7cf714c4ecbcdcfb6b381a2ba1
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 17, 2015 18:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Veliko dobrih nasvetov, še prav posebej tistih o moči ojačevalca, ki se mi zdi da bodo kar malo preslišana.
Novejši Marantzi tega zvočnika ne bodo zmogli korektno_kvalitetno poganjati pa o povezavah, kar nekaj kablov, ki jih tukaj ne gre za zanemarit, da ne govorimo še u umestitvi v prostor, ki zahteva "celega človeka_audiofila" Rolling Eyes Wink
Ste že napisali, to ni zvočnik za "neizkušenega" !

Na ta, ki ga zgoraj omenjajo, da se prodaja, že ne ve kam bi ga del Laughing Wink

PS.:Tale Bose (že omenjen) verjetno hudo zamujena prilika, ki se ne bo kar tako ponovila Crying or Very sad

http://www.ebay.de/itm/BOSE-AMPLIFIER-1800-Professional-SOLID-DUAL-CHANNEL-POWER-AMPLIFIER-ENDSTUFE-/151575476958?pt=DE_Elektronik_Computer_TV_Video_Elektronik_Verst%C3%A4rker&hash=item234a9a3ade
MG

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 17, 2015 20:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vintage, lepo si se razpisal, hvala.

habo, hvala za link. Cena je zares dobra, bom malo povprašal kakšno je stanje. ... ampak bi pa tako rad imel v barvi lesa.

Ajka, ja verjamem da je tukaj postavitev še toliko bolj zahtevna, vendar jih imam namen montirati na strop, pri čemer bom upošteval priporočila proizvajalca o oddaljenosti od sten in stropa.

Drugače pa glede vezave EQ na Marantz, glede česar ste se nekateri norčevali iz mene, ker je kao povsem logično in samoumevno:
Kaže na to, da novejši Marantzi (PM 15, PM14S1, PM 11, PM 8005 itd.) nimajo možnosti tega priklopa, saj PRE in MAIN ne moreta delovati naenkrat, preko TAPE IN OUT pa tudi ne gre. Čakam še odgovor proizvajalca, da potrdi.

Zanima me pa sledeče: Glede na to, da bo vezan na ojačevalec CD enota (in nič drugega) bi bilo možno povezati EQ vmes med CD in ojačevalec? Razen če pride iz CDja takšen signal, s katerim bi EQ naredil več škode kot koristi?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 4 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu