Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

audiofilstvo...debata o zvoku in še čem...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 29, 30, 31  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2013 15:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@mestn pu:
... da audio sistem nekatere avtorje špila izrazno močnejše, potem pa nekaj spremniš v sistemu in naenkrat spoznaš izraznost drugih avtorjev v novi podobi.
----------------------------------------------------------------------------------------------
To isto tudi jaz doživljam. Ker že desetletja gulim samo klasiko, kar nekaj plošč je vedno istih - nujno naletim na ta pojav. Nekaj spremenim v sistemu (menjava phono, ali glavice ali kabla, da ne govorim o ojačevalcu) se izraznost del spreminja. Skozi leta počasi 'peglam' sistem tako, da vedno več plošč (avtorjev) pride do izraza.

Moj kriterij ni izboljšava posameznih tehničnih parametrov - ampak kako me emotivno potegnejo različna dela. Ali se doseže učinek pathosa, ali pride ven dramatičnost ali lirika ali vzdušje, skratka smisel, emocije.

Kadar pridem do 'plafona' ko ne vem več kako iti naprej - napoči trenutek za menjavo najprej zvočnika, potem pa še ostalega, tako kot se izkaže bolje v praksi. Ampak kriterij mi je vedno izraznost del.
Nasprotje temu je cigu-migu reprodukcija, rezanje repa mački, ko ti ni jasno zakaj sploh kdo to gre igrat in za kega boga so to posneli. To meni pomeni alarm - nekaj je - pa recimo tako - z muzikaličnostjo narobe.
NCC2000

Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2013 16:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ambasador

kaj pa same razlike v produkcijah? mi vsi itak pravzaprav poslušamo produkcije z nekega medija, ne pa direktno izvajalca.

ne vem, davnoo se nazaj se spomnim enega frenda, intuzista, ki je pilil svoj sistem do onemoglosti, ker mu je pri nekih komdaih sistem nekaj ripsal (hehe.. točno se spomnim te besede). In res se je nekaj dogajalo tam v srednjih tonih, česar se drugje ni slišalo.. in je pilil in pilil vse dokler .. ni na obisk k njemu pošel model, ki mu je takoj povedal, da to tako mora biti, taka produkcija pač ...

kakšna magija pa se dogaja od zajema zvočnega valovanja pa do zapisa na nek medij, si pa v večini primerov lahko le zamišljamo..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2013 16:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NCC2000 je napisal/a:
@ambasador

... kaj pa same razlike v produkcijah? mi vsi itak pravzaprav poslušamo produkcije z nekega medija, ne pa direktno izvajalca. ...

Ogromno lahko vpliva, zato imam veliko stvaritev v več izvedbah ali vsaj podvojene. Orkester lahko posrečeno zaigra, pa je posnetek bolj bogi, drugje obratno, a so to bolj skrajni primeri.

Nadalje zelo rad preverim moje plošče tudi v drugih sistemih, da se prepričam kaj je na stvari. So plošče za katere sem ugotovil da (morda) nikoli ne bodo zaigrale. A nikoli ne reci nikoli, ker so me katere že 'odpisane' plate veliko let kasneje (po velikih spremembah v hifi sistemu) prijetno presenetile.

Dejavnikov je veliko in ni enostavno izluščiti kje so vzroki.
akacjan

Pridružen/-a: Tor Maj 2010 19:39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2013 16:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Huh...kje naj začnem ???
Toliko štofa se je nabralo..od muzikaličnih inštrumentov, rezanja mačjih repov, virtuoznosti, mešanja sluha s posluhom itd, itd...

Zakaj mi ( še vedno ) pojem muzikaličnega v hi-fi-ju v RESNI debati ne pomeni nič ?? Ker je neustrezen in je s tem ravno tisto polje, na katerem imajo manevri testerjev, trgovcev, manipulantov in quasi profetov idealen peskovnik !!! Res je, da je opisovanje delovanja naprav zaradi neustreznega vokabularja hudo rizično. Na žalost ni relevantnih normativov s katerimi bi bile debate hitro končane, oz. bi bile celo brezpredmetne.
Na drugi strani je tudi hudo res, da ima vsak pravico do svojega mnenja in si po svoje razlaga in vrti SVOJ film o tem kar sliši.
Pravzaprav...nihče nima prav....

A.
Nazaj na vrh
cac

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 16:44

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2013 17:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav, beseda muzikaličnost ni nič manj podvržena zlorabi kot kakšni drugi kvazi opisi in ni nič manj ustrezna kot kateri koli drug besedni opis komponente, reprodukcije zvoka ali pa Hi-Fi sistema. Je bilo že omenjeno tu. Tako isto bi lahko kdorkoli zlorabljal tudi vse ostale opisne besede, ki se jih uporablja v audiofilskem žargonu. Lahko se na popolnoma isto način manipulira z besedo nevtralen zvok ali pa nevtralen sistem. Sicer pa so prodajne manipulacije prisotne v vsej potrošni industriji od kruha do avtomobilov. Hi-Fi industrija je pač ena izmed njih in človek se pač mora zavedat tega, da bilo katera beseda ali opis, ki nam jo navržejo v audiofilskem svetu pač ni nujno to kar mi iščemo, ali pa je celo čisto nekaj drugega kar si nekdo predstavlja.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2013 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

akacjan je napisal/a:
Huh...kje naj začnem ???
... Res je, da je opisovanje delovanja naprav zaradi neustreznega vokabularja hudo rizično. Na žalost ni relevantnih normativov s katerimi bi bile debate hitro končane, oz. bi bile celo brezpredmetne.
Na drugi strani je tudi hudo res, da ima vsak pravico do svojega mnenja in si po svoje razlaga in vrti SVOJ film o tem kar sliši.
Pravzaprav...nihče nima prav....

A.

Saj zato se pa pogovarjamo. Težave obstajajo pri opisovanju zvoka in še večje pri razumevanju napisanega.
Menim da nihče ne terja svoj prav. Vsak ima svoje videnje, istočasno si želi da tudi drugi povedo svoje. Ker je teren tako spolzek.
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2013 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobr smo zabluzili.
SSKJ izraz muzikaličen pojasnjuje tako:

- ki ima čut (smisel) za glasbo

Vse ostalo: muzikaličnost in muzikalen pa izpeljuje iz tega.

Naj mi poklicni ali ostali muzkontarji oprostijo, ampak če ljudje ta izraz uporabljajo za opisovanje sistema, je to enako pravilno (ali nepravilno) kot če ga vi uporabljate za opisovanje inštrumetov (ki kot neživo bitje tudi nimajo čuta oz. smisla za glasbo).

Če glasbeniki uporabljajo izraz muzikaličen, s katerim opisujejo nek inštrumet in hočejo s tem povedati, da nek inštrument dobro in pravilno zveni, potem je popolnoma vseeno, če se tak izraz uporablja tudi za aparature, ki predvajajo predhodno posneto glasbo (Ok lahko je tudi direkten prenos).

O zadevi po moje ni več potrebno razpredati.
Kim Gordon

Pridružen/-a: Čet Nov 2013 18:13

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2013 23:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SSKJ ni zadnja beseda o rabi jezika, sploh ne specializiranega.

Tudi primerov zračnosti, o katerih je bilo prej govora, ni not, samo za primer. Hkrati pa tudi SSKJ opazi rabo, ki odstopa od definicije (če je muzikalnost lastnost muzikalnega človeka): muzikalnost jezika - jezik tudi ni živo bitje, še manj človek. Mimogrede :), kaj naj bi bilo neživo bitje - o katerem govoriš?

V glavnem, SSKJ v takih primerih ni nujno uporaben.

Tako se lahko zdi na prvi pogled. Vendar! Pozoren bralec in bralka bosta opazila:

muzikálen -lna -o prid. (ȃ) 1. nanašajoč se na muziko; glasben: muzikalna prvina / muzikalna izobrazba, vzgoja; izvajati, poslušati muzikalne reprodukcije / pomemben muzikalni dogodek 2. ki ima čut, smisel za glasbo: muzikalen otrok / njeno igranje je bilo zelo muzikalno 3. redko blagoglasen, melodičen: imeti muzikalen jezik, stil ◊ lingv. muzikalni naglas tonemski naglas muzikálno prisl.: skladba je muzikalno dobro izvedena; muzikalno izšolani ljudje

Ti si se osredotočil na 2. pomen - ki ima čut, smisel za glasbo.
Bistven pa je prvi: nanašajoč se na muziko; glasben.

Kar me pripelje nazaj na začetek. Na moj čisto prvi post na tem forumu.

Citiram:
Če poslušate muziko, potem je muzikaličnost dejstvo. Če pa poslušate zvok, pa s to kategorijo res nimate kaj početi.
Eni kupujemo sisteme za reprodukcijo glasbe, drugi sisteme za reprodukcijo zvoka.
Simpl kt pasulj.
Nazaj na vrh
Kim Gordon

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2013 23:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je pa razprava v resnici odveč, nekateri mislimo, da imamo, ali želimo imeti ali stremimo k temu, da bi imeli muzikalne sisteme. Drugi so zadovoljni s tem, da njihovi sistemi niso muzikalni. V čem je problem?
Nazaj na vrh
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 28, 2013 00:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No fantje, danes ste se vsi zelo potrudili z pojasnjevanjem, strokovnimi ugotovitvami itd v tej temi - pohvalno...
Pravkar pa vam je KG serviral "dokončni" odgovor - tu ni več kaj dodati...

Jaz bi samo dodal, da zna poleg tega (-v tem je najboljši) - spretno sukati miško.. Tisti pozorni, lahko pogledate malo nazaj in opazili boste, kako je popravil oz zbrisal nekatere njegove poste (v katerih se je najbolj "izkazal"), katerim sledijo moji odgovori...
Škoda časa, lahko nadaljujete sami...lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
Kim Gordon

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 28, 2013 00:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In ko se je vse tako lepo sklenilo, je morda čas, da svoje kratkotrajno šestdnevno (pfff, zdi se kot celo življenje) bivanje tukaj gor tudi sklenem. Verjamem, da me bo gospod @pinis pogrešal, a bo že našel koga, nad katerim bo lahko izpopolnjeval in vežbal svoje metode neke tajne službe iz nekega drugega časa.

Odhajam presenečeno - predvsem nad tem, koliko energije nekateri na tem forumu namenjajo babam, avtom, bedarijam, špijonaži ... in kako malo glasbi.

Ampak kot pravim: horses for courses.
Ali kot bi rekel Cervantes: de todos ha de haber en el mundo.
Oziroma kot je Cervantesa elokventno prevedel moj sošolec v osnovni šoli: svašta p***a rodi.

Imejte se lepo, veliko nadzvočnih užitkov želim, pa še kakšnega muzikalnega - tistim, za katere je glasba pač skodelica čaja (ali kave, če so bolj cankarjanski kakor Angleži v New Yorku).

Laku noć dame i gospodo.
Eto, i ova predstava je završena.
Nadam se da ste uživali u njoj.
Bilo je zadovoljstvo glupirati se za vas sve ove godine.
Nadam se da ćemo se još videti u nekom drugom gradu,
na nekoj drugoj predstavi,
u nekom drugom cirkusu.
Nazaj na vrh
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 28, 2013 00:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pinus,
ne obremenjuj se preveč z enim tipom, naj bo to ta ali kateri drugi. Brezveze, ignore. Po začetni evforiji se bo sam zapletel v svoj štrik in naenkrat ga bo magla uzela. In ne bo prvi in ne tazadni.
Nazaj na vrh
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 28, 2013 00:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Habo - ne gre se zame, se ne obremenjujem zaradi tega..
Gre se za ostale, bralce foruma, posebno pa za tiste najbolj aktivne na forumu, ki vlagajo dosti časa(truda), resnosti, znanja v svoje prispevke (npr tiste, ki so danes sodelovali v tej temi, pa še nekaj jih je..).. Samo smetenje, tako ali drugačno (ne samo na forumu), mi osebno ni všeč, to je vse... lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 28, 2013 01:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:
Dobr smo zabluzili.
SSKJ izraz muzikaličen pojasnjuje tako:

- ki ima čut (smisel) za glasbo

Vse ostalo: muzikaličnost in muzikalen pa izpeljuje iz tega.

Naj mi poklicni ali ostali muzkontarji oprostijo, ampak če ljudje ta izraz uporabljajo za opisovanje sistema, je to enako pravilno (ali nepravilno) kot če ga vi uporabljate za opisovanje inštrumetov (ki kot neživo bitje tudi nimajo čuta oz. smisla za glasbo).

Če glasbeniki uporabljajo izraz muzikaličen, s katerim opisujejo nek inštrumet in hočejo s tem povedati, da nek inštrument dobro in pravilno zveni, potem je popolnoma vseeno, če se tak izraz uporablja tudi za aparature, ki predvajajo predhodno posneto glasbo (Ok lahko je tudi direkten prenos).

O zadevi po moje ni več potrebno razpredati.

ta prva definicija termina bi nekako držala med glasbeniki...drugo, termin muzikalen se več uporablja kot muzikaličen...mogel bi dobro razmisliti gdaj sem ga sploh slišal v pogovoru...in še to da glasbeniki opisujemo inštrumente kot muzikalične ?!?...prvič slišim...dobra fora... Laughing Laughing
audiomaniac

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 11:40
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 28, 2013 09:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kim Gordon je napisal/a:
In ko se je vse tako lepo sklenilo, je morda čas, da svoje kratkotrajno šestdnevno (pfff, zdi se kot celo življenje) bivanje tukaj gor tudi sklenem. Verjamem, da me bo gospod @pinis pogrešal, a bo že našel koga, nad katerim bo lahko izpopolnjeval in vežbal svoje metode neke tajne službe iz nekega drugega časa.

Odhajam presenečeno - predvsem nad tem, koliko energije nekateri na tem forumu namenjajo babam, avtom, bedarijam, špijonaži ... in kako malo glasbi.

Ampak kot pravim: horses for courses.
Ali kot bi rekel Cervantes: de todos ha de haber en el mundo.
Oziroma kot je Cervantesa elokventno prevedel moj sošolec v osnovni šoli: svašta p***a rodi.

Imejte se lepo, veliko nadzvočnih užitkov želim, pa še kakšnega muzikalnega - tistim, za katere je glasba pač skodelica čaja (ali kave, če so bolj cankarjanski kakor Angleži v New Yorku).

Laku noć dame i gospodo.
Eto, i ova predstava je završena.
Nadam se da ste uživali u njoj.
Bilo je zadovoljstvo glupirati se za vas sve ove godine.
Nadam se da ćemo se još videti u nekom drugom gradu,
na nekoj drugoj predstavi,
u nekom drugom cirkusu.

Za sodelovanje na forumih (pa vseeno kakšnih) je potrebno pač veliko volje, še več žilavosti in ogromno potrpljenja !!! Cool

Očitno je ''fant'' še premalo izkušen !!! Twisted Evil
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 29, 30, 31  Naslednja
Stran 21 od 31

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu