| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Apr 10, 2012 22:23 Naslov sporočila: |
|
|
| Slinch je napisal/a: | Pozdravljeni,
Imam en akustični problem in se obračam na forumske znalce, kaj mi je postoriti. Prostor meri nič kaj laskavih 2 x 4 metre, višina nekje 2,5 m. Na spodnji skici je trenutna postavitev:
Najbolj očiten (izjemno izrazit) je povdarek med 40Hz in 80Hz. Seveda tudi od 80 naprej ni brez napak, ampak niti slučajno ni tako moteče, kot v omenjenem razponu. Glede na obliko in velikost sobe, je naivno upati, da obstaja rešitev? Kakšni DIY absorbcijski paneli na zadnji steni seveda težko pridejo v poštev, saj bi mi med spanjem viseli nad glavo. Kakršnekoli ideje so dobrodošle.
Zvočniki so Dali Mentor 2.
Če bi pa se našel kdo s štajerskega konca, ki bi za pivo ali dve bil pripravljen posoditi kak room analyzer, bi seveda bil zelo hvaležen. |
LP
Evo šolski primer neprimerne poslušalnice .
Najprej geometrija prostora, prav lepe okrogle številke, da se resonančne frekvence prostora lepo seštevajo ali pa so si zelo blizu 4(43-86-129 Hz);2(86-172-258Hz);2,5(69-138-207Hz)
Potem slaba postavitev zvočnikov, ki lepo zgoraj omenjene resonance generirajo.
Potem postelja, ki verjetno lepo duši srednje in visoke tone in tako poslabša tonsko uravnoteženost, če pa imaš še popolnoma gole stene pa še ti srednji in visoki, kar jih je še ostalo, ustvarjajo še dodaten "flutter echo"...
Potem so tu še zvočniki, ki imajo verjetno ravno v območju 40-80Hz resonančne probleme ali vsaj velika popačenja. Temu doda lahko še sam sistem, ojačevalec, kabli (slaba kontrola, transparenca ...) kar še bolj "zmegli celotno sliko" ...
Hitra rešitev je najprej premestit zvočnike bolj v prostor in jih bolj zasukat na noter, vendar ne po diagonali prostora, tudi po vertikali "nagnt" zvočnike iz vertikale. tako se vsaj malo izognemo "vzporednosti" in s tem "vibrirajočega odmeva" oziroma ponavljajočih "resonanc"...
V drugem prostoru probat sistem ali imajo zvočniki dovolj kontrole in transparence po celotnem zvočnem spektru, da ni vzrok tudi v komponentah ...
Primerna rešitev pa je poleg zgoraj omenjenega, še bas-absorberji v kot , vsaj za zvočniki in difuzorji po "trotel varianti" ...
Če sistem - zvočniki delujejo OK se tako lahko dobijo odlični rezultati z bistveno manjšimi stroški napram velikim prostorom, ko se stroški strmo vzpenjajo, rezultat pa ni tak kot je pričakovan
Soba podobnih dimenzij, samostoječi zvočniki, bas ne pohaja  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36 Prispevkov: 1012 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2012 17:41 Naslov sporočila: |
|
|
| Slinch je napisal/a: | | Glede na obliko in velikost sobe, je naivno upati, da obstaja rešitev? |
Več povštrov rabiš  _________________ My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17 Prispevkov: 467 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2012 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
| luka79 je napisal/a: |
Več povštrov rabiš  |
Saj v resnici sta dva
@ajka
saj kot pravim, prostor je pač trenutni izhod v sili, še vedno bolje to kot pa nič muzike Zato bi pač postoril kar se da, da se zadeva omili. Danes sem se nekoliko poigral s postavitvijo, čeprav ni najbolj praktična (zaradi prehoda bolj naprej pač ne morejo biti). Tudi zasuk in nagib sem spreminjal. Razlike so, ampak minimalne. Tako da bo potrebno poseči po absorberjih, ob prvi priliki se bom tudi temu posvetil. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Sre Apr 10, 2013 12:50 Naslov sporočila: |
|
|
Da ne bi kdo mislil, da je projekt zamrl. Le počasi gre.
Soba ima že tri ločene napajalne linije preseka 4 mm (Furutech FP314AG, Lapp Ölflex Classic CY110, navadna trda bakrena žica), svojo omarico z varovalkami in seveda ostale potrebne elektro napeljave. Hvala @ProJetu za nasvete.
Sledilo je načrtovanje kanalov za kable. Za po stropu (do projektorja) sem uporabil rebraste cevi z notranjim premerom 3.5 cm, po tleh pa PVC (kanalizacijske) s premerom 5 cm.
Kolebal sem pri ometih. Klasični vs. Knauf ali perforiran Knauf. Pri obeh bi za temeljit pristop moral uporabiti profile, kar bi pomenilo nekje 8 cm manjšo sobo. Pri perforiranem bi med gips in zid moral namestiti še folijo in filc. Ker ni garancije, da bi takšen tretma upravičil višji strošek (perforiran Knauf je 15-krat dražji od klasičnega, opcija je sicer tudi DIY vrtanje), sem idejo opustil. Končna rešitev: klasični ometi + akustični tretma po potrebi. Ki bo tudi praktično odstranljiv, ako se kdaj izkaže potreba po konverziji v klasično sobo. Za koristno debato hvala Marku Selšku.
O stropu sva na Audio DIY srečanju s @cK-jem izmenjala par besed. Ker je med špirovci 20 cm prostora, je tam predvidena steklena volna, nad njo je 18 mm OSB in še 6 cm trde izolacije (Durock). Pod špirovci bo najbrž 5 cm spuščen strop (posebni nosilci, ki ne vibrirajo), vmes še malce trša izolacija in opcijsko perforirane gips plošče. Najbrž bi lahko nosilce tudi izpustil in Knauf pričvrstil direktno na les. Opcija je tudi "bazen" na stropu, zanimiv mi je bil še predlog o lesenem stropu.
Po tleh sem zaenkrat nameraval položiti tapison.
Glede akustičnega tretmaja me čaka še nekaj literature od F. E. Toola. Mnenja v tej temi so dokaj konfuzna. Nekateri so proti tretmaju, ker naj bi bila ključnega pomena oprema, po drugi strani pa bi si sobo opremili s pohištvom (in ga po potrebi prestavljali), nitkami, tepihi ... da bi izboljšali akustiko - kar se mi zdi podobno. Upam, da se še kaj oglasijo v temi.
Par slik za lažjo predstavo.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

|
Objavljeno: Sre Jul 10, 2013 18:33 Naslov sporočila: |
|
|
Majhen korak naprej. Elektrika gotova, ločena omarica, vtičnice na vsakem metru za lažje pozicioniranje subwooferjev. Pripravljene tudi talne vtičnice, stenski in stropni kanali, osvetljava, klimatska predinstalacija ...
Pozidan je tudi prostor za "rack", kjer še iščem rešitev za zadnja vrata. Zadnji del namreč sega v drug prostor. Gotovi racki so sicer zanimivi in fleksibilni, a to lahko prodajo samo američanom, 2 jurja in več za kovinska ohišja se mi seveda zdi nesmiselno. Pa tudi ti nimajo zadaj vrat.
Po ometih bo na vrsti stropna izolacija, zato je zdaj še priložnost za predloge in ideje.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01 Prispevkov: 1381 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Sre Jul 10, 2013 20:48 Naslov sporočila: |
|
|
Tvoje se nekako izgleda, jaz sem imel po videzu sodeč nekajkrat več instalacij in še to modularno. Upam, da ne boš pozabil na mrežne povezave, morebitne priključke za subwooferje, center zvočnik in podobno. Za te stvari imam posebej instalacijo. Če morebiti potrebuješ kakšen nasvet (imam dnevno že pri koncu (samo še vtičnice, vrata, osvetlitev), me lahko kontaktiraš.
Have a nice Day
Matt _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

|
Objavljeno: Sre Jul 10, 2013 23:14 Naslov sporočila: |
|
|
Ti kar povej tukaj, morda še komu prav pride.
Čeprav ne vem, kaj bi lahko še dodal. Modularno sem dal tudi jaz stikala za luči, platno in UTP), ker sem optimiral stikala, da niso ravno na vsakem koraku. UTP vtičnice so na treh lokacijah (skupno 7), zadaj pride še parapetni kanal za morebiten HTPC in povezava do projektorja in hi-fi racka.
Kanali za sprednja zvočnika, satelite, center in wooferje bodo po tleh (slika dva posta nazaj). Da bo menjava enostavnejša. Morda bom dodal še opcijske povezave za morebitne stropne zvočnike. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pipster123
Pridružen/-a: Sre Mar 2012 14:27 Prispevkov: 100 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Jul 11, 2013 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
| Glej, da bodo kanali dovolj široki, da bo šel čez HDMI kabel vključno s konektorjem, ker se jih načeloma ne da konektirati naknadno. Ali pa kar zadj potegni in zaščiti, bo najlažje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01 Prispevkov: 1381 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Čet Jul 11, 2013 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam za povezavo med TV in HI-FI rackom v steni ploščato 100 cev, ki je namenjena za prezračevanje. Skozi lahko potegnem tudi SCART. Doza kjer kabli pridejo ven se nahaja za TV ter za HI-FI rackom je ena ogromna doza (DIY). V to veliko dozo so speljane tudi vse cevi za surrounde, center, subwooferje.
Have a nice Day
Matt _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

|
Objavljeno: Čet Jul 11, 2013 10:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to še pride in bo, ko bodo tlaki, po vsej verjetnosti implementirano na dnu racka (napajanje + talni kanali za zvočnike in signalne kable). Ker glede na to, da bo rack zadaj zaprt z vrati, je "talna doza" še najbolj smiselna rešitev.
Kanal do projektorja ima premer 4 cm, talne cevi pa 5 cm. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kumer
Pridružen/-a: Tor Jan 2009 10:45 Prispevkov: 948 Kraj: MARIBOR
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
Koristni linki, hvala! Zanimiva in dokaj celovita rešitev, tudi z akustično obdelavo.
Zavese povsod naokoli (pod njimi pa ustrezen akustični tretma) sploh niso napačna rešitev, sploh za večnamenske prostore.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
deathstar
Pridružen/-a: Čet Avg 2013 12:19 Prispevkov: 13 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 16:57 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni. Tudi jaz prosim za mnenje, kako izboljšati akustiko sobe oz. vsaj kje začeti in od tam dalje iskati rešitve.
Soba meri 4,55 x 3,4 / 3,9 x 2,35 m. Se pravi dolžina je 4,55 m, imam 2 širini ker soba ni pravokotnik in višina 2,35. Spodaj bom priložil tudi skico in slike. V sobo sta 2 vhoda, lesena vrata in PVC drsna vrata ter 2 okna. Po tleh je položen parket. Stene so barvane.
Sistem trenutno še ni dokončen, čakam zvočnike, bodo pa na posoji nekaj časa Audionote AN-E floorstandi, amp je denon pma 1500. Nad ojačevalcem je polička s TV kot je razvidno iz slik.
Torej kje začeti?
1. na tla položiti preprogo; kok veliko, debelina, dolžina vlaken?
2. verjetno obvezne zavese na okna; zopet koliko debelina materiala?
3. kam položiti sound absorberje, bas trape, difuzorje? Saj okvirno npr.
Vem da je težko reč takole na pamet ampak vsaj pri čem naj začnem. Razni gradbeni posegi odpadejo. Vse kar bi se delalo bi bilo DIY varjanta, zato sem že v temi TKANINA pisal nekaj. Se pravi kako bi se kateri od vas lotil zadev. S trenutnim provizoričnim setupom se sliši predvsem donenje oz. odmev....
LP Andraž
T
Nazadnje urejal/a deathstar Sre Sep 18, 2013 14:47; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1682 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
Malo preberi stare teme o akustiki in ostalo povezano s tem.
Če doni, potem boš rabil absorberje iz kamene volne (beri stare stvari, kako in kaj).
Kupi en paket (6 plošč).
Začetna postavitev: po eno ploščo levo in desno ob televizorju, z odmikom 10 cm od stene, prostor je tudi nad omarami, kjer lahko zapolniš prostor do stropa, pa eno ploščo med oknoma. Poskusno lahko postaviš tudi nad posteljo.
Priporočam tudi kakšno preprogo.
Javi kako in kaj, potem pa naprej. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pon Sep 23, 2013 19:24 Naslov sporočila: |
|
|
...ko zvočniki "izginejo" iz prostora...
 _________________ Chi suona, stona. Chi non suona, critica! (R.Muti) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|