| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Janko1
Pridružen/-a: Čet Nov 2010 18:01 Prispevkov: 101 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Ned Nov 11, 2012 12:00 Naslov sporočila: ;: |
|
|
;:
Nazadnje urejal/a Janko1 Čet Nov 28, 2013 12:45; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mito11
Pridružen/-a: Sre Avg 2011 12:06 Prispevkov: 152 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Nov 11, 2012 17:15 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem razmišljal o baterijskem napajanju za mojo E-MU 0404 in prišel do zaključka, da bo isto nalogo ravno tako dobro opravljal stabiliziran linearni usmernik.
Za 450$ dobiš že tako laboratorijsko napravo, ki je HI-FI mašine niso vredne.  |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041955456 |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 12:25 Naslov sporočila: |
|
|
Slovenski ESE Lab si je naredil ime z baterijsko napajanim phono predojačevalcem Nibiru. Imel sem priložnost od blizu spremljati razvoj in tudi občasno preskušati razne faze.
Toda to je analogno področje. Tu lahko rečem da ima baterija svoj šarm, ki ga s klasičnim napajanjem ne dosežeš, pa lahko ultra stabiliziraš. Tista mirnost, relax v zvoku in konkretnost (konsistentnost) zvokov je nagrada za to odločitev.
Pri digitalnih vezjih ne poznam efekta, a škoditi sigurno ne more. Ker digitalna vezja vračajo v omrežje 'digitalne smeti' se z baterijo sigurno prekine ta tok. Poleg tega preprečiš galvansko povezavo mas preko napajanja. To so sigurne koristi. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiourbis
Pridružen/-a: Ned Avg 2008 20:34 Prispevkov: 122 Kraj: OBALA
|
Objavljeno: Tor Avg 13, 2013 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
| Kaj pa baterijsko napajana D klasa?? Bi kaj izboljsali? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Tor Avg 13, 2013 15:49 Naslov sporočila: |
|
|
Hoj,
http://audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=56&postdays=0&postorder=asc&start=930
| AndrejS je napisal/a: | Zivjo!
Moje videnje... tega pocetja.
V vsakem sistemu je precej podobno kjer ima izvor moznost, da zaplava na ozemljitev pre/ojacevalnika. Podobno plava igla od gramofona na ozemljitvi RIAA predojacevalnika.
Izognes se moznosti, da naredis zanko preko ozemljitve napajalnik-dac-preamp. Ce je napetostni potencial med ozemljitvama DAC-a in preampa razlicen, ti po interkonekt kablih med DAC-om in pre/ojaceavnikom tece nek mali tok, ki ti sigurno poslabsa performanso delovanja celotnega sistema (brum ponavadi na 50hz). Torej baterijsko napajanje te resi tega uprasanja. Seveda ta tezava ni posledica opreme, pac pa koliko kvalitetno imas izvedeno hisno napeljavo.
Po vecini ni problem, ce pa ze sraufas zadevo do zadnje dlake, pol najbrz ima tud to smisel do neke mere.
Andrej |
Bodimo realni, ozemljitev ni nikoli bila tehnicni problem. Sateliti v bljiznem vesolju niso ozemljeni pa vse deluje BP.
Pri baterijskem napajanju se najbrz najprej vprasas o izkoristku naprav.
Potem razmisljas o smiselnosti.
LP, A. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiourbis
Pridružen/-a: Ned Avg 2008 20:34 Prispevkov: 122 Kraj: OBALA
|
Objavljeno: Tor Avg 13, 2013 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
| Kaksnem iskoristku naprav pa mislis?? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Tor Avg 13, 2013 18:45 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Tipicno imajo polnilni akumulatorji deklarirano kapaciteto v [Ah - amper ure]. Njihova napetost varira glede na stevilo clenov. Ce napetost mnozis z kapaciteto dobis koliko energije imas na razpolago.
Primer za 12V, 7.2Ah = 86Wh.
Vsak tip tehnologije izdelave baterij povlece za sabo razlecne koeficjente
energije na maso.
(malo moras poskilit da vidis kolonce)
Battery Type Cost $ per Wh Wh/kg Joules/kg Wh/liter
Lead-acid $0.17 41 146,000 100
Alkaline long-life $0.19 110 400,000 320
Carbon-zinc $0.31 36 130,000 92
NiMH $0.99 95 340,000 300
NiCad $1.50 39 140,000 140
Lithium-ion $0.47 128 460,000 230
Izkoristek naprave je deklariran kot izhodna moc/vhodno mocjo.
Ce vzames 1 ojacevalnik v D klasi kjer je izkoristek visji od 80% moci 100W skupno, bos do zvocnikov pripeljal kakih 70-80W. Ce vzames
baterijo veliko kot 2 piksne piva (Li-Ion, LiPo, LiFe) ti bo stvar igrala slabe 2 uri. Lahko pa vzames kaksen A klasa ojacevalnik, pa bos iz njega dobil 12W in bo deloval 2 uri. Izkoristek?!
Ce z isto piksno napajas kaksen DAC (10W porabe) ali phono preamp bo delovanje trajalo 20ur, ce mas pa se kaksno bolj low power zadevo okrog 1W pa ze kar 8 dni.
Torej, ce je naprava pozresna (kar koli ze poskusis poganjat) se vparas ali bi rad imel pol kubicnega metra baterij doma v dnevni samo zato, da nisi prikljucen na omrezje. Pri nekaterih napravah se to lepo izide, spet drugih ne.
Kvaliteta delovanja * izkoristek je pa nek faktor s katerim si lahko pomagas pri obravnavi prakticno cesarkoli. The bigger the better.
LP, Anderj |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Sre Avg 14, 2013 14:18 Naslov sporočila: |
|
|
ZVOK Orbit DAC prav z baterijskim napajanjem konkretno pridobi na zvoku. Bo treba SB
probat z baterijo, pa DAC tudi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
canyonn
Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53 Prispevkov: 642 Kraj: kanal
|
Objavljeno: Čet Avg 15, 2013 02:33 Naslov sporočila: |
|
|
sigurno 9V baterija ima svoj šarm,ma svoj bekgraund(u bistvu ga nima),bomo probali na Multimedijashow,vabljeni"SPEC REKLAMA "u tem momentu poslušam digitalni integriranojačevalec SPEC ki sm ga dobil iz OSAKA Japan (SPEC RSA-V1-DT) na test,več al majn majstri,ljubitelji 300B singular,z hitrostjo digital flow,moram priznati da do sedaj mi ni še noben ojačevalniki sledil audio zapisu v takem ritmu,ne glede na format,sem pa poslušal večinoma hardkorokmetalka(brzina)je pa res da ni detajla še do onemoglosti(pri počasnih skladbah ala jazz ,classical music ga je na dovolj) (na račun dinamike ~)(2020) ko pa se enkrat skladba odvija s tako dinamiko niti ni pomembno,meni je zelo všeč ti.flow(ko drži zapis formata u svoji obliki)seveda s pomočjo ZVOK dac 9V ali 220Vadapter,
neverjetno,diditalni amp ,ZVOK dac ,kakšna hitrost posredovanja informacij(večalimanj pravilne)(20:80)),gotovo so fantje šli zelo zelo naprej od Sharpa 2001 s Focali u Milanu.
se slišimo na Multimedijashow oktobra |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bojc08

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 16:56 Prispevkov: 643 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Čet Avg 15, 2013 12:29 Naslov sporočila: |
|
|
Z baterijskim oziroma akumulatorskim napajanjem sem imel naret no os dac. Dosti sem preiskišal in ugotivil da batarije imajo šum. Danes delam z filtri in stabilizacijo, ker ima manjši šum in je bolj "user friendly".
Je pa zanimivo preiskušanje.
lp
Bojc |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|