| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
jože
Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30 Prispevkov: 321 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2013 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
"Glede na zgoraj prikazano možnost pasivnega vertikalnega BI ampinga me zanima ali je možno, da se en kanal bolj greje - v tem primeru levi kanal zardi poganjanja nizko tonske enote? Je to kaj škodljivo za ojačevalec oz. končno stopnjo?"
Da se en kanal bolj greje je verjetno posledica impedance zvočnika, ki je v basovskem območju nižja kot pa v srednje in visokotonskem območju. To je potem OK in brez nevarnosti za ojačevalec.
Sam lahko preveriš če je temu tako:
- Zvočnike preklopi tako, da bo ojačevalec poganjal z desnim kanalom base “LF” in z levim “HF”.
- Če se sedaj boj greje desni kanal, je vzrok zgoraj opisano in je vse OK
Glede na podane vrednosti do 90mV biasinga še ni problematično.
Če pa je ojačevalec prekoračil to vrednost, pa lahko preveriš z enosmernim Voltmetrom. Voltmeter priključiš enostavno na terminale od zvočnika (ojačevalec ni potrebno odpreti)in izmeriš enosmerno napetost na sponkah, ko ni na vhodu nobenega signala (brez glasbe). Če je napetost večja bo treba ojačevalec odpreti in ponastaviti. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PURPLE
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 19:27 Prispevkov: 236 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2013 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Jože, hvala za odgovor - nasvet. _________________ HI FI - balzam za ušesa... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2013 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
| PURPLE je napisal/a: | Pasivni Vertikalni Bi-amping z dvema enakima ojačevalcema.
 |
Glede na zgoraj prikazano možnost pasivnega vertikalnega BI ampinga me zanima ali je možno, da se en kanal bolj greje - v tem primeru levi kanal zardi poganjanja nizko tonske enote? Je to kaj škodljivo za ojačevalec oz. končno stopnjo?[/quote]
Sicer je tako, da horizontalna bi-amplifikacija daje boljse zvocne rezultate.
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16 Prispevkov: 967 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2013 23:20 Naslov sporočila: |
|
|
Par misli glede te teme..
Da je horizontalhi biamping boljši od vertikalnega, bi težko rekel..
V letih 84-88 let sem imel sistem z horizontalnim biampingom.. The preamp od Musical F., elektronski crossover Cabre, pa SAE 2200(100w) in 2300(150w),na JBL L112(prilagojen original pasivni cross).. Kaj dinamično to zmore..hmmm, ..
A čez nekaj časa,sem zadevo vrni spet v normal stanje ( ena končna hibrid elektronke-mosfet Counterpoint - boljši zvok od tranzistorjev..) Če bi to delal sedaj, bi to naredil drugače. Predvsem je zadeva odvisna od el. kretnice(sedaj bi šel na kakšen Marchand(lampe), na bas -woofer amp-Krella, za srednje-visoke pa lampaša.. Nekaj podobnega verjetno počne mestn.. No ,tu je pa mogoče tehnično upravičen "pomislek"ambasadorja,glede uporabe različnh tipov ampov- v samem slušnem rezultatu pa bomo to verjetno težko zaznali..
Pri horizontalnem uporabljamo stereo končne različnih moči, tipov in proizvajalcev..
Pri vertikalnem dve enaki stereo, ki sta potem - prednost -monobloka(boljša stereo separacija.., en kanal ,ki žene woofer ima na "razpolago"praktično celo napajanje, drugemu pa še vedno "ostane"dovolj za hude tranziente..), pa še elek kretnice ni treba, če imajo zvočniki že interno ločen pasivni cross - tako imam sam,na dveh posameznih vezjih(manjša intermodulacijska popačenja..) |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 030-353370 |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 00:49 Naslov sporočila: |
|
|
Da se navezem, na prejsnji post.
Bi-amplifikacija le lahko aktivna in pasivna in v obeh primerih imamo lahko horizontalno ali vertikalno postavitev.
Res je, da pri horizontalni postavitvi lahko pride do podhranjenosti napajanja, ker sta oba kanala identicno obremenjena. Pri vetikalnemu je seveda potreba po napajanju razdeljena med Hi in Lo. Da pa se tudi izogniti podhranjenosti s tem, da se obrne faza na vhodu in izhodu signala enega kanala.
Vsaj tisto kar sem sam sprobaval, mi horizontalni aktivni bi-amping daje boljse zvocne rezultate.
Mesanje raznih principov ojacevalnikov je seveda cisto mozno in veliko ljudi to pocne ampak so nastavitve sila zahtevne, brez tweekanja ne gre in na koncu je v vsem obmocju le ena delovna tocka, ki je v nulo. Vse ostale so priblizek, kar nas lahko moti ali tudi ne.
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 07:56 Naslov sporočila: |
|
|
PURPLE,
Predvidevam, da si v biamping povezal N80ES in N90ES.
Si preveril, ali je razlika med enim, drugim in obema?
Mislim namreč, da ni razlike, če bi zvočnike poganjal zgolj z enim. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PURPLE
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 19:27 Prispevkov: 236 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Gerchy.
Zaenkrat poganjam zvočnika zgolj z enim pogonom. Probal sem edino N90ES na basih in ojačevalec F870ES na visokih. Kaj pa vem kaj bi rekel - moral bi preposlušat več glasbe. Preprosto mi ni za preklaplanje kablov itd. preveč dela.
V prihodnjih dneh pa moram ponovno sprobat N80 proti N90. Prvi vtis ob priklopu N90ES je bil, da igra bolj dinamično, mehko, odprto.
Ko bom priklopil nazaj N80 in primerjal zvok bom napisal kakšna so opažanja.
Gerchy, si poslušal kdaj N90ES imaš kakšne izkušnje? Malo me je skrbelo ali bo dovolj za pogon mojih Infinityev ampak jih požene kot za šalo. _________________ HI FI - balzam za ušesa... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 12:43 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem.
Sem pa poganjal zvočnike z dvema N80ES. In ni razlike v primerjavi z enim.
(stereo horizontalni biamping). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2013 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Praviloma dve enaki stereo končni stopnji v mono modu pomenita boljšo, bolj avtoritativno kontrolo signala, pomeni.
Bolj kontrolirane base, hitrejše in jasnejše tranzijente.
V to sem se ponovno prepričal letos med poslušanjem mos fet hibridnih končnih (proizvajalca ne bom navajal, da ne bo kdo rekel, da kaj reklamiram).
Čeprav proizvajalci radi kar povprek napišejo, da so njihove končne primerne za dvojni mono, pa ni vedno tako.
Zato je preden gremo v tak biamping, potrebno preveriti mnenja uporabnikov na netu, saj so končne, ki imajo v biampingu uporovne probleme in jih posledično lahko skurimo. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|