| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2012 09:31 Naslov sporočila: |
|
|
Hoj,
ce bos imel 7.1 potem vsekakor pojdi v smer dobrega receiverja. Ker dva dodatna zvocnika sta obcutno vecje breme za receiver. Sam sem slednje eksperimentiral na receiverju srednjega razreda in sem ob prikljucitvi vseh zvocnikov znatno zgubil na dinamiki zvoka. Poleg tega pa sem ugotovil, da mi stevilo zvocnikov predstavlja tudi problem pri postavitvi. Tako imam ves svoj cas zgolj 5.1 in sem vec kot zadovoljen s tem. Kar se pa tice subov pa je res, lahko bi na vsak pre-out izhod namontiral enega. Zelo dobro ga je imeti tudi kot ambientalno podporo na centru. V centru se veliko dogaja in s subom je lahko zgolj se boljse. Vendar slednje pac stane in tudi prostor mora biti primeren, da dopusca slednjo konfiguracijo.
lp, d. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2012 13:18 Naslov sporočila: |
|
|
| delfinus je napisal/a: | Hoj,
ce bos imel 7.1 potem vsekakor pojdi v smer dobrega receiverja. Ker dva dodatna zvocnika sta obcutno vecje breme za receiver. Sam sem slednje eksperimentiral na receiverju srednjega razreda in sem ob prikljucitvi vseh zvocnikov znatno zgubil na dinamiki zvoka. Poleg tega pa sem ugotovil, da mi stevilo zvocnikov predstavlja tudi problem pri postavitvi. Tako imam ves svoj cas zgolj 5.1 in sem vec kot zadovoljen s tem. Kar se pa tice subov pa je res, lahko bi na vsak pre-out izhod namontiral enega. Zelo dobro ga je imeti tudi kot ambientalno podporo na centru. V centru se veliko dogaja in s subom je lahko zgolj se boljse. Vendar slednje pac stane in tudi prostor mora biti primeren, da dopusca slednjo konfiguracijo.
lp, d. |
se strinjam s teboj...v povprečni sobi -okoli 20-30 m2 je dosti dober-močan sistem 5.1 čisto dovolj....vse ostalo je ....sorry brez veze..samo nateg prodajalcev ,da zaslužijo..  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2012 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
| MitjaF je napisal/a: | To pa ne bo čisto držalo.Kar sem jaz prebral, so feed-backi na dva suba izredno pozitivni.Pravijo celo, da če se hočeš it resen AV sistem, sta dva suba skoraj nuja in edino kar je bolje so 4 subi.
Nekaj o boljši fazni usklajenosti z front zvočniki in tako naprej (če te zanima poguglaj)
Zato ima večina boljših AV reciverjev možnost priklopa 2 ali 4 subov.
Res je dosti funkcij in povezav pri reciverjih brezveznih, a ta ni ena od teh.Je pa res, da sem o tem samo bral in nimam lastnih izkušenj z dvema ali več subov. |
Soba, v kateri imam HT sistem, meri vsega okoli 25 kvadratov. Res ne vem kam bi s vsemi temi zvočniki. Moji Klipschi RF-82 že brez suba od sebe dajejo base, da se vse trese, če jih ne odvzameš, ko pa se jim v pomoč doda še sub (v mojem primeru je to tudi Klipsch RW 12d), pa da ne govorim(pa pri tem mislim tiste prave, ne nekega nabijanja!).
Če bi koristil vse žive priključke, ki jih dandanašnji imajo dobro opremljeni AV receiverji, bi na koncu pristal v sobi, ki bi bila natrpana z 9, če ne celo z 11 zvočniki. Sploh ne dvomim o tem, da (sicer redki) to tudi res imajo, a je to mogoče le v strogo namenskih sobah velikosti vsaj kakih 40 kvadratov.
No, tega vsaj jaz nimam. In česar nisi navajen, tega tudi ne pogrešaš!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2012 22:29 Naslov sporočila: |
|
|
| strumf666 je napisal/a: | Za več sub-ov so pri audyssesy pogruntal Sub EQ HT Kar se tega tiče je precej napisanega, da če subi niso usklajeni med seboj in z ostalimi zvočniki, je zvok bistveno slabši.
Dosti pozitivni so tudi odzivi na 7.1 + height ali width kanale čeprav so le te produkt zvočnega procesorja.
Za moj okus je tole malo preveč denarja, tako da bom kr zadovoljen z enim subom in 7.1 sistemom. Mislim pa da bi bila precej bolj opazna razlika, če bi dodal height ali width kanale kot še en sub.
Kar se 5.1 in 7.1 tiče je med njima opazna razlika, če ima film zvok že sam po sebi v 7.1 še toliko bolj, kot če ga proizvede receiver.
Meni osebno bi bilo najbljubše, če bi zadnja kanala iz 5.1 lahko nastavil na zadnja kanala iz 7.1, da bi lahko pretvorbo iz 5.1 na 7.1 izklopil, ker ne morem zvočnikov "idealno" postavit si pa s tem pomagam. |
Film zvoka sam po sebi v 7.1 ne more imeti.
Rear back surround kanal je mono. To je šesti kanal, če pa ta mono kanal razdeliš na polovico, in nanju priključiš dva zvočnika je še to vedno 6.1. To je približno isti princip, kot se je uporabljal v THX surround EX vendar je bil le ta matrično kodiran med surround kanala.
Ta signal se je potem isto razdelil na dva mono zvočnika.
Za dva globokotonca pa je potrebno imeti v THX Select standardu vsaj 56 kubičnih metrov velik prostor. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
strumf666
Pridružen/-a: Sob Feb 2011 3:14 Prispevkov: 217 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 15:17 Naslov sporočila: |
|
|
Onkyo 818 naročen
Bom bolj natančno napisal Studijski 7.1 zvok je opazno boljši, kot če ga iz 5.1 v 7.1 pretvori moj receiver. Kako ga naredijo ne vem, bom pa naslednji filmi, ki bo imel zvok v 7.1 malo bol pozorno poslušal, kaj počneta zadnja dva kanala.
Moja soba v kateri imam (tudi) HT je velika približno 24 kvadratov, realno gledano, bi lahko poleg 7.1 zmontiral še height zvočnika, za kej več nimam prostora. Satelite imam dokaj majhne, pa na stojalih, tako da bi jih lahko premikal, samo sem malo prelen, da bi setup delal vsakič ko prestavljam za 5.1/7.1. Za permanentno 7.1 postavitev, kot je priporočena v navodilih receiverja (surround zvočniki pomaknjeni za gledalce, potem ni problema, da bi zadnji zvočniki pri 5.1 igrali od strani), me pa moti pohištvo, zato pretvarjam na 7.1. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 16:34 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | Film zvoka sam po sebi v 7.1 ne more imeti.
Rear back surround kanal je mono. To je šesti kanal, če pa ta mono kanal razdeliš na polovico, in nanju priključiš dva zvočnika je še to vedno 6.1. To je približno isti princip, kot se je uporabljal v THX surround EX vendar je bil le ta matrično kodiran med surround kanala. |
Motiš se. Seveda obstajajo 8-kanalni posnetki. So redki, ampak obstajajo.
Na, da si malo razširiš obzorja:
http://www.sony-es.com/kino |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DaniOcean
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 11:56 Prispevkov: 45 Kraj: Destrnik
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 18:04 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Samo dolby true HD, DTS-HD Master in pa LPCM lahko podpirajo 8 kanalni zvok, to je 7.1. Pa še tole samo preko HDMI ali pa preko 7.1 RCA izhodov, optični in koaksialni kabel tega ne podpirata, seveda pa je treba imeti receiver z 7.1 podporo Zdaj če pa sta dodatna kanala v stereo pa nevem, samo verjetno ne bi bila 7.1 oznaka, če ne bi bila.
Tako je moje mnenje.
LP _________________ All around me are familiar faces Worn out places, worn out faces |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Soundfreak
Pridružen/-a: Tor Sep 2008 14:38 Prispevkov: 500 Kraj: Okolica Ribnice
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 18:50 Naslov sporočila: |
|
|
| gerchy je napisal/a: | | longplay je napisal/a: | Film zvoka sam po sebi v 7.1 ne more imeti.
Rear back surround kanal je mono. To je šesti kanal, če pa ta mono kanal razdeliš na polovico, in nanju priključiš dva zvočnika je še to vedno 6.1. To je približno isti princip, kot se je uporabljal v THX surround EX vendar je bil le ta matrično kodiran med surround kanala. |
Motiš se. Seveda obstajajo 8-kanalni posnetki. So redki, ampak obstajajo.
Na, da si malo razširiš obzorja:
http://www.sony-es.com/kino |
V svoji zbirki imam celo 1 film s 7.1 Dolby True HD audio zapisom, tako da res obstajajo.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
http://en.wikipedia.org/wiki/7.1_surround_sound
Desno zgoraj prevajam:
7.1 sistem razdeli prostorsko informacijo (surround), in surround back informacijo na štiri različne kanale. Surround back informacija je šesti kanal, in ta je mono. Napis 7.1 pa zavede marsikoga.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
strumf666
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 23:29 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | a 7.1 surround system splits the surround and rear channel information into four distinct channels, in which sound effects are directed to left and right surround channels, plus two rear surround channels. |
Iz zgoraj napisanega bi lahko sklepal, da sta zadnja dva kanal dejansko en, eksplicitno napisano pa ni.
Prejle sem gledal film v 7.1 DTS-HD in zvok, ki prihaja iz zadnjih dveh zvočnikov ni mono, drugače ne bi bilo efekta, kot gledalca zvok obkroži.... Tudi če poslušaš demo sample, imasta vsak od zadnjih dveh zvočnikov svoj - različen kanal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 23:40 Naslov sporočila: |
|
|
Saj to sem že trikrat napisal zadnji surround back signal je mono, ki se v ojačevalniku razdeli na dva dela.
Nazadnje urejal/a longplay Tor Okt 09, 2012 23:43; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
strumf666
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 23:42 Naslov sporočila: |
|
|
http://www.digitaltrends.com/opinion/dont-get-stampeded-by-the-71-parade/
Tule je mal bolj natančno napisano, da je zadnji kanal, če je "pravi", samo eden torej mono, piše pa tudi da je zadeva ponavadi pridobljena z matrixom, kar tudi pojasni razliko v zvoku levo, desno, če je zadeva zmiksana s surround kanaloma.
Skratka, razlika levo in desno na back surroundu je. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 23:51 Naslov sporočila: |
|
|
| Ja surroud Ex je matrično kodiran med zadnja dva kanala, ampak to je že druga zgodba. Pri 6.1 so pa vsi kanali diskretni. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Sre Okt 10, 2012 08:30 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | http://en.wikipedia.org/wiki/7.1_surround_sound
Desno zgoraj prevajam:
7.1 sistem razdeli prostorsko informacijo (surround), in surround back informacijo na štiri različne kanale. Surround back informacija je šesti kanal, in ta je mono. Napis 7.1 pa zavede marsikoga.  |
Kaj ti ni jasno? Obstajajo 8-kanalni zapisi!
"Deljenje informacij" izvajajo procesorji v receiverjih, kadar gre za manj kanalni zapis.
Tu je seznam 7.1 kanalnih zapisov v Dolby formatu:
http://www.dolby.com/us/en/consumer/content/movie/release/dolby-surround-7-1-movies.html |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|