| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Sep 02, 2011 18:31 Naslov sporočila: Vertikalni gramofon |
|
|
Če bo sreča mila, bo možno na ljubljanskem sejmu videti in slišati vertikalni gramofon.
Pred mesem dni sem ga uspel zložiti skupaj po dveh letih priprav.
V zgodnjih 80 letih je bilo nekaj komercialnih japoncev na trgu z vertikalno izvedbo. Avdiofilske izvedbe pa ni še nihče preskusil.
Z rezultatom sem zadovoljen in je paša za ušesa in oči (audiovideo ? hahaha). Slik pa ne bom pokazal pred sejmom. Ga bo možno imeti tako na mizi kot pribitega na zidu. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24 Prispevkov: 775
|
Objavljeno: Pet Sep 02, 2011 23:10 Naslov sporočila: |
|
|
gromko aplavdiramo, ampak kljub temu terjamo kakšen foto košček.. teaser al pa kaki info več..
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Sob Sep 03, 2011 06:18 Naslov sporočila: |
|
|
| Jaz sem ga slišal in videl.Sem prepričan,da bo na sejmu odmevalo;Tudi jaz bi,Tudi jaz bi,Tudi jaz bi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sob Sep 03, 2011 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
Želel sem narediti tangencialno ročico brez zračne pumpe s popolnoma mehanskim ležajem. Rešitve nisem našel, ker je klasični sistem s protiutežjo preprosto pretežek da bi ga igla s par grami obtežitve vlekla sem in tja..
Edini način, da se znebim tako velike protiuteži sem videl v vertikalni postavitvi ročice. Tu se lahko ročica sama zbalansira in rabi protiutež samo za kompenziranje teže glave in nastavitev obtežbe igle. Tako je možno priti do cca 70g celotne teže. Nastala je ideja o vertikalnem gramofonu.
Zakaj mehanski ležaj namesto zračne črpalke? Igla proizvaja vibracije, ki če niso odvedene iz ročice, se morajo porazgubiti v ročici sami. To ne gre skozi brez posledic na dinamiki reprodukcije. Zračna blazina popolnoma loči mehanske dele med samo - imamo popolni 'de-coupling'
Te predpostavke so se pokazale za resnične.
Pa imamo tangencialno ročico brez pumpe! Z veliko dinamike. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Sep 03, 2011 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Želel sem narediti tangencialno ročico brez zračne pumpe s popolnoma mehanskim ležajem. Rešitve nisem našel, ker je klasični sistem s protiutežjo preprosto pretežek da bi ga igla s par grami obtežitve vlekla sem in tja..
Edini način, da se znebim tako velike protiuteži sem videl v vertikalni postavitvi ročice. Tu se lahko ročica sama zbalansira in rabi protiutež samo za kompenziranje teže glave in nastavitev obtežbe igle. Tako je možno priti do cca 70g celotne teže. Nastala je ideja o vertikalnem gramofonu.
Zakaj mehanski ležaj namesto zračne črpalke? Igla proizvaja vibracije, ki če niso odvedene iz ročice, se morajo porazgubiti v ročici sami. To ne gre skozi brez posledic na dinamiki reprodukcije. Zračna blazina popolnoma loči mehanske dele med samo - imamo popolni 'de-coupling'
Te predpostavke so se pokazale za resnične.
Pa imamo tangencialno ročico brez pumpe! Z veliko dinamike. |
LP
Kot sem jaz razumel "Kuzmo" ima njegova tangenciajalna ročica tako malo zračno toleranco, da je "mulekula tolerance" manjša od najmanjše "glasbene modulacije" v zarezi, kar posledično pozitivno vpliva na max zmožnost dinamike.
Vibracije , ki prihajajo na telo odjemne doze in naprej, je to bolj problem kvalitete odjemne doze, ki te vibracije dovoljuje (plehnata,plastična ohišja, neprimerno vpetje igle, cenen nosilček igle, ki nekontrolirano vibrira, neprimerni vijaki itd.)Če pa že kaj pride na ročico so tukaj še pomagala kot so podložke za odjemno dozo iz grafita,ebanovine , cocobolo itd ali kar predelava ohišja odjemne doze. Rezultati take predelave so zelo dobri ... Če vseeno pridejo vibracije še na ročico pa je še tukaj možnost , da iz dobrega materiala cevke "izničimo" vse vibracije ...
Žal pa nekateri "nostalgiki" nevtralnih gramofonov ne odobravajo, ker je zvok starih plošč na takih novodobnih gramofonih "pust, prazen"ne "pumpa dinamike" in ne "mehča", napram "klasiki", ki omogoča "prijetne nam všečne koloracije" ?!?!
Kako si imel kaj problemov z "graviracijo" pri vpetju LP na disk, samem disku, mazanju ležaja ???
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sob Sep 03, 2011 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo da si se oglasil, Ajka
Ne želim se primerjat z drugimi, sploh ne s Kuzmo, ki je naš zaščitni znak in ima vso mojo podporo in simpatijo (regulator motorja za ta gramofon sem kupil od Kuzme, če to kaj pove..)
Lahko pa povem, da se na običajno izvedbo ne vrnem več, ker mi to nudi en kup stvari, ki sem jih leta in leta zaman iskal.
Letos sem obrnil 55 let in sem na klasični glasbi od malih nog (seveda sem kot najstnik tudi 'roketiral' in 'diskal'). Hočem poslušati 'šmek' orkestra : tonalne linije, prepletanje barv instrumentov, male in velike poudarke dinamike, atmosfero dvorane, ambienco...
Ko sem delal prve gramofone pred 25 leti, sem uporabljal standardne rešitve - ker so to tako dela, se je reklo..
Pri zadnjemu ni bilo referenc. Ni se bilo za kaj oprijeti. Vse je moralo biti na novo izpeljano. Ta temeljiti razmislek o vlogi vsakega kosa posebej v njegovi funkciji je mogoče tisto, kar je pripomoglo...
Je še nekaj otroških bolezni za pozdravit, a osnova deluje.
Za zaključek še nekaj humorja oziroma hifi folklore: ..po priključitvi (obupnega) signalnega kabla in seveda katastrofalnemu rezultatu, je avtor
tega doma narejenega drata izjavil: ..no, vidite...ta kabel je sedaj razkrinkal kako so u kur.. vaše aparature..Navadni tega ne morejo pokazat in zato igra z njimi še kar dobro..
Take vrste demagogij je hifi prepoln
Imaš tipe, ki ti ob dobrem zvočnem rezultatu rečejo, da je to sleparija, da je to produkt anomalij, ker če je vse prav, se ne sme tako dobro slišat.
Dajte no, prosim.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Sep 03, 2011 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ja, tudi mene po toliko letih še vedno daje neizmeren "audio firbec", tako, da ne mine dan, da ne bi kaj v to smer razmišljal ali firbcal kaj razmišljajo ali delajo drugi in se veselim razultatov  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24 Prispevkov: 775
|
Objavljeno: Sob Sep 03, 2011 14:02 Naslov sporočila: |
|
|
| uporabljeni materiali? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gwb
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15 Prispevkov: 508 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 03, 2011 15:50 Naslov sporočila: |
|
|
Sliši se izredno zanimivo. Bravo!
Bo to "one-off" ali se obeta serijska proizvodnja? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sob Sep 03, 2011 17:20 Naslov sporočila: |
|
|
Začel bom z mini serijo desetih - kose pa itak izdelujejo orodjarji in drugi obrtniki.
Baza je iz pleksija polnjenega s kvarčnim peskom, kovinski deli večinoma iz medenine, rostfrei in kaljenega jekla, seveda. Ročica kompozit iz ogljikovih vlaken, pa še aluminij in medenina - tukaj bom izdelal več variant iz različnih materialov. Bo pa možna izbira tudi drugih kombinacij materialov na posebno željo.
Nisem povedal, a možno bo 'laufat' dve tangencialni ročici hkrati - eno z leve, drugo z desne strani. Tudi predvidevam preprosto menjavo premičnega dela ročice z glavo in kablom vred. Tako lahko imam več prednastavljenih ročic z glavami in jih hitro menjam brez dodatnih nastavitev. Za sejem ta del še ne bo pripravljen, ker sem preveč neučakan pohitel s predstavitvijo. Otrok sem, kaj česte..
VTA se nastavlja tako, da se kar med igranjem lahko premika krožnik ven in noter poljubno in zvezno, ročka pa je fiksna.
Krožnik je premera 400mm in gnan po obodu za visok navor potreben za MC glave. Trenutno teče z laks jermenom in 24polnim motorjem pa Kuzma regulatorjem.
Ta koncentrat idej je širok 600 in visok 500mm. Imena še nima, morda bo tudi on ambasador (fascinantnega zvoka). _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Pon Sep 05, 2011 23:22 Naslov sporočila: |
|
|
Iskrene cestitike nad smelim konceptom, in kolikor te poznam, zvocni rezultat gotovo prednjaci. Bo treba slisat.
Taka ideja se lahko porodi le v glavi, ki pozna materijo do obisti in je sposobna predvideti koncni rezultat. Res, nekaj enkratnega. Tezko si je zamislisti, da bi se ob poplavi variant na temo, lahko zgodil se kaksen napredek.
Zelim, da ti uspe tudi sirse in ne samo v krogu nekaj ljubiteljev tvojega 'zvoka'.
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Pon Sep 05, 2011 23:45 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="ajka"]Žal pa nekateri "nostalgiki" nevtralnih gramofonov ne odobravajo, ker je zvok starih plošč na takih novodobnih gramofonih "pust, prazen"ne "pumpa dinamike" in ne "mehča", napram "klasiki", ki omogoča "prijetne nam všečne koloracije" ?!?![quote]
Cista resnica.
Ne glede na vse do sedaj poznane koncepte, variante na temo, je tocnost pogona vedno najvec vplivala na koncen zvocni rezultat. Vsak se najmanjsi zdrs jermena povzroca koloracije.
Mene je presenetilo, ko sem na mojemu gramofunu zamenjal jermen za tega http://www.turntable-power-supply.com/turntable-belts.htm - High Performance Belt. Ce pustim zvocni rezultat ob strani (nekje sem ze pisal o tem), potem je glavna znacilnost tega jermena ta, da takrat, ko z roko zaustavis kroznik zaustavis tudi pogonski motorcek. Jermen enostavno ne zdrsne.
Seveda je zvok gramofona, recimo 'manj prijeten' je pa zagotovo bolj pravi.
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Sep 08, 2011 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za dobre želje,
tega izdelka sem se lotil sproščeno in neobremenjeno.
Ne se bat karkoli vprašat, pa tudi pomisleki in šale na ta račun so dobrodošle.
Ne kujem nekih velikih načrtov okoli tega (še imena mu nisem dal..). Veliko je odvisno od odziva.
Takole, ko naštejem lastnosti zgleda kot da gre za mega projekt. Sploh ni res. Tisto kar me je presenetilo pri vertikalnem konceptu so bile ideje, ki so se kar same ponujale. Kot da je ta vertikalnost pravi, osnovni koncept.
Še bolj presenetljivo je obnašanje izdelka v dejanskih pogojih delovanja - tu mislim na reprodukcijo. Tako se tudi čuje.
Hm, hm, daleč od puščobnega in nezanimivega.
Ajej, se bodo kresala mnenja - se že veselim.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
siroliver

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 12:34 Prispevkov: 1004 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Sep 08, 2011 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
Cisto elementarno vprasanje, zakaj pa potreba po vertikalnem gramofonu,
a da nam ostane vec prostora na komodi za narezek in kaksen kozarec vina vec, , pa tudi slike za obesit na zid so postale preklemano drage,mogoce bomo prisli ceneje skozi ce bomo obesali na zid gramofone  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wolumen
Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46 Prispevkov: 345 Kraj: Škofija loka
|
Objavljeno: Čet Sep 08, 2011 16:05 Naslov sporočila: |
|
|
| Tudi iz moje strani čestitke.Kaj pa mazanje?In nekatere ročke,ki plavajo v olju domnevam da se jih neda uprabljati na vertikalnem gramovonu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|