Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Predstavitev SoulSonic zvočnikov
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 22, 23, 24  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Dogodki v svetu HI-FI-ja, srečanja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 11, 2011 09:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Ena pomembnejših lastnosti dobrega zvočnika je homogenost po celem spektru.
S tem mislim na čimbolj podobne lastnosti kot so disperzija, resolucija, odzivnost(hitrost), harmonska struktura popačenj...tako basovca, kot srednjetonca in piskača.

Kadar poslušam zahtevno reprodukcijo (orkestri, zbori) mi več pomeni ta izenačenost po spektru kot pa npr ribbon tweeter, ki mi daje vtis da je zvok sestavljen iz dveh kosov: fantastičnih visokih - ki še poudarijo počasnost srednjetoncev (in veliko slabšo resolucijo in transparenco).

Če režeš ribbona tam okoli 550 Hz, kjer ima tudi naše uho 'crossover' imaš šanse da zamaskiraš to enormno razliko v hitrosti.
Razumem in se strinjam.
Bending wawe dipol ribbona imam rezanega pri 2500Hz, od tam naprej, navzdol imata glavno vlogo 16 in 13 cm midbasa, ker nisem želel, "preribbonizirati" zvoka zvočnikov, ampak nasprotno, "skriti" zvok ribbonov v bolj "analognen zvok" klasičnih driverjev.
V ta namen sem obdržal tudi 25mm polipropilenski visokotonec, ki pa sem ga stišal malce pod nivo glasnosti ribbonov, ker ima odlično, netočkovno disperzijo.
Bending wawe, magnetostat, klasični ribbon, vsi ti ribboni se zvočno zelo razlikujejo med seboj, že zato, ker so tehnološke zasnove vseh zalo različne.
Zanimivo, da se ti ribboni očitno ravno zaradi različnih načinov delovanja uspešno in nezaznavno "zvokovno mešajo"(človek bi pričakoval nasprotno, pa ni tako!) in ko delujejo vsi skupaj, na uho delujejo dosti manj "ribbon"in bolj "analogno", kot če igra vsak, tehnološko različen ribbon, posamezno.
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 11, 2011 09:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
ambasador je napisal/a:
Ena pomembnejših lastnosti dobrega zvočnika je homogenost po celem spektru.
S tem mislim na čimbolj podobne lastnosti kot so disperzija, resolucija, odzivnost(hitrost), harmonska struktura popačenj...tako basovca, kot srednjetonca in piskača.

Kadar poslušam zahtevno reprodukcijo (orkestri, zbori) mi več pomeni ta izenačenost po spektru kot pa npr ribbon tweeter, ki mi daje vtis da je zvok sestavljen iz dveh kosov: fantastičnih visokih - ki še poudarijo počasnost srednjetoncev (in veliko slabšo resolucijo in transparenco).

Če režeš ribbona tam okoli 550 Hz, kjer ima tudi naše uho 'crossover' imaš šanse da zamaskiraš to enormno razliko v hitrosti.

Saj pri Impulse je ribbon dejaven od 500Hz navzgor in je koherentnost od tod naprej zagotovljena.
Res ne vem kaj je bilo narobe v Vklopu, saj je bil "doma" zvočnik neverjeten.
Moti me samo, da ljudje iščejo pomanjkljivosti in nihče ne vidi potenciala, ki ga takšna izvedba skriva.
Nikogar ni zanimala oblika, način obdelave , sama sestava driverjev, izvedba kretnice...
Čudno je, da so v tujini(LV) sistem opazili in mu namenili, kar nekaj zelo pozitivnih opisov. Kateri slovenski proizvajalec je še imel tako velik odziv na tako pomembnem dogodku in istočasno tako negativen odziv doma?
Pa še nekaj glede DIY in blagovne znamke. Blagovna znamka še ne pomeni kvalitete , saj je velikokrat le ta pomaknjena v drugi kader za profitom.
Tudi mene so zmotile domače blagovne znamke zvočnikov, sploh pri obdelavi, ki če sem iskren niso dosegale kvalitetnega DIY. Tu bi lahko omenil moj DIY projekt, ki je v veliki meri v nekaterih delih veliko nad izvedbo kakšne blagovne znamke.
V high end-u pa je večina izvedbe maloserijska in se ne razlikuje veliko od dobrega DIY. Zato je izdelek odvisen od ljudi, ki za tem stojijo in ne od blagovne znamke ali korporacije.

Meni je toliko lažje, ker sem v teh vodah in sem okvirno zasnovo Soulsonicev skapiral že v času Vegasa in ker vem kako zahtevno je naredit tak zvočnik, nisem čutil potrebe, da bi diskutiral in avtorju solil pamet, saj je to najmanj kar snovalec rabi pri sedanji nenadni poplavi mnenj, ki jih človeški možgani niti ne morejo prežvečit v realnem času. Rušit kreativnost in odvračat avtorja s tem od realnih postavk? Ne hvala.
Že tak, res velik ribbon driver je nekaj tako posebnega, da njegova izedalava in kaj šele apliciranje, niso mačkine solze.
Naj si kdo ogleda kake večje modele Boehlender Graebnerja, ki so še vedno majhni, napram SS in malo razmišlja, kako bi jih sam apliciral v nek svoj morebiten projekt in bo imel mesece dovolj dela. Wink
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 11, 2011 09:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

matjaz z je napisal/a:
Citiram:
Žal, čeprav ne zagovarjam noben "koncept", kot najboljši, v najvišjem razredu ne srečamo "nobenega" OB koncepta (Morda delam komu krivico a se ne spomnim kateri bi to bil) ...

Tole bi pa že moral biti najvišji razred

OB LOTUS GROUP GRANADA

http://www.stereophile.com/ces2010/the_lotus_group_granada/

lp
Glede na videz LotuGroup driverjev, sumim, da gre za podobne driverje, kot jih uporabljajo SS.
http://www.aespeakers.com/news.php?start=0&news_id=24
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 11, 2011 09:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Apogee = Analysis, mislim da so grki odkupili to firmo

Me veseli, da je v zasnovi Soulsonic res upoštevano max znanje. Glede na dolžino ribbona sklepam, da je line source še ca 2 oktavi izpod frekvence rezanja, kar sigurno zagotavlja boljši prehod na nižje tone.

Pri meritvah resolucije (Audioreview) se mnogo bolje odrežejo wooferji z višjim izkoristkom in vpetjem 'harmonika'. Bolj kot s prilepljeno špužvasto obrobo. Če jih imaš 4 lahko z zaporedno vezavo zbijaš/uravnaš izkoristek in istočasno ti zaporedne induktivnosti služijo v prid filtriranja višjih tonov.

Je kaj od tega uporabljeno ?
boombox

Pridružen/-a: Tor Nov 2008 16:28
Kraj: Brezno

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 11, 2011 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Apogee ni več ameriška firma, ampak avstralska in ne vem zakaj bi jo Grki kupili, če še sami težko shajajo.
Avstralec, ki je kupil pravico do uporabe imena, sedaj v glavnem služi z restavriranjem starih Apogee-jev.

Line source karakteristika se ne razteza še dve oktavi pod rezno frekvenco, ampak to je tudi vse, kar sem v zvezi s tem pripravljen povedati, mislim pa, da čisto vsega ne rabim, ker to ni rubrika DIY, tukaj prosim za razumevanje.

Kar se tiče wooferjev, zunanje vpetje predstavlja majhen del celotne trdote vpetja, glavni delež je v centratorju (spider).
Obstajajo wooferji, ki imajo zunanjo obrobo "mehko" (guma ali pena), pa je centrator toliko trd, da ima nizkotonec visoki Fs, obstajajo pa tudi woooferji, ki imajo "trdo" zunanje vpetje (harmonika v PA stilu), obenem pa imajo mehkejši centrator in s tem nižji Fs, se pravi, da so mehko vpeti.

Moji wooferji so trše vpeti, kot serijski AE wooferji. Upam, da me ne bo kdo vprašal za shemo kretnice...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 11, 2011 11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Analysis Audio.
74, Dramas str.
10444 Athens, Greece.
Tel.: 00 30 210 5155144
Fax.: 00 30 210 5157547
Email: hartzis@analysisaudio.com

Poskusi www.analysisaudio

Boš presenečen kaj boš videl...

Nisem mislil plonkati, nego samo podati (morda) uporabne sugestije.

Pri harmonika vpetju wooferja ni najpomembnejše trdota. Gre za refleksije (odboj) vibracij, ki se potem sprehajajo po membrani in maskirajo resolucijo. Pri harmoniki očitno veliko manj.

Srednjetonec, ki ima po (Audioreview) meritvah najboljšo resolucijo (in direktno primerljivo z elektrostati) je kevlarjev B&W brez vpetja ! V resnici ima eno gubo od harmonike.

Primer št.2 Klipsch Palladium (ta večji modeli) ima 3 aluminijaste wooferje z gumo vpetjem. Je resolutiven na basu, a ne tako kot Klipsch Heresy III s harmoniko !

Pri Audioreview so ponosni na to meritev, ker dosedaj, brez izjeme, pokaže točno to kar slišiš na področju resolucije/mikrodinamike.

Če koga zanima, in se v mojem arhivu dobi, lahko še marsikaj povem na to temo.
boombox

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 11, 2011 12:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj pa ne razumem več, za kaj gre? Analysis Audio poznam, nekajkrat sem jih že poslušal, konstrukcijsko so malo drugačni od Apogee-jev. In kaj bi naj videl na njihovi strani? Poznam tudi vse objavljene teste, ki so jih napisali o njih, razen tega zadnjega v junijski številki HiFi News.

Kar se tiče vpetja, zunanjega in notranjega, stvari niso tako enostavne, v igri je ogromno faktorjev. Okrog resolucije je še eden izjemno važen parameter, mehanske izgube (Rms).

Problem pri meritvah je, da razen popačenj, ki jih znamo izmeriti, ne povejo nič o karakterističnem zvoku membran, ki pa je seveda lahko bolj ali manj izražen. B&W način vpetja membrane je zelo zanimiv, ampak žal Kevlar "močno poje svojo pesem" in je pri meni osebno veliki "no-no", mnogo raje imam razne varijante papirja, pač osebna preferenca.

Je pa še ena stvar, zaenkrat še ni konusnega srednjetonca, ki bi se lahko primerjal z resolucijo elektrostata, govorim za srednje tone, se pa razvijajo v svetu nove planarne enote, tako, da bo tu še zelo zanimivo. 4μ debela elektrostatična folija ima fenomenalno resolucijo, ampak tudi kakšno drugo slabost, ampak ne bi o tem.

Industrija dinamičnih konusnih in kalotnih enot je zelo močna, vendar "v poslavljanju", temu bomo še priča.

P.S: Končno se pogovarjamo!
Nazaj na vrh
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 11, 2011 13:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ambasador je po moje hotel razlago zakaj Analysis audio iz Avstralije in ne Grčije.
Live and let live.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 11, 2011 15:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Analysis Audio.
74, Dramas str.
10444 Athens, Greece.

www.analysisaudio.com

Jih pri nas kdo zastopa - ali pa, jih kdo ima ?
gorko1

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 11, 2011 20:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
ambasador je napisal/a:
Analysis Audio.
74, Dramas str.
10444 Athens, Greece.

www.analysisaudio.com

Jih pri nas kdo zastopa - ali pa, jih kdo ima ?

Bo potrebno skočit do naših sosedov http://www.planetaudio.hr/Default.aspx

Lp,
Goran
Nazaj na vrh
CAPRI

Pridružen/-a: Pet Jun 2011 23:14
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 12, 2011 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lp

V teoriji se da vse lepo napisat, kaj je top zvočnik. V praksi tega nismo slišali.
Bo SoulSonic v kakšni popravljeni izdaji nastopil na Hi fi multimedia show za širše občinstvo ?
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 12, 2011 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mah,

meni se ne da prerekati. Če sem zapisal (prepisal) da meritev pokaže resolucijo (+mikrodinamiko in transparenco) brez pardona, potem je to tako. In tako se tudi sliši. To še ne pomeni, da ti bo zvok všeč, ker to ni edini parameter.

Izpod 200Hz se elektrostati poslovijo od resolucije v smislu da ni slaba, ni pa niti približno na nivoju od tistega iznad 500 Hz. Komu se to ne dopade, ker je drugačnega mišljena ?
Merili so in Quade in Martin Logan statement, ki ima subwoofer elektrostatski, pa Final Sound 1000i.
boombox

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 12, 2011 15:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Martin Logan Statement ima elektrostatski subwoofer? Od 60-200Hz je open baffle, sub je škatlasti z 12" driverji:

"Eight proprietary 7" (17.7cm) paper cone drivers per dipolar tower, 60–200 Hz, passive crossover. Eight proprietary 12" (30.4cm) paper cone drivers per sub-bass tower in a BalancedForce™ array."

http://www.martinlogan.com/products/statementevolution2#specs
Nazaj na vrh
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 12, 2011 16:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako pa delajo "spodaj" Analysis audio. Basovci niso tisti, ki "gredo v zgodovino" ...
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 12, 2011 19:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi ne morejo iti...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Dogodki v svetu HI-FI-ja, srečanja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 22, 23, 24  Naslednja
Stran 19 od 24

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu