| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
Živi in pusti živeti _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
| orc.perc je napisal/a: | | Živi in pusti živeti |
Še en vprašanjce: če bi klasiko obravnavali tako mačevsko kot drugo glasbo, kaj misliš, bi preživela? Bojim se, da ne.
Da ne bo pomote, mene klasika nič ne moti. Podpiram pestrost v glasbi, podpiram tudi glasbeno zgodovino... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Njegoš
Pridružen/-a: Pet Feb 2010 16:31 Prispevkov: 331 Kraj: LUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 09:43 Naslov sporočila: |
|
|
Emona- Ljubljana- Maximarket.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ma dajmo umirit konje!
Mahler je brez dvoma velik skladatelj, ki nikoli ni zajadral v všečnost množicam.
Sodobna klasika, avantgarda, kakorkoli jo že imenujemo - med njimi so tudi veliki skladatelji, pa tudi kar nekaj Salierijev, ki se šlepajo na trenutno slavo, čas pa bo pokazal, koliko se jih bo uvrstilo ob bok Mahlerju in drugim velikanom (po moje zelo malo).
Poudarjati eno glasbeno zvrst in izključevati drugo je nesmisel.
To da nekateri današnji glasbeniki težko ustvarjajo, ker ni cekina - nič novega. Spomnimo se Mozarta in kako je končal. _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
| pasuljaris je napisal/a: | | Poudarjati eno glasbeno zvrst in izključevati drugo je nesmisel.. |
Ne vem, če je kdo poudarjal ali izključeval katerokoli glasbeno zvrst...
Tudi ni nihče udrihal čez Mahlerja...
Govora je bilo o namenjanju kulturnega denarja za spektakel" medtem, ko se 39 mil. denarja izogiba srečanju s kulturo. In da bodo bolj nastradale neklasične dejavnosti. Nič drugega... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | orc.perc je napisal/a: | | Živi in pusti živeti |
Še en vprašanjce: če bi klasiko obravnavali tako mačevsko kot drugo glasbo, kaj misliš, bi preživela? Bojim se, da ne.
Da ne bo pomote, mene klasika nič ne moti. Podpiram pestrost v glasbi, podpiram tudi glasbeno zgodovino... | Preživela? A je že kdo umrl, razen par super odštekanih wanna be festivalou?? Klasika JE preživela. Kaj bo pa s sodobnimi zvrstmi pa se bo slišalo čez 200 let. _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | pasuljaris je napisal/a: | | Poudarjati eno glasbeno zvrst in izključevati drugo je nesmisel.. |
Govora je bilo o namenjanju kulturnega denarja za spektakel" medtem, ko se 39 mil. denarja izogiba srečanju s kulturo. In da bodo bolj nastradale neklasične dejavnosti. Nič drugega... |
Spektakel nima nujno negativne konotacije. Zato bi imelo smisel pisati o kvaliteti konkretne (megalomanske) izvedbe, ne pa podajati splošnih argumentov, koliko ljudi si bo po tem koncertu kupilo Mahlerjevo ploščo.
Enako nesmiselno bi bilo, če bi se npr.vprašali, koliko gimnazijk-piflark bo po Sajeti ali pa po Festivalu sodobne komorne glasbe v Radencih pričelo kupovati tovrstne cedejke.
To, da se se "39 mil. denarja izogiba srečanju s kulturo" pa te ne bi smelo preveč skrbeti, saj je velika večina tega denarja do sedaj šla za etablirano kulturo, alternativci pa so se naučili funkcionirati za male pare. _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 11:19 Naslov sporočila: |
|
|
| orc.perc je napisal/a: | | JAZZZ je napisal/a: | | orc.perc je napisal/a: | | Živi in pusti živeti |
Da ne bo pomote, mene klasika nič ne moti. Podpiram pestrost v glasbi, podpiram tudi glasbeno zgodovino... | Preživela? A je že kdo umrl, razen par super odštekanih wanna be festivalou?? Klasika JE preživela. Kaj bo pa s sodobnimi zvrstmi pa se bo slišalo čez 200 let. |
Seveda bo preživela. Vprašanje je bilo, ali bi preživela brez tavelkih dotacij? _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 11:26 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | orc.perc je napisal/a: | | JAZZZ je napisal/a: | | orc.perc je napisal/a: | | Živi in pusti živeti |
Da ne bo pomote, mene klasika nič ne moti. Podpiram pestrost v glasbi, podpiram tudi glasbeno zgodovino... | Preživela? A je že kdo umrl, razen par super odštekanih wanna be festivalou?? Klasika JE preživela. Kaj bo pa s sodobnimi zvrstmi pa se bo slišalo čez 200 let. |
Seveda bo preživela. Vprašanje je bilo, ali bi preživela brez tavelkih dotacij? |
Ma seveda bo. Za komorno klasično glasno npr. ni potrebno kakšnih velikih dotacij. Tudi stroški gostovanja kakšnega res dobrega simfoničnega orkestra verjetno niso nič višji kot pri koncertu kakšne gage ali đastina ... _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 11:27 Naslov sporočila: |
|
|
| pasuljaris je napisal/a: | | JAZZZ je napisal/a: | | pasuljaris je napisal/a: | | Poudarjati eno glasbeno zvrst in izključevati drugo je nesmisel.. |
Govora je bilo o namenjanju kulturnega denarja za spektakel" medtem, ko se 39 mil. denarja izogiba srečanju s kulturo. In da bodo bolj nastradale neklasične dejavnosti. Nič drugega... |
Spektakel nima nujno negativne konotacije. Zato bi imelo smisel pisati o kvaliteti konkretne (megalomanske) izvedbe, ne pa podajati splošnih argumentov, koliko ljudi si bo po tem koncertu kupilo Mahlerjevo ploščo.
Enako nesmiselno bi bilo, če bi se npr.vprašali, koliko gimnazijk-piflark bo po Sajeti ali pa po Festivalu sodobne komorne glasbe v Radencih pričelo kupovati tovrstne cedejke.
To, da se se "39 mil. denarja izogiba srečanju s kulturo" pa te ne bi smelo preveč skrbeti, saj je velika večina tega denarja do sedaj šla za etablirano kulturo, alternativci pa so se naučili funkcionirati za male pare. |
Spektakel ima svoj namen! Vemo. Se še dobro spomnim titovih časov ...
Verjetno ti ni jasno, da sem govoril o celotni SLO klubski sceni(Sajeta je bil samo primer, ker ga podrobno poznam). Našteta so bila tudi druga mesta. Pa se v povezavi s tem spektaklom vprašaj, zakaj je potem na odličnih (mogoče malce alter) dogodkih peščica poslušalcev? Tudi v Mariboru!
Vpliv Sajete(spet govorim, ker ga podrobneje poznam in so otroci en teden na delavnicah) je na razvoj naših dveh (16 in 14let) ogromen ! Ampak ne samo pri izbiri glasbe, tudi knjig, filmov, gledališča, plesa. Znata izbirati in nista vodljivi ovci, kar pa povsod ustreza politiki. In zato, naj živijo spektakli in naj se zatre klubska scena
Konec koncev, meni je vseeno-sem že izoblikovan-gre se za otroke. In kam jih spektaklično in vse naj naj naj naj pripelje lahko vidimo v današnjem času. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
| pasuljaris je napisal/a: | | Ma seveda bo. Za komorno klasično glasno npr. ni potrebno kakšnih velikih dotacij. Tudi stroški gostovanja kakšnega res dobrega simfoničnega orkestra verjetno niso nič višji kot pri koncertu kakšne gage ali đastina ... |
Ja, ampak gago in đustina ne plačamo iz kulturnega denarja-ampak z vstopnicami.
Mi je enkrat rekel Zlatko: naj razpustijo Big Band radia SLO, pa se bo videlo, kateri član benda bo še obstajal na sceni ...
Kje bi bila Wagnerjeva glasba, če ne bi bilo odpuljenega "sponzorja". Pa Mozartova, Bachova ... težko je pričakovati, da danes glasbeniki kakršnekoli zvrsti brez takih podpor ustvarjajo taka dela.
Nico Muhly npr. ne bo nikoli velik, pa prečekirajte kaj dela - brez sponzorjev ... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | pasuljaris je napisal/a: | | JAZZZ je napisal/a: | | pasuljaris je napisal/a: | | Poudarjati eno glasbeno zvrst in izključevati drugo je nesmisel.. |
To, da se se "39 mil. denarja izogiba srečanju s kulturo" pa te ne bi smelo preveč skrbeti, saj je velika večina tega denarja do sedaj šla za etablirano kulturo, alternativci pa so se naučili funkcionirati za male pare. |
Spektakel ima svoj namen! Vemo. Se še dobro spomnim titovih časov ...
Verjetno ti ni jasno, da sem govoril o celotni SLO klubski sceni(Sajeta je bil samo primer, ker ga podrobno poznam). Našteta so bila tudi druga mesta. Pa se v povezavi s tem spektaklom vprašaj, zakaj je potem na odličnih (mogoče malce alter) dogodkih peščica poslušalcev? Tudi v Mariboru!
Vpliv Sajete(spet govorim, ker ga podrobneje poznam in so otroci en teden na delavnicah) je na razvoj naših dveh (16 in 14let) ogromen ! Ampak ne samo pri izbiri glasbe, tudi knjig, filmov, gledališča, plesa. Znata izbirati in nista vodljivi ovci, kar pa povsod ustreza politiki. In zato, naj živijo spektakli in naj se zatre klubska scena
Konec koncev, meni je vseeno-sem že izoblikovan-gre se za otroke. In kam jih spektaklično in vse naj naj naj naj pripelje lahko vidimo v današnjem času. |
Videti je, da se ne razumeva najbolje.
Lepo je, da imaš otroke, ki ne padajo na nekritično sprejemanje spektaklov. A še enkrat - pelji jih kdaj tudi na kakšen dober spektakel, pa boš videl, da se jim bodo tudi tam prižgale iskrice v očeh. Pa veš zakaj? Ker sta jih doma vzgojila tako, da imata odprto dušo za kvalitetne dogodke.
Proti Sajeti ali kateremu koli dobremu glasbenemu eventu pa seveda nimam nič.
Jaz pač najraje grem na dober koncert komorne klasične glasbe, ampak zapeljem pa se tudi v Zagreb na glasbeni bienale(tja sem npr. po naključju zašel pred davnimi leti kot študent-roker in padel na rit, ko sem prvič slišal Vinka Globokarja). _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Aja, pa še pojasnilo, kaj je za mene dober spektakel.
Na tem istem davnem zagrebškem bienalu je bila kot veliki finale izvajana Frangeševa skladba za simfonični orkester in orgle. Po kakšne pol ure igranja so pričeli glasbeniki en za drugim zapuščati oder. Na koncu je ostal samo še Frangeš na orglah. Potem pa nam je dejal: "Kaj čakate - idite ven" in igral dalje.
ko sem čez nekaj časa res šel ven še jaz, me je čakalo: v vseh prostorih Vatroslava Lisinskega so to isto skladbo izvajali istočasno vsi udeleženci bienala iz prejšnjih dni. Ko si hodil po zgradbi se je skldba prelivala iz klasičnih do elektronskih instrumentov, v manjših prostorih so jo izvajali solisti, plesalci so plesali, manjkal ni celo desetletni fantič-violinist na piedestalu, ki je bil maskota bienala.
Ampak pri celi zgodbi je najpomembnejše to, da je bila spektakularnost projekta v funkciji vrhunske kompozicije in izvedbe. _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
alenvprekršku

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 14:09 Prispevkov: 890 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
"Roditelji, počnite da bijete svoju decu kad osetite da su počela da liče na Vas".
Duško Radović _________________ B&O Fan in audiofil z OKM!
... it's not just about what your equipment does, it's about how it makes you feel. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2011 17:59 Naslov sporočila: |
|
|
Za klasiko se ni bati. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|