Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Tonewin DC-222
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2011 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Zvok aparature je harmonija projekta in ga torej določa način, kako so uporabljeni gradniki in ne ne njihova kakovost sama po sebi.

Nekritično opletanje s temi elementi da za rezultat - Audio Frankenštajna !
Posebej kondenzatorji drugačnih vrednosti spreminjajo časovne konstante, tako da bo z malo sreče naprava neposlušljiva. Vsaj zapomni si kako je sedaj in ne zavrzi originalnih elementov. Upam da znaš lotat in ne delat hladne spoje..

Če pa razumeš vezje (uporabljeno topologijo in vlogo posameznih funkcionalnih sklopov ) in vpliv posameznih lastnosti kondenzatorja na njegovo delovanje - imaš možnost izboljšat sound.

Kadarkoli sem se lotil kakšnega projekta sem stalno nabiral informacije pri audiofilih ali ljubiteljih dobrega zvoka, ki so blizu mojim pogledom oz. moji ideji kvalitetnega zvoka in so že marsikaj ustvarili.
Tudi v tem primeru je bilo tako in uporabljene bodo enake vrednosti, kakor je v originalu; razen Silver-Z bo 3.3 uF namesto 3.0uF, kar pa je verjetno jasno vsakomur, ki se kaj spozna v to, da to nikakor ne predstavlja oviro ali kakšno hudo spremembo (če je sprememba, je v tem primeru kvečjemu na bolje - ojačevalec naj bi šel na papirju nižje).

Glede Audio Frankenštajna pa mislim, da sem podal odgovor že v prejšnjem postu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Senca

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2011 11:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiomaniac je napisal/a:

Se absolutno strinjam in vem, da si že marsikaj sprobal! Very Happy
Sem se samo malo pošalil ! Wink

Laughing Wink Laughing
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2011 18:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tudi jaz sem tisto napisal bolj iz heca, upam da se je tako tudi razumelo.

Z leti me je minilo poliranje fička, da gre hitreje. Če je aparatura dobra in twikkiji učinkoviti - se to pojavi na trgu. Primer so Rega ročka, pa Denon 103, EMT TSD15. Pa lastna firma v obliki specialne izvedbe tudi ponudi to (glej Ken Ishiwata, Sumiko Blue point special...).

Glavna napaka, ki sem jo pri twikanju videl je da se zaradi dreves ne vidi gozda. V smislu da res izboljšaš posamezne parametre, celota pa gre u kur..
To se dogaja tudi resnim firmam, kaj šele euforičnim navdušencem
kalimero

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 21:25
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2011 22:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ljudje smo zanimive živali. Ko imamo eno stvar popolno oz. najboljšo, stremimo k temu, da bi imeli še boljšo, še bolj popolno. In tu popolnoma razumem Sandija.

Se mi pa zdi zamenjava kodenzatorjev za boljše popolnoma umestna v njegovem primeru. V spominu ima kaj je dosegel z menjavo v njegovem lampašu oz. prejšnjem sistemu. Vrednosti bodo ostale iste, samo boljši material gre not. Pri Tonewinu je zanimivo to, da naredijo oz. skopirajo topologijo v nulo. Tudi uporaba materiala (upori, potenciometri) so OK, edino vezne kodenzatorje dajo vedno WIMA. Z zamenjavo le teh lahko pričakujemo boljše rezultate. Bistveno.
Z menjavo lamp (različne firme in različni letniki) pa poiščemo sound, ki nam najbolj sede. Zato sem danes Sandiju dal 5 parov različnih lamp za CDP in en quartet za ojačevalec DC-222T. Upam, da se bo s tem lahko približal svojemu idealu.
Tudi če gledamo finančno, ga bo sistem CDP+ojačevalec+nove lampe+novi kodenzatorji stal verjetno bistveno manj, kot nek sistem, na katerem bo pisalo neko renomirano ime (ob katerem onanira marsikateri audiofil). Rezultat pa bo verjetno boljši.

Sandi pri tej nadgradnji ne pretirava, niti ne secira enot kot en zelo "priznan" audiofil. On točno ve kaj hoče in na kakšen način bo prišel do tega rezultata. Njegove besede o tem, kako kaj igra, se splača vzeti zelo resno. Take izkušnje imam jaz in pa posledično temu tudi marsikater drug audifil, kateremu sem jaz nadgrajeval ojačevalce.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 18, 2011 07:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nič proti kadar je v ozadju premišljena akcija. Kadar veš kaj hočeš pa tudi če samo eksperimentiraš.
Ko boš aparaturo prodajal naprej priloži originalne dele !

Vedno ko pišem na forum - imam v mislih da to berejo tudi hifi novinci. Da ne podcenijo take podjetniške akcije.
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 18, 2011 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smiselno si je prvo vtisnit originalni zvok komponente v spomin in šele nato menjat MKP kondenzatorje in ožičenje na poti signala za TE, morda kupit še parček Eichmann RCA Phonopodov in Bullete( ne nujno menjat vse hkrati, ker potem ne spoznaš, kaj je posamezna pasivna komponenta doprinesla!) in temu najti primerne lampice in nato vse pustit pri miru za toliko časa, da se ušesa(in predvsem možgančki) znova navadijo na novo stanje.
Nato se razmišlja o kondenzatorjih na napajalem delu.
Ker nimam kaj dosti pojma o soničnih karakteristikah teh, sem prosil Stormsonica, da je delil svoje bogate izkušnje glede elektrolitov z mano in šele tako sem prišel do takih z željenimi soničnimi karateristikami.

Pred kratkim sem se na slepo odločil za menjavo dveh parov že malce izrabljenih Nichicon audio series in BC elektrolitov z boljšimi Nichicon in najnovejšimi Rifa, ki imajo odlično pošlihtan separator, ker je slučajno naneslo, da ima dobavitelj lampic iz USA trenutno na zalogi tudi te po cenah, ki so krepko manjše od tistih pri Hificollective, tako da domnevam, da bi to moralo sonično nekaj doprinest, ni pa rečeno, da bo.

Modanje komponente deluje samo, če je kompleksno in celovito kot Kamasutra in skoraj praviloma ne deluje, če je kot fuk na hitrico.

Nazadnje urejal/a mestn pu Sre Maj 18, 2011 11:58; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 18, 2011 11:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Laughing
Nazaj na vrh
Senca

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 18, 2011 13:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem se malo igral z menjavanjem lampic, pri tem sem šel po sistemu "na prvo struno" in v ojačevalcu uporabil Ei Niš ECC82, v CD-ju pa Ten Kobe in ECC81 (proizvajalec neznan - made in USA).

Niš + Ten Kobe:
+ dobri srednji in visoki,
+ veliko detajlov,
+ odprto,
- nizki toni (kar veliko pomanjkanje)

Niš + Niš:
srednji in visoki še vedno odprti in zračni, opazno (slišno) manj kot pri Ten Kobe, vendar še vedno dobro, nizkotonsko področje veliko bolj izrazito.

Trenutno opažanje - skupaj proti original lampicam - menjava več kot priporočena. Imam pa še ECC81 od EI Niš in še en par vzhodnonemških, ugotovitve sledijo.

P.S.: Sem pa že v navezi z Berni-jem, ki se je ponudil za posojo Telefunken in Brimar lampic za ojačevalec.
Nazaj na vrh
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 18, 2011 13:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če kaj hodiš okrog ti lahko posodim Telefunken ECC802S in Brimar 12au7, pa še nekaj imam po dve pa se ne spomnim... Wink
Pri Telefunken je treba samo paziti kako z njimi rokuješ(stari napisi!).
Live and let live.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 19, 2011 08:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tata !
..kupi mi auto,
kolica i romobil,
i još jednu malenu bebu.....

Nazadnje urejal/a ambasador Pet Maj 27, 2011 08:01; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Senca

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Že nekaj dni uporabljam v CD-playerju Ten Kobe lampice in na moje veliko presenečenje, so se spustile globoko obenem pa obdržale svojo odprtost ter detaljnost v srednjih in visokih tonih.
Danes je bil na krajšem obisku prijatelj - ljubitelj dobre glasbe, predvsem klasike - in bil prijetno presenečen na zvokom.
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Senca je napisal/a:
Že nekaj dni uporabljam v CD-playerju Ten Kobe lampice in na moje veliko presenečenje, so se spustile globoko obenem pa obdržale svojo odprtost ter detaljnost v srednjih in visokih tonih.
Danes je bil na krajšem obisku prijatelj - ljubitelj dobre glasbe, predvsem klasike - in bil prijetno presenečen na zvokom.
Imaš kak link na te lampe?
Za drivat klasiko kot se spodobi, je potrebna konkretna moč ampa, ker gre za najbolj zahtevno-kompleksno obliko glasbe ali pa vsaj tranzistorki amp koncipiran tako, da pri zmernih wattih da nekaj od sebe, a tudi taki imajo predimenzionirano napajanje ravno v ta namen.
Do 30 let nazaj je navedena trditev jekleno pravilo audiofilije-pravi Sveti Gral, nato pa se jo je kar lepo pozabilo.
5881 in EL34 tu niso ravno doma, 5881 definitivno pridobi to sposobnost šele z KT77, ki je narejena radikalno drugače od 6L6, zato ji zlepa ne poide sapa, vseeno pa tudi KT77 dodatna elektrarna za drive tranzijentov v spodnjem območju pride zelo prav.
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mestn,

nekoliko preveč posplošuješ. Zakaj pa EL 34 ni dobra za klasiko? Malo več o tem, če lahko.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 27, 2011 07:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ena komponenta ne naredi ojačevalca niti dobrega niti slabega.

Kolikor vem, je donedavni splošno priznani kralj ojačevalcev - Marantz Model 7 v svojih mono blokih uporabil po 4 kose EL 34.

Še danes, če ne gre za res vrhunske izdelke, pomete s konkurenco neglede na uporabljene lampe.

To še ne pomeni, da ni razlik med lampami...so in to ima @pu prav.
Če ne znaš, ti ne pomaga nobena bau-bau lampa. Če znaš je pa marsikaj dovolj dobro. (mater a nakladam, takoj neham)

ps
nič ni črno-belo. Sploh ne v hifi-ju. Obstjajo področja ko je ena zadeva bolj optimalna od druge. Pa naj gre za karkoli. Nič ni treba vzet zdravo za gotovo. Trgovcem črno-belost ustreza, da lahko na miru 'pecajo'
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 27, 2011 15:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tromba je napisal/a:
Mestn,

nekoliko preveč posplošuješ. Zakaj pa EL 34 ni dobra za klasiko? Malo več o tem, če lahko.
Ne da EL34 ni dobra, ampak velja enako za 6L6, ki ima boljšo kontrolo v basih od EL34, za ceno manj bogatih srednjih tonov in vse lampe.
Evropejci so to manjšo sposobnost tranzijetnega odziva v basih hoteli popedenat z radikalno drugačnimi ojačevalnimi lampami-KT, ki nimajo problemov omenjenih, zaradi kompleksnosti KT hibridov pa je za KT težje najti primerne signalne lampe, saj je značilnost vseh hitrejših lamp in tranzistorjev večja nazalnost, ki jo je potrebno "mehčat" v predojačanju, še bolje pa, seveda, kar v zasnovi ampa.
Zdaj bo spet veliko hude krvi, ker bom direkt osvetlil splošno znano.

Vse ojačevalne lampe, z KT vred, imajo rolloff od 200Hz navzdol in edina delna-tradicionalna rešitev zanje, so zvočniki z večjo površino in veliko občutljivostjo.
Ok. Zmaga? Še daleč ne.

Rolloff vseeno ostaja, le ampa ni potrebno gnati do konca na zelo občutljivih zvočnikih, torej ni blizu klip zone in zato tranzijente dokaj solidno fura, velika površina zvočnikov, da globok bas in več zvočne info, je pa tak velikan še vedno v osnovi ena fajn lena krava, ki naj bi bila po želji lastnika dirkalni konj, kar pa ni mogoče.

Torej je treba lampašu dat od 200Hz navzdol dodatno pomagalo. Tranzistorca, ki v tem območju ima n to potenco boljšo kontrolo in hitrost tranzijentov od lampaša, ki je pa je zato boljši v parnih harmonikih.
Folk z dodajanjem subwoorejev v takih primerih nato veselo pretirava(pa ga dejmo, če bo woofer naj bo mega) in doda wooferski amp identičen avtomobilskim, nato doda nek čimbolj "badabum" bas legenda driver in tako spari svoj primarni audio amp z najboljšim ampom vzetim iz -avtoozvočenja in basi so potem -avtomobilski in še preglasijo lampaša.
Govorim o T ampih, MOS FET(kill me, ampak nisem kriv, da MOS FETI tu trenutno spet izrivajo T ampe) avto pritiskačih in podobnih.

Pravilna rešitev je zelo hiter driver v dodatnem majhnem ohišju(majhno ohišje da še večjo hitrost tranzijetnega odziva in s tem popolnejšo atrikulacijo) in edini tak je- srednje velik driver- na vsakem kanalu en, ki mora biti, seveda, sposoben velike moči.
6dB pasivka za rez in klasičen audio amp, tranzistorc, ki nima problemov z kontrolo basov in na ta način zlahka dobiš pravilen audiofilski bas in ni se treba več čohat glede 200Hz rolloffa in občutljivosti zvočnikov.

Lampaš z takim pretehtano narejenim turbo dodatkom daje vtis naravnost tranzistorsko hitrega lampaša, lampaški zvok ostaja popolnoma "nedotaknjen", pridobiš mikrodetajle v basovskem območju, zaradi katerih nekaterim lampaši zvenijo leno

In ker taka dodatna wooferja nista subwoofersko koncipirana in gnana, se z primernim rezom popolnoma ujameta-zlijeta z zvokom sistema, energija lampaša se zlije z energijo tranzistorca, bas niti najmanj ni napihnjen ali prepoudarjen ampak popolnoma audiofilski-analogno zveneč, a točen in hiter.

Kot si videl sem mojih wooferjih sem od zgoraj opisanega šel že naprej in sem tranzistorko gnanima "nesuboma" dodal še po en supertweeter usmerjen v steno in rahlo nagnjen nazaj.
Zakaj in kaj ta "nenavadnost" naredi, ve morda nekaj res verziranih audiofilov na forumu, ostali pa mi ne bodo verjeli, da to ne samo bolje zdefinira bas območje, temveč pošlihta tudi faze prednjih zvočnikov in za povrh doda še malo dipolnega efekta, dosti več, kot če bi tak twit dal na hrbtno stran zvočnika, kot se to(le zakaj, če je učinek malo boljši kot nič?) dela v audiu že desetletja.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu