| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
glinik
Pridružen/-a: Pon Avg 2010 16:09 Prispevkov: 172 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Avg 02, 2010 16:29 Naslov sporočila: Gradnja akustične sobe. |
|
|
Pozdravljeni.
Naše hifi sisteme "tuniramo" z najrazličnejšimi stvarmi, kabli, "boljšimi" komponentami, el. dozami, itd ... To vse prinaša določene spremembe, vendar tiste ulimativne pa ni od nikoder .
Vsi se dobro zavedemao, da je najvažnejši del dobro zvenečega hifi sistema akustična soba - prostor je celo vreden 70%. Lep primer so antični teatri, cerkve itd ...
Če bi človek gradil novo hišo in bi že od samega začetka imel namen zgradit hišo z namensko sobo za hifi. Kaj je potrebno upoštevati?
Tukaj je nekaj osnovnih stvari za upoštevat, npr. :
- prostor se naj ne nahaja v kakšnem višjem nadstropju, idealni so kletni prostori
- el. napeljava z el. omarice naj bo namenjena samo za tisto določeno dozo in ta naj bo po možnosti malenkost večjih premerov
- čim manj steklenih površin
... in še bi se kaj našlo
Idealna akustična soba je po moje kupola, ampak kako bi izgledala hiša s kupolo, bi ljudje mislili, da se gradi đamija ). Naslednja "okrnjena" varianta je okrogla soba, ampak ta je povsem neuporabna za normalno življenje. Sledi še bolj okrnjena različica akustične sobe, polkrog oz. da je ena stena v polkrogu. V tistem polkrožnem delu sedi poslušalec.
Kaj še vi predlagate, na kaj je še potrebno biti pozoren?
Hvala za vaša mnenja!
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AUDIOEXPERT
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 15:50 Prispevkov: 407 Kraj: CELJE
|
Objavljeno: Pon Avg 02, 2010 16:36 Naslov sporočila: |
|
|
Tepih,basstrapi,kakšne težke zavese.... pravkar si delam en demo room,ki pa je že obstoječ in ni iz nule.Celo steno sem prelepil s piramidno gobo in je razlika že kot noč in dan-seveda na boljše.Na tla še pride tepih in bass trapi v kote... _________________ TRGOVINA AUDIOEXPERT V CELJU !
www.audioexpert.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Avg 02, 2010 17:14 Naslov sporočila: Re: Gradnja akustične sobe. |
|
|
| glinik je napisal/a: |
Idealna akustična soba je po moje kupola
Lp |
Odvisno kakšno akustiko rabiš oz zakaj je prostor namenjen. Za naš hobi je kupola, tunel, cerkev... najslabša možnost.
Je bilo že veliko napisanega o tem tudi na tem forumu.
Dober predpogoj za urejanje akustike imaš v prostoru z neneakimi in nevzporednimi stenami iz betona/kamna.
LP Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
glinik
Pridružen/-a: Pon Avg 2010 16:09 Prispevkov: 172 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Avg 02, 2010 17:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ste hitri z odgovori
Piramidice, tepihi, zavese, itd ... jasno, to vse lepo pripomore k željenem ućinku.
To vse pride v drugi fazi, ko prostor "stoji".
Še kakšni predlogi glede sten, njihova lega, položaj, mere, itd.?
Sedaj me predvsem zanima osnova prostora.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mitko

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 23:20 Prispevkov: 344
|
Objavljeno: Pon Avg 02, 2010 18:19 Naslov sporočila: |
|
|
| Malo dregni forumaša Projet-a. On je delal namensko sobo in bo zanesljivo imel pameten nasvet. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Hrabroslav
Pridružen/-a: Pon Feb 2011 19:28 Prispevkov: 19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2011 04:44 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj časa nazaj sem od strani gledal oblikovanje snemalnega studia.
Kontrlolna sobo, ki je je namenejna poslušanju, je recimo trapez, nadvse pomembno je, da stene niso vzporedne. Mere in koti so preračunani na odboje, ob spremembah teh mer se lahko zadeva grdo obnaša. Prav tako so bili tam zelo natančno določeni vsi absorbcijski materiali in trapi, velikost in pozicije. Značilen je velik prostor za poslušalcem...
Najlaže je prekopirati kak delujoč obstoječ model, ampak tistega načrta po katerm naj bi se tedaj delalo nikjer ne najdem.
Od tedaj mi je na disku ostal en .pdf priročnik, lahko pošljem na kak mail.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40 Prispevkov: 418 Kraj: M.Sobota
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2011 09:23 Naslov sporočila: Re: Gradnja akustične sobe. |
|
|
| glinik je napisal/a: | Sledi še bolj okrnjena različica akustične sobe, polkrog oz. da je ena stena v polkrogu. V tistem polkrožnem delu sedi poslušalec.
Lp |
Zakaj polkrožna stena za poslušalcem in ne za zvočniki? _________________ Greetings from The Humungus! The Lord Humungus! The Warrior of the Wasteland! The Ayatollah of Rock and Rolla! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2011 05:06 Naslov sporočila: |
|
|
| Hrabroslav je napisal/a: | Nekaj časa nazaj sem od strani gledal oblikovanje snemalnega studia.
Kontrlolna sobo, ki je je namenejna poslušanju, je recimo trapez, nadvse pomembno je, da stene niso vzporedne. Mere in koti so preračunani na odboje, ob spremembah teh mer se lahko zadeva grdo obnaša. Prav tako so bili tam zelo natančno določeni vsi absorbcijski materiali in trapi, velikost in pozicije. Značilen je velik prostor za poslušalcem...
Najlaže je prekopirati kak delujoč obstoječ model, ampak tistega načrta po katerm naj bi se tedaj delalo nikjer ne najdem.
Od tedaj mi je na disku ostal en .pdf priročnik, lahko pošljem na kak mail.
 |
Studiji se ne kopirajo, žal!
Vsak se konstruira glede na specifičen prostor in sledeče probleme.
Ta dotična knjiga je bolj vsesplošna in ponuja osnoven vpogled kako in kaj. Za neke osnove priporočljiva. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2011 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
Če načetuješ sobo ki je še ni, je po mojem mnenju največ narejeno, če je velikih dimenzij npr 40m2 in več. Potem je tu razmerje dimenzij sobe, kjer se naj ne bi dimenzije podvajale ali bile večkratnik med seboj. Napotke o primernih razmerjih se najde v strokovni literaturi.
Zakaj velike dimenzije?
Preprosto zato, da se odboji pomaknejo po spektru v nižje frekvence, kjer delajo manj škode in ker se odbiti zvok zaradi daljšega časa odboja ne meša (integrira) z direktnim zvokom. Večjo sobo je potem tudi lažje narediti ustrezno akustično.
V večji sobi lahko imaš točko poslušanja daleč stran od zadnje stene (te ne moti odboj od zadaj, ki ga momogrede lahko primerno umiriš npr s knjižnico ali težko zaveso).
Potem je tu še kopica drugih prednosti. Edina slabost je cena. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Hrabroslav
Pridružen/-a: Pon Feb 2011 19:28 Prispevkov: 19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2011 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
| NLP je napisal/a: | Studiji se ne kopirajo, žal!
Ta dotična knjiga je bolj vsesplošna in ponuja osnoven vpogled kako in kaj. Za neke osnove priporočljiva. |
Jaz sem govoril o novih sobah zgrajenih iz nule... Za že narejene sobe pa se išče drugačne rešitve... in o tem premalo vem, da bi tu modroval.
Vem samo, da mi je grafika Scroderjevih letvic všeč:  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gorko1
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44 Prispevkov: 656 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2011 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Če načetuješ sobo ki je še ni, je po mojem mnenju največ narejeno, če je velikih dimenzij npr 40m2 in več. Potem je tu razmerje dimenzij sobe, kjer se naj ne bi dimenzije podvajale ali bile večkratnik med seboj. Napotke o primernih razmerjih se najde v strokovni literaturi.
Zakaj velike dimenzije?
Preprosto zato, da se odboji pomaknejo po spektru v nižje frekvence, kjer delajo manj škode in ker se odbiti zvok zaradi daljšega časa odboja ne meša (integrira) z direktnim zvokom. Večjo sobo je potem tudi lažje narediti ustrezno akustično.
V večji sobi lahko imaš točko poslušanja daleč stran od zadnje stene (te ne moti odboj od zadaj, ki ga momogrede lahko primerno umiriš npr s knjižnico ali težko zaveso).
Potem je tu še kopica drugih prednosti. Edina slabost je cena. |
Hm, ja cena in to pomeni tudi dosti $$$ za hifi. Da zapolniš tako sobo z kvalitetnim basom rabiš ali MG20.1, AA Duo ali kaj podobnega. To pomeni zvočniki od 20k naprej, pa seveda primerna mašinerija zadaj. Težko verjamem, da kaj manjšega igra dobro v taki sobi.
Lp,
Goran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2011 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Če načetuješ sobo ki je še ni, je po mojem mnenju največ narejeno, če je velikih dimenzij npr 40m2 in več. Potem je tu razmerje dimenzij sobe, kjer se naj ne bi dimenzije podvajale ali bile večkratnik med seboj. Napotke o primernih razmerjih se najde v strokovni literaturi.
Zakaj velike dimenzije?
Potem je tu še kopica drugih prednosti. Edina slabost je cena. |
Ja na proporcije je treba vedno pazit, če večji ali manjši prostori, pri večjih je več manevrirnega prostora kaj postori, in ja zato da so modalne frekvence lepše razmaknjene, razporejene in niso preveč gosto skupaj, se prepletajo, podvajajo itd.
Nekaj o tem je tukaj: http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=3685
Da, velike dimenzije omogočajo večjo reverberacijo oz. odbiti zvok ima več časa da prepotuje do drugega in že izgubi nekaj na moči tako da interferenca je blažja (a vseeno dovolj moteča če gre za večji dnevni prostor in ne hale)... omogočajo pa tudi da se modalne pomaknejo nižje kot bi se drugače v manjših prstorih a imaš večji prostor,da lahko le-te primerno tretiraš...
Še zmeraj pa težke gledališke zavese v velikih prostorih niso dovolj, če se gre za resnejšo poslušalnico. tudi knjige so bolj dekorativna zahteva kakor v redu akustična rešitev. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2011 22:45 Naslov sporočila: |
|
|
| Hrabroslav je napisal/a: | | NLP je napisal/a: | Studiji se ne kopirajo, žal!
Ta dotična knjiga je bolj vsesplošna in ponuja osnoven vpogled kako in kaj. Za neke osnove priporočljiva. |
Jaz sem govoril o novih sobah zgrajenih iz nule... Za že narejene sobe pa se išče drugačne rešitve... in o tem premalo vem, da bi tu modroval.
Vem samo, da mi je grafika Scroderjevih letvic všeč:  |
Potem pač imaš prednost, da lahko izbereš primernejše proporcije in jih nimaš že zakoličene.
Pri že narejenih pa se je treba potem seveda primerno "znajt".
Ali je prostor že narejen ali ne, še zmeraj se akustične rešitve v enem prostoru ne kopirajo v drugem! Enostavno ne deluje. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Mar 03, 2011 11:38 Naslov sporočila: |
|
|
Velika soba - veliki zvočniki, mala soba - mali zvočniki.
Proizvajalci velike zvočnike projektirajo za velike sobe - to pomeni, da računajo na čas reverberacije velikih sob, in da računajo na velike volumne sobe (pomembno za odmero basov) in da računajo na to, da je poslušalec dovolj oddaljen od zvočnikov, da se posamezni deli spektra (tweeter, midrange, bas) pravilno sumirajo.
Nikoli ne pozabit. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|