| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Viktor

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 13:18 Prispevkov: 108 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 09, 2008 21:40 Naslov sporočila: Neuspešno na carini !!! |
|
|
Pozdravljeni!
Upam da mi nekdo lahko pomaga glede tega, kaj narediti naslednje:
Naročen izdelek po eBay-u (Yulong DAC DAH MARKI headphoe amplifier) so se na naši carini v Brniku odločili zadržat ker ne izpolnjuje pogojev po CE (CE certikikat, kjerega vidimo vsepovsod tudi na slabo kakovostnih supermarket-orininated radio urah).
Napisali so mi, namreč, naslednjo razlago te odločitve:
Republika Slovenija
Ministrstvo za gospodarstvo
Tržni inšpektorat Republike Slovenije
Območna enota Kranj, Slovenski trg 1
Številka: 0610 - 8610/2008-4-10808
Datum: 9.9.2008
ZADEVA:zahteva za dostavo dokumentacije
Skladno z Uredbo Sveta 339/93 EGS, je bil zaradi neskladnosti z EU standardi:
- neoznačenost z znakom CE
- brez proizvajalčeve Izjave o skladosti ( EC-Declaration of conformity) glede direktive o elektromagnetni kompatibilnosti EMC (89/336/EEC) in direktive o nizkonapetostni električni opremi (LVD)(93/68/EGS)
sprožen postopek zadržanja:
- 1 kom avdiofrekvenčni ojačevalec YULONG DAHI Mark, kitajskega proizvajalca, v carinskem skladišču na Brniku.
Pozivamo vas, da nam kot uvoznik za omenjeni aparat v čimkrajšem roku dostavite ustrezno proizvajalčevo Izjavo o skladnosti ter proizvajalčevo pooblastilo, da lahko v njegovem imenu napravo opremite s certifikacijsko oznako CE.
Le na osnovi zahtevanih dokumentov bomo blago lahko sprostili v prost promet.
TRŽNI INŠPEKTOR X.X.
200 eurov + pošiljanje vreči v koš čisto brez ugovora?
Ali narediti nekaj da določeni izdelek pride v lastnikove roke?
Pa ni mogoče da zaradi takših neumnosti ne moremo kupovat niti na eBayu več.
Tole temo in sporočilo objavljam tudi kot opomin za tiste, ki bi eventualno noročali kaj iz Kitajske, da ne upajo da to bo gladko šlo!
Totalno sem razočaran in zmeden.
Kako naj bi mi prodajalec napisal pooblastilo da jaz izdelek opremim s CE cert. Ali so normalni? Pa jaz sem konzument ne prodajam teh izdelkov. Vmes pa je prodajalec zavrnil CE, ker je za njega to prevelik strošek, pač pa tudi nekateri drugi headampi nimajo le-tega.
LP
Viktor
 _________________ If everything seems to be OK, you have obviously overlooked something! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
George Luni
Pridružen/-a: Sob Avg 2008 13:49 Prispevkov: 117 Kraj: Druga vrata levo
|
Objavljeno: Tor Sep 09, 2008 21:52 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem cisto razumel... si ze pisal proizvajalcu naj ti poslje CE? Ker to sem moral storiti sam ko sem uvazal napajalnik za racunalnik in so mi po faksu poslali potreben dokument.
Ce tega nocejo/ne morejo narediti pa ne vem kaj se lahko storis. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Tor Sep 09, 2008 22:55 Naslov sporočila: |
|
|
Marsikateri proizvajalec tehnike iz tretjih držav nažalost ne poseduje CE certifikata, kar je pogoj za uvoz v EU. S tem se njihova roba tudi ne bi smela uvažati v EU. Nekatere države EU so glede tega striktne, nekatere ohlapne. Recimo ena in isti tehnični izdelek brez CE certifikata se lahko v eno od skandinavskih EU držav uvozi na paletah na tone, dočim pri nas carina zakomplicira že za en sam primerek. Tudi sam sem imel velike probleme ob uvozu enega takega izdelka. Šlo je za nekomercialen prototip, ki mi ga je proizvajalec poslal iz Kitajske kot darilo. Carina je zakomplicirala da boli glava in zahtevala fakturo za realno vrednost, katero so v nadaljevanju tudi dobili, pa čeprav je šlo le za darilo. Izstavljena faktura jih ni zadovoljila ter so zahtevali novo, izstavljeno za povsem nerealno visoko vrednost. Obesili so se tudi na CE certifikat, ki ga proizvajalec ni imel. Sledil je dopisni ping-pong, pri čemer so ob mojem spodaj citiranem dopisu iznenada popustili in dovolili uvoz. Seveda pa sem moral plačati carino, kar pa sem storil z nasmeškom na licu samo da se je že enkrat končalo in sem končno prišel do igračke za mojo dušo.
Če najdeš notri kaj takšnega, kar bi ti prišlo prav v svojem primeru (predvsem v zvezi CE certifikata) lahko kamot uporabiš. Evo copy/paste s cenzuro:
XXXXXX
XXXXXX
ZADEVA: XXX
ZVEZA: Vaš XXX z dne XXX
Včeraj sem s strani XXX prejel ustno obvestilo, da je bil uvoz moje pošiljke ponovno zavrnjen z obrazložitvijo, da cena proizvoda ne ustreza realni vrednosti, saj naj bi carinski organ določil ceno (v kolikor se pravilno spominjam besed delavca XXX nekje okoli XXX USD) kar na podlagi neke cene, najdene na neki internetni strani.
Komplikacije, katerih sem v dotičnem primeru deležen jaz osebno kot prejemnik pošiljke in pa proizvajalec kot pošiljatelj že presegajo vse meje dobrega okusa in po mojem mišljenju ne gre več za strokovno opravljanje uradnega postopka temveč za uveljavljanje moči državnega organa nad nemočnim državljanom z izsiljevanjem in zlorabo položaja, kar bom v nadaljevanju tudi utemeljil.
Začelo se je z CE oznako, katere dotična pošiljka ne vsebuje in zaradi česar je bil v začetku zavrnjen uvoz pošiljke. Po mojem pisanju ki je v tej zvezi sledilo na tržni inšpektorat in carinski organ, kjer opisujem, da se v državo vsakodnevno uvaža ogromno tehničnih stvari brez CE oznake in carinski organ pri tem nič ne komplicira, temveč sprosti uvoz po hitrem postopku, jaz pa sem zaradi te oznake deležen velikih komplikacij, kar ni pošteno, saj ustava za vse nas velja enako, je slednji naenkrat odstopil od te zahteve, na kateri je še prej nepreklicno vztrajal. Sklepam, da je bilo to moje pisanje povod za pričetek izživljanja nad mano saj sem si kot navaden državljan drznil zoperstaviti carinskemu organu. V nadaljevanju sta bila carinskemu organu na njegovo zahtevo posredovana dodatna dokumentacija in izčrpno pojasnilo tako z moje kot z proizvajalčeve strani, kar pa je carinski urad preprosto ignoriral in še naprej vztraja pri nemogočem in sicer izstavitvijo fakture za povsem nerealno visoko vrednost blaga, kot da bi šlo za prodajni izdelek, pri čemer si nikakor ne da dopovedati, da gre v dotičnem primeru za nedodelan nekomercialni prototip ki je šele v fazi izdelave in ni v proizvodnji, ter je kot takšen vreden XXX USD.
Takšen uradni postopek, kjer se ignorirajo vsakršna pojasnila in zahteva večja faktura od že izdane realne, sicer bo v nasprotnem primeru uvoz zavrnjen, kakor je v tem primeru, jaz kot podrejena stranka v postopku razumem kot čisto izsiljevanje s strani državnega organa in sicer z namenom, da bi država na moj račun neupravičeno zaslužila čimveč. S takšnim ravnanjem pa se po mojem prepričanju kažejo znaki kaznivih dejanj po 261. členu KZ - Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic in 262. členu KZ - Nevestno delo v službi. Treba se je namreč zavedati, da bom v primeru takšnega nadaljevanja postopka ostal brez svojega darila (za vrednost katerega sem pripravljen plačati carino in dajatve, nikakor pa ne za prodajni komercialni produkt, saj to ni) in bom po končanju postopka v primeru zavrnitve uvoza od odgovornih javnih uslužbencev pristojnega organa, ki bodo s svojim početjem to povzročili, z vložitvijo kazenskih ovadb zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali pravic in nevestnega dela terjal kazensko odgovornost, z zasebno tožbo terjal meni povzročeno materialno in nematerialno škodo, ter pritožbo na postopek terjal disciplinsko odgovornost, saj kar se mi kot poštenemu davkoplačevalcu dogaja v teh dneh, to ni več znosno.
Vsled opisanega Vas pozivam, da v nadaljnjem postopku k zadevi pristopite korektneje ter pretehtate vsa dejstva in okoliščine potrebne za pravično presojo. Več uradnih dokumentov kot jih že posedujete, s strani proizvajalca ne boste dobili, saj je ta posredoval in pojasnil že vse kar je potrebno, ter ima vsega tega že vrh glave dovolj.
V primeru ponovne zavrnitve uvoza pričakujem pisni odgovor.
POSLANO:
1 x carinski urad XXX po faksu
1 x XXX - v vednost
Vglavnem ne se pustiti kar tako odj*****. Če imaš koga poznanega na carini ali tržnem inšpektoratu ga malo povprašaj kako in kaj, vprašaj še znance če ima kdo koga poznanega tam, saj več glav več ve. Morebiti pa še kakšen forumaš napiše kaj kar ti bo v pomoč.
lp
ps. naslednjič v izogib problemom, pa le glej, da kupuješ stvari izven EU od proizvajalca s CE certifikatom  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Viktor

|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2008 09:27 Naslov sporočila: |
|
|
No, naj bi lahko poslal tole pošiljko v non-EU državo.
Kaj pa na Hrvaško npr?
Ali kdo ve kolki so potencialni stroški?
To se mi zdi kot najlažja rešitev.
Na Hrvaškem pa imam sorodnike- _________________ If everything seems to be OK, you have obviously overlooked something! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Viktor

|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2008 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
| George Luni je napisal/a: | Nisem cisto razumel... si ze pisal proizvajalcu naj ti poslje CE? Ker to sem moral storiti sam ko sem uvazal napajalnik za racunalnik in so mi po faksu poslali potreben dokument.
Ce tega nocejo/ne morejo narediti pa ne vem kaj se lahko storis. |
The thing is:
Kot večina drugih proizvajalcev iz Kitajske CE certifikata mi ne more poslat, ker ga nima. Nima ga zaradi tega, ker je predrag za pridobitev, zlasti za EU nedržavljane. _________________ If everything seems to be OK, you have obviously overlooked something! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2008 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
| Viktor je napisal/a: | No, naj bi lahko poslal tole pošiljko v non-EU državo.
Kaj pa na Hrvaško npr?
Ali kdo ve kolki so potencialni stroški?
To se mi zdi kot najlažja rešitev.
Na Hrvaškem pa imam sorodnike- |
Zaprosi sorodnike na Hrvaškem, da se pozanimajo pri njihovi carini ali pri uvozu el. aparatov iz tretjih držav obvezno zahtevajo CE certifikat. Po moje ga ravno tako zahtevajo kot pri nas, saj morajo te zadeve izpolnjevati določene standarde, Hrvaška pa se približuje vstopu v EU in kot takšna prilagaja svojo zakonodajo.
Probaj, saj nič ne košta. Če se na takšen način slučajno da zaobiti nastali problem in naša carina lahko "prepošlje" paket na tvoje stroške v Hrvaško, potem si zmagal.
Lep pozdrav in povej kaj si zrihtal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Viktor

|
Objavljeno: Čet Sep 11, 2008 22:00 Naslov sporočila: |
|
|
No, na žalost sem se med časom odločil poslat parcel na HR sorodnikom.
Pošiljka me je stala 91€.
Seveda sem uprašal bratiča ali se lahko pošlje tole v HR brez CE certifikata.
Mi ni utegnu odgovorit, vendar zna marsikogar ter lahko pričakujem da že bo nekaj zrihtal!
Glede na to da že jutri bo parcel Yulong prispel na HR, bo update teme čist kmalu.
Da sem audiophill videl tvoj post nekoliko bolj zgodaj danes bi morda premislil. _________________ If everything seems to be OK, you have obviously overlooked something! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Viktor

|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 00:10 Naslov sporočila: |
|
|
No, končno se je na polici našel tudi Yulong DAC, po številnih raznoraznih poštnih (in drugih) manipulacij. Trik s Hrvaško mi je uspel, prav presenetljivo, sicer sem se že pripravil na definitiven cancel zadeve v celoti.
Kljub manjšim pripombam se Yulong uigrava in pripravlja za resničen test kot Headphone amp (predvsem), vendar, zakaj ne tudi kot DAC?! Mislim le-to naredit po 600 urah vporabe DACa, kolikor priporoča proizvajalec.
Gre za DIY DAC/Headphone AMP z AD1955 čipom in precej resničnimi elementi v okolici. Ni za pričakovat čuda, vendar se že zdaj izkazal kot zelo fine komponenta. _________________ If everything seems to be OK, you have obviously overlooked something! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 01:32 Naslov sporočila: |
|
|
Me veseli da si uspel urediti!
Nikar nas ne šparaj z vtisi. Ne rabiš čakati 600 ur, kamot prej.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Uros
Pridružen/-a: Sob Jan 2009 9:54 Prispevkov: 2 Kraj: Vipava
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 09:59 Naslov sporočila: |
|
|
jaz se že dalj časa ukvarjam z uvozom iz Kitajske, in uvažam vse sorti stvari, in sem mel podobne primere.
Za tole stvar obstaja ena čisto enostavna rešitev, prodajalca prosi
naj ti pošlje paket preko TNT-ja, oni majo svojo oddelek za carino in
sploh ne komplicirajo, dobis vse takoj.
Kar gre pa prek pošte Slovenije so pa čist eni zajebani idioti k se
pičijo v vsako stvar. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 13:27 Naslov sporočila: |
|
|
| Uros je napisal/a: | jaz se že dalj časa ukvarjam z uvozom iz Kitajske, in uvažam vse sorti stvari, in sem mel podobne primere.
Za tole stvar obstaja ena čisto enostavna rešitev, prodajalca prosi
naj ti pošlje paket preko TNT-ja, oni majo svojo oddelek za carino in
sploh ne komplicirajo, dobis vse takoj. |
Pri meni je šlo ravno za paket iz Kitajske, vendar ne s TNT-jem temveč z DHL-om in moja izkušnja z njimi je bila negativna.
Če se ne bi jaz kot prejemnik en mesec bodel s carinskim organom kot blesav, ne bi dobil paketa. Ni mi jasno zakaj sem se sploh moral ubadati s tem, če pa je za žretje živcev plačan DHL kot špediter. Ko špediter prejme vso zahtevano dokumentacijo, mora spraviti pošiljko čez carinski postopek na en, dva, tri, ne pa da svoji stranki odgovori, da carinski organ komplicira in da oni kot špediter niso v stanju skozi carinski postopek spraviti en klinčev paket. Če sem lahko to nato zrihtal sam kot običajni državljan brez znanja o carinskih postopkih, potem bi morali to oni ki so profesionalci še toliko hitreje. Konec koncev so bili za poštnino iz Kitajske & špediterstvo tudi ogromno plačani - skoraj toliko kot znaša enomesečna delavska plača.
Za kompetentnega špediterja je negativen odgovor svoji stranki nepojmljiv. V njegovem vokabularju ta beseda ne obstaja. Razen če bombe sekajo ali avion dol pade. On je plačan za zastopanje stranke in ima da se raztrga od silne vneme če je treba, samo da stvar realizira. Sploh če vzame toliko denarja...
Lahko da so drugače čisto okej in so zatrokirali samo v mojem primeru, ki je bil specifičen, oziroma nevsakdanji, vendar kljub temu ostaja grenak priokus, saj bi se morali občutno bolj potruditi.
| Uros je napisal/a: |
Kar gre pa prek pošte Slovenije so pa čist eni zajebani idioti k se
pičijo v vsako stvar. |
Pred kratkim sem po pošti prejel paket, ter bil izjemno pozitivno presenečen nad kvaliteto storitve pošte Slovenije. Carinski postopek so izvedli ultra brzinsko kar čez božične praznike in prav začudeno sem pogledal, ko je prvi delovni dan po praznikih, navsezgodaj zjutraj pri vratah stal poštar s paketom v roki. Dajatev sem plačal pol manj kot sem pričakoval, saj je šlo za specifičen primer, kjer bi lahko z višino dajatev komplicirali. Vglavnem, meni so polepšali dan.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
George Luni
Pridružen/-a: Sob Avg 2008 13:49 Prispevkov: 117 Kraj: Druga vrata levo
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz moram reči, da nisem zadovoljen z raznimi špediterskimi uslugami. Doslej sem imel največj izkušenj s Fedexovo bando (mislim, da se podjetje ironično imenuje Speed), ki so trop navadnih nezainteresiranih retardov. Če pošiljka iz Kitajske v Slovenijo pride v manj, kot treh dneh, potem pa na naši strani rabi 8 dni, je nekaj hudo hudo narobe. In tako je bilo vsakič, ko sem se ukvarjal z njimi, doslej okoli petkrat.
Me prav zanima kaj bi na to rekel Fedex, ki je vložil silne denarje v flote letal, distribucijske centre in state-of-the-art logistiko, nakar jim par lokalnih bedakov čisto uniči trud. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01 Prispevkov: 1380 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
To je se vse dobro, jaz sem dobil 3 od 5 paketov iz Danske razsute - firma pa - DPD. Da ne omenjam, da je 10 dni paket cakal v LJ, ker so napisali, da naslov ne obstaja in bi ga skoraj nazaj poslali, ce nebi jaz pravocasno dobil tracking number in jih jaz poklical, ter poslal nekam.
Have a nice Day
Matt _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 12:33 Prispevkov: 638 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 13:52 Naslov sporočila: |
|
|
Tu se pa čisto strinjam z vami, pošiljka iz HK pride k nam v roku parih dneh, potem pa pri nas še enkrat toliko zapravijo,da ti dostavijo paket na dom.
Našo pošto bi lahko komot primerjali z italijansko, kjer tudi porabijo ogromno časa dostavo.
Hint: Poglejte koliko vam carina oz. pošta zaračuna za obvestilo o prispelem paketu, ki vas čaka na carini  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 12:33 Prispevkov: 638 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2009 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
Matej, enkrat sem bil na sedežu DPD-ja. Bil sem šokiran ko sem videl kako odpravljajo pakete. Pakete, na katerih je z veliko nalepko pisalo Fragile so metali po kombiju tako da je joj...
Čeprav verjamem, da je tudi drugod tako. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|