Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Kako in kam priklopiti?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Audio-Noob

Pridružen/-a: Pet Jan 2025 11:18
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 14:21    Naslov sporočila: Kako in kam priklopiti? Odgovori s citatom

Pozdravljeni audio in hi-fi guruji,

Kolega mi je podaril stari, vendar očiščen in zelo dobro ohranjen Harman Kardon AVR 505. Reciever dobro deluje in sem ga do zdaj uporabljal samo za poslušanje FM radijskih postaj.

Sem pa nanj poskušal na vse "mogoče" načine 40C652 priključiti tudi Samsungov "neumni" TV LE40C652, vendar mi H-K AVR nikakor ne uspe nastaviti, da bi lahko poslušal zvok s TV na zunanjih zvočnikih.

H-K AVR nima HDMI priključkov in TV nikoli ne prepozna. Poskusil sem z optičnim kablom in rdečim/belim audio kablom. Na TV sem nastavil na "zunanji zvočniki" in "SPDF", vendar H-K AVR ne "odreagira", tudi ko poskusim ročno dodeliti vhod zvoka na AVR. Kaj delam narobe? Oziroma...je narobe to, da gledam filme, TV programe, poslušam Youtube preko android škatlice (ki je priklopljena na TV s HDMI kablom)?!

Že v naprej se zahvaljujem za kakršno koli pomoč.

Lep pozdrav vsem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 14:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot anti-guru bi preprosto vtaknil kabel na izhod za slušalke na neumnem Samsungu in drugi konec preko adapterja v line vhod na zastarelem Harmanu.
Se pa dobijo tudi kabli za take kombinacije - na eni strani đek TRS za slušalke, na drugi dva RCA činča. Kar v BigBang potrošit 1,89eura
https://www.bigbang.si/2-x-rca-3-5-jack-kabel-1-5m-izdelek-405574/
Audio-Noob

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 14:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha?! Hm....torej...činč za slušalke na obeh straneh kabla...nato v Samsungov izhod za slušalke... Toda... Line in v AVR-ju? To mi ni jasno. Tega ne najdem. (sorry...res sem neumen...in nimam pojma o teh zadevah)

Oziroma...tvoja druga varianta mi je bolj jasna. Kakšna bi bila kvaliteta zvoka?!
Nazaj na vrh
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 14:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tale Line in lahko uporabiš:

Na AVR moraš izbrati tudi pravi vir v katerega imaš vklopljeno. V tem primeru VID 1 ali nekaj takega se mora imenovati. Ne vem pa na kaj bi moral za optičnega izbrati. Preveri navodila.

Nazadnje urejal/a LightBit Pon Feb 10, 2025 14:58; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Audio-Noob

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:

Na AVR moraš izbrati tudi pravi vir v katerega imaš vklopljeno.

Hvala LightBit in Ambasador. Ja...vse sem že poiskusil...Video 1, 2, 3, potem Audio in, Optical in... ampak...nič ne deluje. Tudi, ko ročno nastavim vir...zadeva ne deluje. Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Audio-Noob

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 15:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakorkoli. Hvala za nasvete in bom poskusil še to z adapterjem činč/2xRCA.

Bom poročal kako in kaj.

Hvala in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 15:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S kakšnim kablom si zdaj poizkušal?
Moraš poizkusiti s takim, ki ga je predlagal @ambasador.
Audio-Noob

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 15:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
S kakšnim kablom si zdaj poizkušal?
Moraš poizkusiti s takim, ki ga je predlagal @ambasador.

Absolutno, hvala benma. To je moj naslednji korak. Bom poročal kako in kaj se je zgodilo.

Če mi uspe...bom, kot novi član foruma, častil pivo ambasadorju in Lightbitu. Laughing
Nazaj na vrh
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 15:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gledam slike vašega TV in HK. Oba imata na zadnji strani digitalne optične priključke. Povežita ju z digitalnim optičnim kablom(tako kot je slika v prilogi), tako tudi piše v navodilih. Če ne bo delovalo, lahko, da je kaj kje poškodovano.

lp
Nazaj na vrh
longplay

Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 17:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa to ti jaz uredim če želis. Verjetno je problem v neumni TV škatli ki noče sodelovati. Ali je pa v receiverju določene nastavitve ne štimajo. To ni stereo ojačevalnik priklopiš pa špila. Je potrebno nekaj znanja.
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri avr je pogosto treba v njegov meni in mu povedati, katere vrste signal, na katere vtičnice. Kateri output iz avr se pelje kot monitor na tv pa piše v navodilih, včasih pa tudi ob priključkih na avr. Ta Harman še nima hdmi, zato domnevam, da moraš za monitoring priključiti s činč kablom za video signal, ki je pri priloženih kablih rumene barve. Običajno je kombiniran kabel treh žic in sicer bela, rdeča in rumena. Načeloma lahko katerikoli činč, je pa res, da je digitalni kabel (ta rumen) druge impedance (75 ohmski), beli in rdeči pa 50ohm. Razlika bi bila v kvaliteti slike ali zvoka.

Lpm
Audio-Noob

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 12, 2025 20:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni vsi, ki ste mi pomagali.

Z vašo pomočjo in s pomočjo ChatGTP mi je končno uspelo povezati neumni TV s prastarim AV-recieverjem. H V A L A!

Rešitev je bil na koncu optični kabel in...zgolj slučajno sem na daljincu videl, da se je večkrat osvetlila tipka AVR na daljincu. Ko sem jo pritisnil, je bilo to...to. Smile

Sedaj pa grem na "lov" za budget, toda še vedno dobrim subwooferjem.

LP

P.S.: vesel sem, da ste starine in sive eminence ter vse-znalci tega foruma pripravljeni pomagati nam, ki nimamo pojma.
Nazaj na vrh
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2025 12:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam, da deluje.
Uživaj v pridobitvi!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu