Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Napajalni filtri
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 29, 2019 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še ta drugo glasbo (torej z Aquarius) sem analiziral:

Zopet malo manj basa. Dinamika je pa enaka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LightBit

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 07, 2019 09:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

delfinus je napisal/a:
Ce si pa ze toliko v sedlu svojega prav, pa si kdaj lahko vzames, iz cistega eksperimenta, tudi en scepec casa pa lahko gres iz gole radovednosti to poslusat.

Evo, sem. Razlike nisem slišal.
Pri prvi skladbi se mi je za trenutek zazdelo, da bi morda bila razlika, ampak pri drugi, ki sem jo poznal trik ni uspel.
Eden je rekel, da je slišal veliko razliko (kljub temu ni znal opisati nič specifičnega, je pa rekel, da ni verjel v to).

Da res slišiš razliko pri več sekundni pavzi, bi morala biti ogromna.
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2021 10:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AudioQuest Niagara 1200 Review (Power Conditioner/Surge Protector)

Impact of AC Distortion & Noise on Audio Equipment
Nazaj na vrh
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 08, 2021 21:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
AudioQuest Niagara 1200 Review (Power Conditioner/Surge Protector)

Impact of AC Distortion & Noise on Audio Equipment

Čudovito Very Happy
Nisem vedel, da ima Amir YT kanal.
Hvala Mr. Green
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2024 13:35    Naslov sporočila: Puritan / Isol8 / Ansuz power distributor Odgovori s citatom

Zivjo kolegi.

Zanima me, ce je kdo izmed vas morda poskusil katerega od Puritan 156 / Isol8 Integra / Ansuz A3 power distributorjev-filtrov in kaksne so bile zvocne izkusnje. Lahko tudi na splosno kaksen komentar, ampak brez raznih Amirjev in podobnih, zanimajo me tisti, ki so slisali oz. se bolj AB testirali zadevo v vsaj visjem srednjem razredu sistema.

Nisem bil nekaj casa na forumu, ker se mi po pravici proti postavlja. Kot prvo en kup reklam, da ne ves kje je kej, kot drugi cumniki se vedno, sploh ne morem brat... Mislim, saj vem, da je stvar dobre volje, pa parih euricev od teh reklam, ampak dajmo @Admin no nekaj od sebe, da bo vsaj berljivo in user friendly.

P&L, G
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 12, 2024 09:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot ostareli hobist bi bil ze cas da si ustvarim kaksno mnenje, hahaha
Ne gre podcenjevati slusnih vtisov v zvezi z filtri, ker vsakdo ima svoj prav.
Z istim filtrom se bo nekomu prikazala Marija, v drugem sistemu pa mrak na oci, hehe. Razlogi pa so drugi par rokavic.

- najprej mora biti lokalno omrezje dovolj mocno okuzeno, da motnje prebijejo skozi audio naprave
- zagotovljena prisotnost ground loop-a ki s tem avtomatsko vpreze motnje iz omrezja
- poenostavljene napajalne sekcije v napravah

----------------------
Omrezja ne gre podcenjevati - se spomnim soforumasa castorje, ki je norel ob tocno dolocenih urah dneva (ko je stanoval ob industrijski coni na Kozini). Po preselitvi nazaj v Izolo, je vse izginilo, na istih napravah. Pa je nabavil locilne trafote (delno resujejo) menjal kable od stevca do hifija s specialnimi in oklopljenimi (bob ob steno).
...
O ground loop-u ne bi kaj dosti ... Napajalni kabli 'igrajo' ker se audio signal sprehaja po ozemljitvenih zicah znotraj njih. Loop izven kroga med seboj povezanih naprav preko razdelilne letve ne gre in zato tudi kabli izven tega kroga ne vplivajo.

Najlazje se loop prepreci z nakupom naprav, ki nimajo sredinskega pina tam kjer vstekas napajalni kabel. Vecina japoncev naprimer, pa neglede na balansirano ali ne - Yamaha naprimer niti top modeli nimajo tega..in kljub temu ali pa ravno zato rekordno nizek sum.
Ugotavljam da tudi motnje iz omrezja vdirajo preko ozemljitvenega voda, ki je vezan na maso signala.

Balansirano grajene aparature se po definiciji izognejo tej kalvariji. Samo en xlr vhod ali izhod ni dokaz za balansirno gradnjo.
Bodite pozorni - balansirani vhodi imajo teoreticno 6dB boljsi, v praksi nekoliko manj, signal-sum od odgovarjajocih cinch vhodov na isti napravi. Ce temu ni tako, verjetno gre za kvazi pristop.
...
Kakovostne naprave imajo poleg glavne pretvorbe AC-DC tudi lokalne stabilizatorje napetosti za vsako sekcijo posebej, kar je dodatna bariera za motnje.

Nazadnje urejal/a ambasador Pon Avg 12, 2024 11:27; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 12, 2024 11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potrebo po filtru najlazje ocenis s primerjavo zvoka ponoci vs podnevi. Naprimer ponoci v nedeljo vs ponedeljek dopoldan. Valjda je to na pamet. Ponavljas vajo dokler si nisi na jasnem.

Kadar pa filter 'izboljsa' zvok tudi ce je tok dober, potem imas druge probleme. Glej ground loop in 'zvok' napajalnih kablov.
Po neki logiki je bolje resevati na izvoru. Ce avto visi na eno stran ne bos nalozil drugo stran da se izravna. Ali pac Laughing
mihec

Pridružen/-a: Pet Dec 2018 22:14

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 15, 2024 07:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Zadnje case veliko dobrega slisim o Puritan 156 vendar izkusenj nimam za to ne morem rec, imam pa ISOL-8 Substation integra

Za predlagani test ponoci-podnevi mislim da ni potrebe kajti bo rezultat podoben oziroma malo manj izrazit in rahlo boljsi z Isol8.
Tako pac je ene dneve bolje ene dneve slabse igra sistem, ampak ok to ni tema.

Za testiranje teh naprav bi priporocal, da naj bo sistem pravilno postavljen, ( kaj mislim s tem )

S tem mislim da so zvocniki previlno postavljeni in da imajo moznost da zginejo v prostoru in da je sound stage velik in pravilen,
Poleg tega da so vsi kabli pravilno vklopljeni, napajalni fazno prav priklopljeni, povezovalni in zvocsniski pravilno vstavljeni.
Dobro je tudi da so elektronse naprave v nekem nivoju in da je njihova sposobnost reproduciranja glasbe zmozna nekaj vec kot, sistem ki ni vreden nadgradnje.
( za nekatere je to samoumevno vendar nekateri tega ne razumejo za to to omenjam )

Ok kaj dejansko Isol8 SI naredi. ( po mojem mnenju in mojih izkusnjah )
Enostavno da ti moznost da slisis vec, ( sedaj vprasanje kaj vec in kako vec???)

Naredi boljsi black background prav tako nekako uredi zvok da so plasti glasbe instrumentov lepse razporejeni, v prostoru.
Glede na to da je isol8 si nevtralnega zvoka ima sistem moznost govoriti svoje barve in ostale zvocne razlike karakteristike med razlicnimi el. napravami in proizvajalci.

Naprimer v mojem primeru ce zamenjam en napajalni kabel se zvocno hitro opazi razlika, oziroma kakrsna koli sprememba ali tweek v sistemu je mozno slisati.

Rekel bi da je najvecja prednost take naprave ravno v tem da ti da zares dober black background in na tej crni podlagi je zvok tako bolje zaznavati, ( majhni detajli kot so dihanje in premikanje artistov na odru, skripanje vrat odra in seveda se velik kup raznih detailov in neumnosti, ki niso tako izrazite in v samem ospredju glazbe, lepse prostorsko urejen soundstage
Gre se kako je glasba dostavljena do samega poslusalca in koliko je poslusalec kriticen do glasbe ki jo sprejme.

Z islo8 si je sistem zmozen pokazati nekaj vec, koliko vec pa je odvisno od samega sistema.

Je se ena stvar ki jo lahko omenim in to je da ne ubija dinamike vsaj omenjeni isol8 ne, vsaj jaz tega nisem zaznal.

Tako nekako po mojih izkusnjah in z mojo merilno napravo ( hehe )

My 5cent.
LP
M

Nazadnje urejal/a mihec Pet Avg 16, 2024 17:16; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 16, 2024 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odlicno napisano.
--------------------
Vidis, v mojem primeru menjava napajalnih kablov ne prinasa slisnih sprememb. Sem pa na repu, zadnja stranka na veji od trafo postaje. Tudi nasplosno nimam neke razlike med dnevnim in nocnim poslusanjem, morda niansa, verjetno zaradi vecje tisine okolice. Slednje opazam tudi pri nocnem gledanju TV-ja. Bolj ko je ura pozna, bolj tisam volume televizorja. Tudi stopijo v ospredje zvoki kot je skrtanje sekundnega kazalca zidne kvarc ure, slisni postanejo ventilatorji plazma tv-ja, hladilnik iz kuhinje se cuje. Vse stvari, ki so preko dneva neopazne.

Vse to odkar sem presel na balansirano grajene aparature.
Poprej pa sem moral odcvikati ozemljitveni vod na napajalnem kablu, potem je bilo ok, nobenih komedij s tokom, niti z 'zvokom' napajalcev.

Ko to das skozi, razmisljas malo drugace.
anzec

Pridružen/-a: Ned Jul 2014 19:10

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 16, 2024 13:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam samo eno pripombo, Ce se ze pogovarjamo o glasbi, bi bilo fino, da se jo vsaj pravilno napise Wink

Nazadnje urejal/a anzec Pet Avg 16, 2024 13:30; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
anzec

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 16, 2024 13:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

------

Nazadnje urejal/a anzec Pet Avg 16, 2024 13:30; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
anzec

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 16, 2024 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

----
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 17, 2024 19:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mihec @ pravi?, da ne ubija dinamike. Naj ponovim : dinamika je razlika med najti?jo in najglasnej?i pasa?o, torej med pianisimom in fortisimom.

To pa se dostikrat pogovorno zamenjuje z PRAT-om. To je pace, ritem and timing, kar bi mogo?e poslovenili, kot posko?no v glasbi. Takrat
, ko za?ne? migati I tapkati v ritmu in taktu, malo da ne plesati.

No in ta prat je bil po mojih izku?njah z filtri vedno do neke mere kompromitiran. Razen enkrat, ko je prijatelj v vrhunski sistem priklopil PS Audio filter in regenerator. Pa s tem ne delam reklame za PS.

Lpm
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 17, 2024 19:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mihec @ pravi?, da ne ubija dinamike. Naj ponovim : dinamika je razlika med najti?jo in najglasnej?i pasa?o, torej med pianisimom in fortisimom.

To pa se dostikrat pogovorno zamenjuje z PRAT-om. To je pace, ritem and timing, kar bi mogo?e poslovenili, kot posko?no v glasbi. Takrat
, ko za?ne? migati I tapkati v ritmu in taktu, malo da ne plesati.

No in ta prat je bil po mojih izku?njah z filtri vedno do neke mere kompromitiran. Razen enkrat, ko je prijatelj v vrhunski sistem priklopil PS Audio filter in regenerator. Pa s tem ne delam reklame za PS.

Lpm
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 18, 2024 09:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo odvisno od situacije.
Tudi moja izkusnja s filtrije bila ta, da 'pobirajo', zmanjsajo dinamiko.

Toda, ce pogledamo poblizje, dinamiko omejuje otezen pretok energije (nesposobnost hitrega odziva) iz omrezja v ojacevalec. Ce imas slednjega v A klasi (lampasi naprimer), pomeni da vlece stalno isti tok - na vecji glasnosti se tak ojacevalec manj greje, ker preusmeri tok na zvocnike, sicer mora to disipirati na hladilnih rebrih, suma vse porabe je pa ista. Dinamika tu ne trpi.

Potem je tu DC komponenta v nasem omrezju.
Kakor kje in kakor kdaj.
DC enosmerna komponenta pomeni, da je sinusoida 50Hz premaknjena iz sredinskega polozaja - dvignjena iznad abscise. Avtomaticno to pomeni, da je (napram abscisi) zgornja polperioda vecja od spodnje polperiode.
Prisotnost enosmernega toka v transformatorju poveca zasicenje jedra, nesmetricne polperiode pa zmanjsajo efektivnost. Oboje skupaj znatno zmanjsa zalogo moci trafota in posledicno dinamiko. Posebej je zanimivo ce se ta DC komponenta stalno spreminja in tako vpliva tudi na tranziente.

Moderni napajalni filtri imajo DC blocker - eliminirajo enosmerno komponento toka in se s tem izognejo zmanjsanju dinamike oziroma jo povecajo glede na okoliscine - pri bolj preprosto grajenih napravah (ne pomeni samo poceni, tudi zelo drage lahko blefirajo).
Tehnicno dovrseni ojacevalci imajo lahko DC blocker vgrajen in potem magari z delno A klaso in predimenzioniranjem napajanja niti ne trznejo ob teh problemih. V takem je zunanji filter navadna cokla brez ucinka.

Osebno sem pristas da ce drago placam, hocem da ima naprava vse potrebno in da ne potrebujem dodatne zunanje opreme. Balansirana gradnja naprimer ze sama po sebi veliko resi, pa ako ima stabilizatorje napetosti po sekcijah in si izbral 2x mocnejsi ojacevalec kot je nominalna potreba, potem te lahko zajuga samo kaksna industrijska cona v blizini Shocked
https://www.av-connection.com/?PGr=10371
Se pa DC blockerji dobijo posebej. Cenejsi so manj tokovno sposobni pa stanejo tudi manj od stotaka.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu