| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
simon740
Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59 Prispevkov: 980 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2019 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: |
Avdiofilu ostane ravno to, kar se osporava - da s poskusi na uho odloči kaj mu ustreza.
Verjetno je to najbolj uporabno priporočilo. Ob opozorilu, da nas ne zanese cenovno predaleč (5-10% vrednosti priključene naprave za kable) in pa da ne poskušamo s kabli odpravljati pomanjkljivosti, ki nastanejo drugje (nekompatibilnosti naprav, slabe akustike prostora..) - sicer se začneš vrteti v začaranem krogu brez izhoda. Pa tako potrošiš preveč, kar bi veliko bolj koristno porabil za izvor zvoka ali menjavo neustrezne naprave znotraj hifi verige ali pa akustike prostora. Pač odvisno kaj nagaja. |
1x _________________ Sound quality has very little to do with file size
Some people may think that loud sound is = good sound, but the fact is that it is loud and compressed and all dynamics have been sucked out. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2019 15:55 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: | | benma je napisal/a: | | Česar uho ne zazna, možgani ne morejo nadomestiti. |
Lahko nadomestijo po spominu. |
Ne morejo, ker ni sprožilca (manjka del slišanega vzorca - frekvence, ki bi obudil informacijo, ki je v spominu v možganih).
Razen tega včasih poslušamo tudi kaj novega, česar še nikoli nismo slišali.
Nazadnje urejal/a benma Čet Nov 28, 2019 16:18; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2019 16:05 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi slepi, ki niso slepi od rojstva, se spomnijo kakšna je videti marjetica, ampak to ni to.
Mogoče bi bil boljši primer botanika z dioptrijo, ki želi ocenjevati obliko vsakega posameznega lista marjetice. Spomin mu ne bi čisto nič pomagal, vsi listi bi bili videti megleni. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2550 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2019 16:34 Naslov sporočila: |
|
|
| benma je napisal/a: | | LightBit je napisal/a: | | benma je napisal/a: | | Česar uho ne zazna, možgani ne morejo nadomestiti. |
Ne morejo, ker ni sprožilca (manjka del slišanega vzorca - frekvence, ki bi obudil informacijo, ki je v spominu v možganih).
Razen tega včasih poslušamo tudi kaj novega, česar še nikoli nismo slišali. |
Če nečesa nikoli nisi slišal potem se ne more nadomestiti.
Je pa popolno mogoče, da možgani popravijo/pokvarijo kakšne zvoke ki nas na nekaj spominjajo.
Janez Križaj je na predavanju "Slušni placebo in psihoakustika" rekel, da je človeški sluh bolj podoben samplerju, kot mikrofonu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2019 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: | | benma je napisal/a: | | LightBit je napisal/a: | | benma je napisal/a: | | Česar uho ne zazna, možgani ne morejo nadomestiti. |
Razen tega včasih poslušamo tudi kaj novega, česar še nikoli nismo slišali. |
Če nečesa nikoli nisi slišal potem se ne more nadomestiti.
Je pa popolno mogoče, da možgani popravijo/pokvarijo kakšne zvoke ki nas na nekaj spominjajo.
Janez Križaj je na predavanju "Slušni placebo in psihoakustika" rekel, da je človeški sluh bolj podoben samplerju, kot mikrofonu. |
LP
Ja, možgani marsikaj "preslišijo", se navadijo "filtrirat".
Tako se navadijo "našega" sistema in potem ščasoma "nč" ne fali, oziroma nam je super !!!
Ravno zato jih je treba trenirat na raznih sistemih v različnih pogojih, da "nevtralizirajo" okus ...
Ni se čudit "ekstremom", da se možgani navadijo "ekstremno odprtega" ali pa zelo "zadenfanega" zvoka pa to sploh ne opazimo, oziroma se čudimo, da "drugi" to opazijo, mi pa ne  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2019 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Ne samo preslišijo in filtrirajo, včasih celo kaj dodajo.
Treba je zelo paziti na psihoakustko. Vidim da jo večina močno podcenjuje (nekateri morda celo zanikajo).
Če bi jaz sam slišal razliko med kabli, ne bi verjel. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mmh
Pridružen/-a: Pet Feb 2009 23:53 Prispevkov: 14 Kraj: selnica
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2019 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
pozdravljeni
rabil bi 6 žilni zvočniški kabel in sem imel v mislih nakup viablue sc-6. ima kdo izkušnje z tem kablom in mi lahko svetujete še kakšnega drugega v tem cenovnem rangu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gwb
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15 Prispevkov: 508 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2019 23:07 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: | Ne samo preslišijo in filtrirajo, včasih celo kaj dodajo.
Treba je zelo paziti na psihoakustko. Vidim da jo večina močno podcenjuje (nekateri morda celo zanikajo).
Če bi jaz sam slišal razliko med kabli, ne bi verjel. |
Psihoakustika seveda deluje “v obe smeri”. Tako kot kot tisti, ki želijo, slišijo, tudi tisti, ki ne želijo, ne slišijo.
Malo nepošteno bi bilo trditi, da so temu podvrženi samo eni, kajne? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2019 23:21 Naslov sporočila: |
|
|
| Seveda, zato pa pravim da tudi sebi ne verjamem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2019 01:11 Naslov sporočila: |
|
|
Psihoakustika nič ne deluje v obe smeri, ampak je čisto lepo znanstvena veda, podzvrst psihofizike, ki v tem primeru proučuje SUBJEKTIVNO zaznavanje zvoka človeka preko čutila za zvok in interpretacijo zaznanega.
To, okoli česar se tu prepirate glede psihoakustike, je pa solata okoli vpliva sugestije na sposobnost zaznavanja in vrednotenja zaznanega.
Psihoakustika lepo narekuje, da je sposobnost interpretacije zaznanega zvoka rezultat učenja človeka skozi svoj razvoj. Ob kančku poznavanja fiziologije delovanja človeškega sluha in njegovih "tehniških karakteristik in zmogljivosti" lahko tako zelo hitro zaključimo, da povprečen človek niti slučajno v popolnosti ne izkorišča sposobnosti svojega slušnega organa. Z učenjem se pa seveda ta izkoristek lahko zelo poveča.
Sicer ne vem, kaj tole sploh kracam tu, sem za štos šel prebirat temo o psihoakustiki na tem forumu in tam je marsikaj, ampak o temeljnem izhodišču, kaj sploh psihoakustika je, ne duha ne sluha.
Ker smo ravno pri kablih in žolčenju okoli slišati ali neslišati, naj tale svoj zapis preusmerim kot neke vrste pojasnilo na @lighbit-ove pomisleke okoli verjeti ali ne verjeti slišnosti kablov v hifiju.
Živimo v svetu polnem sugestij. V vseh sferah laifa. Edino orodje, ki lahko prikrite sugestije prepozna in vrednoti, je poznavanje materije, znanje. Pridobljeno iz knjig, prakse, lastnih napak, nima veze.
Torej, če sem s tem kaj pomagal pri razumevanju materije, bom vesel, če pa je že vse jasno, pa meni ni jasno, od kje volja po vsem tem žolčenju in črvičenju... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6274 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2019 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
Autosugestija deluje v obe smeri - če si prepričan da razlik ni, jih tudi ignoriraš. To je še posebej lahko in prikladno, ker ni potrebna nobena koncentracija, noben napor, nobena 'odgovornost'.
Mislim da izkušeni avdiofili lahko samo v prvem momentu nasedejo na avtosugestijo, pa še to je vprašljivo, ker izkušen zna poslušati, ga boš težko nategnil. Poznam preveč dobrih poslušalcev, ki, če zaznajo razliko, si jo hočejo potrditi ali ovreči s posebej izbranimi ploščami za katere vedo, da bodo izpostavile/ jasno prikazale kaj se dogaja.
---------------------------------------------------------------------
V a-b testu ki ga pripravijo drugi je plošča tista ko je. Kot prvo se testi (sploh pa a-b) ne delajo na materialu/posnetkih ki jih ne poznaš. Pri čemer je moteče že če gre za razlike v masteringu ali pa razlikah kje je bila plošča natisnjena (zda, eu, juga...). Ker so razlike prisotne že v tem segmentu.
Če že gre za a-b neznanega materiala, je potrebno poslušati vsaj 15 minut in nato premenjat. Tako ujameš feeling, ritmiko, atmosfero in sporočilnosti glasbe - iz tega potem izluščiš kje so razlogi za slišane razlike.
Klik, klak na minuto ali manj je zguba časa. Vnaprej veš da je potencialno vse isto. Izkušeni bo tudi v takem zaznal (ne vsega sicer) - a je brez daljše koncentracije na slišano - hkratnega procesiranja - in memoriziranja - jasno da ne moreš vse te postopke izvesti v zelo kratkem času. Ob vsem tem pa naj bi zavzel določeno distanco da ujameš splošen vtis.
Ko se prešalta postane mentalni postopek še težji, ker moraš priklicati vtise iz a verzije in to primerjati na secirni ravni posameznih zvokov kot tudi na glasbeni ravni in tisti iz splošnega vtisa od daleč.
Tega en začetnik, površnež, nekdo ki ne premore zadosti koncentracije in memorije - ne zmore na brzino, pa sluh gor ali dol - je bistveno več v možganih. Pa ne zaradi avtosugestije, nego moči 'procesorja' pa rama, in roma
Tako postane jasno zakaj je pomembno delati primerjavo na znanem materialu, ker odpade spoznavanje le-tega. Že vnaprej veš kaj pričakovati in kako naj bi se slišalo.
Tudi domača akustika in lastne aparature pomagajo. V tujem okolju je izplen statistično gledano ravno zaradi teh faktorjev - slabši. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Pet Nov 29, 2019 11:05; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2019 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
| Glede na to, da je bila izhodišče te zadnje razprave s področja psihoakustike, moja izjava: "Česar uho ne zazna, možgani ne morejo nadomestiti.", bi rad povedal, da v tej izjavi ni niti kančka psihoakustike (ki je ne poznam in se z njo ne ukvarjam). Želel sem samo spomniti (v moji celotnem postu eno stran nazaj), da smo po 50. letu vsi bolj ali manj gluhi na področju najvišjih frekvenc slišnega zvočnega spektra (recimo nad 15kHz). Tu psihoakustika nič ne pomaga, gre namreč za funkcionalni starostni defekt dlačic v polžku notranjega ušesa, ki zaznavajo visoke zvočne frekvence. Te frekvence za ljudi po 50. preprosto niso več slišne/zaznavne. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6274 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2019 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
| benma je napisal/a: | | Glede na to, da je bila izhodišče te zadnje razprave s področja psihoakustike, moja izjava: "Česar uho ne zazna, možgani ne morejo nadomestiti.", bi rad povedal, da v tej izjavi ni niti kančka psihoakustike (ki je ne poznam in se z njo ne ukvarjam). Želel sem samo spomniti (v moji celotnem postu eno stran nazaj), da smo po 50. letu vsi bolj ali manj gluhi na področju najvišjih frekvenc slišnega zvočnega spektra (recimo nad 15kHz). To ni psihoakustika, to je funkcionalni starostni defekt dlačic v polžku notranjega ušesa, ki zaznavajo visoke zvočne frekvence. Te frekvence za ljudi po 50. preprosto niso več slišne/zaznavne. |
Slišnost nad 15kHz ima z dojemanjem glasbe bolj malo opraviti. Kot niti z zvokom kablov.
Dva dni nazaj sem poslušal v živo klavirski trio (še violina in čelo zraven) na 4 metre razdalje. Lahko verjameš da sem slišal kdaj igra kateri instrument in kaj igra. In kakšne so razlike do zvoka iz hifi-ja. Pa 15kHz gor ali dol.
Fetiširanje najvišjih frekvenc, ko niti visokotonci v večini primerov ne gredo linearno do 20kHz so bedarije ki z glasbo nimajo ama nobene zveze. Veliko več ima opravka faza, ki če ni linearna na 20kHz se to sliši vse dol izpod 10kHz in tako tudi zaznaš če je razpon ali ga ni. Oziroma imaš feeling razpona ali pa ne.
Primer ki sem ga podal nekaj postov nazaj - dva mikrofona, ki sta linearna do 20k je med njimi slišna razlika ravno zaradi faze, tudi če 20k ne slišiš. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2019 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | benma je napisal/a: | | Glede na to, da je bila izhodišče te zadnje razprave s področja psihoakustike, moja izjava: "Česar uho ne zazna, možgani ne morejo nadomestiti.", bi rad povedal, da v tej izjavi ni niti kančka psihoakustike (ki je ne poznam in se z njo ne ukvarjam). Želel sem samo spomniti (v moji celotnem postu eno stran nazaj), da smo po 50. letu vsi bolj ali manj gluhi na področju najvišjih frekvenc slišnega zvočnega spektra (recimo nad 15kHz). To ni psihoakustika, to je funkcionalni starostni defekt dlačic v polžku notranjega ušesa, ki zaznavajo visoke zvočne frekvence. Te frekvence za ljudi po 50. preprosto niso več slišne/zaznavne. |
Slišnost nad 15kHz ima z dojemanjem glasbe bolj malo opraviti. Kot niti z zvokom kablov.
Dva dni nazaj sem poslušal v živo klavirski trio (še violina in čelo zraven) na 4 metre razdalje. Lahko verjameš da sem slišal kdaj igra kateri instrument in kaj igra. In kakšne so razlike do zvoka iz hifi-ja. Pa 15kHz gor ali dol.
Fetiširanje najvišjih frekvenc, ko niti visokotonci v večini primerov ne gredo linearno do 20kHz so bedarije ki z glasbo nimajo ama nobene zveze. Veliko več ima opravka faza, ki če ni linearna na 20kHz se to sliši vse dol izpod 10kHz in tako tudi zaznaš če je razpon ali ga ni. Oziroma imaš feeling razpona ali pa ne. Tudi če 20k ne slišiš. |
Seveda to ni ovira, da človek ne bi prepoznal kateri instrument igra. Za čimbolj objektivno analiziranje/primerjanje sistemov in v našem primeru kablov pa je dobro, če slišimo čimveč. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2019 11:29 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | Dva dni nazaj sem poslušal v živo klavirski trio (še violina in čelo zraven) na 4 metre razdalje. Lahko verjameš da sem slišal kdaj igra kateri instrument in kaj igra. In kakšne so razlike do zvoka iz hifi-ja. Pa 15kHz gor ali dol. |
HI-FI, takšen za 1.000€ ali za 100.000€, v obeh primerih gre za manj ali bolj dober velik približek koncertov, recitalov,... sploh takih brez ojačitev. Recimo da je pri sistemu za 1.000€ približek 40%, pri sistemu za 100.000€ pa 80% originala.
Doma imamo pianino, violino in harmoniko. Ko ti inštrumenti igrajo v živo ali pa preko zvočnikov, se tega sploh ne da primerjati. Ena majhna violina z zvokom napolni celo hišo (200m2) in to tako, da ni primerjave z nobenimi "vati" ojačevalcev, zvočnikov ...
Samo da vemo, kakšen je sploh možen doseg HI-FI in kakšen pomen imajo pri teh približkih morebitni efekti napajalnih kablov.
lp Mare |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|