| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6270 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 09:42 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | | Odgovor je podan tema se lahko zapre. |
Smo prišli do neugodnosti, ki smo jih zaprli na podstrešje?
Je c(d)esar nag? _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 10:18 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da je 51 strani več kot dovolj vsega. Ne ge se za to če je kdo nag potrebno je enkrat že priznati da je dovolj povedanega in odgovor je podan. In ni razlogovov da se že enkrat ne da miru z to temo.
Nazadnje urejal/a longplay Pet Mar 10, 2017 10:32; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ReturnToForever

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 13:47 Prispevkov: 240 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi morali namesto steklene krogle upoštevati nekaj dejstev. Recimo, o trenutnem stanju industrije izdelave vinilnih plošč: "Pressed to the edge: Why vinyl hype is destroying the record" na http://www.factmag.com/2015/05/07/pressed-to-the-edge-vinyl/
Mislim, da tale citat najlepše odgovori ali je vinil prihodnost fizičnih glasbenih nosilcev: “THERE ARE ONLY TWO COMPANIES WORLDWIDE THAT PRODUCE LACQUERS. THIS IS NOT GOOD FOR BUSINESS.” Andreas Lubich |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | | Mislim da je 51 strani več kot dovolj vsega. Ne ge se za to če je kdo nag potrebno je enkrat že priznati da je dovolj povedanega in odgovor je podan. In ni razlogovov da se že enkrat ne da miru z to temo. |
Lahko bi se ti ne oglašal, če te ne zanima. Naprimer.
Veš kaj se je zgodilo v času ko smo napisali 51 strani te teme? - Prodaja LP se je skoraj podvojila v letu in pol.
Gre za zelo aktualno temo in dogajanje brez presedana - da se en format vrača nazaj. Tako odločno, s 50% letno rastjo. Da je veliko japonskih hifi firm poslalo na trg nove gramofone. Da se na hifi sejmih vedno več vrti vinila. Da so se diskografi (kot kaže) odločili, da bo to (še en čas) fizični format.
Razumem da tebe to ne briga, ti nič ne pomeni. Ma nekomu lahko kaj pomeni. Ti pa nestrpen. Pusti, kaj breš to, če te dela živčnega. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | | Odgovor je podan tema se lahko zapre. |
Potemtakem bi lahko tudi prenehali z vremensko napovedjo?! Saj vreme se iz leta v leto ponavlja...
Ne vem zakaj nekdo, ki ga ta tema moti, le to sploh prebira? Tisti pa, ki nas to zanima (meni osebno je to ena od zanimivejših tem), bomo to pač prebirali in tudi sami kaj dodali. Jaz rad berem mnenja in poglede ljudi v zvezi s tem. Še posebej v prispevkih @ambasador-ja se zelo najdem in se z njim v veliki meri strinjam, seveda pa sam nimam niti približno toliko izkušenj, niti ne znam tako dobro svojih misli prenesti v "tekst" (da ne rečem na papir, ker to ne bi bilo adekvatno). In ko sem ravno pri papirju: "Je papir prihodnost fizičnega medija na katerega se piše?" Lahko odpremo tudi temo s takšnim naslovom...  _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
navi
Pridružen/-a: Sre Jul 2008 17:57 Prispevkov: 78 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
| before je napisal/a: | | longplay je napisal/a: | | Odgovor je podan tema se lahko zapre. |
Potemtakem bi lahko tudi prenehali z vremensko napovedjo?! Saj vreme se iz leta v leto ponavlja...
Ne vem zakaj nekdo, ki ga ta tema moti, le to sploh prebira? Tisti pa, ki nas to zanima (meni osebno je to ena od zanimivejših tem), bomo to pač prebirali in tudi sami kaj dodali. Jaz rad berem mnenja in poglede ljudi v zvezi s tem. Še posebej v prispevkih @ambasador-ja se zelo najdem in se z njim v veliki meri strinjam, seveda pa sam nimam niti približno toliko izkušenj, niti ne znam tako dobro svojih misli prenesti v "tekst" (da ne rečem na papir, ker to ne bi bilo adekvatno). In ko sem ravno pri papirju: "Je papir prihodnost fizičnega medija na katerega se piše?" Lahko odpremo tudi temo s takšnim naslovom...  |
se zelo pridružujem zapisanemu. Kogar tema moti, naj jo pač "prezre", ne pa zapira...
sicer pa imam tudi jaz kar nekaj glasbe z različnimi nosilci oz. formati (LP, CS, SACD, DVD-A, flac, hi-res,...) in vedno "odkrijem" kaj novega ... je pa res, da mi določena zvrst glasbe bolj "sede" v fizičnem formatu druga pa v "digitalnem"... je pa to verjetno že bolj stvar HI-FI sistema...
@ambasador: z veseljem berem tvoje poste... zlasti zato, ker o zadevah ne "govoriš" napamet, kot nekateri... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 12:12 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | @vintagesonic:
po tvojem vinila ne bomo več več videli v prodajalnah v prihodnosti. Nisi še povedal če meniš da bo kateri digitalni format zavzel to mesto. ker če ga ni, bi tvoje izvajanje pomenilo, da bo glasbena industrija odstopila od fizičnih formatov. |
Na to vprašanje si pravzaprav nekaj postov nazaj že dobil odgovor
| bogomir 4051 je napisal/a: |
Čez nekaj let bo vsa glasba strimana iz oblakov, v vseh možnih formatih. Bodisi za sprotno plačilo, ali pa kot naročnina. |
V bistvu ni kaj dodati !
Doma sicer nisem uporabljal CC (kompakt kaset) v HiFi-ju, sem pa jih v avtu veselo vrtel. Potem so prišli drugi časi in sem skupaj z avtom dobil avtoradio s CD-jem. V zadnjih osmih letih sem poslušal CD v avtu, hm, ne vem, deset krat? Ni več tistega žmohta od glasbe kot je bil s kaseto. Kljub hrupu motorja ali pa morda ravno zaradi njega. Včasih se ljudje imeli po avtih čuda kaset in jih poslušali. Sedaj vidim ogromno actoradijev s CD-ji a skoraj nikogar, ki bi to uporabljal. Zakaj - po tvojem - ?? Saj je še bolj superioren, bi moral nuditi več užitka. Ali ga? |
Odgovor je v bistvu zelo enostaven. Zato ker v času ko si v avtu uporabljal še CC kaseto, je bilo na FM skali avtoradia približno pet slovenskih postaj. Primorci ste bili sicer v tem pogledu nakaj na boljšem, vendar samo teoretično ker 3/4 FM postaj iz Italije ni bila poslušljivo zaradi vsebine ( obupne reklame ) ali pa zaradi tehničnih motenj, ker se Italijani nikoli niso držali ( in se še danes ne ) predpisanih tehničnih standardov deviacije v FM spektru. Med vožnjo na razdalji 10 km si lahko desetkrat zamenjal postajo , da si dobil ustrezno kvaliteto signala. Danes je na FM skali v slovenskem FM prostoru taka "gužva", da za večino uporabnikov skoraj ni potrebe po uporabi CD-ja. O kvaliteti vsebine predvajanega programa ne bi izgubljal besed razen nekaterih svetlih izjem. Avtoradio je dandanašni postal instrument za prenos prometnih obvestil, reklam, policijskih radarjev, informacij za turiste, predvsem pa nebuloz moderatorjev na privatnih radijskih postajah in temu se je žal prilagodila tudi večina poslušalcev. Glasba na teh postajah je več ali manj "mašilo".
Tisto, česar nisi razumel v mojem pisanju o starinskih posnetkih ima paralelo s kompakt kasetami in je že @canyonn sicer emotivno, opisal. Ker za to gre. Kljub manjšemu frekvenčnemu razponu, kljub večjim popačenjem, večjem šumu - skratka na papirju očitno slabšem formatu, kar vedo tudi uporabniki kaset - posredujejo kasete sporočilnost glasbe bolje od CD.ja.
To je bila poanta tudi v mojem pisanju - da s starinskimi, bolj revnimi posnetki, še bolj razgalimo razlike med formati. Stvar je preprosta ko pasulj in veliko avdiofilov to sliši.
Veliko pa tudi ne sliši tega in očitno jih to tudi ne briga. In imajo svoj prav. Osebno posedujem kar nekaj arhiva v obeh formatih in bi se zelo veselil, ako bi mi bolj ustrezal praktičnejši format. |
Tudi na to vprašanje si praktično dobil odgovor.
| JAZZZ je napisal/a: |
Tu se zgovarjava o posnetku in ne o mediju? |
Ti praktično ves čas razlagaš, da je posnetek iz obdobja pred 2. sv. vojno zvočno bolj verodostojen kot posnetek, ki jih producira sedanja moderna glasbena produkcija. Ja, v izvedbenem smilsu ti lahko občasno dam celo prav, ne pa v sami kvaliteti zvoka.
Prav, če so ti posnetki takoimenovanega " telefonskega sounda" superiornejši od zvoka na CD-ju naj bo po tvoje. Ti ne bom oponiral.
Mene osebno boš težko prepričal, da je recimo zvok kontrabasa na nekem posnetku vrhunski, če se ga pa v bistvu sploh ne sliši.
https://www.youtube.com/watch?v=301SmeZMuqg
Cesarjeva nova oblačila?
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
canyonn
Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53 Prispevkov: 642 Kraj: kanal
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Bruno za razumevanje.
Drugim še vedno zavijajo kasete.
Človeštvo prevečkrat podleže egu kljub navidezni tehnični superiornosti.
Eni nimajo kaj napisati tožijo da ni kaj za brati.
Neutrudnim se ,če je le priložnost očita vsesorte,ne pa dostojne kontra diskusije.
Razumi če moreš.
Superiorni ki merijo nivo foruma s svojo rekonstrukcijo to le potrjujejo.
Audio evolucija pa noče naprej.
Tajming je pa tudi zanimiv.
Kakšna je razlika med 150 ukv kanali v 21 stoletju proti 5 v 50-60-70- tih pa si Vintagesonic sam slišal.
Pa še, avtoradijo dandanes ravno tako ne ponuja nekih presežkov kot lovoliec kanalov,le v mestih je zadovoljivo.
A zanimivost ,še vedno imam Hitachi avtoradijo ki zna predvajane ukv ali druge kanale tudi snemati.t.i online bi lahko dejali. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
| Zaradi mene če poslušate glasbo iz avtomobilskega kolesa, in če vas to osrečuje tudi prav. Vendar če je pač je 51 strani premalo da se nekaj razume kot odgovor, in se pač ta noče oz ne zna razumeti je to žalostno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: |
| JAZZZ je napisal/a: |
Tu se zgovarjava o posnetku in ne o mediju? |
Ti praktično ves čas razlagaš, da je posnetek iz obdobja pred 2. sv. vojno zvočno bolj verodostojen kot posnetek, ki jih producira sedanja moderna glasbena produkcija. Ja, v izvedbenem smilsu ti lahko občasno dam celo prav, ne pa v sami kvaliteti zvoka.
Prav, če so ti posnetki takoimenovanega " telefonskega sounda" superiornejši od zvoka na CD-ju naj bo po tvoje. Ti ne bom oponiral.
Mene osebno boš težko prepričal, da je recimo zvok kontrabasa na nekem posnetku vrhunski, če se ga pa v bistvu sploh ne sliši.
|
Vintage, ne vem na koga je to letelo?
Pa vseeno še moje mnenje glede starih posnetkov. Kot sem omenil Art Ensemble iz 1969 zvenijo boljše kot vsa njihova kasnejša produkcija. Čeprav so med drugim delali na priznani japonski DIW, na ECM ... Kot celota deluje realno z veliko dinamike, medtem ko vsa njihova moderna produkcija zveni čisto in nenaravno. Glede na to, da imam ves njihov arzenal(CDji in LPji) in sem bil na vsaj 10 koncertih, od katerega sem enega snemal, bi se lahko govorilo o izkušnjah. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 10, 2017 13:51 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | Vintage, ne vem na koga je to letelo?
Pa vseeno še moje mnenje glede starih posnetkov. Kot sem omenil Art Ensemble iz 1969 zvenijo boljše kot vsa njihova kasnejša produkcija. Čeprav so med drugim delali na priznani japonski DIW, na ECM ... Kot celota deluje realno z veliko dinamike, medtem ko vsa njihova moderna produkcija zveni čisto in nenaravno. Glede na to, da imam ves njihov arzenal(CDji in LPji) in sem bil na vsaj 10 koncertih, od katerega sem enega snemal, bi se lahko govorilo o izkušnjah. |
Se opravičujem, če sem bil malce nerazumljiv. "Letelo" je na stališče ambasadorja in na produkcijo iz 30 let, ki je bila odtisnjena na ploščah z 78 rpm.
Produkcija v kasnejšem obdobju, oziroma v 70 letih, je popolnoma druga zgodba.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Sob Mar 11, 2017 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | | JAZZZ je napisal/a: | Vintage, ne vem na koga je to letelo?
Pa vseeno še moje mnenje glede starih posnetkov. Kot sem omenil Art Ensemble iz 1969 zvenijo boljše kot vsa njihova kasnejša produkcija. Čeprav so med drugim delali na priznani japonski DIW, na ECM ... Kot celota deluje realno z veliko dinamike, medtem ko vsa njihova moderna produkcija zveni čisto in nenaravno. Glede na to, da imam ves njihov arzenal(CDji in LPji) in sem bil na vsaj 10 koncertih, od katerega sem enega snemal, bi se lahko govorilo o izkušnjah. |
Se opravičujem, če sem bil malce nerazumljiv. "Letelo" je na stališče ambasadorja in na produkcijo iz 30 let, ki je bila odtisnjena na ploščah z 78 rpm.
Produkcija v kasnejšem obdobju, oziroma v 70 letih, je popolnoma druga zgodba.
LP |
Seveda.Nam pa stare plate lahko vzbudijo hude emocije... Tudi nekaj vinilov iz poznih 60ih je zelo kvalitetnih, npr. Coleman Hawkins Encounters Ben Webster : https://www.youtube.com/watch?v=hi8NtRBfrAc . Pa Louis Armstrong plays King Oliver (posneta v M/S) . Jazza je veliko dobrega, le radi imajo veliko basa  _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Mar 14, 2017 08:27 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | | Zaradi mene če poslušate glasbo iz avtomobilskega kolesa, in če vas to osrečuje tudi prav. Vendar če je pač je 51 strani premalo da se nekaj razume kot odgovor, in se pač ta noče oz ne zna razumeti je to žalostno. |
Mnenja se razhajajo - torej, nikakor si nismo odgovorili na vprašanje. Žalostno? - ma kje pa! O lepi stvari ni nikoli žalostno razpravljati. Meni je žalostno videti če se kdo počuti 'I can't get no satisfaction'
ps.:
Za druge ne vem, mene poslušanje longplaya (formata) navdušuje vsak dan znova.
Zanimivo da se ne naveličam, mi je ohranil tisto isto navdušenje iz mladih let, ko zdaleč ni tako dobro igralo --- pa sem vlagal entuziazem da sem nadoknadil manjko kakovosti in emocij. Danes je obratno - mi vrača ves vložek z obrestmi vred.
Se prav spomnim, kako smo kolektivno iskali bombastične posnetke, pa take z basi, pa eksplozijami, PinkFloydovske helikopterje, ladijske strojnice, pa razna nabijanja bobnov in splash-e činel - da smo nadoknadili manjko emocij prave glasbe.
Potem - z dvigom nivoja - je prišla klasika do izraza.
Danes je dovolj na gramofonu zavrteti en godalni kvartet da se topim od užitka.
Prihodnost je že danes glede na včeraj - zato - carpe diem! (užijte dan) _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfreak86
Pridružen/-a: Pon Okt 2013 21:57 Prispevkov: 298 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Mar 19, 2017 23:17 Naslov sporočila: |
|
|
Na vsakem audio forumu obstajajo tudi "haterji" določenih zadev. Če na tujih forumih (kjer se mimogrede govori večinoma še edino o vinilu in gramofonih) prevladujejo "haterji" gramofonov kitajske izdelave in "haterji" direct-drive gramofonov, potem imamo na našem forumu pač fenomen vinyl "haterjev".  _________________ Vinyl forever!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 21, 2017 12:30 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno nasprotno. Na našem forumu je največ nevinyl haterjev, ki si ne morejo kaj, da ne glodajo do nezavesti tistih, ki nimamo več volje do zasedanja 1m3 prostora za napravo, ki mora imeti utrjeno podlago, ki je občutljiva na nastavitve in temperaturo, brez bližine in dostopnosti za otroke, ki terja neskončno precizno posluževanje, kateri se medij izrablja, pa če tudi trdimo, da ne, ki se rad poškoduje tudi nehote, pri padanju lifta zahrusta, če ne čistiš gumice, ki drži ročko v zrak itd.itd. Da ne govorim o neverjetnih, potrebnih vložkih v izboljšane ročke, vrhunske glave, povezovalne kable, notranje ožičenje...
Ob tem, da je vse novejše posneto na digitalno varianto in prepis na vinyl seveda tega nemore popraviti, izboljšati. Stari posnetki so težko nabavljivi, rabljene plošče pa, če so dobre, so raritetno drage. Redke so tudi plošče, ki so poslušljive v kompletu in ki nimajo samo enega ali dveh "teaser" komadov, ostalo pa neposlušljive projektne ideje. Če imaš pa en Dark Side Of The Moon pa še nisi znalac. Za klasiko, kot npr. Bruno, pa je treba mnogo let vzreje lastnega glasbenega znanja, obiska koncertov in sočasno obvladovanja tehnike. Glede na izjemno nizko število tehničnih vprašanj in dialogov o nastavitvah, bi rekel, da je nivo le-teh pri nevinyl haterjih dokaj nizko. Tudi sam imam še celo postrojenje, ki je sposobno zaigrati vinyl v spodobni obliki, ob tem tudi zbirko cveta nekdanje kvalitete, pa ne morem trditi, da je vse to ultimativno. Audiofilstvo je uživanje v čim bolj naravni reprodukciji, seveda pa je glavni poudarek na poznavanju glasbe v realnosti in šele nato se da prepirat, kaj je pravo. Pa zdaj zgrizite vse to, saj se nam že vsi na drugih forumih smejijo. Smo kot ta stara dva na balkonu v Muppet showu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu
-> CD, Vinil, DVD, Blu-ray |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 51, 52, 53 ... 67, 68, 69 Naslednja
|
| Stran 52 od 69 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|