| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Matjaž1
Pridružen/-a: Čet Mar 2011 17:25 Prispevkov: 88 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2016 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabim kar tole temo, ker sem pred enako dilemo.
Na pokušino sem dobil kombinacijo ojačevalca Naim Nait 5 in zvočnikov Neat Motive 1. Začetno navdušenje nad tem, da kombinacija zveni precej bolje, kot moj trenutni sistem, je kaj hitro dobilo še minuse. Zvočniki imajo za moj prostor (4.5 x 4.5 m) pri nekaterih izvajalcih občutno preveč basa. Vokal in glasbila so pri marsikaterem, poslušal sem od Floydov, do L. Cohena, Straitsov, jazza, etna ... zvenela odlično. Očitno je, tako sem menil, problem moj premajhen prostor. Potem pa sem preklopil na tršo glasbo, metal, rock in rock'n roll. Katastrofa. Muzika, ki bi morala zvenet agresivno, napadalno in našponano, enostavno ni prišla do izraza. Okej, basa je bilo preveč, kitare in vokal pa so se umaknili nekam nazaj, v popolnoma zloščeno in neslišno neprepoznavnost, kot bi jim odvzeli vso energijo in moč. Nait z mojimi bookshelfi je v primerjavi z mojim ojačevalcem zvenel sicer bolj žametno, a hkrati bolj definirano in z močnejšim basom. Skratka, muziki ni odvzel energije.
Zanima me, kakšne zvočnike bi mi svetovali v kombinaciji z ojačevalcem Naim Nait 5si, da takšnih nihanj ne bi bilo. Za ojačevalec sem se že odločil, zvočniki pa ... ?
lp, Matjaž |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Edvard

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 15:50 Prispevkov: 317 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2016 20:21 Naslov sporočila: |
|
|
Ne prehitro obtožiti sistema! Verjamem da je ta ok, imaš pa sobo v čistem kvadratu, kar je worst case scenario. V mojem identičnem primeru, je tudi bilo ogromno bobnenja, ki mu nisem uspel pobegniti. Sem raje sobo zamenjal. Potrebno bo kar nekaj preizkušanja s premikanjem zvočnikov po prostoru, brez akustičnega tretmaja pa verjetno tudi ne bo šlo. Za začetek poiskusi s tem napotkom:
http://www.cardas.com/images/room_setup_diagram_g.jpg
Če malo pobrskaš po tem forumu, boš našel zapise od uporabnika Audiofill, ki je obvladal in dokumentiral svojo kvadratno poslušalnico. _________________ “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Matjaž1
|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2016 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
Edvard, hvala za mnenje.
Prostora žal ne morem menjat, tako da bom moral poiskat zvočnike, ki v mojem placu ne bobnijo. Večji problem kot premočan bas je bil omenjeni občutek pri kitarski muziki. Enostavno jo je kastriralo. Težko najdem bolj primerne besede. Vsa ostrina se je umaknila. To pa verjetno ni povezano s prostorom, ampak z značajem zvočnikov. Nait ga spolira, ampak ne na tak način. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2016 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
| Edvard je napisal/a: | Ne prehitro obtožiti sistema! Verjamem da je ta ok, imaš pa sobo v čistem kvadratu, kar je worst case scenario. V mojem identičnem primeru, je tudi bilo ogromno bobnenja, ki mu nisem uspel pobegniti. Sem raje sobo zamenjal. Potrebno bo kar nekaj preizkušanja s premikanjem zvočnikov po prostoru, brez akustičnega tretmaja pa verjetno tudi ne bo šlo. Za začetek poiskusi s tem napotkom:
http://www.cardas.com/images/room_setup_diagram_g.jpg
Če malo pobrskaš po tem forumu, boš našel zapise od uporabnika Audiofill, ki je obvladal in dokumentiral svojo kvadratno poslušalnico. |
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
mutolay
Pridružen/-a: Sob Nov 2009 16:15 Prispevkov: 20 Kraj: fara
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2016 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
| Za začetek probaj kakšne zvočnike brez bas-refleksa. Nove redko kdo sploh še izdeluje (npr ATC SCM serija-dragi kot žafran-vendar še vedno best buy) je pa dosti starejšh modelov. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zmatjaz
Pridružen/-a: Sre Apr 2008 17:45 Prispevkov: 59 Kraj: KRANJ
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2016 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Matjaž1 imamo iste velikosti demo prostor, če želiš lahko prideš s svojim ojačevalcem in preizkusiš zvočnike XTZ Divine 100.33. _________________ KAT
www.katltd.si
Matjaž 068650802 |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 068650802 |
|
 |
Matjaž1
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2016 15:26 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za mnenja. Za 4x4 so očitno florstanderji bolj kot ne preveliki?
Matjaž, hvala. Na ojačevalec še čakam, se pa javim.
Sicer pa grem poslušat še Dynaudio x18. Majhni, a bojda slatki  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vasko85
Pridružen/-a: Ned Apr 2016 21:17 Prispevkov: 38 Kraj: Šentjur
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2016 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
bom uporabil kar to temo ker imam enako dilemo
Svoj 5.1 sistem bom spremenil v stereo sistem, saj sem začel s poslušanjem vinilk. Prosim za vašo pomoč katere »bookshelf« zvočnike naj kupim.
Ojačevalec:
Pioneer VSX-323-K
5 x 100 W na kanal pri 6 ohmih (nominalna impedanca)
Možna impedanca: 6 – 16 ohmov
Zvočnika bosta pozicionirana na stenskem regalu na vsaki strani TV, razdalja med njima bo 1,5 m. Oddaljenost od stene je lahko max. 10 cm. Velikost sobe je 4 x 5 metrov. Poslušam predvsem stari rock, psycho, progressive…
V ožjem izboru imam tri znamke zvočnikov – rang do 400 EUR:
• Monitor Audio Bronze2
• JAMO C93
• Dali Zensor 3
Monitor Audio je 8 ohmski, Jamo in Dali pa 6 ohmska.
1. VPRAŠANJE
Zanima me kaj mi predlagate glede na mojo opremo. Iz zvočnikov oz. celotnega sistema bi želel iztisniti največ, vendar sem v dilemi ali naj vzamem 6 ali 8 ohmske zvočnike. V prebrani literaturi piše, da bi za 8 ohmske zvočnike potreboval več moči ojačevalca, da dosežem enako glasnost kot pri 6 ohmskih. Trenutno imam 5.1 sistem na 6 ohmih, prijatelj pa mi je posodil na test tele:
Tannoy Mercury M2
48Hz – 20kHz
88 db
8 ohm
Zvočniki igrajo fenomenalno, je pa res da sem moral na bistveno več obrniti volume gumb, da sem dosegel zadovoljivo glasnost ter globino zvoka. Problem nastane, ko se glasba posluša na nizki jakosti, saj pade kvaliteta zvoka. Predvidevam pa da bi se pri daljšem poslušanju posledično tudi ojačevalec bolj segreval.
2. VPRAŠANJE
Jamo in Dali imata odprtino za bass reflex zadaj, Monitor Bronze 2 pa spredaj. Zvočniki bodo cca. 10 cm od stene. Kaj je boljše zame – da je odprtina spredaj ali zadaj?
Imam pa možnost, da naredim 2.1 sistem, saj imam subwoofer. Bi na ta način zmanjšal »boom efekt«? Je smiselno da obdržim subwoofer ali je bolje da imam navaden 2.0 sistem?
Prosim za vašo pomoč pri odločitvi. Vem, da je končni rezultat odvisen od večih dejavnikov: končne postavitve, akustike sobe itd. Zato me zanima predvsem kaj se mi najbolj splača kupiti glede na tehnične specifikacije ojačevalca/zvočnikov ter omejitve, da morajo biti zvočniki postavljeni na stenskem regalu. Iz vsega skupaj želim potegniti kar se da najboljše.
Že v naprej se zahvaljujem za pomoč.
Valerij |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6274 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Jul 23, 2016 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma pravila so, praviloma pa nabašeš na izjemo:
...These Bronzes are front ported, which should make them less sensitive to placement. We found them a little lumpy when placed right up against a wall and achieved the best sonic balance around 30cm out into the room.
------------------------------------------------------------------------------------------
Predlagam pazljivo prebrati prispevke forumašev od začetka teme, je že tam veliko odgovorov in nasvetov.
ps:
ni mi všeč izraz iztisniti največ iz zvočnikov.
Zvočnik mora biti uglašen s prostorom in napravami na katere je priključen: sproščeno in lahkotno mora igrati glasbo, kar je ravno nasprotno nečemu iztisnjenemu.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Razlika med vati na 6 ali 8 ohmih v decibelih ne prinese kaj prida. Še posebej ne v entry level klasi, kjer imajo pogosto HT receiverji skoraj isto moč na 4 ali 8 ohmih. Potem še poglejmo kakšna je impedančna krivulja zvočnikov - pa se hitro vprašaš zakaj je nekaj deklarirano 8 ohm, če pa je lepo vidno, da je minimum še izpod 4ohme. Če se prav spomnim, se za 8ohm-ske zvočnike deklarira tiste katerih minimum ne pade izpod 6,25ohma. Samo da se tega standarda ne drži skoraj nihče. Razen tistih redkih, ki izdelujejo realno 8 ohmske zvočnike.
Pravo vprašanje in problem je na relaciji - ali ojačevalec zmore tako nizko impedanco zvočnikov, da še igra polno, lahkotno in dinamično.
Zato ima manevriranje s temi podatki podoben efekt kot žepni biljard
Brez veliko filozofije: zvočnike se izbira z ušesi: torej, obisk veliko trgovin, kmalu pa bo tudi Multimedia show v Ljubljani. Če želiš čimveč glasnosti pa izberi nekaj, kar ima veliko dB z enim vatom. Pa če ima še realnih 8ohm ali več, boš naredil veliko uslugo ojačevalcu da ne bo v zadregi - bo igral bolje. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vasko85
|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2016 01:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ambasador,
hvala za odgovor. Verjemi mi, da sem vse prebral in ravno zaradi tega imam toliko vprašanj oz. sem v dilemi Vem da bo to kar imam čisto začetniški low budget sistem, vendar vseeno želim dober zvok!
Glede MA Bronze 2 in bas reflex spredaj - JAMO imajo bas reflex zadaj in nad luknjo je celo nastavek za pritrditev na steno! Zaradi teh stvari je potem človek totalno zbegan
Res, da se zvočnike kupuje z ušesi toda kaj ti pomaga obiskovanje trgovin če pa je veliko odvisno od domače postavitve, akustičnosti prostora, ojačevalca... Zato za entry klaso pač pogledaš ocene in specifikacije ter izbereš najbolje.
Sem se odločil da vzamem MA Bronze 2. Bom poročal!
LP Valerij |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6274 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2016 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi moji so MA (Gold). Pred 13leti na sejmu so me prepričali. Lahko bi bilo kaj drugega, v vsakem primeru se raduješ plusom, na minuse pa se navadiš.
Postavitev zelo vpliva, še posebej kadar se približaš stenam - centrimetri štejejo. Vedno je kombinacija 3 veličin v igri - torej tudi oddaljenost od tal in bočne stene. Nekaj zanimivega branja je tu:
http://www.audiophysic.de/aufstellung/index_e.html
Kar se tiče izbire zvočnika glede na prostor pa so mali zvočniki dokaj neproblematični. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2016 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
| vasko85 je napisal/a: |
Zvočnika bosta pozicionirana na stenskem regalu na vsaki strani TV, razdalja med njima bo 1,5 m. Oddaljenost od stene je lahko max. 10 cm. Velikost sobe je 4 x 5 metrov.
....
Tannoy Mercury M2
48Hz – 20kHz
88 db
8 ohm
Zvočniki igrajo fenomenalno, je pa res da sem moral na bistveno več obrniti volume gumb, da sem dosegel zadovoljivo glasnost ter globino zvoka. Problem nastane, ko se glasba posluša na nizki jakosti, saj pade kvaliteta zvoka.
|
Rabiš zvočnike, ki so dimenzionirani, da najbolje igrajo nameščeni na steno in ne 30cm od nje, če ni placa.
Sposojenim tebi "fenomenalnim" Tannoyem za probo dodaj sub za 2.1 sistem, ki ga verjetno imaš v svojem HT-ju, mogoče ti bo tudi pri nižjih glasnostih sound postal bolj globok, kvaliteten.. globok bo sigurno bolj, kvaliteta je pa odvisna od sub-a in njegovega upasanja v sistem (če ti HT receiver ali sam sub omogočata kaj nastavitev suba..). Pred zaletom v nakup probaj vsaj to...
Vsi mali zvočniki igrajo šibko nižje lege, pri nižjih glasnostih pa je to človeku še bolj tiho radi občutljivostne karakteristike ušeseka.
Če ti nek testni zvočnik doma igra super, velja razmislek o neiskanju drugega, ampak nabavi enakega... nabava neslišane komponente v "domačem" okolju je v večini primerov loterija... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vasko85
|
Objavljeno: Pon Jul 25, 2016 07:26 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | Rabiš zvočnike, ki so dimenzionirani, da najbolje igrajo nameščeni na steno in ne 30cm od nje, če ni placa. |
Se strinjam, problem je samo v tem da nihče nima tega navedenega oz. da za takšno velikost in moč zvočnikov, ki jo iščem, to ni predvideno. Določeni imajo zatič na zadnji strani (kot recimo JAMO C93), kjer bi lahko zvočnik obesil na steno, vendar pa zaradi bass reflex odprtine zadaj ne verjamem da bi dobil dober zvok.
| Citiram: | | Če ti nek testni zvočnik doma igra super, velja razmislek o neiskanju drugega, ampak nabavi enakega... nabava neslišane komponente v "domačem" okolju je v večini primerov loterija... |
Se strinjam! Tannoy, ki sem jih imel na posoji, so igrali odlično, zato pa bom tudi vzel Brone 2 ki so po karakteristikah podobni. Glede na prebrano in vse teste/pohvale verjamem da bo OK.
Hvala. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|