| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1774 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
@nek-do@, vklopi ABS, drgač se lahko zgodi da bo en danes končal na psihijatriji, glede na vreme in teme....  _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
canyonn
Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53 Prispevkov: 642 Kraj: kanal
|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
V "grško rimskem slogu": αἵρεσις , MMMMCCCXI , TT
auffpasn
Nazadnje urejal/a canyonn Sre Apr 27, 2016 18:15; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 18:14 Naslov sporočila: |
|
|
Še pogled zadnje strani za nedobudne fizike koliko ga rukne nazaj. Težo pa vzemite cca.30 kg in torni koeficient tam okrog 0,4.
 _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 18:19 Naslov sporočila: |
|
|
Za take vrste zvočnikov, je povsem ustrezena podloga od jajc, je zelo stabilna...
 _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
nek_do

|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 18:20 Naslov sporočila: |
|
|
| fjaka je napisal/a: | @nek-do@, vklopi ABS, drgač se lahko zgodi da bo en danes končal na psihijatriji, glede na vreme in teme....  |
Unmu sem že pred leti na forumu priporočil ene tablete pa me žal ni jemal resno. _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi
Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55 Prispevkov: 238 Kraj: črna
|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
| nek_do je napisal/a: | Še pogled zadnje strani za nedobudne fizike koliko ga rukne nazaj. Težo pa vzemite cca.30 kg in torni koeficient tam okrog 0,4.
|
Zvočnik zdaj na blazinah veselo ziba, zadnji rob mu je pa tečaj, okrog katerega se vrti. Jebeš torni koeficient, ko je pa na vagi.Torni koeficient pride v poštev, ko je zvočnik na tleh in se ne more zibat.
Lahko pa kdo testira še tole:
- daš v avtu na špegu cd od šabana šauliča na 10cm dolgo nitko in avto ti potem bolje potegne, tudi zvok se izboljša. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
| ro-bi je napisal/a: | | nek_do je napisal/a: | Še pogled zadnje strani za nedobudne fizike koliko ga rukne nazaj. Težo pa vzemite cca.30 kg in torni koeficient tam okrog 0,4.
|
Zvočnik zdaj na blazinah veselo ziba, zadnji rob mu je pa tečaj, okrog katerega se vrti. Jebeš torni koeficient, ko je pa na vagi.Torni koeficient pride v poštev, ko je zvočnik na tleh in se ne more zibat.
Lahko pa kdo testira še tole:
- daš v avtu na špegu cd od šabana šauliča na 10cm dolgo nitko in avto ti potem bolje potegne, tudi zvok se izboljša. |
Sicer mi je jasno, da malo provociraš pa vendar, da bodo tudi ostali videli, da tudi v mehaniki ni vse "kr neki".
- tudi če bi bila ta točka-površina mišljena kot tečaj (kar pomeni fiksna točka) pa to vsekakor ni, bi sile delovale takole nekako.
- v kolikor pa bi bil zvočnik obrnjen v tla pa bi se sile adekvatno temu tudi usmerile.
 _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi
Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55 Prispevkov: 238 Kraj: črna
|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
| Zdaj pa povečaj višino zvočnika in pri driverju nariši puščico oz. okrog tečaja nariši , kam deluje moment. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

|
Objavljeno: Sre Apr 27, 2016 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
| ro-bi je napisal/a: | | Zdaj pa povečaj višino zvočnika in pri driverju nariši puščico oz. okrog tečaja nariši , kam deluje moment. |
Sem podčrtano napisal, da to NI fiksna točka. V kolikor pa ti smatraš da je, lahko jaz smatram, da so tudi blazinice fiksne. Risal pa ne bom več, lahko pa sam rišeš kar te je volja, če želiš. _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2016 02:38 Naslov sporočila: |
|
|
| ducar je napisal/a: | | Robi, preveč fizike ni dobro za ta forum! |
S tvojo predpostavko se žal absolutno strinjam ( ampak ne samo fizike )
Sicer je tudi res, da je bilo na to temo, na tem istem forumu, prelito že veliko "črnila". Da se ne bi zopet ponavljali in odkrivali Ameriko ( ali pa toplo vodo ) bi "prilepil" eno od razmišljan našega bivšega soforumaša, ki ga že dolgo ni več na temu forumu, ali se na njemu pojavi zgolj slučajno.
Razmišlja na zelo podoben način kot sem pred časom razmišljal tudi sam in prišel do praktično identičnih zaključkov.
Razmišljanje gre v smeri:
Zvočnika ne smemo izolirati (pred čim bi ga sploh lahko izolirali, pred samim sabo ga ne moremo, lahko ga pred tresljaji prometa ipd, ampak to nima smisla, ker na zvočnike ne vplivajo tako kot recimo na gramofon), ampak mora biti mehansko ozemeljen, zato da se v maso zemlje odvajajo vibracije ohišja.
Namesto, da bi vibracije ohišja oddajal v prostor, jih tako v maso zemlje.
Tako slišiš več zvočnika in manj boxa. To pomeni, da je zvok manj obarvan.
Predstava, da bi se zaradi tega ker zvočnik potiska zrak, box premaknil nazaj, pa je popolnoma napačna. Zvočnik ne premika zraka, zvok sicer potuje po zraku, sam zrak pa ne potuje nikamor.
Zaradi delovanja zvočnika, ki vibrira se njegove vibracije prenašajo na ohišje. In to je tista energija, ki jo hočemo odvesti drugam, za katero nočemo da vzbudi zrak in pride do nas.
Zato moramo box ozemljiti in omogočiti prenos teh vibracij v tla, v maso zemlje.
Nima pa to nič opraviti s poganjanjem zraka – isto bi se dogajalo tudi če bi bil zvočnik v vakuumu.
In box samo vibrira in se ne premika – vibrira pomeni da se z isto amplitudo pomika v vse smeri in če te amplitude sešteješ bo rezultat 0 (povrne se v prvotno stanje).
Potem ni nobenega viška sile v katerikoli smeri. Če bi se premikal, bi bila sila v eni smeri večja kot v drugih. KEF 107 so imeli recimo veliko bas membrano, ohišje pa je bilo na koleščkih – tudi če si nabijal base, se niso nikamor zapeljali. Zato se obešen zvočnik ne bo med igranjem glasbe nič premikal, samo vibriral bo lažje in s tem bolj obarval zvok.
Tudi ko sem na zadnjem sejmu "Pro Light & sound " stal pod relativno velikim sklopom "line array" zvočnikov za ozvočenja, se le ti med polnim obratovanjem, ko so oddajali enormno zvočno jakost v razstavni prostor niso popolnoma nič premikali, tudi če si jih opazoval na razdalji pol metra od njih ali če si stal praktično popolnoma ob njih.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2016 08:50 Naslov sporočila: |
|
|
Zvočnik ne more premikati ohišja oz. je sila vedno izenačena??
Nisem 100%.
18" dipole
https://www.youtube.com/watch?v=rWA50tKfGT8 _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2016 09:43 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Brez velike znanosti, zvok-vibracije gre vse po "liniji najmanjšega upora" in to v obe smeri...
Če tega ne upoštevamo so vsa "početja" Sizifova dela...
Naprimer omenjene "zračne rolade" tako v najboljšem primeru ne naredijo ničesar, v bistvu pa poslabšajo "situacijo"...
Lahko narediš preizkus: Položi gramofon na te roladice, spusti odjemno dozo v vinil in odpri ojačevalec na full. Če imaš gramofon daleč, morda ne bo "zavijalo" pa samo malo potrkaj po podlagi kjer stoji gramofon pa poslušaj iz zvočnika, ne bo treba dosti "tapkat"
PS.:E, zato so pravi pripomočki za usmerjanje ali dušenje zvoka-vibracij prava znanost in temu se tudi cene primerne  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2016 10:46 Naslov sporočila: |
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=BOPXJDdwtk4
Poskusite talni zvočnik, ki je na konicah, 'tapniti' s prstom v bližini visokotonca. Pri tem zadržite prst na površini, da čutite, če struktura vibrira potem ko ste trčili s prstom. Prav gotovo bo čutiti vibracijo.
Isto se dogaja, kadar membrane tresejo zvočnik.
Problem konic je ta, da odbijejo vibracijo nazaj in to v obliki ringinga - tresljaja ki se iznihava. To grozno maže zvok.
Če gre konica direkt v parket, potem se to zelo omili. Večina pa noče imeti lukenj v parketu in si podstavi podložke ali kovance pod konice. To pa povzroča ringing.
Če povem osebno izkušnjo - pri delovanju mojega zvočnika mi lesena tla (imam pod s tramovi) vibrirajo na 80 in 160Hz. Tla dobesedno trese in se oglašajo in mažejo srednje base. Z Epidauro mi postane postavitev preveč nevarna, da se prekucne.
Pa sem naredil tako: na spodnjo poličko s konicami (plint od zvočnika) se dal tanek sloj filca, preko še eno poličko in tudi na njo tanek sloj filca. Na to pa postavil zvočnik. Ni več zaznati stranskih učinkov, tla ne 'prepevajo' več, visoki toni postanejo 'gladki', scena se odpre v vse smeri, ambienca pride bolj do izraza in predvsem - izjemno prečisti base in srednje base. Postanejo bolj globoki, jasni, polni.
Eksperiment ne stane praktično nič in si lahko vsak preveri ali to res deluje.
Sem enkrat prej že omenil, da filc pod zvočnik vedno podstavijo pri meritvah zvočnika. Površina na površino brez vmesnega sloja povzroča distorzijo in ringinge po spektru, ki še kako minirajo meritve. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2016 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
Še en preprost pokazatelj:
med igranjem zvočnika dajte prst na enega od zgornjih vogalov zvočnika. Vogal je tog in vibrira samo če vibrira cel zvočnik kadar ni stabilno postavljen. Ne sme se čutiti vibracij.
V mojem primeru ko imam na filcih ni čutiti praktično nič. Če pa je samo na konicah je pa slabo. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50 Prispevkov: 212 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2016 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Pa sem naredil tako: na spodnjo poličko s konicami (plint od zvočnika) se dal tanek sloj filca, preko še eno poličko in tudi na njo tanek sloj filca. Na to pa postavil zvočnik. Ni več zaznati stranskih učinkov, tla ne 'prepevajo' več, visoki toni postanejo 'gladki', scena se odpre v vse smeri, ambienca pride bolj do izraza in predvsem - izjemno prečisti base in srednje base. Postanejo bolj globoki, jasni, polni.
|
Če sem prav razumel, se pravi sendvič, takole: filc - polička - filc. Koliko debel filc? Polička je lahko iste dimenzije kot plint zvočnika? In to direkt pod zvočnik, brez konic (v poličko)?
Nekaj se zadnje čase igram v tej smeri, ker mi konice na laminatu ne dajejo rezultatov. No, saj sem vmes že prodal vseskup, ampak počasi bom spet začel migat. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|