Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

"cenejši" vs "ultimativni" Hi-Fi set
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2016 12:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
Gospodje, nslov teme je : ......

Lpm

.. cenejši vs ultimativni ... Seveda, če je res ultimativni ni debate. Ampak naš čip v glavi nam sporoča napačne informacije: da je drago avtomatsko ultimativno. Kar pa niti približno ne drži. In sem to ponazoril z najbolj banalnim testom ki obstaja. Tudi stare mame lahko tako ugotovijo, koliko ultimativnosti je v high-endu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Osebno sem slišal doma naprimer Danleye materializirati zelo specifičen glas Mef-a, ki ga osebno poznam, stanuje par ulic od mene. Pa Gabrc-a tudi. Oba sta imela svoje oddaje na radiu Trst, kjer sta veliko govorila.
Tudi monitor Auratone (kocke) niso bili od muh za glasove in so bili kar poceni (sem jih kupil nove za 300€).
Sem pa slišal drage sisteme, ki niso glih blesteli, zato sem predlagal ta test, preden se razpravlja o vrhunskosti, neglede na ceno. Menim da jih veliko 'pade' na tem izpitu. Saj ni nujno, da je 'kriv' recimo zvočnik, lahko avdiofil sam napačno sestavi svoj set. Sem imel tudi priliko slišati kako ojačevalec iznakazi spikerje (naprimer PS Audio končna na moj MonitorAudio).

Ta posnetek je iz radia Koper, ma tako za osvežitev spomina:

https://www.youtube.com/watch?v=jr9FJeThHgw
https://www.youtube.com/watch?v=EZ5Qbc5KGwQ
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 13, 2016 12:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Legende hi-fi-ja: veliko jih je v nekaterih kvalitetah ultimativni high-end. Ali vsaj toliko ultimativni kot so ultra drage naprave, ki tudi niso popolne - tega ne pozabit.
Posebej zanimivo je tudi zato, ker velikokrat ne stanejo 'uko iz glave'.

Če smo pri svojih zahtevah osredotočeni na določeno glasbeno zvrst, si lahko dobršen del te ultimativnosti omislimo za ne (pre)velik denar.

Kot primer, pa daleč, daleč od tega, da je to vse:
pri zvočnikih:
- Quad, tako sedanji modeli (koherentnost, timing, korektnost) kot vintage ESL57, prvi elektrostat na trgu (ki ima za mnoge daleč najlepše srednje tone).
- Klipsch Heritage serija; od Klipschornov do Heresy lll (resolucija basov)
- Bose 901 (ambienca, feeling dvorane, koherenca)

Pa že enkrat prej omenjeni single ended ojačevalci na bazi direktno gretih triod (2A3, 300B ...). Večina projektantov meni, da je dokaj enostavno narediti odličeno zveneč ojačevalec majhne moči, stvar se zelo podraži kadar gre za stotine vatov in zahtevo da ojačevalec 'trdo' drži membrane zvočnikov pod kontrolo - veliko zvočnikov se izkaže šele v takih pogojih.
glinik

Pridružen/-a: Pon Avg 2010 16:09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 17, 2016 13:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot že rečeno, ni težko najt dober ojačevalec z malo moči, težko ga je nato spasat s primernim zvočnikom ... Dajmo tukaj najt alternative Smile

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 17, 2016 14:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... tudi mnenje, da je enostavno priti do vrhunskega ojačevalca male moči in da stotine watov z visokim dumping faktorjem grozno podražijo zadevo, ne bo držalo (v celoti), kot je navedeno...
....ker npr za 500€, praktično dobiš šele par 300B elektronk (potem je še tu kvalitetna izvedba ampa..)
...in za 500€ dobiš 200, 300w "uporabne" solid state ampe (npr Yamahe, Sae itd., lahko tudi nove "izume" v D klasi, da ne govorimo o PA ojačevalcih npr. Crown-i itd. , z močjo , visokim DF ("železno kontrolo"...), zvok teh pa, hmm...
...kot sem že enkrat navedel - vse je v kvaliteti projekta in kvaliteti vgrajenih delov, tako v male, kot visoke moči.. Sorazmerne s tem so seveda cene....
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 17, 2016 17:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

glinik je napisal/a:
Kot že rečeno, ni težko najt dober ojačevalec z malo moči, težko ga je nato spasat s primernim zvočnikom ... Dajmo tukaj najt alternative Smile

Lp

Imaš Danley SM60 (ca5.000€) z 99dB/W, dodaš kaj pa vem, Trafomatic E2 300B, 8W (4.000€) ...
http://www.danleysoundlabs.com/danley/wp-content/uploads/2012/04/SM-60F-spec-sheet1.pdf

'... Folks, hold on tight (this is the part where I put my foot in my mouth, oh, to hell with it): I forthwith pronounce the Trafomatic Audio Experience Two the best, most glorious, midrange and vocal amp that has ever graced my audio system. Woohaa. That's it. ..'
citat iz : http://www.positive-feedback.com/Issue39/trafomatic.htm

Saj, daleč od tega, da bi to deklariral kot boljše od najboljšega. Bi bilo neumno.
A sigurno ena taka kombinacija nudi v kar nekaj kvalitet, ki se jih ne da več veliko izboljšati. Tudi ima en kup kvalitet, ki jih ne dobiš kar tako naprimer s tranzistorji, če sploh, kar se ojačevalca tiče. Pa tudi z lampaši ne, če niso ravno 300B ali 2A3.
Tudi zvočnik ima redko kvaliteto fazne pravilnosti, kar lahko iščeš z lučjo pri 3-way dizajnih tudi pri najdražjih. Koherenca, homogenost, 3D - zvoki in soundi v 'komadu'. Ne moreš več govoriti o visokih, srednjih ali basih. Je kot bi imel fullrange. Samo da ta tudi rukne, če je treba. Nima pa globokih basov, za kaj takega potrebuješ še sub.

Je nepotrebno bolehati za najboljšim od najboljšega. Itak to ne obstaja. Itak so VSI nepopolni z napakami, neglede na ceno.
Poglejmo z očmi enega Auratona (iz sosednje teme), pa z veliko pozornostjo na koherentne posnetke, pa iz zornega kota konkretne iluzije realnosti. Iz teh vidikov kot hruške odpadajo tudi zelo dragi zvočniki, zgrešijo point. Ne vsi, daleč od tega.
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 17, 2016 21:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Govoril je. Howgh!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
pinus

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 17, 2016 23:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

.. Ja , tako je...Imel sem priliko dvakrat slišati Danleye v Izoli, pri zelo prijeznemu g. Korošcu (odlična analogna prezentacija..)
...še nekaj, glede zgoraj omenjene morebitne kombinacije s
Trafomatic E 2..
Glede na slišano v Izoli, jo ne vidim ravno primerno.. Danleyi, kljub visoki občutljivosti, rabijo močnejši amp (nekaj več od 8-ih lampaških watov) ali še raje, prefinjen tranz amp srednje moči (50- 100W), če hočemo izkoristiti tranzientne "viške", čvrst bas in ohraniti muzikalnost....
...ker pri rabi brez suba ne gredo pod 50hz, mora biti spodnje področje čvrsto peljano, če hočemo body zvoka, drugače lahko zvenijo tanko, glede na to, da imajo vseeno trohico PA pridiha...
...ker zadeva dela na 4 ih omih, lahko tudi 3.5, tega 300B ne rade vidijo ("trpijo")... haha..
Sicer pa so deklarirani za 800 w, kar kaže tudi v smer oz. možnosti njih uporabe za doseganje visokega SPL (kje to pride v poštev, se ve..)..

Ta integrirc Trafomatic (8W) pa ima, kar vidim, dokaj skromen napajalni (kondenzatorski..) del (npr. v primerjavi z Frank monoblokoma, ki sta mi ravno pri roki), tako da - no drive and bass here... haha... lp
Nazaj na vrh
kalimero

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 21:25
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 18, 2016 01:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pinus je napisal/a:
.. Ja , tako je...Imel sem priliko dvakrat slišati Danleye v Izoli, pri zelo prijeznemu g. Korošcu (odlična analogna prezentacija..)
...še nekaj, glede zgoraj omenjene morebitne kombinacije s
Trafomatic E 2..
Glede na slišano v Izoli, jo ne vidim ravno primerno.. Danleyi, kljub visoki občutljivosti, rabijo močnejši amp (nekaj več od 8-ih lampaških watov) ali še raje, prefinjen tranz amp srednje moči (50- 100W), če hočemo izkoristiti tranzientne "viške", čvrst bas in ohraniti muzikalnost....
...ker pri rabi brez suba ne gredo pod 50hz, mora biti spodnje področje čvrsto peljano, če hočemo body zvoka, drugače lahko zvenijo tanko, glede na to, da imajo vseeno trohico PA pridiha...
...ker zadeva dela na 4 ih omih, lahko tudi 3.5, tega 300B ne rade vidijo ("trpijo")... haha..
Sicer pa so deklarirani za 800 w, kar kaže tudi v smer oz. možnosti njih uporabe za doseganje visokega SPL (kje to pride v poštev, se ve..)..

Ta integrirc Trafomatic (8W) pa ima, kar vidim, dokaj skromen napajalni (kondenzatorski..) del (npr. v primerjavi z Frank monoblokoma, ki sta mi ravno pri roki), tako da - no drive and bass here... haha... lp

SE lampaši, pa tudi PP ne potrebujejo ne vem kakšnih velikih kondezatorjev v napajanju. Lampaške usmerjevalke lahko odletijo (crknejo po domače), če je prvi kondezator v veji prevelik - tipično so prvi kondezatorji veliki od 8uF do 47uF (odvisno od usmerjevalke). Na zvok bistveno bolj vpliva kvaliteta zadnjega kondenzatorja, ker je le ta na poti signala. Še večji vpliv na zvok oz. frekvenčno področje ima sam izhodni transformator. Prav tako napajalni transformator.
Da sta famozni 300B ali 2A3 najboljši audio lampi in da se samo iz njih da doseči vrhunski zvok je popolna zmota. Tu so še (za večino audiofilov neznane) lampe, ki imajo po mojem subjektivnem mnenju boljši zvok za 100x manj denarja: 4P1L, 1619, 6C4C, 6E5P (za SE ojačevalce) ter EL86 in GU50 (za PP ojačevalce). Z vsemi temi lampami sem v zadnjih 5-6 letih naredil vsaj 20 prototipov. Še zdaj mi je žal da sem podrl 4P1L PSE varianto (caa 5W). Takega zvoka nisem slišal nikjer.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 18, 2016 11:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jap, svojega časa sem se lotil lampašev in si pri tem tudi nabavil švabski učbenik kako se to dimenzionira, računa in usklajuje časovne konstante tokokrogov okoli lampe itd. Ob tem sem spoznal, kako se v avdiofiliji nabijajo vrednosti po principu škoditi ne more, se pa lepo vidi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hm, a ne bi še kdo kaj predlagal, pa bi se jaz postavil v vlogo gospodiča na zrnu graha? Že ko ne morem biti princeska Laughing Laughing
pinus

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 18, 2016 11:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... dobro, res igra vse, a razlike v zvoku SO..
- npr., predlagam lahko, kar sem preveril (imam) tudi doma in če ostanemo pri lampi 300B (sicer imam pri roki tudi druga "orodja"..), lahko takole :
- Coincident Statement Line Stage - 1 trioda 101 po kanalu, 14kg sam line predojačevalec v kompletu z ločenim 16kg napajalnikom (ker sem že omenil pomembnoat napajalnikov aparatur - kar slišim, ne samo za videz...)
- monobloka 300B Coincident Frank mk2, 2x8w, vsak po 15 kg odličnih komponent)...
- torej, tu imamo za producirat 2x8w class A outputa, skupaj 62 kg zadevo... Treba je to dat na primerne zvočnike, nominalnih 8 ohm ali več, občutljivosti 90-93 db ali več, lahko v 25m2 prostor in seveda odpreti ušesa... lp
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 18, 2016 11:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Večkrat napisano, ni posameznih vrhunskih komponent, dokler se ne izkažejo v sistemu, s prostorom vred...
Innnnn takoj je v igri enačba s hudo veliko neznank...
V tem primeru pa pride do veljave naslov teme, CENEJŠI vs DRAŽJI set. Ampak se spet dogaja teorija, ko tako berem se zdi kot , da doma nimamo(jo) hi fi sistemov, nobenih praktičnih slišanih-postavljenih sistemov dobrih ali slabih oziroma njih primerjave...
A bi lahko nekdo napisal sem imel-imam-primerjam-slišim v takem in takem prostoru, se je zgodilo to in to na tak in tak način...
PS.:Mam jaz polno primerov, ma bodo takoj dežurni(in skriti) kritiki, da "udarjam" ali "reklamiram" Rolling Eyes Wink
mito11

Pridružen/-a: Sre Avg 2011 12:06
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 18, 2016 13:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ajka, ti kar napiši. Vsaka doživeta izkušnja je dobrodošla. Ne vem, zakaj se ne bi omenjalo naprimer Unison in Opera, če pašeta skupaj. "Reklamiranje" je lahko dvorezen meč. Nekdo, ki pod pretvezo pozitivne izkušnje hvali svoje izdelke in se ob obisku trgovine izkaže, da je zavajal, izgubi kredibilnost in mi ne bo nikoli nič prodal. Da se razumemo @Ajka JE kredibilen. Dežurne nergače pozivam, naj še oni povedo svoje izkušnje ali pa zaprejo nevoščljiv go.ec
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041955456
pinus

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 18, 2016 15:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...nimamo(nimajo) sistemov, primerjav..., tako nekateri...
...pred dvema urama sem slučajno "testiral" privat sistem, spredaj top Kuzmina kombinacija, v nadaljevanju komplet FM Acoustics, od a do ž...
...p...a, aja, v Sežani nisem bil...haha... lp
Nazaj na vrh
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 18, 2016 15:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pinus je napisal/a:

...pred dvema urama sem slučajno "testiral" privat sistem, spredaj top Kuzmina kombinacija, v nadaljevanju komplet FM Acoustics, od a do ž...
lp

In s katerim "cenejšim" sistemom ga lahko primerjaš Cool .
pinus

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 18, 2016 15:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... Torej, da pojasnim..
Prej sem odgovoril v smislu, da pa mogoče le ima še kdo od bralcev možnost nekih primerjav sistemov, ambientov itd. in da jih ne poznajo samo v Sežani... Torej, ne gre se za direktno primerjavo..
Kar se tiče FM- a, pa sem si ustvaril mnenje, brez skirbi... Menim pa, da je irelevantno za večino, ki "drsa" po AK... lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Naslednja
Stran 7 od 13

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu