Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

H frame

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 09:48    Naslov sporočila: H frame Odgovori s citatom

Predstavljam H frame v naslednji kombinaciji:
alpha 15A in Fostex FF125wk. OjaĆØevalci so QUAD 306 za alpho in pass F5 za fostexa. Kretnica je aktivna in sicer Linkwitz Riley 24db/okt. Tiskanini za kretnico in napajanje sem nabavil pri:
http://sound.westhost.com/project09.htm
Rezna frekvenca je pri 350 Hz.
Sistem sem posluÅ”al tudi z fostexom FE 126en vendar mi je z ff125wk bolj vÅ”eĆØ.

Ker lahko OB del menjam (kot se vidi na fotografiji) imam v delu sistem z srednjetoncem in visokotoncem SEAS - serije prestige.

Dodatni ojaĆØevalec bo tudi PASS F5.

Matjaž



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 16, 2012 14:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naredil sem naslednji mejnik pri eksperimentiranju z H frame zvoĆØniki. K Alpha 15A sem dodal Å”e srednjetonc in visokotonec. Prva rezna frekvenca je aktivna pri 350 Hz druga pa pasivna 1. reda pri 2500 Hz. Do konca tedna bom napravil Å”e novo aktivno rezno frekvenco pri 200 Hz ali 250 Hz. ZvoĆØnike bi seveda na podlagi posluÅ”anja tudi ocenil. Na spletni strani Linkwitz Lab sem nasel obrazec in metodo za ocenjevanje zvoĆØnikov (http://www.linkwitzlab.com/Loudspeaker%20evaluation.htm). Malo sem se že trudil, da bi izrazoslovje poslovenil. K vsakemu angleÅ”kemu stolpcu sem dodal Å”e slovenskega. Zaradi pomanjkanja prostora sem vsako angleÅ”ko slovensko kombinacijo pisal eno za drugim. Jaz ne poznam vsega uveljavljenega izrazoslovja pri posluÅ”anju zvoĆØnikov. Zato bi prosil za pomoĆØ tistih, ki so na tem podroĆØju bolj doma ali mi lahko pomagajo s predlogi. ƈe imate boljÅ”i izraz prosim, ĆØe napiÅ”ete njegovo zaporedno Å”tevilko njegov angleÅ”ki izraz in vaÅ” slovenski predlog. Jaz bom zbiral predloge in naredil konĆØni obrazec, ki bo na razpolago vsem zainteresiranim.
ANGLEÅ KO SLOVENSKO
1 Clarity/Articulation/Speed jasnost / prepletanje / hitrost
2 Instantaneous volume range trenutno obmoĆØje glasnosti
3 Spaciousness/Openness prostornost / odprtost
4 Size of virtual sound images velikost virtualnih zvoĆØnih slik
5 Width & Height of sound stage Å”irina in viÅ”ina zvoĆØnega prostora
6 Depth of sound stage globina zvoĆØnega prostora
7 Treble in proportion to midrange visoki toni v razmerju z srednjimi toni
8 Treble quality kvaliteta visokih tonov
9 Bass in proportion to midrange sorazmerje basa z srednjimi toni
10 Bass quality kvaliteta basa
11 Accuracy/Fidelity natanĆØnost / zvestoba
12 Emotional involvement ĆØustvena, mehkobna vpletenost



5 SLOVENSKO
1 Very detailed zelo podrobno
2 Like live kot v živo
3 Airy zraĆØno
4 Pin point pin toĆØka
5 Wide Ŕiroko
6 Deep globoko
7 Bright jasno
8 Soft mehko
9 Overblown oholo
10 Tight / Articulate teseno / prepleteno
11 Revealing odkrito
12 Lost in the music izgubljeni v glasbi
5


-5 SLOVENSKO
1 Very veiled zelo prikrito
2 Compressed stisnjeno
3 Boxy Ŕkatlasto
4 Diffuse razprŔeno
5 Narrow ozko
6 Shallow plitko
7 Dull suhoparno
8 Hard trdo
9 Thin tanko / suho
10 Loose / Boomy ohlapno / boomy- doneĆØe
11 Euphonic glasovno
12 Wanting to leave nezainteresirani
-5

Ko bo obrazec gotov ste seveda vabljeni, da mi z njim ocenite H fram-e.

LP Matjaž




Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 08:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vidim, da ni pripravljenosti za sodelovanje pri moji ideji.

Morda bom na to vprasanje dobil kaksen odgovor. Ali je se kdo na forumu, ki je ali dela na Open buffle ali H frame. Za g. Zoran, ki ima Oriona vem.

Lp matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjaz z



Pridružen/-a: Pon Dec 2008 13:50
Prispevkov: 236
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 09:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo zanimivo,
in ne obupat nad pomankanjem odgovorov.
Sigurno vsi z veseljem pogledamo tvojo vztrajnost, ampak OB je ezoterika ki zaradi specifike postavljanja v prostor (odmaknjenost od hrbtne stene, velikost zvoĆØnika, ipd) ni ravno najbolj razÅ”irjena. Od tod tudi slabo poznavanje teme ter poslediĆØno slabi odgovori na tvoje poste.
Pri tebi sem opazil da se ti ravno prav izide ker imaÅ” za OB-ji veliko prostora. Kako pa se sliÅ”i z hrbtne strani? Pri SS je tudi "od zadaj" zvnelo dobro. ImaÅ” pa ZvoĆØnike precej ob steni, a to ne vpliva slabo na Å”irjenje svoka.

ƈestitke za delo in ne nas nehat obveÅ”ĆØat o napredku ; )

:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 18:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za vspodbudne besede. Prostor je res zanimiv. Zvocniki stojijo med zidanim delom in steklenim delom podaljsanim iz hise. Tako,da je bivalen del na obeh straneh. Dipoli mi zato ustrezajo ker jih lahko poslusam iz obeh strani. V steklenem delu je tudi tv tako, da se danes ze veselim, da bom gledal ligo prvakov brez glasu in zraven poslusal kaksno dobro muziko.

Sicer pa imam stik tudi z (http://www.quarter-wave.com/) Martin j. Kingom saj sem kupil njegov MathCad, ki omogoca simulacijo razlicnih tipov zvocnikov. Poleg tega imam s tem dostop tudi do njegovega foruma. Zal MathCad ne omogoca simulacije trosistemskih sistemov, je pa Martin zatrdil, da prav zdaj dela na tem. Dobro ima pokrito OB ali Hframe in full range. Tako, da brcam bolj v temi. Mi pa je eden njihovih forumasev posredoval naslov (http://www.musicanddesign.com/A_B_C_Dipole.html), kjer tudi veliko napisano o OB obstaja pa tudi program za simulacijo v excelu. Na splosno pa velja, da ce mislis it zares moras sam opraviti meritve enote saj tovarniske naj nebi bile ustrezne. To pomeni, da moras enoto imeti in sele po meritvi vidis ali ima vse potrebne parametre. Zadostne pa vidis sele ko si jo vgradil in preizkusil v tvoji kombinaciji. To pa je za mene predrago (ce jih kupujes) ali prekomplicirano (ce jih dobis na posodo).

Danes sem uporabil del kretnice, ki sem ga imel ze narejenega in sicer taksne, ki je imela rezno frekvenco med alphho 15a in srednjetoncem 120hz. Sistem v tej kombinaciji igra veliko bolj cisto. Tudi Martin je omenjal, da Hframe potrbuje nizjo frekvenco kot pri OB. Jaz sem oba modula 350hz in 120hz ze imel tako, da sem najprej zacel z njima. Rezno frekvenco pa sem glede na meritve postavil na 250hz. Pri tej frekvenci je srednjetoncu priblizno s 6 db/okt zacel SPL padati. Sedaj pa ko sem opravil meritve obeh enot skupaj in pri rezni frekvenci 120hz nisem med 120hz in 250hz opazil nobene posebne luknje. Sedaj bom poizkusil v tej kombinaciji optimalno nastaviti razmerje SPL med aplho in srednjetonc/visokotonc in postavitev zvocnikov v prostoru.

Neko stopnjo sem dosegel. Naprej pa brez poglobljenega studija v problematiko mislim, da ne bom prisel. Vse skupaj bi bilo samo poizkusanje. Ceprov so OB in njegove izpeljanke sedaj kar aktualni pa za trosistemske sisteme ni orodij kako jih nacrtovat. Poleg tega tudi nimam sistema kako nek rezultat operdelit-zato sem poizkusal z vprasalnikom. Vseeno pa se velja povabilo, ce ima kdo voljo in zeljo po ocenitvi. (Kontaktira naj me na ZS).

Sedaj se bom zacel pripravljati na DAC. Mislim, da ta projekt bo pa bolj zanimiv.

Lp matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 18:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A ni razdalja centra zvoĆØnika do gornjega roba malo premala za 120 Hz?
AkustiĆØni kratki stik je 'suckout'. Res je to tudi vezano na odziv srednjetonca. Si pomeril odziv celotnega sistema s pink noisom s tercoktavami (oba kanala hkrati !)?

Pa Å”e predlog: pri tako velikih panelih v bivalnih prostorih mi je zelo vÅ”eĆØ reÅ”itev s prozornim panelom (pleksi od 20mm naprimer, ali 2x10mm) Tudi se ga da upogniti na robovih ali pa kar celotnega ukriviti za veĆØjo togost celote. Nekaj stane, zato je prav najprej najti zadovoljivo reÅ”itev z lesom.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 18:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem razmisljal takole. H del - alpho sem napravil ravno tak kot je pri kombinaciji H/full range. Potem sem pri OB delu postavil srednjetonc kjer bi moral biti FF. To kombinacijo sem tudi malo modeliral. Problem je da pri MathCadu, ki je zastonj ne mores nic shraniti tako, da moras vse vhodne podatke vedno znova tipkati. Dobil sem kar lep odziv. Potem sem po obcutku postavil nad srednjetonc.

Ali mi lahko malo bolj podrobno opredelis meritev. Jaz sedaj lahko meritve samo tam kjer stojijo. Tako, da ne morem odpraviti vpliva prostora. Ko bo bolj toplo in vreme stabilno jih bom napravil se na vrtu.

V tej kombinaciji pa sem napravil naslednje merive:
Iz razdalje 1.25 m in na visini 60cm sem meril en celoten zvocnik
Potem pa sem se iz mesta poslusalca meril oba skupaj.

Uporabljam program Sirp ( http://www.tolvan.com/sirp/) . Ce mi jih bo uspelo izvoziti jih bom pripopal na ta link. Enkrat sem to ze naredil vendar se ni nic videlo ker je bilo vse skupaj premajhno.

Matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 19:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ti si naredi meritve kake hoĆØeÅ”.
Je pa zelo pomembna meritev, ki jo opraviÅ” tako, da na mestu kjer posluÅ”aÅ” postaviÅ” mikrofon v viÅ”ini uÅ”es in spustiÅ” pink noise po tretjinah oktav (oba kanala hkrati). Ta Å”um imaÅ” lahko posnet na CD ploÅ”ĆØku in meriÅ” vrednost vsake tretjine oktave posebej. To je silno preprosta meritev, za katero rabiÅ” spl meter z mikrofonom in navedeni posnetek Å”uma po tercah. Graf si potem sam nariÅ”eÅ”.

Tako boÅ” najlažje doloĆØil koliĆØino akustiĆØne energije, ki pride do mesta posluÅ”anja.

ƈe bi bil kje bližje, bi lahko jaz priÅ”el. PoiÅ”ĆØi pomoĆØ koga tam okoli.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 20:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moram malo prebrat kaksna meritev je to. Gyergyeka sem ze malo pozabil. Bom pa jo napravil in porocal. Hvala za sugestijo.

Matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 19, 2012 12:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Abasador sem malo prebral o merivah po tretini oktav. Nisem nasel generatorja, ki bi mi generiral samo tretino oktave. Sem pa pizkusil z celo oktavo in obazil, da pri nizkih frekvencam meritev plese za vec kot 5 db.

Sedaj bom sel po dveh poteh.

Prestudiral in uporabil bom se programski paket REW, ki ima zelo dober prirocnik in tudi razlago kaj s kaksno meritvijo dobis. Opreme za izvajanje meritev imam dovolj

Druga pot pa je, da bom zacel delati slusne merive z opisanim vprasalnikom. Opazil sem, da se nekateri CD v bas podrocju slisijo za moj okus zelo dobro drugi pa ne.

Mislim, da sem prisel do tocke, ko moram nastaviti razerje ojacanja mes alpo 15 a in srednetonc/visikotonc. Obcutek imam, da bo to nek kompromis glede na razlicne CD in da bom moral odlocitve sprejemati na podlagi slusnih testov.

Matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe