Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Meritve v HiFi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
akacjan



Pridružen/-a: Tor Maj 2010 19:39
Prispevkov: 207
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 14, 2023 11:11    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Sem bil zraven, ko je Franc snel jermen s pogona. Razlika je bila naravnost šokantna...Izgledalo je takole : na roke je porinil krožni, da se je vrtel malo hitreje ( po stroboskopu ) in poslušali smo CEL poèasni stavek ene simfonije, ne spomnim se katere, po moje je bila iz klasicizma, ker ni bil zelo dolg. Po koncu je bila razlika v intonaciji EN sam ton !!!!!
E pa sad.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 14, 2023 11:49    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Z zanimanjem berem to vašo debato. Vidim, da je veliko faktorjev, ki vplivajo na vernost reprodukcije z vinilk. Ne želim motiti te debate, ker o gramofonih ne vem veliko. Danes sem malo prebiral razne èlanke na spletu in sem zasledeil zame zanimiv tekst na temo problematike branja zapisa iz LP, glede na to kako je bil prvotno zapisan. Zanima me vaš komentar.

"The basic issue is the linear speed of the groove modulation — the speed of the vinyl passing under the stylus — which becomes much slower for the inner cuts compared with the outer grooves. This means that the recorded wavelengths are correspondingly much shorter and the slope angles are much greater for the inner grooves compared with the outer ones, so the pickup stylus has a much harder time trying to follow the groove.

The problem is worse with higher recorded volumes and greater amounts of high-frequency energy, so cutting engineers tend to prefer placing quieter songs, with moderate bass and lower HF energy towards the centre of the disc — or just restrict the playing time so that the grooves don't have to get too close to the centre.

Then there is the vinyl itself. The recorded wavelengths for high frequencies at the inner grooves approach the grain size of the vinyl substrate, particularly if the disc is made with cheap recycled vinyl, so that also creates distortion problems because the vinyl doesn't actually store the required waveforms properly.

Next is the issue of cartridge/stylus alignment errors, both horizontally and vertically. Records are cut with a parallel tracking system that keeps the cutting stylus perfectly tangential to the circumference of the groove, but the record is replayed with a pivoted arm system. As a result, the stylus can only ever achieve the correct angle at two specific points across the surface of the disc. If set up well, with a 10-inch (or longer) tone arm, the tracking error can be reduced to about ±1 degree across the whole disc, but often it is much, much greater than that because of improper alignment and the use of shorter tone arms.The tracking errors are often more evident on the inner grooves.

There are a lot of different cartridge alignment protocols designed with different sets of compromises, such as trying to improve inner-groove tracking at the expense of outer grooves, where the higher linear speed makes the errors less audible. This is all part of the 'black magic' art of vinyl nirvana... but basically it's trying to put a 'Superman' sticking-plaster on a severed limb: the format is inherently 'broken'!

'Tracing simulation' may also be an issue. A lot of vinyl records were (and are) cut with tracing simulation, which is a form of 'pre-distortion'. The idea is to change the groove slope to compensate for the inevitable tracing distortion that's inherent in the stylus size and shape. In this way, the tracing simulation groove-shape modification counteracts the physical tracing distortion and, ideally, they'll cancel each other out, leaving clean, undistorted music. But there's no standard stylus shape, and if the disc is replayed with a different stylus size, the tracing simulation and distortion won't cancel and you'll be left with more distortion than otherwise!"
_________________
"Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 14, 2023 12:17    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:



Wow&Flutter je v grafiènem prikazu èaèka, ki ponazarja naglo spreminjanje hitrosti. V ozkih mejah a slišno. Pomeni da krožnik na mikro ravni stalno pospešuje in pojema, drhti.
Mi je osebno povedal, da ko so sneli jermen med igranjem se je slišalo relax v zvoku. Zame je bila to širitev obzorja, da niti 50kg ni definitivna rešitev, ker sem imel izkušnjo samo do 9kg.
Ni stvar verovanja, so fakti. Je težko preklopiti miselnost, kot naprimer o togosti skale: grem na pomol k najveèji skali valobrana in nanjo naslonim glasbeno vilico, ki jo poprej zaniham. Skala moèno ojaèi 'zujanje'. Za ne verjet, probajte.


No, tudi zid (iz zidakov, ne kartonast ameriški) v hiši v nihanje spravi že zvok.

V tem primeru jaz razumem le, da se je na krožnik prenehalo prenašati trzanje motorja (cogging). Motorji, ki jih poveèini uporabljajo izdelovalci gramofonov, so za namen èimbolj gladkega vrtenja brez tresljajev in trzanja dokaj neprimerni - malo polov, velike spremembe v navoru v enem obratu - in niti ni važno, a gre za AC ali DC motorje. Ampak to paè je na trgu. Praktièno noben izdelovalec še tako ekskluzivnih in dragih gramofonov si zdaj ne more privošèiti razvoja novega elektromotorja samo zanj - je lažje drejati nek masiven stolp, v katerega potem skrijemo motor z zasnovo, starejšo od 50 let... Izredno masivni krožniki so torej tudi posledica poskušanja izenaèevanja vrtenja motorja.
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
jože



Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Prispevkov: 318
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 14, 2023 14:44    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ko tole prebiram, se mi vsiljuje vprašanje, s katerim oziroma s kakšnim pogonom so posnete matrice za izdelavo plošè. Èe prav vem, so rezalniki za matrice tudi gnani z motorjem, ki je podvržen nihanju hitrosti vrtenja. Kako, da tega nihèe ne obravnava, kot da je vsemu kriv samo "domaèi" gramofon, ali ima samo gramofon Wow and Flutter, ali ni nekaj tega Wow and Flutter-ja že posnetega??????

Glede motorjev za gramofone.
Za dober rezultat, nizek Wow and Flutter pri gramofonu je še kako pomembno, kakšen pogon ima, opažam, da dosegajo najboljši rezultat Wow and Flutter-ja z sinhronskimi motorji, ki so gnani z elektronskim generatorjem frekvence. ti gramofoni nimajo ne vem kako pretirano težkega krožnika in je pri njih Wow and Flutter brez težav 0,05% ali boljši. Pri gramofonih kjer je sinhronski motor napajan direktno iz omrežne napetosti, pa ne dosegajo tako dobrih rezultatov zaradi popaèenosti mrežne napetosti!
DD pogoni imajo druge prednosti, vendar le s težavo lovijo Wow and Flutter kot ga imajo gramofoni s sinhronskimi motorji.
Potem so tu Å¡e DC motorji v povezavi z taho generatorjem, ki ne dosegajo tako dobrih rezultatov kot sinhronski motorji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 14, 2023 15:22    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

jože je napisal/a:
Ko tole prebiram, se mi vsiljuje vprašanje, s katerim oziroma s kakšnim pogonom so posnete matrice za izdelavo plošè. Èe prav vem, so rezalniki za matrice tudi gnani z motorjem, ki je podvržen nihanju hitrosti vrtenja. Kako, da tega nihèe ne obravnava, kot da je vsemu kriv samo "domaèi" gramofon, ali ima samo gramofon Wow and Flutter, ali ni nekaj tega Wow and Flutter-ja že posnetega??????


Stružnice za vrezovanje laka (ali še posebej za vrezovanje na kovino, Direct Metal Master) so dobesedno to, stružnice. Masivne, mehko obešene (za izolacijo pred zunanjimi tresljaji), z velikimi moènimi motorji, ki se vrtijo z velikimi obrati in je potem to togo zreducirano na 33 1/3 ali 45 RPM - ali polovico tega, za half speed mastering. In ja, imajo že v štartu specificiran wow & flutter, in to je potem vrezano.

Na Pink fish media forumu, kjer so opravljali grafiène analize, so kmalu ugotovili, da ima izbrana testna plošèa, Analogue Productions - The Ultimate Analogue Test LP (180 gram) v bistvu serijsko napako, pri vseh plošèah na enem mestu na obrat frekvenca 3150 Hz poskoèi - na vseh izmerjenih gramofonih. Smile In pa seveda wow, ki se je kazal kot enak kljub razliènim tipom gramofonov. Testna plošèa Dr. Feickert Adjust+ je baje še slabša, pa je bila del dragega kompleta za analiziranje.

"Pretty much why I gave up caring. The test lp was cut by the best process and people going. No music lp is going to be any better. Once the TT is as good as the lathe, job done."

Primer prikaza odstopanja na Dr. Feickert Adjust+ :



Izgleda krompir, ampak to je prikazano pretirano odstopanje, maksimum je tu ok. 0.88%, povpreèje (kar obièajno podajo) pa veliko nižje.
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Èet Apr 27, 2023 09:51    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
Z zanimanjem berem to vašo debato. Vidim, da je veliko faktorjev, ki vplivajo na vernost reprodukcije z vinilk. Ne želim motiti te debate, ker o gramofonih ne vem veliko. Danes sem malo prebiral razne èlanke na spletu in sem zasledeil zame zanimiv tekst na temo problematike branja zapisa iz LP, glede na to kako je bil prvotno zapisan. Zanima me vaš komentar.

"The basic issue is
...
more distortion than otherwise!"

Tudi moj komentar bo irilevanten Laughing - kot je citirani èlanèiè Laughing .
Poleg netoènosti (naprimer modulacija ki se bliža zrnatosti vinila - kvadrofonija ima zapis do 40.000Hz, mimogrede..) je tudi nekaj korektnih navedb. Itak da ni celovito obravnaval problematike (izpušèene najpomembnejše!).
Zapis se 'zgošèa' proti centru plošèe in to da je glavni problem. V praksi ponavadi res je - a niti približno glavni - in niti ne zaradi tega, ampak ker kratke roèice distorzirajo. Zato obstajajo dolge roèice in tudi drugaène geometrije kratkih (vèasih so ravno zaradi tega nekateri japonci imeli geometrijo z eno samo nulto toèko tangencialnosti bližje izteku brazde).
Doma imam tangencialno roèico in tisto prvo kar se opazi proti izteku brazde je, da je manj šuma vsled nižje obodne hitrosti (nižji šum drsenja igle) in se po svoje celo bolje sliši proti koncu.

Resolucije proti izteku brazde ne vidim kot problem, èeprav je dejstvo da se modulacija zgosti.
Za primerjavo - resolucija zaèetka vs izteka brazde je meni neslišna razlika. Veliko bolj opazna je razlika med konièno vs eliptièno iglo. Pa že konièna je zakon za jazz, rock in pop glasbo, jo 'zmanjka' a samo v primerjavi z eliptièno iglo in samo za zahtevne pasaže klasike in orkestralne glasbe.
Razlika v resoluciji igel je ranga CD vs SACD, tako da imajo tudi digitalisti obèutek o èem teèe beseda. In kot sem dosedaj zaznal od digitalistov, veèina tega ne razloèi, ergo.. nekaterim je dovolj že MP3.
Èlanek navaja glasne pasaže in visoke frekvence (velike modulacije) kot težavo na izteku brazde - veèina pompozne klasike se zakljuèi na koncu LP-ja. Poslušajte si zakljuèek - zadnje 3 minute - 5. Beethovnove na dobrem gramofonu, je vsega od masivnih violin, trobil, tolkal - da se ti ježi koža vsakiè nanovo. Èe je to velik problem, dobrodošel, hehe.
--------------------------------------
@jože
https://www.psaudio.com/blogs/copper/around-the-world-in-80-lathes-part-23
Tukaj so podatki o sinhronih motorjih Lyrec/Neumann rezalcev - direkt drive s sinhronimi motorji. In to kakšnimi!
Za evropo 180 polni direct drive za rezanje na 33,33 vrtljajih. Za ZDA 216 polov (60Hz). Za razliène obrate (in frekvence) razlièni motorji.
Zanimivo - 45 plošèe na nominalno istih obratih niso bile rezane tako - ameriške 45 singlce na toènih obratih, evropske 45 singlce pa so bile rezane na 45,11obratih. Ker se poli na motorjih niso izšli.
Ne vem pa danes, kadar izdajo nekoè 33,33 LP na 45 obratih - na èem so rezane matrice LP - jev. Na starih mašinah? ali na novih in kateri obrati veljajo? Bi šel stavit, da so amerièani brez težav ostali na 45, vprašanje so evropske izdaje - 45 ali 45,11? Èe imaš stroboskop, nujno kaže 45,11 obrate kot toène.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
jože



Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Prispevkov: 318
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 29, 2023 11:36    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
@jože
https://www.psaudio.com/blogs/copper/around-the-world-in-80-lathes-part-23
Tukaj so podatki o sinhronih motorjih Lyrec/Neumann rezalcev - direkt drive s sinhronimi motorji. In to kakšnimi!
Za evropo 180 polni direct drive za rezanje na 33,33 vrtljajih. Za ZDA 216 polov (60Hz). Za razliène obrate (in frekvence) razlièni motorji.
Zanimivo - 45 plošèe na nominalno istih obratih niso bile rezane tako - ameriške 45 singlce na toènih obratih, evropske 45 singlce pa so bile rezane na 45,11obratih. Ker se poli na motorjih niso izšli.
Ne vem pa danes, kadar izdajo nekoè 33,33 LP na 45 obratih - na èem so rezane matrice LP - jev. Na starih mašinah? ali na novih in kateri obrati veljajo? Bi šel stavit, da so amerièani brez težav ostali na 45, vprašanje so evropske izdaje - 45 ali 45,11? Èe imaš stroboskop, nujno kaže 45,11 obrate kot toène.


Zanimivo je pogledat te mašine za izdelavo LP-jev. Kakorkoli so se trudili s sinhronskimi motorji, ki so skrbeli za toèno vrtenje pri rezanju matrice, so bili ti motorji po vsej verjetnosti napajani iz omrežne napetosti, ki pa je prav tako bila lahko motena z nenadnimi vklopi in izklopi moènih porabnikov, ki so vplivali na obliko sinusne napetosti, posledièno temu tudi nemirnosti vrtenja krožnika rezalne mize. Poleg tega je posnetek potekal iz magnetofona, ki tudi nima 100%-tne mirnosti v predvajanju, tako da so to bili kar hudi izzivi za takratno tehnologijo.

Glede stroboskopa, nisem tako zelo preprièan, da bo stroboskop pokazal 45.11 vrtljajev pri vrtenju, saj je tu število èrtic na krožniku gramofona ni povezano s polovimi pari, tako kot je pri sinhronskem motorju. Èrtic je lahko poljubno število.

Današnja tehnologija omogoèa frekvenène pretvornike za pogon motorjev, s katerimi na desetinko natanèno lahko nastaviš vrtljaje motorja in s tem ni veè vprašanje toènosti pri hitrosti 45.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
sg



Pridružen/-a: Pon Maj 2013 10:39
Prispevkov: 70
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 30, 2023 02:19    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

[quote="jože"]
ambasador je napisal/a:
@jože

Glede stroboskopa, nisem tako zelo preprièan, da bo stroboskop pokazal 45.11 vrtljajev pri vrtenju, saj je tu število èrtic na krožniku gramofona ni povezano s polovimi pari, tako kot je pri sinhronskem motorju. Èrtic je lahko poljubno število.



Èrtic ne more biti poljubno število - treba bi jih bilo 133,33.
Najbližje celo število 133 navidez mirujoèih èrtic pa res pomeni 45,11 obratov na minuto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
jože



Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Prispevkov: 318
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 30, 2023 09:26    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

[quote="sg"]
jože je napisal/a:
ambasador je napisal/a:
@jože

Glede stroboskopa, nisem tako zelo preprièan, da bo stroboskop pokazal 45.11 vrtljajev pri vrtenju, saj je tu število èrtic na krožniku gramofona ni povezano s polovimi pari, tako kot je pri sinhronskem motorju. Èrtic je lahko poljubno število.



Èrtic ne more biti poljubno število - treba bi jih bilo 133,33.
Najbližje celo število 133 navidez mirujoèih èrtic pa res pomeni 45,11 obratov na minuto.


Hvala za korekturo, sem narobe razmišljal. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 30, 2023 20:01    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Èe uporabljaš frekvenco omrežja za luèko stroboskopa (kar uporabljajo vsi že od nekdaj, ker zadošèa kartonèek stroboskopa in namizna luèka, seveda ne LED ampak ta stara) je število èrtic stroboskopa samo eno. Luèko vidimo svetiti, v resnici pa ona utripa (se prižiga in ugaša z z izmenièno napetostjo) samo da mi zaradi 'vztrajnosti' oèesa tega ne zaznamo tako.

Luèka torej utripa na vsaki polperiodi frekvence enkrat (= 100x na sekundo za 50Hz), 45,11 obratov/minuto pomeni 1,33 obrata na sekundo. 1,33 obrata x 100 utripov = 133 èrtic da se utripi ujemajo s èrticami.
Med utripi luèke se stroboskop premakne za eno èrtico. Èe se to ujema, so obrati toèni in èrtice mirujejo. Èe prihaja do zaostajanja ali prehitevanja obratov, se to vidi kot lezenje èrtic nazaj ali naprej.
Znan je primer iz western filmov, kjer vidimo koèijo, kateri se vrtijo kolesa nazaj. Stvar je povezana s filmsko tehnologijo (24 slièic na sekundo, torej 24 krat pomežikne) in vrtljaji koles povezanimi s številom preèk koles (èrtic) - po istem principu stroboskopa pri gramofonih. Preskakovanja iz ene slièice na drugo ne zaznamo, a izda ga stoboskopski efekt - tega pa lepo vidimo, se prav imponira.
Isto je v glasbi v povezavi s flutterjem (drhtenjem hitrosti). Na doloèeni glasbi ne bomo slišali težav, se pa vedno najdejo take plošèe, ki ti v fris vržejo problem. Se spomnim primera hifija visoke klase, vse lepo gramofon obdela, dokler niso violine prešle v odloèen staccato - se je slišalo kot zbor brzostrelk, noro.
Flutterja se ne da skriti. Spreminja dogajanje po spektru. Doloèena podroèja zakriva (pogosto je žrtev globoki bas) doloèena siromaši, oskubi (srednje tone ponavadi), doloèena pa poudarja (si zmišljuje, dodaja, obièajno srednji visoki da vrešèijo).
Zanimivo, iste uèinke ima jitter v digitalni domeni, se tudi podobno odziva. Pa se hitro ve ali imaš problem jitterja. Prve žrtve so globoki bas (pedali na orglah), ki ponikne - in dinamika - je plošèato, nezanimivo.
-----------------------------
Iz stroboskopskega uèinka se lahko nauèimo tudi, da lahko ritmi zvenijo hitreje kot bi morali in pa tudi poèasneje. Iz gramofonske zgodovine so bili znani primeri ko je kljub toènim obratom flutter dajal vtis kot da glasba hiti. In nasprotno, eni so zgradili imidž na poèasi odvijajoèi se glasbi.

Pri CD-ju se spomin podobnega uèinka z Decca kolekcijo starih posnetkov na Onkyo playerju. Mater, kot da je dirigent Dorati na štoparico.. verjetno je šlo za kombinirano akcijo med flutterjem posnetka in jitterjem playerja. Neposlušljivo.
------------------------------
Èe povežem z vprašanjem kako se pa flutter rezalca plošèe odraža v reprodukciji - ne vem. Sigurno se, a še nisem pogruntal. Do takrat se mi zdi najbolj primerno poganjati gramofon z istim principom - sinhronim motorjem. Ne glede na število polov, se preko prenosa pride vedno na isto: 180 korakov na obrat. To se potem z vztrajnikom gladi a spodaj spodaj, prikrito, prikrito, je isti karakter od rezalca. Èe drugo ne, se ne vnaša še nekaj tretjega.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Èasovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni èas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Stran 9 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe