Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Prvi resni zvočniki in ojačevalec?
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Alpinelinx

Pridružen/-a: Tor Jun 2008 15:29
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2008 16:13    Naslov sporočila: Prvi resni zvočniki in ojačevalec? Odgovori s citatom

Najprej pozdrav vsem na forumu!

Sem novinec v svetu hi-fi, vendar sem že od malih nog imel priložnost poslušati relativno dober zvok. V osemdesetih letih je fotr kupil za tiste čase dober Sansui sistem in Acoustic Research zvočnike. Ta kombinacija je blagodejno vplivala na čutila naše družine slabih 20 let.

Generacije se menjajo, problem ostaja isti: Kje začeti?
Obračam se na vas za nasvet. Moj brief bi izgledal nekako takole:
    - s partnerko se seliva v novo stanovanje in oba imava rada dober zvok
    - v septembru pričakujeva prvega novorojenčka in bi mu rada privoščila kvaliteten zvok že od samega začetka
    - TV, surround sound in podobne video zadeve so nama sekundarnega pomena
    - Avdio-video sistem bi rada začela z kvalitetnim parom zvočnikov, ojačevalnikom in CD/DVD enoto
    - Prostor v katerem bo AV sistem je klasična dnevna soba v stanovanju.
    - Radio mora biti tudi vključen (amp.+tuner = receiver?)
    - Zelo nama je važno, da bo dober zvok tudi pri "sobni" jakosti
    - Viri glasbe bodo CDji, iPod in prenosnik.
    - Poslušava zelo širok spekter glasbe. Partnerka je "stara" rokerka, jst pa bivši party-goer z afiniteto do dobrega vokalnega chicago house-a in sorodnih electro ritmov.
    - ali se bo dalo takšen sistem nadgraditi za povezavo z video sistemom?
    - predviden budget je EUR 1300-2000 max. (zvočniki, cd/dvd, ojačevalnik/receiver)

Vnaprej hvala za vse predloge in nasvete!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2008 16:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bi si rad omislil novo opremo?
Koliko pa je velika soba?

Za ta denar se dobi že kaj kvalitetnega.

Prvi resni ojačevalci za ta denar ki mi padejo na pamet so:
- NAD C325BBE (okoli 350€)
- NAD C352 (okoli 450€)
- NAD C372 (okoli 700€)
- Cambridge Audio Azur 540A V2 (okoli 375€)
- Cambridge Audio Azur 640A V2 (okoli 475€)
- Audio Analogue Primo Settanta (okoli 625€)
- Marantz PM7001 (okoli 425€)

Marantz je mogoče malenkost manj transparenten kot ostali našteti, ampak nekaterim pa je všeč. Cambrige Audio je zelo umirjen, kar mehak in prijeten za poslušanje. NAD pa je malenkost trši kot CA. Sta pa si to kar enakovredna ojačevalnika, ki vsak pašeta na različne zvočnike.

Za CD/DVD ne bi znal nič rečt, to nekak ni moje področje. Se pa pogosto uporablja kar CD predvajalnik enakega podjetja kot ojačevalec. Ne NAD, ne CA ni slab CD predvajalnik.

Z zvočniki pa je tako.. V preteklih dneh sem jih kar nekaj preposlušal, saj sem tudi sam izbiral nove. Poslušam veliko rocka, malo metala, občasno pa me zanese tudi v nežnejše vode. Odločil sem se za B&W 685. Meni je to odličen zvočnik, v sloveniji pa pride nov par okoli 590€, mogoče bi bilo vredno it poslušat kakšen boljši model iz serije 6. Kakšen 684 ali 683..
Zanimiv zvočnik je tudi Wharfedale Diamond 9.2 ki pa ima res smešno ceno glede na kvaliteto. Mislim da pride okoli 250€ par, in zvočnik je za ta denar super, sploh če se mu nameni kvalitetno elektroniko. Slovenija je z zvočniki še kar dobro založena. Najbolje da se oglasiš v Inteku ali Vklopu, kjer imajo res veliko izbiro ter tam prisluhneš. V Big Bangu imajo Dali ter JBL zvočnike, ki so tudi vredni malo pozornosti. Nekje v 400€/par rangu je tudi KEF iQ3, malo više pa KEF iQ5, ki jih še nisem slišal, sem pa prebral kar nekaj hvale na njihov račun. Za okoli 600€ za par se dobi odlične zvočnike Dynaudio Audience 42, ki pa zahtevajo zelo dobro elektroniko, in so glede komponent kar zbirčni.. tako da so mogoče malo ven izven budgeta.
Izbire je veliko, res veliko. Najbolje je res obiskati nekaj dobro založenih trgovin, pa tudi v avdio trgovinah znajo biti prodajalci kar prijazni ter pomagat pri izbiri.

Tak sistem se da čisto lepo povezat na video sistem.
Nazaj na vrh
Saxofon

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 14:29
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 25, 2008 16:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej se ustavi pri zvočnikih. Najdi trgovca ki ti je pripravljen demonstrati zvočnike. Prepričaj se da ni priklopljeno na prva j***a ampak na nekaj srednje spodobnega. Ko se odločiš za ene zvočnike (to je načeloma dokaj lahko le ne kompliciraj preveč osredotoči se na tiste ki so ti resnično najbolje zveneli) se zmeni da ti gor priklopijo ojačevalce kar jih pač imajo na izbiro morda pa ti dovolijo da "svojega" prineseš katerga si si "sposodil" v drugi hi-fi trgovini. Potem pljuni ven denar in odnesi kupljeno domov.

Če misliš furat še kake divx-e v prihodnosti si najdi en spodoben divx player (philips je še kar dober in ima kvaliteten transport) in se ne obremenjuj z pregrešno dragimi dvd playerji. Zagotovi si še en spodoben kabel (pa bog ne daj bogastva zanj, če boš kdaj hotel zapravljat za to bo še čas). Dober bo vsak bakreni vodnik s presekom 2.5mm2 ali več, 4mm2 naj bo maximum. Tudi v OBI-ju dobiš ali celo mercatorju. Kabli naj bodo kratki (izmeri prej).

Nato doma vse skupaj priklopi in naredi diplomsko glede postavitve zvočnikov saj do odličnega zvoka ti majka le še optimalna postavitev ki pa je daleč najpomembejši faktor. Stanovanja v blokih so večinoma akustično neprijazna. Veliko betonskih sten je groza, siporex stene pa so ok.

Glede na to, da nimamo vsi enakih želja in ušes ti zvočnikov ne bom priporočal. Le te si poslušaj sam in verjemi vase. Tisti ki ti bojo najbolj lepo igrali jih tudi odnesi četudi je prijatelj rekel da to ne gre skupaj ali da kao ni dobra firma ipd.

Še zadnji nasvet. Največ zapravi za kvalitetne zvočnike nato pa za integrirca. Ostalo je drobiž. Ne glej preveč na karakteristike raje malo več poslušaj. Zdrava pamet naj bo pravilo, da ne upariš kake max 80w zvočnike s kakim 2x 200W DJ ampom. ;D
Nazaj na vrh
Alpinelinx

Pridružen/-a: Tor Jun 2008 15:29
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 26, 2008 19:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za pomoč!

Nekako se nagibam k B&W 685. Sem poslušal mal starejše iz serije 6 (601 ali 603?) pri prijatelju in že tisti so me navdušili. Dnevna soba ni prav velika zato večjih zaenkrat verjetno ne potrebujem. Če se bo pa kasneje kaj prostih sredstev nabralo, lahko pa še vedno 685-ke obdržim kot zadnje zvočnike in dokupim nove oz. večje v stilu 684 ali 683 kot prednje.

Imam pa še še nekaj vprašanj.
    - Kakšno je pa vaše mnenje glede receiverjev oz. AV receiverjev. Ali je smiselno že zdaj investirat v AV receiver, če mislim kasneje integrirat sistem z videom? Ali prihaja do izgube stereo kvalitete pri temu? Če bi recimo namesto ojačevalnika kupil AV receiver tipa Cambridge Audio 540R v3, NAD AV sprejemnik NAD T744 ali NAD AV sprejemnik z DVD predvajalnikom NAD L53?
    - Ali veste morda, če pridejo B&W 685-ke s stojali ali brez?
    - Lahko priporočate kakšne konkretne CD/DVD/Divx playerje? (max.EUR 250)?

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
11duc

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 22:40
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 26, 2008 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mogoče odgovor ne leži v novih napravah. na second hand tržišču imaš veliko komponent odličnih kvalitet in nizkih cen (seveda glede na njihovo nabavno vrednost). z nekaj znanja in sreče pri nakupu, lako za ta denar katerega imaš na razpolago sestaviš odličen sistem z katerim boš zadovoljen veliko let.
Nazaj na vrh
Saxofon

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 26, 2008 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Osebno bi šel že zdaj na AV reciever in ne kasneje prodajal pošten stereo integrirc - katerga bi verjetno nekoliko pogrešal. Poglej kake onkyo, yamaha, nad, marantz, denon in ostale AV recieverje. Sam imam Pioneerja višjega razreda in sem presrečen. Poskusi kar imaš možnost pa poglej kje na kako akcijo saj lahko dobiš kaj res poštenega za manj denarja. Novi modeli prinašajo nove standarde in oh in sploh a 95% te krame ponavadi ne rabiš. Tudi HDMI ki je za mnoge MORA BIT! je lahko povsem brezvezna pritiklina. Sliko še vedno raje furam prek komponentnih kablov (analogno) in mi je slika kljub na papirju karakteristično slabša mnogo bolj prijetna na oko.
J..... tehnične lastnosti če je slika pol slabša. Enako za audio.
Nazaj na vrh
trancedeejay
Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 26, 2008 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V rangu 590eur je kar nekaj zvočnikov, zato se nebi omejil samo na B&W. Če misliš skup spravit surround, obvezno receiver, je pa problem, ker marsikdo gleda karakteristike, ne scekira pa zvoka. Recimo kar je uporabnega od karakteristik je za moje pojme samo občutljivost zvočnikov, ker potem vnaprej veš da recimo ob 86dB bo vaš ojačevalnik malo bolj švical kot ob višji občutljivosti. Filma si brez surrounda ne morem zamislit. Sam imam v surround sistemu NAD T753 V2 receiver, zadeva dela čisto spodobno na System Audio zvočnikih, subwooferja pa sta Audiovector in Mirage. Skoraj nujno je potrebno imeti nastavitve za oddaljenost posameznih zvočnikov. Kar pa najbolj buri duhove na surround sceni je podpiranje novejsih HD audio formatov. Firma, ki je najbolj na tekočem glede tega je Onkyo, seveda pa ni vse v procesiranju najnovejših formatov. Vsake toliko časa vidim kako ima folk postavljene zvočnike - čisto sfaleno, ni cudno da ni občutka surrounda. Že dolgo nazaj ko so bile po mojem mnenju Yamahe bolj na nivoju kot danes sem poslušal sistem B&W-Yamaha, eden radkih odlično postavljenih in nastavljenih HT sistemov. Sistem sele takrat zašpila ko je vse nastavljeno kot je potrebno, od postavitve zvočnikov, suba, nastavitvijo suba, nastavitvijo receiverja (jaz sem porabil takrat 1 mesec za stelanje receiverja in nastavljanje zvočnikov, se kable sem vmes spreminjal)....
Vglavnem receiver sigurno da,eni normalni kabli, stojala seveda zraven zvocnikov ne dobis - a dobis prtljaznik za avto skupaj z avtom? DVD player nekej a la Onkyo, Pioneer... samo ne kaksnih poceni jajc kupit a la Yamada, Xoro in podobno, ker je zvok grozen, vsaj iz njihovega DAC-a je pa res, da zadevo priklopis na receiverjev DAC, sam bi vseeno sel h kaksenmu boljšemu playerju.
Have a nice Day

Matt
Saxofon

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 17:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Komot lahko kupiš kaka "poceni j***a" saj boš itak fural digitalen interkonekt. Verjetno si želiš prostorskega zvoka iz DVD-jev in Divx-ov. Ker pri krš playerjih je križ ravno DAC bo le tega posodil spodoben reciever, tako da se zaradi glasbe ni kaj extra bati. Ker potem divx playerju ostane za kvalitetno predvajanje samo še nabor kodekov in kvalitata transporta lahko mirno vzameš philipsa za 50 ojro. Če boš dal 200 ojro ne boš na glasbeni fronti pridobil praktično nič kaj. Zakaj philips? Robusten približno všečen izgled in dobro podprt glede firmwarejev. Xoro je ropotuljica in ni znan po kvaliteti mehanizma, ostalo pa je baje kar solidno. Jaz imam philipsa in sem ga pošteno preklel. Potem sem poskusil še ostalo šaro v tem rangu in sem na koncu prišel do zaključka... da je prekleta kanta a še vedno kakovostnejša pred ostalimi v razredu. Nima nobenih težav pri branju.

Glede philipsa imam kar alergijo na to znamko že dolgo let. Brivniki nasploh. Sem pač pogoltnil cmok in ga kupil. Med vsemi je še najmanjše zlo hehe. No ja vsaj trenutno. Pioneerji so baje tudi dobri le doberga stotaka ojrov boš moral odštet in tudi nekaj podpore pri predalavi firmwareja imajo. Sposodi si kakega pri prijatelju pa če je ok idi i kupi. Smile
Nazaj na vrh
djpiky

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 20:55
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 17, 2008 20:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fantje in dekleta prosu bi za pomoč. Sam sem ljubitelj glasbe tudi igram jo, ampak do sedaj sem zmeraj poslušal glasbo na mojem kenwood hišnem kinu. Ja vem žalostno.

Uglavnem rad bi nabavil reciever in par zvočnikov. Denarja ni veliko ampak za začetek bo bolje kot pa sedaj. Za reciever sem gledu onkyo http://www.ideo.si/?k=art&kat=378&art=7035 , to pa zato, ko bo več denarja imam namen narediti hišni kino s projektorjem in bom nucal več kanalov za soround. Zaenkrat bom imel sistem samo za poslušanje glasbe, vir pa bo PC z mp3. Poslušam predvsem domačo, ter rock/dance komade.
Sedaj bi vas prosu da mi malo poveste kaj bi se mi splačalo kupiti, kaj paše skupaj ipd. Zenkrat bi kupo reciever + 2 zvočnika. Žal se na hi-fi ne spoznam, zato vas prosim tudi za kakšen link od zvočnikov ali recieverja. Cenovno pa bi šel nekje do 500€ mogoče 600.
Nazaj na vrh
djpiky

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 18:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še eno vprašanje mam. Danes sm v trgovini "od A do Ž" dobil ponudbo za zvočnike Jamo S606 za 350€ za par. Zanima me se jih splača vzeti za tak denar? Ter kakšen ojačevalec je potreben da bi gnal nato to stvar ? Predlagate katere druge zvočnike za tak denar?
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V zvezi receiverja ti nažalost ne znam priporočiti nič pametnega, saj tega segmenta ne spremljam. Od poceni zvočnikov pa bi ti vsekakor priporočal poslušanje aktualnih Wharfedalovih Diamond modelov 9.1, 9.2 in 9.4. Za denar kolikor stanejo Diamondi zvenijo odlično.

http://www.mimovrste.com/katalog/znamka.php?kti=9784

lp
Nazaj na vrh
djpiky

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 20:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aha hvala za priporočilo. za serijo s606 sprašujem ker je trenutno znižana iz 450€na 350€
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa tudi Dali Concept serija se na veliko kupuje. Niso nič posebnega, so pa za ta denar kar ok, imajo pa tudi kar visoko občutljivost(ne potrebujejo močnega ojačevalca).
Nazaj na vrh
djpiky

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aha potem bolje kupiti dali concept?
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar ti zveni bolje Smile

Po mojem mnenju je velikokrat pametno kupiti zvočnike z visoko občutljivostjo(sploh kadar se gre za cenejše stvari), ker je šibkih recieverjev veliko ter so poceni, močni pa so zelo dragi.

Če te zanima, imam eno cenejšo Yamaho preveč.. (5.1 reciever), za nek majhen denar. Najprej pa čakam soforumaša kaj bo rekel ker ga je enkrat zanimala.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu