Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

vklop izklop naprav
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
knap

Pridružen/-a: Čet Sep 2008 7:49
Kraj: MIKLAVŽ

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 09:26    Naslov sporočila: vklop izklop naprav Odgovori s citatom

Dober dan

Kako izklapljate,vklapljate ojačevalce, dac-e, predvajalnike, gramofone, tv-je...?
Z on-off stikalom ali preko razdelilne letve...?

Ali je kaj narobe če se te naprave ugašajo preko podaljška?

Ker veliko lažje je samo 1x na podaljšku stikalo stisnit kot pa vsako posebej izklapljat.

Hvala
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,
Integrirc in CDP sta pri meni sedaj konstantno on. Izklapljam samo AV receiver in to v Stand by. Ko grem na kaksno sluzbeno pot izklopim tudi amp in CDP, vendar ju izklopim normalno preko stikala na front panelu. Navada in boljsi, varnejsi obcutek mi je, da to pocnem tako kot na razdelilni letvi. Ce grem na daljsi dopust pa gre se kabel s stene. Tako da se pravzaprav razdelilne letve sploh ne dotaknem Smile.

lp, d.
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 10:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojačevalnik se naj vklopi nazadnje, ko je vse drugo že vklopljeno.

Pri izklopu pa obratno. Najprej ojačevalnik, potem vse ostalo.

V nasprotnem lahko kaj hitro pride do nezaželjenih posledic. Nekoč so moji zvočniki na ta račun skoraj doživeli vnebohod. Imel sem ojačevalnik ki je ob izklopu še zmeraj pet sekund normalno igral, vse dokler se v napajanju niso izpraznili elektroliti. Enkrat pa se tupa glava spozabim in pred njim izklopim cd player. Je tako vrezalo iz zvočnikov, da sem bil prepričan da sem jih skuril. Hvala bogu ni bilo z njimi nič narobe, samo polet bas enot iz zvočnikov pa je izgledal res grdo. Sem imel srečo da sem jo odnesel tako poceni.

V zvezi podaljška... če ima ojačevalnik zakasnitev vklopa in ta zakasnitev traja toliko časa, da se ob vklopu preostale naprave vklopijo in stabilizirajo še pred vklopom ojačevalca, potem tu ne vidim nekih ovir za vklapljanje preko podaljška. Zna pa biti morebiti problem pri izklapljanju, če ojačevalnik ne izklopi zvočnikov dovolj hitro oziroma pred izklopom ostalih naprav (ala moj zgornji nesrečni primer), potem je lahko neljuba posledica hitro tu.

Drugače pa imam jaz vse skupaj vklopljeno 24/7. Razen če zunaj grmi.

lp
Nazaj na vrh
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 10:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hehe, mene so učili ravno obratno. Najprej prižgem končno, nato predamp in nazadnje CDP (obratni vrstni red pri izklapljanju). Zaenkrat brez težav!

Končna je prižgana 24/7, predamp in CDP pa izklapljam zaradi manjše obrabe lampic.

Vili
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hi_musica je napisal/a:
Hehe, mene so učili ravno obratno. Najprej prižgem končno, nato predamp in nazadnje CDP (obratni vrstni red pri izklapljanju). Zaenkrat brez težav!

Končna je prižgana 24/7, predamp in CDP pa izklapljam zaradi manjše obrabe lampic.

Vili

Po moje so te učili EBORAN ! Laughing
Vsaj v principu je to narobe. Končne stopnje je najbolje vklopiti, čisto na koncu, da ta ne "ojača", kakšnega neljubega tranzienta, ki se lahko pretihotapi na pot audio signala. Tako vsaj počnem jaz. Seveda je izklop naprav v obratnem vrstnem redu, tako kot je podrobneje opisal že audiofill. Seveda pa, če tvoja metoda preverjeno ne povzroča stresnih situacij za zvočnike in končno stopnjo, potem je tudi tako OK.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 11:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pri lampah je verjetno mislil da prvo vklopi gretje, končno pa vklopiš ko že imaš priklopljene izvore...
Nazaj na vrh
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 11:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz pri vintage ojačevacih najprej pogledam da je potenciometer za glasnost na nuli in da so zvočniki na položaju off,šele nato ga vklopim.nato vklopim stikalo za zvočnike in počasi zavrtim gumb za glasnost.pri izklopu pa tudi zmanjšam glasnost in izklopim zvočnike ter ga šele nato izklopim.
Nazaj na vrh
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43
Kraj: 01

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 11:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz ugašam in prižigam po potrebi, navadno končne stopnje na koncu. Če bi ne ugašal, bi res lahko popolnoma izklopil gretje. Laughing
Preden ugasnem, izklopim vse vire, glasnost pa je vedno čim manjša.

Nekako ne vidim smisla, da bi stvari delovale ves dan (in celo noč), razen, če bi ob vsakem trenutku hotel maksimalne performanse.

No, ko smo že pri delovni temperaturi, kaj menite, utegne hlajenje kaj vplivati na zvok - glede na to, da bi s sesanjem vročega zraka temperaturo morda nekoliko znižal?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nomad

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 15:08    Naslov sporočila: Re: vklop izklop naprav Odgovori s citatom

knap je napisal/a:
Dober dan

Kako izklapljate,vklapljate ojačevalce, dac-e, predvajalnike, gramofone, tv-je...?
Z on-off stikalom ali preko razdelilne letve...?

Ali je kaj narobe če se te naprave ugašajo preko podaljška?

Ker veliko lažje je samo 1x na podaljšku stikalo stisnit kot pa vsako posebej izklapljat.

Hvala
LP

Vkljaplja se v smeri signala, t.j. CD - predojačevalec - ojačevalec.
Izklaplja pa v obratni smeri. To je edino pravilno !
Pri izklopu in vklopu se namreč pojavijo udari elektrike in tega ni ravno najbolje reproducirati.
Prek podaljška nikakor ne izklapaljaj.

Jaz imam aparature vedno vklopljene, saj je udar ob vklopu in izklopu za aparaturo bolj škodljiv, kot pa to da so vedno pod napetostjo.
Pa še igrajo bolje tako.
Izklopim samo, ko se bliska in ko grem na dopust.
Nazaj na vrh
knap

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ali ni škodljivo za naprave, če so le te prižgane 24/7 več let
Nazaj na vrh
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 22:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za naprave kot celoto je težko govorit. Nekaterim elementom paše bit pod napetostjo, drugim ne. Večina ljudi se bolj boji za življensko dobo lamp, kot česa drugega.
nomad

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 11:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

knap je napisal/a:

Zakaj bi jim to škodilo, saj so narejene zato, da so pod napetostjo !
Za naprave je veliko bolj škodljivo če jih kar naprej izklapljaš in vklapljaš.
Mislim, da razen pri lampah, to da so pod napetostjo ne vpliva na staranje komponent.
Nazaj na vrh
audiomaniac

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 11:40
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 11:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nomad je napisal/a:
knap je napisal/a:

Zakaj bi jim to škodilo, saj so narejene zato, da so pod napetostjo !
Za naprave je veliko bolj škodljivo če jih kar naprej izklapljaš in vklapljaš.
Mislim, da razen pri lampah, to da so pod napetostjo ne vpliva na staranje komponent.

Ja, res je!

Pa tudi to, da nekatere komponente tudi v stand by-u porabijo kar precej elektrike, kar pa tudi ni zanemarljivo !? Wink
knap

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 14:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

samo sprašujem Very Happy
torej če ne izklopim int. ojačevalca, v kakšnem stanju potem pustim gumb za glasnost , min, sredina...
moram na kaj pazit?

LP
Nazaj na vrh
audiomaniac

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 11:40
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

knap je napisal/a:
samo sprašujem Very Happy
torej če ne izklopim int. ojačevalca, v kakšnem stanju potem pustim gumb za glasnost , min, sredina...
moram na kaj pazit?

LP

JA, NA NULI, A NE !!??
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu