| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mravlcax

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 17:06 Prispevkov: 84 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 23:36 Naslov sporočila: Napajalniki malo drugače |
|
|
Lep pozdrav vsem skupaj. Jaz in soforumaš igor0203 sva se odločila, da preizkusiva nekaj različih topologij napajalnikov in sicer: walt jung, sulzer, DC napajalnik z majhnim šumom in Salas shunt regulator. Delovanje prvih treh napajalnikov je predvsem osredotočeno v zniževanje šuma medtem, ko je shunt regulator bolj usmerjen proti CCS tehnologiji(constant current source). Vse skupaj misliva preizkusiti na igorjevem sistemu oziroma na predojačevalniku Clepsidra(borivoja). Največ pričakujeva od Salas shunt regulatorja zato sva se posledično tudi odločila da ga najprej narediva, ostali regulatorji pa bi znali zvok izboljšati predvsem v kakšnih DAC-ih oziroma njihovih digitalnih segmentih.
Lp Aleš
p.s. Še nekaj slikic za pokušino.
Večja fotka tukaj.
Večja fotka tukaj.
Večja fotka tukaj. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 06:13 Naslov sporočila: |
|
|
Prva liga, odlična izbira za vstop v svet shunt regulatorjev. Ekstremno robusten, skoraj brezpogojno stabilen v vseh pogojih.
Error amp (Q3) rabi čimvečje ojačanje, jaz uporabljam MPSA18 namesto BC550C.
Ne šparat s tokom, hladilniki in velikostjo transformatorja
Če je uporabljen IRFP9240, potem mora biti tok skozi shunt MOSFET vsaj 200, 250mA, šele tam gre transconductanca gor in pokaže, kaj zmore
Prefiltriranje mu tudi pomaga, sploh za napajanje phono stopnje ali predojačevalca. Ali pa dovolj veliki kondenzatorji za usmerniškimi diodami. Montirat čimbližje porabniku, čimkrajše debele žice, max. 10, 15 cm.
Sta šla delat verzijo 1 ali 1.1, ki ima dodan sledilnik kot buffer in driver za MOSFET (Q7 mod)?
Treba je omenit še Borbelya, osnova izvira od njega, Figure 5 http://www.borbelyaudio.com/pics/waagbo2863.pdf |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 12:33 Prispevkov: 638 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljeni so IRFP240, nisem vedel ali naj vzamem 9240 ali 240, pa sem vzel potem kar slednje.
Tisti veliki kondenzatorji so 3300uF, bo to dovolj? Bo pa shunt montiran kar se da bližje predojačevalni stopnji.
Moja verzija je brez bufferja, Aleš bo pa sprobal verzijo z bufferjem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
IRFP9240 je P MOSFET
IRFP240 je N MOSFET
Za "Simplistic Salas Shunt" rabiš P Mosfete za pozitivno napetost in N Mosfete za negativno.
Lahko tudi obrneš in uporabiš N Mosfete za pozitivno napetost, ampak potem je treba spremenit shemo.
3.300uF?
Če boš prebral moj link na Borbelyevo stran, boš videl, da se priporoča 20.000uF za 200mA in 30.000uF za 300mA. Čimveč je bolje. Ali prefiltriranje, npr. "capacitance multiplier".
Shunt je pravzaprav skoraj kratek stik, zato poskrbi za konkretno hlajenje Mosfetov in dovolj zmogljiv trafo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
Ja sem potem šele videl, gledal sem samo eno stran napajanja in avtomatsko mislil da je druga enaka. Bomo tudi to zrihtali. Itak mam še časa, ker čakam na 2SK170.
Huh a toliko? U pismo, sem mislil da bo 3300uF čisto dovolj... Katere kondenzatorje pa ti uporabljaš? Priporočene Panasonic FC ali kakšne druge? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax

|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 15:47 Naslov sporočila: |
|
|
| stormsonic je napisal/a: |
Sta šla delat verzijo 1 ali 1.1, ki ima dodan sledilnik kot buffer in driver za MOSFET (Q7 mod)? |
Ja verzija je čisto prva. Sem pa prebral članek borberlya in je res kot praviš, da priporoča veliko zalogo kapacitivnosti, to vprašanje pride kasneje na vrsto, ko se bomo igral še s temi kondenzatorji .
Kot je že igor omenil čakava na 2SK170 in sicer 100komadov, tako da če jih bo kdo potreboval za shunt ali pa kakšen buffer naj sporoči. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
Panasonic FC, Elna, kar je pri roki . Minimalna slišna razlika med večjo in manjšo vrednostjo. Več je bolje. Ni ravno treba na 30.000uF, ampak vsaj 10.000uF mu privošči, npr. C-R-C, 4700uF-1 Ohm-4700uF.
Najbolje je uporabiti preregulator, če rabiš čimbolj čisto napetost (predojačevalec, DAC, phono).
Elliot Sound se je lepo razpisal http://sound.westhost.com/project15.htm
Najbolj se bo na zvoku poznalo, karkoli boš delal okoli napetostne reference, naj bo to LED ali Zener dioda in kondenzator tam prek.
JFETi služijo samo kot CCS, edino pod napetostno referenco mora biti 2SK170 ali 2SK117, ker je stlačen pod tranzistor in vsa napetost, ki jo ima na voljo, je Vbe tranzistorja, cca. 0,67V. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
O super. Me izredno veseli, da se debata takole odvija, da ni samo rekla-kazala.
Imaš kake slike tvojega shunta ali pa kakšnega drugega napajalnika? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno kot prototip, tudi izpeljanka iz Borbelya. Za primerjavo zraven IRFP9240 in kovanec
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
Našel tudi sliko čisto prve verzije shunta, ko je bil še upor R6 nad BC550C, kasneje ga je nadomestil JFET kot CCS
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax

|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
| stormsonic je napisal/a: | Trenutno kot prototip, tudi izpeljanka iz Borbelya. Za primerjavo zraven IRFP9240 in kovanec
 |
Tisto zraven IRFP-ja pa je? Sam bi tudi rad naredil nekakšen low noise regulator, ki bi lahko nadomestil LM78xx in podobne, mogoče kakšna ideja glede tega? Razmišljal sem v tej smeri, da bi recimo LM78XX ali podobnemu dodal še kakšen aktiven filter.
Lp Aleš |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Tisti Borbely mi je zelo všeč.
Če ti ni odveč, lahko napišeš tudi kakšne izkušnje z drugimi napajalniki, pač kak review?
Aleš je danes sprobal snubber PSU na GC in pravi da dela občutno bolje kot samo regulacija z LT1083. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 21:47 Naslov sporočila: |
|
|
saj tega je kar nekaj na netu, teh regulatorjev. Večinoma so serijski, shuntov je bolj malo.
Tu je en načrt za shunt, namenjen cca 5, 6V vhodni napetosti, izhod 3.3V, tok je omejen zaradi toplotne disipacije SMD elementov.
Slika zgoraj zraven kovanca je enak shunt, na spodnjem vezju so samo povečane bakrene površine (hlajenje T1, T2). Na vezju ni izhodnega kondenzatorja, pride direktno na O in GND pin izven vezja.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Za preregulator lahko vzameš kaj od tega, kar je že razvil Teddy Pardo, npr. http://www.teddypardo.com/Articles/TeddyReg.html.
SuperTeddyReg je dvojni gyrator.
Ali pa tole spodaj, z Mosfetom
R1 in C2 tvorita low pass filter, R2 in C1 tudi. Za preračun filtra lahko uporabiš link http://sim.okawa-denshi.jp/en/CRlowkeisan.htm.
Nižje greš, bolje bo, ampak daljši zagonski čas.
Idej je polno, meje ti postavlja samo tvoja domišljija. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
| igor0203 je napisal/a: | | Aleš je danes sprobal snubber PSU na GC in pravi da dela občutno bolje kot samo regulacija z LT1083. |
Ti samo spravi ta Simplistic shunt skupaj, gor hladilnik od ojačevalca, da bo zmožen odvesti 100W toplote in poženi par Amperov skozi Mosfete, ne ga šparat Pri 250mA se prebuja, pri 3A kriči od zadovoljstva
Boš potem napisal review Jaz ga zase že vem  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|