| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mišolin
Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04 Prispevkov: 441 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 12:11 Naslov sporočila: ecc801s in podobne lampice |
|
|
Pred kratkim sem dobil na preizkušnjo NOS Telefunknovo ecc801s.
Marsikje to lampo hvalijo kot alfa in omega vsega, ampak moji občutki so bolj mešani. Sicer se mi dozdeva, da ima potencial, da bi bila fenomenalna, ampak ima pa nekaj slabosti, ki so prav moteče. Uporabil sem jo kot zamenjavo za prejšnjo electro harmonixovo ecc81.
V ojačevalcu (integrirc) so sicer tri takšne lampice, ampak ker sem dobil samo eno, nisem mogel zamenjati vseh. Kakorkoli, razlika je očitna že pri menjavi samo ene. Zvok je mnogo bolj zračen, odprt, transparenten, detajlov je neprimerno več, tudi dinamika je boljša, predvsem pa je razlika v "hitrosti" - ne vem točno, kako naj to opišem.
Skratka množica plusov in en VELIK minus. Namreč, trobila (klarineti, sakosfoni...), vokali in električne kitare so dobili nek kovinski, zrnat prizvok, ki je prav neprijeten (na večini CDjev). Zelo se je povečala tudi občutljivost na kakovost posnetkov, če je posnetek dober, igra božansko, če je slabši pa je zelo neusmiljena.
Ob poslušanju se mi je porodilo par vprašanj in me zanimajo vaša mnenja:
1. Ima še kdo drug izkušnje s to lampo in lahko morda opiše svoje izkušnje? Predvsem me zanima glede kovinskosti zvoka?
2. Je možno, da je ta prizven posledica tega, da nisem menjal vseh treh lampic, ampak samo eno in je vmes kakšna slaba sinergija?
3. Ker je nasplošno hvaljena kot zelo nevtralna in transparantna - ali kaže na napako kje drugje v sistemu?
4. Katere druge lampice imajo podoben zvok, a brez tega neusmiljenega seciranja in z nekaj več telesa?
Pa ni treba na vse odgovorit naenkrat.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 13:09 Naslov sporočila: Re: ecc801s in podobne lampice |
|
|
| mišolin je napisal/a: | Pred kratkim sem dobil na preizkušnjo NOS Telefunknovo ecc801s.
Marsikje to lampo hvalijo kot alfa in omega vsega, ampak moji občutki so bolj mešani. Sicer se mi dozdeva, da ima potencial, da bi bila fenomenalna, ampak ima pa nekaj slabosti, ki so prav moteče. Uporabil sem jo kot zamenjavo za prejšnjo electro harmonixovo ecc81.
V ojačevalcu (integrirc) so sicer tri takšne lampice, ampak ker sem dobil samo eno, nisem mogel zamenjati vseh. Kakorkoli, razlika je očitna že pri menjavi samo ene. Zvok je mnogo bolj zračen, odprt, transparenten, detajlov je neprimerno več, tudi dinamika je boljša, predvsem pa je razlika v "hitrosti" - ne vem točno, kako naj to opišem.
Skratka množica plusov in en VELIK minus. Namreč, trobila (klarineti, sakosfoni...), vokali in električne kitare so dobili nek kovinski, zrnat prizvok, ki je prav neprijeten (na večini CDjev). Zelo se je povečala tudi občutljivost na kakovost posnetkov, če je posnetek dober, igra božansko, če je slabši pa je zelo neusmiljena.
Ob poslušanju se mi je porodilo par vprašanj in me zanimajo vaša mnenja:
1. Ima še kdo drug izkušnje s to lampo in lahko morda opiše svoje izkušnje? Predvsem me zanima glede kovinskosti zvoka?
2. Je možno, da je ta prizven posledica tega, da nisem menjal vseh treh lampic, ampak samo eno in je vmes kakšna slaba sinergija?
3. Ker je nasplošno hvaljena kot zelo nevtralna in transparantna - ali kaže na napako kje drugje v sistemu?
4. Katere druge lampice imajo podoben zvok, a brez tega neusmiljenega seciranja in z nekaj več telesa?
Pa ni treba na vse odgovorit naenkrat.  |
LP
Vse Telefunkenove lampice serije 800 so "referenca" ...
Veliko proizvajalcev in lastnikov lampaških naprav jih ne marajo, ker enostavno pokažejo VSE ... Napaka ni v lampi ampak najprej v samem posnetku ali CD predvajalniku ali samem ojačevalcu ...
Če imaš samo eno tako lampo jo moraš dati na začetek kjer je pred stopnja za druge dve ... Seveda pa moraš čim prej menjat tudi te dve, ker je razlika v kvaliteti med Telefunkenovo in EH prevelika in je že tu "barvanje" zvoka ...
Glej ZS _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 17:30 Naslov sporočila: |
|
|
Enako-zelo odvisno, različno od sistema, ožičenja in predojačevalca, celo trafotov, se obnaša Philips NOS 6922.
Nekateri jo dobesedno sovražijo, drugi jo kujejo v zvezde, neopredeljenih ni..
Sicer uporabljam ECC88 standard v DACu in integrircu(seveda kadar se mi zagušta kombinacija lampa-lampa in ne tranzistor-lampa, kar je moja trenutna strast), sem pa preizkusil kar nekaj ECC88, toliko, da sem ugotovil, da imajo različne lampe zelo različen frekvenčni rolloff glede na jakost signala in da malce ostrejšo lampo do neke mere lahko lepo pošlihta malenkost manj analitičen-muzikaličnejši konekcijski kabel..
V predojačevalnem delu je tako in tako najbolje kombinirat različne lampe in to seveda kar "od uha"(jaz sem popoln heretik in jih včasih kombiniram tudi v ojačevalnem delu, a od istega proizvajalca, samo različne serije iste vrednosti, saj imajo tudi te različne rolloffe)i.
Meni se je ta zloglasna Philips 6922 na koncu izredno lepo ujela z zelo mevžasto zvenečimi(tako zvenijo v mojem ampu, v drugih zagotovo zvenijo drugače) JJ ECC88, za katere sem mislil, da jih nikoli ne bom uporabil, tako žajfasto, anemično, polizano, so zvenele same in v kombinacijah z drugimi..
Morda ne bi bilo slabo poskusit ruskih NOS lamp, saj je bilo veliko zahodnih NOS lamp tudi svojčas, ne samo danes, narejenih v Rusiji po naročilu in specifikacijah zahodnih tovarn in se med njimi najdejo pravi cukrčki.
Pri ECC88 standardu je tak mali čudež Reflektor-Vostok EV verzija in verjetno obstaja podobna lampa tudi v ECC81 standardu in se jo vsekakor splača uvrstit v domačo zbirko flašk, ne samo zato, ker je smešno poceni, ampak zato, ker je zvočno pravcati Ferrrari.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 17:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ojačevalec ima avto-bias tako da nisem omejen le na ecc81, ampak lahko eksperimentiram tudi izven tega. Verjetno bo kakšna ecc88 padla kot naslednja. Poskusil sem tudi z ecc83 (neznanega vzh. nem. proizvajalca) - igra zelo prijetno, mehko, malo 'glazirano/bleščeče', ampak v primerjavi s telefunknico je čisto spacana in nedetajlirana. Zato razmišljam, da bi poskusil 801s ublažiti s 83 v nadaljevanju. Tudi 88 bodo prišle na vrsto.
Verjetno ni problem mešati različne tipe v predojačevalni stopnji (npr. 1x81 + 2x83) ali pač?
@mestn pu
Interkonekcijski kabel je na ostrejši strani, ja - ampak imam samo dva različna doma, tako da bom poskusil še z drugim. Bolj imam na sumu sicer zvočniške kable (ki so posrebren baker)... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 19:47 Naslov sporočila: |
|
|
| mišolin je napisal/a: | Ojačevalec ima avto-bias tako da nisem omejen le na ecc81, ampak lahko eksperimentiram tudi izven tega. Verjetno bo kakšna ecc88 padla kot naslednja. Poskusil sem tudi z ecc83 (neznanega vzh. nem. proizvajalca) - igra zelo prijetno, mehko, malo 'glazirano/bleščeče', ampak v primerjavi s telefunknico je čisto spacana in nedetajlirana. Zato razmišljam, da bi poskusil 801s ublažiti s 83 v nadaljevanju. Tudi 88 bodo prišle na vrsto.
Verjetno ni problem mešati različne tipe v predojačevalni stopnji (npr. 1x81 + 2x83) ali pač?
@mestn pu
Interkonekcijski kabel je na ostrejši strani, ja - ampak imam samo dva različna doma, tako da bom poskusil še z drugim. Bolj imam na sumu sicer zvočniške kable (ki so posrebren baker)... |
Autobias pomeni samo vezje, ki pomaga, da ti ni treba kot pri starih lampaših ob vsaki menjavi lamp z osciloskopom, voltmetrom in drugimi pomagali, pravilno nastavit lamp..
Autobias je bistveno pripomogel k ponovni popularnosti lamp..
Nekateri proizvajalci navajajo katere vrednosti lamp lahko uporabiš, pri drugih pa imaš na razpolago samo:"Daj not, prižgi in če brni, takoj ugasni, da ne bo kaj razgonilo."
Zaradi različnih napetosti na podnožjih nekatere lampe bolj žarijo kot druge, kar ni nujno nekaj hudega, tudi če svetijo modrikasto.
Mešanje predojačevalnih flašk v parih je dobro, ker imajo različne lampe različno porazdeljena popačenja in se popačenja množijo, če so vse enake, oz, so manjša, ko jih menjaš v parih..
.
Tako vedno najdeš kombinacijo, ali celo dve, lamp, ki ima zanimiv zvok..
Pri tvojem lampašu je to še lažje, saj menjaš ali par ali samo eno lampo...
Nisem nek superznalec za lampe, toliko pa sem se že poglabljal, da malo dvomim, da bi predojačevalec imel topologijo, ki bi omogočala uporabo ECC81 in ECC88 brez modifikacij na podnožjih.
Čeprav je dostikrat presenetljivo kakšne lampe vse neka topologija sprejme, ker so odstopanja v voltaži na nogicah malenkostna pri sorodnih lampah, a je to na koncu vseeno včasih odvisno od vezave na podnožjih.
Nasploh so flaške hecne, saj gre Philips 6922(USA industrijska oznaka ECC88) lepo v par z ECC88, Sovtek 6922, pa z ECC88 zelo glasno brni..
Vzhodnonemške so lahko kvečjemu RFT, saj Ostiji druge fabrike niso imeli..
Najbolje, da začneš po štacunah in raznih seznamih iskat sorodne vrednosti lamp ECC81...
Verjetno bo tudi ECC83 prišla v poštev, ECC88 pa mislim, da ima malce drugače vezane žice na podnožju kot ECC83...
Še dve pomagali za iskanje ekvivalentov..
http://tdsl.duncanamps.com/tubesearch.php
http://www.nostalgiaair.org/Tubes/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, imaš prav. Ecc88 res ne bo šlo not. Sem malo narobe pogledal navodila. 81 in 83 sodita v isto družino, 88 pa ne. No, saj je tudi to kar široka familija. O različnih podnožjih in tem, kar sodi skupaj res nimam pojma, zato se vnaprej opravičujem še za druge kikse, ki jih bom storil. Sicer je pa tule seznam kompatibilnih lampic:
12AX7/WA/WB (ECC 83)
12AX7/LP/LPS (ECC 83/7025)
12AT7EH
12AT7/WA/WB (ECC 81)
12AV7
Nekaj se bo že našlo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 20:37 Naslov sporočila: |
|
|
| mestn pu je napisal/a: |
|
Hm, logo na tej je sicer drugačen od RFT, neki VG ali nekaj podobnega?
Je pa kar vidno da 801s sveti precej močneje kot standardne 81. Tudi 83 sveti močneje. Sem se že spraševal, če je to posledica prevelike obremenjenosti, neusklajenosti s preostalima dvema ali sta pač takšne narave... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 20:59 Naslov sporočila: Re: ecc801s in podobne lampice |
|
|
| mišolin je napisal/a: | | 4. Katere druge lampice imajo podoben zvok, a brez tega neusmiljenega seciranja in z nekaj več telesa? |
Jaz imam v svojem Hovlandu Valvo ECC81(zlate nogice), za ECC83(potrebujem dve) pa uporabljam NOS TESLA ECC83 SQ ali Phillips ECC83 SQ ali Amperex ECC83 Buggle Boy ali Telefunken ECC83. Odvisno od ostalega setupa. Na zalogi imam še raznorazne TAD (ECC83, 7025, ECC803 ...).
Če to 801-ka ne bo ustrezala, jo boš lahko posodil za test (ali za nakup)? Jaz ti lahko posodim(ali zamenjam z doplačilom Valvo ECC81) _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
| mišolin je napisal/a: | | mestn pu je napisal/a: |
|
Hm, logo na tej je sicer drugačen od RFT, neki VG ali nekaj podobnega?
Je pa kar vidno da 801s sveti precej močneje kot standardne 81. Tudi 83 sveti močneje. Sem se že spraševal, če je to posledica prevelike obremenjenosti, neusklajenosti s preostalima dvema ali sta pač takšne narave... | Narejeni sta za nekaj nižjo voltažo, se mi zdi..
Kiksi so del učenja, konec koncev so lampe in topologije lamp nastajale desetletja in je nastala cela znanost..  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 22:18 Naslov sporočila: |
|
|
| mišolin je napisal/a: | Ojačevalec ima avto-bias tako da nisem omejen le na ecc81, ampak lahko eksperimentiram tudi izven tega. Verjetno bo kakšna ecc88 padla kot naslednja. Poskusil sem tudi z ecc83 (neznanega vzh. nem. proizvajalca) - igra zelo prijetno, mehko, malo 'glazirano/bleščeče', ampak v primerjavi s telefunknico je čisto spacana in nedetajlirana. Zato razmišljam, da bi poskusil 801s ublažiti s 83 v nadaljevanju. Tudi 88 bodo prišle na vrsto.
@mestn pu
LP
Auto-bias je namenjen "regulaciji" deklariranih lamp, ki naj bi se uporabljale po navodilih proizvajalca...Meni niso znani ojačevalci, ki bi lahko uporabljali "vse vrste" lamp ...Že tako je težko "projektirat" ojačevalec za eno vrsto lamp, kaj šele na več od njih ...
Ponavadi auto-bias popravlja lampo cca 15-20% "napako"ali manj...Če so ta odstopanja večja je potrebno lampo zamenjat ...
Če ima lampa 12ax7(ecc83) gain faktor 100
5751 70
12at7(ecc81) 60
12au7(ecc82) 20
Že v "ojačanju" je prevelika razlika za "resno menjavo" ...
Če že, se lahko menja ecc83 in 5751 pa še to ne vedno !!!!!!
Ecc 88, kot je že omenil "mestn pu" pa ima celo drugačen "tloris"!!!
~
O zvoku lamp sem že pisal samo je treba pobrskat po starih naslovih...
Drage lampe ni smiselno rinit v sistem, če nimamo vsaj 500€ in več vredne povezovalne kable in vsaj 2-3000€ vreden pred.oj. oziroma 3-5000€ integriran ojačevalec...Ker pa ponavadi rinejo "konzumenti" lamp v cenene naprave, ne dobijo željenih rezultatov in krivijo lampe za slab zvok ...
Telefunken serija 800 je za vrhunske komponente !!!!!
~
Za resno menjavo lamp si je treba omislit nekaj setov lamp, kar seveda stane in jih več časa poslušat,da jih spoznamo...
Tako po forumu spoznaš zvok, tako kot okus "poljuba" "skozi šipo"... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Sob Sep 26, 2009 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo je, da lampofili z veliko znanja in kilometrine(lampoatleti) zelo radi uporabljajo predojačevalne lampe z nekaj nižjo napetostjo na podnožju, ki igrajo manj "živčno".
Recimo E88CC namesto ECC88.
Tudi menjava ožičenja na liniji signala za kvalitetno solid core srebrno(najbolje istega proizvajalca) različnih premerov, menjava link kondenzatorjev za Mundorf Silver in Oil ali dosti cenejše, a še vedno zelo kvalitetne ruske PIO, lavsan in oil, da presenetljivo dobre rezultate z malo truda in vloženega denarja.
Predvsem je dobro malo premisliti, ko menjaš žico od tonskega trafota do zvočnikov za srebrno solid core, koliko debela naj bo..
Najdebelejša ima najboljšo bas kontrolo in malenkost manj izrazite srednje tone, samo malenkost tanjša pa ponuja zelo živahno dogajanje v srednjih tonih, a še vedno zelo solidne base.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Sob Sep 26, 2009 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
| mestn pu je napisal/a: | Zanimivo je, da lampofili z veliko znanja in kilometrine(lampoatleti) zelo radi uporabljajo predojačevalne lampe z nekaj nižjo napetostjo na podnožju, ki igrajo manj "živčno".
Recimo E88CC namesto ECC88.
Tudi menjava ožičenja na liniji signala za kvalitetno solid core srebrno(najbolje istega proizvajalca) različnih premerov, menjava link kondenzatorjev za Mundorf Silver in Oil ali dosti cenejše, a še vedno zelo kvalitetne ruske PIO, lavsan in oil, da presenetljivo dobre rezultate z malo truda in vloženega denarja.
Predvsem je dobro malo premisliti, ko menjaš žico od tonskega trafota do zvočnikov za srebrno solid core, koliko debela naj bo..
Najdebelejša ima najboljšo bas kontrolo in malenkost manj izrazite srednje tone, samo malenkost tanjša pa ponuja zelo živahno dogajanje v srednjih tonih, a še vedno zelo solidne base.. |
LP
Kako to "delajo" pri Audio Note ... ...
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Sob Sep 26, 2009 13:40 Naslov sporočila: |
|
|
Audio note trafoti so med boljšimi, črni valjčki so ali Mundorf ali Blackckgate, zlati so mi znani z Hificollectiva, zasnova je videti minimalistična, vseeno pa bi pričakoval brezkompromisno point to point izvedbo, saj na platkah ni videti kaj dosti..
Audio je kot vrhunska kuhinja.
Kar gre v domiseln recept(topologijo) to se čuti v ustih in vonja(sliši)...
Šampinjona ne moreš prisilit, da bo imel okus belega tartufa..  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2009 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
| mestn pu je napisal/a: |
Šampinjona ne moreš prisilit, da bo imel okus belega tartufa..  |
Jaz poskušam iz mušnice naredit golobico. To je čisto druga magija.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|