| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
trancedeejay Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01 Prispevkov: 1380 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 19:58 Naslov sporočila: Samogradnje čez poletje |
|
|
HI
Torej glede na to da je med vami kar nekaj perspektivnih osebkov sem se odločil, da v zameno za članek na portalu, nekomu podarim nekaj Jamo enot, ki jih imam doma,+4 priključne terminale. Torej kdor ima namen med poletjem izdelati zvočnike iz teh enot skoraj zastonj in v zameno napiše članek o izdelavi (samo na portalu Audio Kontakt), slikce med izdelavo, mu podarim Jamo enote iz nekaterih znanih Jamo zvočnih omaric, 4 priključne terminale, ter dve Jamo maski. Sicer ni visokotoncev, te imate poceni v Terni. Podatkov o enotah žal nimam.
LP
Admin
 _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

|
Objavljeno: Pet Jun 20, 2008 08:12 Naslov sporočila: |
|
|
Za samogradnjo s temi enotami, se je javil član Davor. Je še kdo iz Mariborskega konca, ki bi ustvarjal z njim. Davor, potrebuješ še kakšno pomoč glede ohišja, kretnice? Seveda, projekt se bo spremljal na našem portalu in boste zadevo lahko spremljali. Izdelava zvočnikov z enotami brez vsakršnih specifikacij.
LP
Admin _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jun 20, 2008 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Enote bodo najprej šle na meritve k mojstru Mirotu...
Glede na parametre in meritve bo padla ideja o izdelavi.
Načeloma bo 3 sistemski zvočnik z basovcem...mogoče 2 in srednjetoncem ter focal tc90 visokotoncem.
Zlo se nagibam k transmisiji, mogoče pa kak compound, push pull mi ne diši, ker sem imel kar nekaj slabih iskušenj glede postavitev zvočnikov...ponekod je grmelo ponekod pa ni bilo basa od nikjer...obenem pa je material za nisko rezan bas kar drag.
L.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Čet Jul 03, 2008 17:28 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Mateju za enote, ki sva jih končno lahko izmenjala. Dnevi lent festivala so doprinesli da je se Matej oglasil v Mb. in s seboj prinesel še enote.
Kot sem omenil je bil najprej potreben slušni test, komaj kasneje se bom lotil meritev, saj sem mnenja da meritve niso edini pokazatelj kvalitete zvočnika.
Po testiranju sem se odločil za 20cm bas driver, 16 cm bassrednjetonec in visokotonec tc90 ki bo kot pravšnji za tale projekt.
Bas enota je povprečna, zadovoljiva za tale projekt, resonančna frekvenca bi rekel da je nekje 40hz, kar je zadovoljivo, decibelni odziv je tud ok. Srednjetonski driver 13cm ni zadovoljil pričakovanj. Namreč je precej basovski in je na srednjih tonih zlo plehek in votel, ter decibelno precej tih.
če ga kdo želi za kako monitorsko konfiguracijo, ga lahko uporabi in nam posreduje kake fotke na portal. Je pa presenetljivo da gre precej nisko, tako da basa ne bo primanjkovalo.
16 cm driver z dvojnim magnetom me je prijetno presenetil. Odzivnost zelo dobra, natančnost zvoka dobra, sinusna moč dovolj visoka, decibelnost kar visoka. Sam se nagibam k zvočniku okoli 90db iskoristka, tako da ne bo potrebno dosti moči za spodobno glasnost poslušanja...pa da se bo tud kakšna elektronska glasba dala poslušat.
Konfiguracija bo klasična 3 sistemska, vendar se močno nagibam k transmisiji basovca, kjer ubiješ 2 muhi na en mah...dober odziv v basu in dodatno se učvrsti ohišje.
Ko se enote vrnejo z meritev od mojstra Mirota, pa bom predstavil kako sliko približo kako naj bi zvočniki zgledali.
Tako upam da bo tale projekt do jeseni pod streho...
Lep dopust vsem. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2008 08:33 Naslov sporočila: |
|
|
Takole pa smo izgledali na vročem Lentu: moja malenkost, kolega od Davorja(pozabil ime) in pa Davor, se vidi da je naporen dan za nami , no jaz sem najbolj zjeban videt
Have a nice Day
Matt _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AUDIOEXPERT
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 15:50 Prispevkov: 407 Kraj: CELJE
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2008 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
A je imel možakar v sredini včasih duo z Lotti iz Veselih Štajerk ? _________________ TRGOVINA AUDIOEXPERT V CELJU !
www.audioexpert.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2008 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
V sredini je Marko... ni igral v nobenem duetu. Je prfoks nemškega jezika, v prostem času pa se ukvarja z hi-fijem...kolk mu čas dopušča. Lani mu je le uspelo nardit kopijo mojih zadnjih DIY zvočnikov...
Sedaj gredo sredstva pri njemu v gradnjo... se pa precejkrat dobimo in podebatiramo, kaj preposlušamo...skratka ohranjamo hi-fi vzdušje.
Tako kot včeraj...žal smo bili vsi v časovni stiski za daljšo debato, ker tem v pogovoru z Matejem res nikoli ne zmanjka.
L.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AUDIOEXPERT
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2008 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ok,pol mu je pa full podoben !  _________________ TRGOVINA AUDIOEXPERT V CELJU !
www.audioexpert.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2008 16:27 Naslov sporočila: |
|
|
Vglavnem je blo kr fajn vcerej na splavu na lentu spilat. Me je folk cudno gledal ko sem na avtobus nosil embalazo od racunalnika, notri pa zvocniske enote za Davorja. Upamo, da se bodo ok obnesle. BTW. dam sem prsu po 2h zutrej, pol pa na siht.
Vglavnem delajte samogradnje, samo nekaj članov bo imelo akreditacijo za na Multimedia Show.
Have a nice Day
Matt _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Pet Avg 15, 2008 16:29 Naslov sporočila: |
|
|
No, pa je za letos dopustnega obdobja počasi dovolj...in spet na delo.
Danes se je našel čas, da sva z Mirotom premerila zvočnike in se pogovorila okoli nekaj predlogih o izgradnji zvočnikov.
Basovec Fr-36hz, Qts-035, Vas-48l... bo najbrž pristal v 25-30l basrefleks škatli, uglašena na nekje 40hz, ker so rezultati bolj zagotovi in predvidljivi, kot pri transmisiji. Pa tud driverji niso na tako kvalitetni ravni, da bi dost časa vlagal v optimizacijo in odpravljanje težav, ki se pojavljajo ob nepravilni konstrukciji transmisije.
Srednjetonec Fr-72hz, Qts-1,01, Vas-13l bo dobil najbrž nesimetrično, proti izhodu odprto manjšajočo komoro napolnjeno z polnilom in bo delal nekje v področju od 700-4000hz ali pod 2000hz. Če bo kretnica przahtevna za dobre rezultate na visokotoncu, se bom odločil za enostavnejšo varianto...rez pri 4000hz.
Miro je res pravi strokovnjak na področju samogradenj zvočnikov, in ob vsakem pogovoru zvem obilo novih inf. iz področja akustike, zočnikov....
Trenutno domujejo pri njemu horn zvočniki, ki so me fascinirali, glede na elektroniko, ki jih poganja. Neposrednost, dinamika, prostor, lahkotnost je skoraj neverjetna... prizvoka po hornah pa sploh ni blo za čutit, si pa moral pazit kje sediš.
Več njegovih zanimivih projektov si lahko pogledate na njegovi strani
http://loudspeakers.we.bs/index.html
Naslednji korak bo izgradnja probne škatle, ki bo šla na končne meritve.
Šele na to pride izdelava pravih škatel.
Do takrat pa lep pozdrav in veliko DIY uspehov vam želim. Mirotu pa še enkrat hvala za trud in čas. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2008 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
No včeraj se je našlo nekaj časa za izdelavo poskusne škatle ...
Material je 19mm iverka dovolj za osnovne meritve in določitev kretnice. In obenem dovolj da lahko podam nekaj vtisov o zvoku. Kasneje zna bit, seveda rezultat kvečjemu boljši ne pa slabši.
Vseeno je po razmisleku obveljala 1 verzija torej transmission line, uglašen na nekje 40hz... točno bo pokazala meritev.
Nardil sem provizorično kretnico 1 reda na vseh enotah, z dušenjem srednjega tona za 2 db.
Prvi vtis je kar v redu. Čeprav bodo bass fanatiki hoteli več basa. A na drugi strani je bas zlo čist, hiter in neobarvan, kar navadno ni pri refleksnih kombinacijah. Razmišljam še edino če bi bila zadnja komora za srednjim tonom kompresijska, vendar se mi zdi da sedaj lepo svobodno diha... bomo še dorekli.
Ima kdo kakšno idejo o končnem finišu... sam razmišljam o strukturni črni barvi, ali umetnemu usnju, na stranicah pa pobarvana smreka, v temnejši odtenek.
Ko se vrnejo iz zadnjih meritev, vam posredujem inf.
Tukaj pa nekaj slik(žal slabih)slikano včeraj opolnoči...
Ideje so dobrodošle....
Lep pozdrav _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pinc76

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 13:09 Prispevkov: 194 Kraj: Tabor
|
Objavljeno: Sre Okt 22, 2008 10:35 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
No kako napreduje projekt ,kaj novih opažanj,meritve so že
narejene????
LP Pinc76 _________________ Les je naravni materijal zato barvne in strukturne spremembe niso del reklamacij
www.rmsound.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Pet Okt 24, 2008 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni...
Žal se je projekt ustavil na točki izdelave ohišja. Trenutno se mi je nabralo tolk nekih zadev da bodo morali malo počakati z nadaljevanjem. Kretnica je simulirana... Po meritvah je blo ugotovljeno da bo treba še malo zadušit srednjetonsko komoro, zaključek kanala se je prestavil navzdol ne več na sredini. Skupen rezultat je zadovoljivo dober za te enote. V teh okvirih tud ne bom preveč kompliciral z hi-end izdelave škatle, ker ne vidim smisla.
Skupna ocena...precej zračen zvok, z malenkost presuhim ampak hitrim, in kar natančnim basom. Srednjetonsko področje pa presenetljivo lahkotno, in natančno, mogoče za odtenek presuho tako kot basi. Teško je opisat zvok...ko bodo zvočniki sfiniširani bom lahko podal več opažanj.
Ima mogoče kdo v mislih kakšnega poceni ljubitelja lesa v okolici Maribora, da bi nardil škatle??? meni žal čas ne dopušča... Kaka ideja o končni izdelavi-enostavno in lepo...bi bila tud dobrodošla.
Lep pozdrav! _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AUDIOEXPERT
|
Objavljeno: Pet Okt 24, 2008 18:12 Naslov sporočila: |
|
|
Davor,mizarja imaš en post nad tvojim(Pinc76).To je naš legendarni mizar,ki dela kište vsem živim ! _________________ TRGOVINA AUDIOEXPERT V CELJU !
www.audioexpert.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bombon
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 11:51 Prispevkov: 3 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 16:35 Naslov sporočila: |
|
|
Da malo oživim temo !!
Je ta izdelek že končan ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|